Η έκβαση των συνομιλιών θεωρείται «ρυθμιστής» για πολλές εξελίξεις, σύμφωνα με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα
Στιγμιότυπο από την πρόσφατη συνάντηση για το Κυπριακό στη Γενεύη |
Με φόντο τη διαρκή όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών με επίκεντρο την Ενέργεια και την Ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό, με νέα συνάντηση σήμερα του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.
Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ο Ακιντζί επέμεινε στην προβολή της σημασίας που θα έχει η προώθηση της νέας διχοτομικής «λύσης» και για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, μεταφέροντας ότι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, του είχε μεταφέρει πρόσφατα ότι μια λύση του Κυπριακού δεν θα είναι απλά ένας οποιοσδήποτε «ρυθμιστής του παιχνιδιού», θα είναι ο (καθοριστικός) «ρυθμιστής του παιχνιδιού».
Σχετικά με το θέμα της Ασφάλειας, ο κατοχικός ηγέτης υποστήριξε ότι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις αποσκοπούν στην αναζήτηση φόρμουλας, που θα παράσχει ασφάλεια σε καθεμία πλευρά χωρίς να δημιουργεί απειλή για την άλλη, ξεχωρίζοντας το «σημαντικό ρόλο που τα Ηνωμένα Εθνη έχουν να διαδραματίσουν σε αυτό το σημείο» και συμπληρώνοντας: «Είναι καιρός ο ΟΗΕ να ξεκινήσει να αξιοποιεί (και) "παρασκηνιακή" διπλωματία». Μάλιστα, υποστήριξε ότι πρέπει να διατηρηθεί το σημερινό «σύστημα εγγυήσεων» για 15 χρόνια και μετά να επανεξεταστεί, αφού πρώτα δοθεί στους Τουρκοκύπριους αρκετός χρόνος, για να δοκιμάσουν τη λειτουργία του νέου ομοσπονδιακού συστήματος και δουν αν κάποιος δικός τους θα γίνει πρόεδρος της «ενωμένης» Κύπρου (σ.σ. Βλέπε αίτημα για εκ περιτροπής προεδρία, στο οποίο ακόμα η ελληνοκυπριακή πλευρά φέρεται να διαφωνεί).
Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, υποστήριξε χτες ότι συνεντεύξεις και παρεμβάσεις που γίνονται «δεν βοηθούν το διάλογο. Εχουμε αναφέρει κατ' επανάληψη ότι το Κυπριακό δεν θα λυθεί μέσα από δημόσια διαπραγμάτευση. Οι δημόσιες δηλώσεις στις πλείστες των περιπτώσεων επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες, αλλά δεν βοηθούν στο διάλογο. Γι' αυτό θα πρέπει όλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αν επιθυμούμε να έχουμε αποτελέσματα στο τραπέζι των συνομιλιών». Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η πρόοδος δεν απαιτεί μόνο τη δική μας καλή βούληση», αλλά και ότι «θα είναι θετική εξέλιξη αν έχουμε σημαντική πρόοδο πριν πάμε στη Γενεύη, αλλά δεν αποτελεί προϋπόθεση».
Στο μεταξύ, να σημειωθεί ότι ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, συνέχισε και χτες τις επίσημες επαφές του στην Τουρκία, για το περιεχόμενο των οποίων όμως δεν υπήρξε ενημέρωση. Γενικόλογα, τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν μεταξύ άλλων ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετέφερε ξανά την «αποφασιστικότητα» της Αγκυρας για μια «δίκαιη, βιώσιμη και περιεκτική λύση», αλλά και ότι η τουρκική πλευρά θα συνεχίσει να συμβάλλει με «εποικοδομητικό τρόπο», εκφράζοντας μάλιστα ελπίδες για πρόοδο μέσα από τις συναντήσεις που συνεχίζονται το Φλεβάρη. Τέλος, ο Γιλντιρίμ φέρεται να στάθηκε και στη σημασία που έχει η «ασφάλεια» και η «ισορροπία» που έχει δημιουργηθεί σήμερα στην Κύπρο.
Οι επαφές Αϊντε αναμένονταν κανονικά να ολοκληρωθούν, ενώ είχε δημιουργηθεί μεγάλη σύγχυση γύρω από την επίσημη επίσκεψη που τουρκικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει την Τρίτη ότι ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θα έκανε στην Αγκυρα αύριο, Παρασκευή. Χτες, ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρίκ, είπε μεν ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες, προσθέτοντας πάντως ότι «ίσως έχουμε ορισμένες ανακοινώσεις για ταξίδια τις επόμενες ημέρες». Να καταγραφεί ότι τα ίδια τουρκικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι στην ατζέντα του Γκουτέρες θα κυριαρχούσε το Κυπριακό, ενόψει και της προετοιμαζόμενης συνέχισης της Διάσκεψης για την Κύπρο το Μάρτη. Μεταξύ άλλων, όμως, στις «αποσκευές» Γκουτέρες φέρονταν να περιλαμβάνονται και οι νέες τριβές στα Ελληνοτουρκικά με την κατάσταση στα Ιμια, στο Συριακό, αλλά και η «προσφυγική κρίση».
ΑΓΚΥΡΑ.--
Την πρώτη τους τηλεφωνική συνομιλία είχαν προχτές ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Τραμπ, στο φόντο σοβαρών διμερών αντιθέσεων που αλληλεπιδρούν με σημαντικές ευρύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο Τραμπ χαρακτήρισε την Τουρκία «στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ», ενώ αναφέρθηκε και στην κοινή δέσμευση των δύο χωρών «στη μάχη κατά της τρομοκρατίας σε όλες της τις μορφές», χαιρετίζοντας τη «συμβολή» της Αγκυρας στη μάχη κατά του «Ισλαμικού Κράτους», αλλά και επαναλαμβάνοντας «την αμερικανική υποστήριξη στην Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ».
