ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Αυγούστου 2003
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η απολογία Τσελέντη προκαλεί κόντρες συνηγόρων

Οξύτατες αντιπαραθέσεις δημιουργήθηκαν χτες στην αίθουσα του δικαστηρίου τόσο μεταξύ των κατηγορουμένων όσο και των δικηγόρων, ενώ δοκιμάζονται οι όποιες ισορροπίες είχαν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στις φυλακές Κορυδαλλού ανάμεσα στους κατηγορούμενους. Η απολογία του Π. Τσελέντη αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για να ξεσπάσουν οι έντονες διαμάχες ανάμεσα στους κατηγορουμένους.

Αν και η ατμόσφαιρα χτες ήταν από την αρχή οξυμένη, όμως περίπου στο τέλος της διαδικασίας η επιβεβαίωση από τον Σ. Κονδύλη ότι όλα όσα ισχυρίζεται ο Π. Τσελέντης για απειλές που δέχεται από τον Α. Γιωτόπουλο στα υπόγεια των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού είναι αλήθεια, ήταν η αιτία να προκληθεί θύελλα αντιδράσεων από κατηγορούμενους και δικηγόρους. Ο πρόεδρος ζήτησε από τον Σ. Κονδύλη να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί.

«Αλληλοκαρφώματα»

Είχαν προηγηθεί οι ισχυρισμοί του «Αλέκου» της «17 Νοέμβρη» ότι προχτές το βράδυ ο Γιωτόπουλος «προσπαθούσε να πείσει τον Τζωρτζάτο και τον Παύλο Σερίφη ότι ο Π. Τσελέντης έχει σκοτώσει τον Μάτη και τον Μομφεράτο και εκείνη την ώρα πέρναγε ο Κονδύλης». Οπως ισχυρίστηκε ο Π. Τσελέντης, ρώτησε τον Σ. Κονδύλη αν άκουσε τη συζήτηση και εκείνος απάντησε πως άκουσε τη συνομιλία.

Ο Α. Γιωτόπουλος ακούγοντας τους ισχυρισμούς του συγκατηγορουμένου του, διέψευσε τον Π. Τσελέντη. «Ψέματα - ανταπάντησε ο "Λάμπρος" της "17 Νοέμβρη". Στο προαύλιο είχα ρωτήσει τον Τσελέντη γιατί λες αυτά τα πράγματα για μένα».

Τότε σηκώθηκε ο Σ. Κονδύλης, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί Τσελέντη είναι αληθείς. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Μ. Μαργαρίτης, αμέσως τότε κάλεσε τον Σ. Κονδύλη να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει από το βήμα του κατηγορουμένου το περιστατικό που ανέφερε ο Π. Τσελέντης. Ο «Αρης» της «17 Νοέμβρη» επιβεβαίωσε το συμβάν και επιφυλάχτηκε τα υπόλοιπα να τα διευκρινίσει στην απολογία του.

Ο κατά το κατηγορητήριο καθοδηγητής της «17 Νοέμβρη» ανταπάντησε ότι όλα αυτά είναι ψέματα. «Πριν μερικούς μήνες κυκλοφόρησε εδώ μέσα και γράφτηκε και σε εφημερίδες, είπε ο Α. Γιωτόπουλος, ότι εγώ απειλώ τον Τσελέντη. Τον βρήκα στις σκάλες και του είπα τι είναι αυτά που λες; Γιατί λες ψέματα;».

Από τη μεριά του ο Π. Τσελέντης ανέφερε ότι δεν είναι έτσι. «Το μόνο που έχουμε συζητήσει, είπε, είναι για το έγγραφο (σ.σ. καταστατικό της οργάνωσης που φέρεται να έχει γράψει ο Τσελέντης) και ο Γιωτόπουλος μου είπε να επικαλεστώ ότι είναι πλαστό».

