ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Μαζικά συνεχίζονται οι λαϊκές διαδηλώσεις

Δεν πείθουν οι ελιγμοί της νέας κυβέρνησης και του αντιπροέδρου Σουλεϊμάν

Χιλιάδες είναι οι διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία του Καΐρου
Χιλιάδες είναι οι διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία του Καΐρου
KAΪΡΟ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι συνέρρευσαν και χθες στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο της πρωτεύουσας, πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων 15 ημερών με ένα βασικό αίτημα: Αμεση αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ, αλλά και του συνόλου του καθεστώτος του. Μεγάλο μέρος του κόσμου εμφανιζόταν αποφασισμένο να παραμείνει στην πλατεία, ενώ ένα μικρό τμήμα, αργά το βράδυ, κατευθυνόταν προς το Κοινοβούλιο με στόχο να πραγματοποιήσει εκεί καθιστική διαμαρτυρία.

Οι συγκεντρωμένοι, άνθρωποι όλων των ηλικιών, αλλά και προερχόμενοι από ποικίλα στρώματα της αιγυπτιακής κοινωνίας και από την επαρχία, απέρριψαν κατηγορηματικά «την κοροϊδία», όπως έλεγαν, Μουμπάρακ και της διορισμένης κυβέρνησης, αναφερόμενοι στην ανακοίνωση μισθολογικών αυξήσεων και άλλων μέτρων αναλόγου περιεχομένου. Ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, χθες, στην Αλεξάνδρεια και σε άλλες πόλεις.

Παρ' όλα αυτά, ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν επέμεινε, χθες, στην επωδό των ελιγμών και προχώρησε στην ανακοίνωση της σύστασης, από τον Πρόεδρο Μουμπάρακ φυσικά, ειδικής επιτροπής που θα επεξεργαστεί συνταγματικές αλλαγές που θα διευκολύνουν τη συμμετοχή στις εκλογές και θα περιορίζουν τις εξουσίες του Προέδρου. Υπενθυμίζεται ότι έχει συσταθεί επιτροπή, επίσης, για την «έρευνα διαφθοράς και υπέρβασης καθήκοντος», αλλά και για «διαλεύκανση των αιματηρών επιθέσεων σε βάρος διαδηλωτών» την περασμένη βδομάδα.

Ο Σουλεϊμάν υποστήριξε ότι «πλέον υπάρχει ένας οδικός χάρτης προς την ειρηνική και οργανωμένη μετάβαση της εξουσίας», ο οποίος «θα ακολουθηθεί» και επέμεινε στη σταθερή επανάληψη των επαφών με την αντιπολίτευση, αν και η τελευταία δεν έχει διευκρινίσει αν προτίθεται να ξαναπροσέλθει σε διάλογο.

Η βεβαιότητα Σουλεϊμάν δεν εμπόδισε τη διοχέτευση φημολογίας, που αναφέρεται και στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel», σύμφωνα με την οποία ο Μουμπάρακ έχει ζητήσει να μεταβεί στη Γερμανία για «ιατρικούς λόγους», ενδεχόμενο που ορισμένοι παρουσιάζουν ως «σενάριο ομαλής και αξιοπρεπούς εξόδου του Μουμπάρακ».

Σε οικονομικό επίπεδο, πάντως, φαίνεται να επανέρχεται στοιχειωδώς μια επιφανειακή ηρεμία. Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν, χθες, σημαντικά, καθώς φάνηκε ότι δεν απειλούνται άμεσα οι μεταφορές πετρελαίου από το Σουέζ. Η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου προχώρησε σε κινήσεις στήριξης της αιγυπτιακής λίρας. Ο όμιλος Credit Agricole, όμως, προχώρησε σε μείωση σε 3,7% της πρόγνωσής του για το ρυθμό ανάπτυξης της Αιγύπτου από 5,3%, ενώ, κατά τις δικές του εκτιμήσεις πάντα, η «αιγυπτιακή οικονομία - δηλαδή, προφανώς το αιγυπτιακό κεφάλαιο γιατί η πλειοψηφία του λαού ζει μέσα στη φτώχεια - με τις διαδηλώσεις χάνει περί τα 310 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως».

