Παιδιά από τη Συρία σε προσφυγικό καταυλισμό στο Λίβανο εμβολιάζονται προληπτικά έναντι της πολιομυελίτιδας |
Μέχρι τα τέλη του χρόνου, ΗΠΑ και Ρωσία συμφωνούν ότι θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί όλα τα χημικά όπλα που διαθέτει η Συρία από το συριακό έδαφος και μέχρι το τέλος Μάρτη 2014 να έχουν καταστραφεί οι χημικοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή χημικών όπλων και οι εγκαταστάσεις παραγωγής τους επί συριακού εδάφους. Εντούτοις, όπως αναφέρεται σε σχέδιο απόφασης που φέρεται να συζητιέται μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ως πλαίσιο δράσης του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων και το οποίο επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς», και οι δύο πλευρές παραδέχονται ότι ο στόχος της καταστροφής του συνόλου του συριακού χημικού οπλοστασίου μέχρι τα μέσα του 2014 πιθανώς δεν είναι εφικτός. Ως βασική αιτία της καθυστέρησης αναγνωρίζεται η δυσκολία στην επιλογή των τόπων που θα μεταφερθούν, εκτός Συρίας.
Επίσης, χτες, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, έδωσε τέλος στη φημολογία περί πιθανής πραγματοποίησης συνάντησης μεταξύ αντιπροσώπων της συριακής κυβέρνησης και αντικαθεστωτικών στη Μόσχα με αντικείμενο την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας και στις εμπόλεμες περιοχές και απώτερο στόχο την «καλλιέργεια ενός καλύτερου κλίματος που θα διευκολύνει την πραγματοποίηση της συνόδου "Γενεύη ΙΙ"». Την πρόταση είχε κάνει η Μόσχα στα μέσα της βδομάδας.
Χτες, ο Λουκάσεβιτς δήλωνε ότι η αντικαθεστωτική «Εθνική Συριακή Συμμαχία» αρνείται να συμμετάσχει σε μια τέτοια σύνοδο και εμποδίζει την πραγματοποίησή της επιμένοντας ότι αποτελεί τον μοναδικό εκπρόσωπο των Σύρων αντικαθεστωτικών και επικαλούμενη γι' αυτό και τις σχετικές αναγνωρίσεις από δυτικές ιμπεριαλιστικές χώρες. Ο Λουκάσεβιτς υποστήριξε ότι υπήρξε θετική ανταπόκριση στη ρωσική πρόταση από άλλα τμήματα των αντικαθεστωτικών.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, εκτίμησε ότι η αδιαλλαξία της «Συμμαχίας», που «δεν εκπροσωπεί και την πλειοψηφία των αντικαθεστωτικών» και επιμένει να θέτει «όρους και προϋποθέσεις», υποσκάπτει το χρονοδιάγραμμα της «Γενεύης ΙΙ». Εκπρόσωπος της «Συμμαχίας», από την άλλη, ο Καμάλ Λαμπουάνι, δήλωνε ότι «η Ρωσία δεν είναι δίκαιος διαμεσολαβητής αλλά μέρος της σύγκρουσης» εφόσον στηρίζει «το καθεστώς Ασαντ» και ζητούσε από τη Μόσχα «να διατάξει τον Ασαντ να φύγει από την εξουσία», μη σχολιάζοντας φυσικά το γεγονός ότι η «Συμμαχία» θεωρεί «δίκαιους διαμεσολαβητές» τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία και αρκετές πετρελαιομοναρχίες που έχουν απροκάλυπτα στηρίξει την ίδια.
Στο πεδίο των μαχών, ο συριακός στρατός εξαπέλυσε επίθεση για ανακατάληψη του ελέγχου της περιοχής πέριξ του διεθνούς αεροδρομίου του Χαλεπιού. Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκάρντιαν», η Σ. Αραβία, που στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς, φέρεται να δρομολογεί την περαιτέρω υποστήριξη της οργάνωσης - ομπρέλα «Τζάις αλ Ισλάμ», που αποτελείται από σαλαφιστές μισθοφόρους, ως «αντίβαρο» στις ακραίες «Μέτωπο αλ Νούσρα» και «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε», που φέρεται να μην ελέγχονται πλήρως από το Ριάντ. Για το σχέδιο αυτό, κατά την εφημερίδα, το Ριάντ φέρεται να ενημέρωσε και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο βασίλειο.
Επίσης, στο πλαίσιο ευρύτερης εκστρατείας, ο ΟΗΕ άρχισε τόσο στη Συρία όσο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή εκστρατεία εμβολιασμού των παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας μετά τα αυξημένα κρούσματα που παρατηρήθηκαν στη Συρία. Στόχος είναι να εμβολιαστούν 20 εκατομμύρια παιδιά.
Δύο Γερμανοί εμπειρογνώμονες στις μολυσματικές ασθένειες, με άρθρο τους στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», προειδοποιούν ότι η πολιομυελίτιδα απειλεί τις γειτονικές, στη Συρία, χώρες αλλά και την Ευρώπη διά της άφιξης Σύρων προσφύγων.