Στο μεταξύ, ο Α. Γιωτόπουλος για την προχτεσινή συζήτηση επικαλέστηκε και τον Β. Τζωρτζάτο, ο οποίος όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου του ζήτησε να πει τι ξέρει, εκείνος είπε: «Απλά συζητούσαμε για την εμμονή του κ. Γεωργίου (σ.σ. συνήγορος πολιτικής αγωγής, πληρεξούσιος της οικογένειας του αστυνομικού Χρήστου Μάτη) στην υπόθεση Μάτη. Αυτό συζητούσαμε».

Ο Στ. Γιαννόπουλος

Στο μεταξύ, ενδιάμεσα στο παραπάνω επεισόδιο παρενέβη ο δικηγόρος Στ. Γιαννόπουλος, ο οποίος παρακολουθούσε τη δίκη, ενώ πρόσφατα, μετά από επεισόδιο που είχε δημιουργηθεί, διορίστηκε από το Δ. Κουφοντίνα συνήγορός του. Σε έντονο ύφος ο Στ. Γιαννόπουλος είπε στον πρόεδρο του δικαστηρίου ότι εκτελεί εντολές. Ο Μ. Μαργαρίτης φανερά εκνευρισμένος επισήμανε στον εισαγγελέα ότι η παρέμβαση του κ. Γιαννόπουλου είναι αυτόφωρο αδίκημα.

Για να επανέλθει η τάξη στη δικαστική αίθουσα ο πρόεδρος διέκοψε τη διαδικασία για πέντε λεπτά και αμέσως μετά την επανάληψη της συνεδρίασης αποφασίστηκε να αποσταλεί το απόσπασμα των πρακτικών με την παρέμβαση Γιαννόπουλου τόσο στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας όσο και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ώστε να ερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί αδίκημα εκ μέρους του δικηγόρου.

Υπάρχει δόλος

Οσον αφορά στην υπόθεση της δίκης ο συνήγορος του Α. Γιωτόπουλου, Γ. Ραχιώτης, απέδωσε δόλο στον Π. Τσελέντη, υποστηρίζοντας ότι ο κατηγορούμενος με την απολογία του επιχειρεί να στηρίξει και να τεκμηριώσει την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας που αποδίδεται στον πελάτη του.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις του Γ. Ραχιώτη, ο Π. Τσελέντης σημείωσε ότι δεν είπε προανακριτικά όσα υποστήριξε τώρα για τον Γιωτόπουλο γιατί δεν τα θυμόταν αλλά και γιατί τον ρωτούσαν περισσότερο για τη δική του συμμετοχή στην οργάνωση και όχι για το ρόλο του Γιωτόπουλου.

Συνοψίζοντας σε μια φράση το σκεπτικό της απολογίας του Π. Τσελέντη, ο Γ. Ραχιώτης είπε για τον κατηγορούμενο: «Θα σας δώσουν αυτό που θέλετε και θα βγείτε έξω». Το σχόλιο αυτό ήταν η αφορμή για να προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Θ. Παπαγιάννη και Α. Οικονομίδη, συνηγόρων υπεράσπισης του Τσελέντη, με αποτέλεσμα να σημειωθεί έντονη λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ υπερασπιστών των κατηγορουμένων.

Ο Θ. Παπαγιάννης με φανερό εκνευρισμό είπε στο συνήγορο του Γιωτόπουλου: «Οταν σας είπα ότι ο Τσελέντης υποστηρίζει πως δεν ήταν στην υπόθεση Μομφεράτου ο Γιωτόπουλος, εσείς πανηγυρίζατε. Τώρα αυτή τη στιγμή τι λέτε;». Στους λεκτικούς διαξιφισμούς των δυο συνηγόρων έδωσε τέλος ο πρόεδρος του δικαστηρίου, ο οποίος είπε: «Δεν επιτρέπεται να αποκαλύπτονται εδώ μέσα μυστικά που ελέχθησαν. Επιτρέπεται να εμφανίζεται ο κατηγορούμενος σαν καταδότης;».