Διαρροές, διορθώσεις και παραινέσεις

Να συνεχιστούν και να ενταθούν οι συνομιλίες με την αντιπολίτευση πιέζει η Ουάσιγκτον, επιμένοντας στη λογική της «ομαλής και ελεγχόμενης μετάβασης στην εξουσία», αλλά αποφεύγοντας τους χρονικούς προσδιορισμούς. Ο γνωστός αναλυτής, και πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Repubblica», υπογραμμίζει ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι προσεκτικές, γιατί, στην αιγυπτιακή νοοτροπία, οι πιέσεις οδηγούν σε ανάδειξη ριζοσπαστικών δυνάμεων, που αντιτίθενται στα αμερικανικά συμφέροντα». Ο Μπρεζίνσκι καλεί τον Πρόεδρο Ομπάμα να «συνομιλήσει, προσεκτικά, και με τους "Αδελφούς Μουσουλμάνους", και με τη "Χαμάς", και τη "Χεζμπολάχ", προκειμένου να ενταχθούν σταδιακά όλες αυτές οι οργανώσεις στην πολιτική ζωή».

Παράλληλα, η Ουάσιγκτον υπεραμύνθηκε της επιλογής του Φρανκ Ουίσνερ ως ειδικού απεσταλμένου στην Αίγυπτο. Οι επικρίσεις σχετίζονται με το ότι ο Ουίσνερ, που υπήρξε πρέσβης σε Αίγυπτο και Ινδία, από το 2009 εργάζεται στη νομική εταιρεία «Patton Boggs», που εκπροσωπεί νομικά την αιγυπτιακή ηγεσία σε διάφορα θέματα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντέταξε ότι «γνωρίζει εξαιρετικά καλά την αιγυπτιακή πραγματικότητα και τον Πρόεδρο Μουμπάρακ». Η δε εταιρεία υποστήριξε ότι έχει διακόψει τη συνεργασία της με το Κάιρο, στις αρχές της δεκαετίας.

Την ίδια ώρα, αίσθηση έχει κάνει η αποκάλυψη από έγγραφα που δημοσιοποίησε το Wikileaks και δημοσίευσε η εφημερίδα «Telegraph» ότι ο νυν Αιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν (που επί χρόνια ήταν επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών) θεωρούνταν, από το 2008, από το Ισραήλ ως «ιδανικός αντικαταστάτης του Μουμπάρακ»!

ΤΥΝΗΣΙΑ
«Μεταβατικοί» ελιγμοί, λαϊκές πιέσεις

TYΝΙΔΑ.--

Σε λεπτές ισορροπίες βαδίζει η χώρα με τη «μεταβατική κυβέρνηση» να προσπαθεί να δώσει «εικόνα ομαλότητας». Ταυτόχρονα, τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στην επαρχία, πληθαίνουν οι καθημερινές διαμαρτυρίες στους δρόμους που εκφράζουν δυσαρέσκεια για τη μη «εκκαθάριση» όλων των εμπλεκομένων, με το καθεστώς Μπεν Αλι, προσώπων. Χτες, ο «πρωθυπουργός» Μουχάμαντ Γκανούσι (που βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο του θυμού όσων διαδηλώνουν) συναντήθηκε με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, που πραγματοποίησε ολιγόωρη επίσκεψη, και προσέθεσε και τη δική του φωνή στην έντονη φημολογία περί «συνωμοσίας στοιχείων του καθεστώτος Μπεν Αλι για την ανατροπή της μεταβατικής κυβέρνησης».

Ολοσχερώς καταστράφηκε σχολείο στην πόλη Γκάφσα, μετά από πυρπόλησή του από αγνώστους, ενώ μετ' εμποδίων γίνεται η πρόσβαση στην Κασερίν, καθώς διαδηλωτές έχουν κλείσει τις μεγαλύτερες οδικές αρτηρίες διαμαρτυρόμενοι για «εγκατάλειψη» και επιμένοντας «σε περαιτέρω εκκαθάριση». Και στις δύο περιοχές παραιτήθηκαν μετά από λαϊκές πιέσεις οι νεοδιορισθέντες, από την «μεταβατική» κυβέρνηση, κυβερνήτες, ως «ανεπιθύμητοι συνεργαζόμενοι με το καθεστώς Μπεν Αλι».