TIΡΑΝΑ.--
Αντιδράσεις προκαλεί στην Αλβανία η πρόταση των ΗΠΑ να πραγματοποιηθεί σε αλβανικό έδαφος η καταστροφή των συριακών χημικών όπλων, καθώς κόμματα της αντιπολίτευσης και περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν πως η χώρα δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές και εγκαταστάσεις για τη διεκπεραίωση μίας τέτοιας υπόθεσης, παρά την πρότερη εμπειρία που είχε η Αλβανία με την προ δεκαετιών καταστροφή αλβανικών χημικών όπλων.
Μάλιστα, αξιωματούχος της κυβέρνησης του «Σοσιαλιστή» πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής, Ιλίρ Μέτα, επιβεβαίωσαν το σχετικό αμερικανικό αίτημα, ενώ αρκετές ώρες πριν (βράδυ Πέμπτης) είχε πραγματοποιηθεί έξω από την αλβανική Βουλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας μερικών χιλιάδων Αλβανών, που αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πολλοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν στα χέρια πανό με κεντρικό σύνθημα «Οχι στα χημικά όπλα», ενώ άλλοι φώναζαν να μη γίνει η Αλβανία «σκουπιδοτενεκές» της Ευρώπης.
Προς το παρόν η κυβέρνηση επιμένει πως «εξετάζει» το αίτημα και πως θα αποφασίσει επί του συγκεκριμένου «με διαφάνεια και βάσει των συμφερόντων της Αλβανίας». Οι ΗΠΑ φέρεται πως έχουν διατυπώσει παρόμοιο αίτημα σε Γαλλία, Βέλγιο και Νορβηγία, εκ των οποίων η τελευταία το έχει απορρίψει.
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--
Με κύμα επιθέσεων απειλεί ο νέος ηγέτης των Ταλιμπάν του Πακιστάν, Μουλάς Φαζουλάχ, ως αντίποινα για το θάνατο του προκατόχου του, Χακιμουλάχ Μεχσούντ, ο οποίος σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή, μετά από επίθεση αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα βόρεια της χώρας. Η απειλή διατυπώθηκε χτες, μετά την ανακοίνωση ότι την ηγεσία των Πακιστανών Ταλιμπάν αναλαμβάνει ο Μουλάς Φασουλάχ, ενώ σε δήλωσή του στο «Ρόιτερς», ο επικεφαλής της σούρα, του συμβουλίου των Ταλιμπάν, Ασματουλάχ Σαχίν, δήλωσε ότι στόχος των επιθέσεων αντεκδίκησης θα είναι οι δυνάμεις ασφαλείας, κυβερνητικά κτίρια, πολιτικά πρόσωπα και αστυνομία. Οπως υποστήριξε, οι Ταλιμπάν δε θα στοχεύσουν αμάχους, αγορές ή δημόσιους χώρους.
Μετά το θάνατο του Χακιμουλάχ Μεχσούντ, αναστέλλονται και οι υποτιθέμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, με την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ, καθώς οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι αποσύρονται, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι ένα θέμα που μετά τη δολοφονία του ηγέτη τους δεν μπορεί ούτε καν να τεθεί σε συζήτηση. Χαρακτηρίζουν δε την κυβέρνηση ως «δουλική στις ΗΠΑ».
Ενα εκατομμύριο ξένοι εργάτες έφυγαν και άλλα τέσσερα εκατομμύρια κατάφεραν να προμηθευτούν τις πολύτιμες άδειες. Στo βασίλειο εκτιμάται ότι εργάζονται περίπου εννιά εκατομμύρια ξένοι εργάτες, κυρίως από Ινδία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Σρι Λάνκα, Νεπάλ, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Υεμένη, Αίγυπτο, Λίβανο, Αιθιοπία. Απασχολούνται σε οικιακές και χειρωνακτικές εργασίες, τις οποίες οι ντόπιοι αποφεύγουν λόγω των άθλιων συνθηκών (τουλάχιστον 15ωρο χωρίς κανένα δικαίωμα) και του πενιχρού μισθού (200 - 400 δολάρια).
Επίσης, πραγματοποιούνται «αγοραπωλησίες εγγυήσεων», δηλαδή πωλούνται οι ξένοι εργάτες μεταξύ των αφεντικών, στην κυριολεξία, ως αντικείμενα χωρίς κανένα δικαίωμα. Από τις αγοραπωλησίες αυτές εξασφαλίζουν εισόδημα αρκετοί Σαουδάραβες. Για να αλλάξει δουλειά, αφεντικό ακόμη και για να φύγει από τη χώρα, ο ξένος εργάτης χρειάζεται τη γραπτή συγκατάθεση του, νομικά κατοχυρωμένου, «εγγυητή» του. Αν προσπαθήσει να φύγει χωρίς αυτήν (άρα και χωρίς το διαβατήριό του που παρακρατείται) και συλληφθεί, του επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 δολαρίων!