Στο μεταξύ, ο Α. Γιωτόπουλος ανέβαλε τη «μονομαχία» στο δικαστήριο με τον Π. Τσελέντη, καθώς χτες, όταν ο πρόεδρος, Μ. Μαργαρίτης, του ζήτησε να τα πουν μεταξύ τους Γιωτόπουλος και Τσελέντης (στην κατ' αντιπαράσταση εξέταση), απάντησε ότι θα εξεταστεί με τον Τσελέντη μόνον όταν ολοκληρώσει τη δική του απολογία.

Τέλος, ο συνήγορος των αδερφών Ξηρών, Γ. Αγιοστρατίτης, αρνήθηκε να υποβάλει στον κατηγορούμενο ερωτήσεις, λέγοντάς του ότι αλλού αφαιρεί και αλλού προσθέτει στην απολογία του, υποδηλώνοντας μ' αυτό τον τρόπο ότι είναι αναξιόπιστος.

Πνίγηκε 37χρονος ψαράς

Πνίγηκε αργά το βράδυ της Τρίτης ένας 37χρονος ερασιτέχνης ψαράς στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας Τρυπητή Χαλκιδικής, όταν η πλαστική λέμβος στην οποία επέβαινε μαζί με άλλα δυο άτομα ανατράπηκε, επειδή μπλέχτηκε η προπέλα της μηχανής της σε δίχτυα και βυθίστηκε. Νεκρός είναι ο Γεώργιος Γουρλομάτης από τη Θεσσαλονίκη, η σορός του οποίου ανασύρθηκε από βάθος επτά μέτρων με τη βοήθεια ιδιώτη δύτη και μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο Πολυγύρου και στη συνέχεια στο νεκροτομείο Θεσσαλονίκης για νεκροψία - νεκροτομή. Οι άλλοι δυο επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους.

Νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ

Αλλαγή στη λειτουργία του Διεπιστημονικού Κέντρου Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών Αλλοδαπής(ΔΙΚΑΤΣΑ) προωθεί το υπουργείο Παιδείας με νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών αναγνώρισης των πτυχίων και των τίτλων από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλαγή στον τρόπο εξέτασης των πτυχιούχων της ιατρικής. Παράλληλα κάνει «άνοιγμα» στον κατάλογο των πανεπιστημίων του εξωτερικού που αναγνωρίζονται από το ΔΙΚΑΤΣΑ ως ισότιμα.

Με το ίδιο νομοσχέδιο επιβάλλεται στα πανεπιστήμια και τα πολυτεχνεία να πραγματοποιήσουν τρεις εξεταστικές περιόδους κάθε χρόνο, ενώ προβλέπονται νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με μεταπτυχιακούς τίτλους.

Χρονικές συγκυρίες

Μια πλευρά της πορείας του Πάτροκλου Τσελέντη, που μπήκε στην «17Ν» όπως δηλώνει το '83 και αποχώρησε το 1988, είναι και η θητεία του στο στρατό το '88 - '90. Να πώς την περιέγραψε ο ίδιος στην απολογία του προχτές απαντώντας σε ερώτηση εφέτη: «Στο στρατό κατατάχτηκα στο πυροβολικό και με προτίμηση και επιλογή μου γνωστών στην Ελλάδα έκανα μετάταξη στο υγειονομικό. Εκεί πήρα την ειδικότητα του νοσοκόμου τραυματιοφορέα, εκπαιδεύτηκα λίγο στο 401 πάνω στην ειδικότητα αυτή, στο Τάγμα που πήρα μετάθεση επειδή η μονάδα ήταν μικρή και είχε λίγο κόσμο εγώ ήμουν αλφαμίτης και αποθηκάριος. Στη διάρκεια της θητείας μου οι αξιωματικοί με τίμησαν και με έστειλαν στο σχολείο κρυπτογράφων, όπου εκπαιδεύτηκα. Στις εξετάσεις κατατάχθηκα πρώτος, μου έκαναν μια πρόταση να μετατεθώ στην ταξιαρχία, δεν τη δέχτηκα γιατί φοβήθηκα ότι εάν κάτι συμβεί θα εκθέσω ανθρώπους που δεν είχαν καμία εμπλοκή και συνέχισα να είμαι αποθηκάριος μέχρι που απολύθηκα από το στρατό».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