Η ένταση μεταφέρθηκε και στην πρωτεύουσα όπου εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο κυβερνείο, ζητώντας άμεση βοήθεια και δουλειά. Οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών απεργούν για δεύτερη μέρα, ζητώντας την παραίτηση του νέου πολιτικού προϊστάμενού τους, επειδή «δεν αποκηρύσσει πλήρως την πολιτική Μπεν Αλι». Πυρά αναφέρθηκαν κοντά στο πρωθυπουργικό μέγαρο, ενώ σειρά ερωτημάτων έθεσε η πρόσκληση από το υπουργείο Αμυνας προς όλους τους εφέδρους που υπηρέτησαν στο στρατό μεταξύ 2006-2009, καθώς και προς όλους όσοι αποστρατεύτηκαν την ίδια περίοδο, να παρουσιαστούν και πάλι στις 16 Φλεβάρη.

Πάντως, σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Χέιγκ - Γκανούσι, κατά την οποία ο πρώτος δεσμεύτηκε «για σταθερή συνεργασία προς την αλλαγή» και προανήγγειλε βοήθεια προς τη Μέση Ανατολή «για προώθηση δικαιοσύνης, ελευθερίας έκφρασης, δημοκρατικών θεσμών», ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ.

ΓΑΛΛΙΑ
Οι «διακοπές», η υποκρισία και το έλλειμμα

ΠΑΡΙΣΙ.--

Μετά την υπουργό Εξωτερικών Μισέλ Αγιό-Μαρί, στο στόχαστρο επικρίσεων βρίσκεται και ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Canard Enchain» ότι και αυτός έκανε διακοπές μαζί με την οικογένειά του με αεροπλάνα, πλοιάρια και διαμονή που ανέλαβε να καλύψει ένας «πρώην καλός σύμμαχος και νυν επικρινόμενος ηγέτης», ο Πρόεδρος της Αιγύπτου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συγκεκριμένες διακοπές έγιναν, όπως και της Αγιό-Μαρί που «επωφελήθηκε» της «οικογενειακής, όπως είπε, φιλίας της με Τυνήσιο επιχειρηματία - συνεργάτη της οικογένειας Μπεν Αλι», τα Χριστούγεννα.

Οπως επισημαίνεται, οι «εξυπηρετήσεις» αυτές, και σε προσωπικό επίπεδο, προς πρόσωπα της γαλλικής κυβέρνησης από δικτάτορες του αραβικού κόσμου, προφανώς εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο «στενών σχέσεων» ανάμεσα στο Παρίσι και στις αραβικές αστικές τάξεις. Αν μη τι άλλο οι αποκαλύψεις αυτές αναδεικνύουν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την υποκρισία των τωρινών επικρίσεων της Γαλλίας και της ΕΕ και των ευχολογίων «περί δικαιωμάτων των λαών».

Στο περιθώριο των εξελίξεων αυτών καταγράφεται η είδηση ότι το δημοσιονομικό χρέος της Γαλλίας εκτοξεύτηκε το 2010 στα 148,8 δισ. ευρώ από 138 δισ. ευρώ το 2009, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι θα ξεπεράσει το 7,7% του ΑΕΠ. Αυτό, σε απλά λόγια, σημαίνει ότι η κυβέρνηση Σαρκοζί, που έχει δεσμευτεί για μείωση του ελλείμματος στο 3% του προϋπολογισμού το 2013, για «να παραμείνει εντός των στόχων της», πρέπει να μειώσει κατά 57 δισ. το έλλειμμα φέτος. Η μείωση του ελλείμματος εννοείται ότι θα βαρύνει την πλάτη των Γάλλων εργαζομένων, όπως άρχισαν, ήδη, να ψελλίζουν κυβερνητικοί «κύκλοι», μιλώντας για περαιτέρω λιτότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