Από την τουρκική πλευρά, πηγές της προεδρίας δήλωναν σε τουρκικά ΜΜΕ ότι στη συνομιλία δόθηκε έμφαση στη σχέση των δυο χωρών ως «φίλων» και «συμμάχων». Ο Ρ. Τ. Ερντογάν στάθηκε έντονα στο θέμα της «αντιμετώπισης» των Κούρδων, ειδικά των οργανώσεων PYD /YPG στη Συρία (που χαρακτηρίζει τρομοκρατικές και παρακλάδια του PKK) των οποίων ο αναβαθμιζόμενος ρόλος προβληματίζει έντονα την Αγκυρα. Ακόμα, επί τάπητος τέθηκε και η προσφυγική κρίση, ενώ τους δύο ηγέτες απασχόλησαν και νέα βήματα για τη σύσφιξη της διμερούς οικονομικής συνεργασίας των δύο πλευρών, χωρίς να δοθούν άλλα στοιχεία.
Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται στην τουρκική πρωτεύουσα ο νέος διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο. Βασικά θέματα στην ατζέντα του, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, θα είναι και η «αντιμετώπιση» του δικτύου FETO του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετ. Γκιουλέν, που η Αγκυρα θεωρεί πρωτεργάτη της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιούλη του 2016 (και του οποίου έχει ζητήσει την έκδοση από τις ΗΠΑ, χωρίς προς το παρόν ανταπόκριση). Πάντως, η τουρκική πλευρά θεωρεί καθοριστική για τις διμερείς σχέσεις τη στάση της Ουάσιγκτον στο ζήτημα του Γκιουλέν.
Μήνυμα αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στην Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίου - Εκπαίδευσης - Υγείας και Συναφών Κλάδων
ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--
Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται τα ταξικά συνδικάτα των εργαζομένων στον τομέα της δημόσιας Υγείας, Εκπαίδευσης και κοινωνικών υπηρεσιών στη Νότια Αφρική, καθώς ασφυκτιούν από τη συνέχιση των πολιτικών που χαράζονται στο πλαίσιο αύξησης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.
Η ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίου - Εκπαίδευσης - Υγείας και Συναφών Κλάδων Νότιας Αφρικής (NEHAWU) προγραμματίζει για αύριο (10/2) μεγάλες εργατικές πορείες διεκδίκησης εργασιακών και οικονομικών αιτημάτων, σε πέντε μεγάλες πόλεις της χώρας. Η κεντρική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας θα γίνει στην Πρετόρια, όπου σχεδιάζεται να επιδοθεί σε εκπρόσωπο του υπουργείου Κοινωνικής Ανάπτυξης και Δημοσίων Υπηρεσιών και Διοίκησης υπόμνημα με τα αιτήματα των συνδικάτων, που αφορούν τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, πρόσληψη ανέργων ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας και της Εκπαίδευσης, αναθεώρηση των κριτηρίων εισόδου σε επαγγελματικές κοινωνικές υπηρεσίες, θέσπιση επιδομάτων. Τα ταξικά συνδικάτα προειδοποιούν μάλιστα ότι αν δεν πάρουν ικανοποιητικές απαντήσεις στα αιτήματά τους μέχρι τις 15 Φλεβάρη, τότε ο αγώνας θα κλιμακωθεί με τη μορφή απεργιακών κινητοποιήσεων.
Οι κινητοποιήσεις αυτές γίνονται μετά και από το τελευταίο «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις των συνδικάτων με εκπροσώπους της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.
Αλληλεγγύη στις κινητοποιήσεις των Νοτιοαφρικανών εργαζομένων και στην Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίου - Εκπαίδευσης - Υγείας και Συναφών Κλάδων Νοτίου Αφρικής εξέφρασε χτες με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο ενόψει της πανεθνικής Μέρας Δράσης στις 10 Φλεβάρη, σημειώνοντας ότι πραγματοποιούνται ενάντια σε μέτρα «που έχουν ως θύμα τόσο τους εργαζόμενους στους κλάδους του Δημοσίου, όσο και το λαό που χρησιμοποιεί τις Δημόσιες και Κοινωνικές Υπηρεσίες».
Το ΠΑΜΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή του τα εξής: «Το ταξικό κίνημα της Ελλάδας, το ΠΑΜΕ και η εργατική τάξη της χώρας μας, δέχτηκαν σε πολλές περιπτώσεις την ταξική αλληλεγγύη των συναδέλφων της NEHAWU και των άλλων μελών της ΠΣΟ στη Νότιο Αφρική. Η NEHAWU έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του 17ου Παγκόσμιου Συνδικαλιστικού Συνεδρίου της ΠΣΟ στη Νότια Αφρική, τον Οκτώβρη του 2016. Σήμερα, για μια ακόμη φορά, η NEHAWU βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την υπεράσπιση των εργαζομένων. Το ΠΑΜΕ εκφράζει τη στήριξη και την αλληλεγγύη του ταξικού κινήματος της Ελλάδας στους εργαζόμενους στο Δημόσιο της Ν. Αφρικής και την Ομοσπονδία NEHAWU για τη Μέρα Δράσης στις 10 Φλεβάρη».