Σάββατο 9 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ξετυλίγουν τον αντικομμουνισμό

Κείμενο με τίτλο «Το κομμουνιστικό κόμμα τι γνωρίζει;» δημοσιεύτηκε χτες στην «Ελεύθερη Ωρα» και υπογράφεται από μια φασιστική ομάδα με το όνομα «Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές».

Στο κείμενο, με αφορμή τις δολοφονίες στο Ν. Ηράκλειο, αποτυπώνονται σειρά συνειρμών με στόχο να συσχετίσουν το ΚΚΕ με τρομοκρατικές ενέργειες. Είναι πάγια τακτική φασιστικών οργανώσεων - κληρονομημένη από τον Χίτλερ - με ψέματα και συκοφαντίες να ενοχοποιούν τους κομμουνιστές και τα Κομμουνιστικά Κόμματα για προβοκατόρικες ενέργειες σχεδιασμένες και εκτελεσμένες από σκοτεινούς μηχανισμούς. Η πολιτική δράση του ΚΚΕ διεξάγεται πάντα στο φως, η στρατηγική του είναι γνωστή και ξεκάθαρη.

Τροφή για σκέψη: Αν κανείς ανατρέξει θα δει ότι αντίστοιχους συνειρμούς έχουν κάνει κατά καιρούς αστικές «πένες», εκπρόσωποι αστικών κομμάτων που έχουν κυβερνήσει τη χώρα, αστοί διανοούμενοι, με προφανή στόχο να πλήξουν το ΚΚΕ και τη δράση του, και θα του δημιουργηθεί η απορία: Μα καλά, τέτοια σύμπτωση απόψεων, από τόσο διαφορετικές πλευρές;

Τα περί χρεοκοπίας...

«Ενα κράτος μπορεί να χρεοκοπήσει και το κόστος το πληρώνουν πρώτα οι φτωχοί, οι στρατηγικές βίαιης χρεοκοπίας αποδεικνύονται πολύ πιο οδυνηρές από τις οργανωμένες αναδιαρθρώσεις, η μόνη αξιόπιστη έξοδος από την κρίση είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», έγραψε η «Καθημερινή» (7/11/2013), με αφορμή την κρίση που φαίνεται να εκδηλώνεται τώρα ξανά στην Αργεντινή που ξαναπέρασε κρίση το 1998 - 2001. Την οποία τότε αντιμετώπισε με επεκτατικό μείγμα πολιτικής, σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο που εφάρμοζε αυστηρό δημοσιονομικό μείγμα. Πράγματι, λοιπόν, ένα καπιταλιστικό κράτος ή, πιο σωστά, μια καπιταλιστική οικονομία όχι μόνο μπορεί να χρεοκοπήσει, δηλαδή να εκδηλωθεί σ' αυτήν κρίση, αλλά να ξαναπεράσει στην ανάκαμψη, που θα φέρει νέα κρίση. Αυτό έγινε στην Αργεντινή. Είτε με το ένα μείγμα αστικής πολιτικής είτε με το άλλο.

... και η διέξοδος

Και βεβαίως την πληρώνουν οι φτωχοί όπως πληρώνουν και την ανάκαμψη. Το ίδιο ισχύει επίσης είτε με βίαιη χρεοκοπία, είτε με ελεγχόμενη, όπως στην Ελλάδα, πάλι οι φτωχοί την πληρώνουν. Οσο για την αξιόπιστη διέξοδο με τις αναδιαρθρώσεις για την ανταγωνιστικότητα, αυτή είναι αξιόπιστη για το κεφάλαιο, αυτό ωφελείται με τις αναδιαρθρώσεις που τσακίζουν μισθούς, συντάξεις, τις όποιες κατακτήσεις σε παροχές από το κράτος, τη φοροληστεία, κ.λπ., γιατί έτσι αυξάνεται η κερδοφορία του, έτσι αυξάνει το κρατικό χρήμα που δίνεται στο κεφάλαιο για επενδύσεις για να έρθει η ανάπτυξη. Που θα φέρει νέα κρίση. Στο διά ταύτα για τον εργάτη, το λαό: Πάρ' το αλλιώς, μην «τσιμπάς», στο δικό σου δρόμο εσύ, αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική αντεπίθεση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1799 Ο Ναπολέων Βοναπάρτης με πραξικόπημα ανακηρύσσεται πρώτος ύπατος της Γαλλίας.

1866 Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου στην επαναστατημένη Κρήτη. Καθώς οι Τούρκοι εισβάλλουν στο μοναστήρι, ο ηγούμενος Γαβριήλ Μάνεσης δίνει το σύνθημα και ο Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης πυροβολεί τα βαρέλια με το μπαρούτι. Τριακόσιοι μαχητές και 643 γυναικόπαιδα τινάχτηκαν στον αέρα μαζί με τους Τούρκους.

1917 Εκδηλώνεται η αντεπαναστατική κίνηση των Κερένσκι και Κρασνόφ κατά των επαναστατημένων Ρώσων εργατών και της νεαρής σοβιετικής εξουσίας που κερδίζει συνεχώς νέες θέσεις.

1918 Εκατοντάδες χιλιάδες εξεγερμένοι εργάτες και στρατιώτες κατακλύζουν το κέντρο του Βερολίνου (Γερμανική Επανάσταση). Η μοναρχία της Γερμανίας ανατρέπεται και ο αυτοκράτορας Γουλιέλμος ο Β' εγκαταλείπει τη χώρα. Ο πρίγκιπας Μαξ αναθέτει την πολιτική διαχείριση της αστικής εξουσίας στους Σοσιαλδημοκράτες, διορίζοντας στην καγκελαρία τον ίδιο τον επικεφαλής του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Φρίντριχ Εμπερτ.

Η πτώση της μοναρχίας για τους Σοσιαλδημοκράτες σήμαινε και το τέλος της επανάστασης, για τους επαναστάτες «Σπαρτακιστές», ωστόσο, δεν ήταν παρά το πρώτο βήμα. Απευθυνόμενος στη συνέλευση των Σοβιέτ, ο Κ. Λίμπκνεχτ προειδοποιούσε: «Πρέπει να ρίξω νερό στο κρασί του ενθουσιασμού σας. Η αντεπανάσταση βρίσκεται ήδη εν εξελίξει. Βρίσκεται εδώ, ανάμεσά μας... Μπορεί να αρκεστεί το προλεταριάτο στην εξουδετέρωση των Χοεντσόλερν (σ.σ. της μοναρχίας); Ποτέ πια! Η κατάργηση της κυριαρχίας των τάξεων, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, η εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού - αυτός είναι ο σκοπός μας. Η σημερινή κυβέρνηση αυτοονομάζεται σοσιαλιστική. Μέχρι τώρα, όμως, ενήργησε μόνο για τη διατήρηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας».

1918 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της επαναστατικής οργάνωσης του «Σπάρτακου» στη Γερμανία «Ρότε Φάνε» («Κόκκινη Σημαία»).

1919 Δημιουργείται το Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας.

1920 Ο Κόκκινος Στρατός συντρίβει τις θέσεις των αντεπαναστατικών δυνάμεων του βαρόνου Βράγγελ στο Περεκόπ, πύλη της Κριμαίας.

1938 Τη νύχτα της 9προς 10 Νοέμβρη οι ναζί εξαπολύουν μαζικό πογκρόμ κατά των Εβραίων της Γερμανίας και της Αυστρίας («Νύχτα των Κρυστάλλων»).

1953 Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καμπότζης, η οποία ήταν γαλλική αποικία από το 1863.

1960 Ο Τζον Κένεντι εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1970 Πεθαίνει ο στρατιωτικός και πολιτικός Σαρλ Ντε Γκολ, Πρόεδρος της Γαλλίας (1958 - 1969).

1993 Καταρρέει η θρυλική γέφυρα του ποταμού Νερέτβα στο Μοστάρ, ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού της στον πόλεμο της Βοσνίας. Η στρατηγική αυτή γέφυρα είχε αντέξει 400 χρόνων πολέμους και μάχες για τον έλεγχό της.

Η οικονομική κρίση...

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ, αποκαλύπτεται μεγάλη υποχώρηση των άμεσων ξένων επενδύσεων το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Οι καπιταλιστικές οικονομίες που χτυπιούνται περισσότερο απ' αυτό είναι οι λεγόμενες αναδυόμενες, όπως, π.χ., Ρωσία, Βραζιλία, που επίσης κάνουν τις λιγότερες επενδύσεις στο εξωτερικό. Βεβαίως, την ίδια εικόνα δίνουν και για τις ΗΠΑ και για την ΕΕ. Η διαφορά είναι ότι από το 2008, χρονιά εκδήλωσης της οικονομικής κρίσης σε ΗΠΑ και ΕΕ και χρονικό σημείο σύγκρισης του ΟΟΣΑ, οι λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες είχαν ανάπτυξη, ενώ τώρα εμφανίζουν σημάδια κρίσης. Αλλωστε, έχουν μεγάλη πτώση των ρυθμών εξέλιξης του ΑΕΠ, π.χ. στη Βραζιλία από 8% έχει πέσει στο 2%. Και η Ρωσία έχει επίσης πτώση του ΑΕΠ στο 2,2% από 6,5% περίπου.

... συνεχίζεται και εξαπλώνεται

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η καπιταλιστική οικονομική κρίση εξαπλώνεται. Ακόμη και τα στοιχεία της Κομισιόν για την ανάπτυξη το 2013 (1,1%) δείχνουν αναιμική ανάκαμψη. Το δεύτερο συμπέρασμα, που αποκαλύπτει επίσης πως η κρίση είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό και αξεπέραστη, είναι ότι στις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες είχε εκδηλωθεί κρίση το 1998, την ξεπέρασαν, είχαν ανάπτυξη, αλλά τώρα βρίσκονται ξανά στα πρόθυρα κρίσης. Για τους εργαζόμενους που πληρώνουν τις συνέπειές της μονόδρομος είναι η πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