ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ολα τα θέματα στο παζάρι λέει ο Τραμπ

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στο Λονδίνο κατά του Αμερικανού Προέδρου

Copyright 2019 The Associated

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στο Λονδίνο κατά του Αμερικανού Προέδρου
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Ολα τα θέματα είναι πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μίας εμπορικής συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου και του βρετανικού δημόσιου συστήματος Υγείας», είπε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας αντιδράσεις για τα απώτερα οφέλη μίας διμερούς εμπορικής συμφωνίας που προβλέπεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα ενόψει της διαδικασίας για αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Ενας από τους πρώτους που αποδοκίμασαν την αναφορά του Τραμπ πως μπαίνει στο παζάρι και το βρετανικό σύστημα Υγείας ήταν ο αρμόδιος υπουργός, Ματ Χάνκοκ, μολονότι δεν είχε εκφράσει ανάλογη «ευαισθησία» στις πολυετείς άγριες περικοπές δημόσιων δαπανών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των Βρετανών...

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο Αμερικανός Πρόεδρος με την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, λίγο πριν από την παραίτηση της τελευταίας (στις 7 Ιούνη), ο Τραμπ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθεσης με την Κίνα και το Μεξικό. Τόνισε ότι θα επιβάλει, όπως έχει ήδη αποφασίσει, δασμούς 5% σε εισαγόμενα προϊόντα από το Μεξικό αν δεν σταματήσει «η εισβολή εκατομμυρίων μεταναστών» στη χώρα του μέσω αυτού. Απείλησε έτσι το Μεξικό με αύξηση των δασμών αυτών, κλιμακωτά, τουλάχιστον έως το 25% σε περίπτωση που δεν σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές στις ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στο κινεζικό τηλεπικοινωνιακό μονοπώλιο «Huawei» ο Τραμπ είπε ότι για τη χώρα του συνιστά «απειλή ασφαλείας», καλώντας εμμέσως πλην σαφώς τη Βρετανία να μην επιτρέψει στη συγκεκριμένη εταιρεία να αναλάβει τη δημιουργία του δικτύου τηλεπικοινωνιών νέας γενιάς, 5G, από το οποίο θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό η ψηφιοποίηση της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Υποστήριξε ότι είναι «άψογες» οι σχέσεις συνεργασίας ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ και Βρετανίας, όταν ρωτήθηκε εάν θα τεθούν περιορισμοί σε αυτόν τον τομέα σε περίπτωση που η Βρετανία επιλέξει τη «Huawei» για το στήσιμο του δικτύου 5G. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι οι δύο χώρες θα επιλύσουν τις διαφορές τους στον τομέα αυτό...

Κληθείς να σχολιάσει τις διαδηλώσεις που γίνονται τις τελευταίες δύο μέρες στο Λονδίνο κατά της πολιτικής της κυβέρνησής του σε πλειάδα θεμάτων, ο Τραμπ προσπάθησε να τις υποβαθμίσει. Ισχυρίστηκε ότι είναι «ψευδείς ειδήσεις» οι πληροφορίες για τις μαζικές κινητοποιήσεις δεκάδων χιλιάδων Βρετανών εναντίον του. Αντίθετα, διέκρινε τις... μερικές δεκάδες Βρετανών που διαδήλωσαν χτες υπέρ του σε μία μικρή γωνιά της πλατείας Τραφάλγκαρ!

Ερωτηθείς για το Brexit, είπε ότι μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει, προτιμώντας να κρατήσει τις σκέψεις για τον εαυτό του. Δεν παρέλειψε εντούτοις να επαναλάβει την προτίμησή του για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Σε άλλο σημείο αποκάλυψε ότι ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, του ζήτησε κατ' ιδίαν συνάντηση για να συζητήσουν διάφορα θέματα (π.χ. κλιματική αλλαγή, Μεταναστευτικό, πόλεμοι κ.ά.) αλλά την απέρριψε. Χτες βράδυ, ο Τραμπ δέχθηκε τον επικεφαλής του κόμματος του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ, στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη, όπου φιλοξενείται το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ. Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Τραμπ είχαν ζητήσει επίσης ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, που διεκδικεί την ηγεσία των Συντηρητικών, και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μάικ Γκόουβ.

Η Τ. Μέι προτίμησε να εστιάσει στις επενδύσεις άνω του 1 τρισ. δολαρίων που έχουν κάνει ΗΠΑ και Βρετανία μεταξύ τους, τονίζοντας επιπλέον τις παραδοσιακά στενές σχέσεις και τα περαιτέρω περιθώρια ανάπτυξής τους. Τόνισε ότι θέλει να υλοποιηθεί η επιθυμία του βρετανικού λαού με βάση το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, εκφράζοντας την πεποίθησή της ότι «είναι προς όφελος της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ».

Οι πολύμορφες διαδηλώσεις πάντως κατά του Αμερικανού Προέδρου είχαν φαντασία, καθώς δεν έλειψαν τα τεράστια μπαλόνια με τη μορφή του Αμερικανού Προέδρου σαν μωρό, τα πανό με συνθήματα κατά της αμερικανικής σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής αλλά και ποικίλους χαρακτηρισμούς για την αντιδραστική πολιτική του.

Αποδοκιμάστηκαν επίσης μπαίνοντας, χτες, στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ η μεγαλύτερη κόρη του Προέδρου Τραμπ, Ιβάνκα, και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, που συμμετείχαν στη μεγάλη αμερικανική αντιπροσωπεία.

Ο Τραμπ ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψή του στη Βρετανία και μεταβαίνει στη Γαλλία για τα 75 χρόνια από την απόβαση των δυτικών συμμάχων στη Νορμανδία τον Ιούνη του 1944 (επιχείρηση που καθυστέρησε τουλάχιστον 1 χρόνο και επιταχύνθηκε όταν πια ο Κόκκινος Στρατός της ΕΣΣΔ σάρωνε τις ναζιστικές μεραρχίες και απελευθέρωνε μια σειρά από χώρες). Ο επόμενος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας του Τραμπ είναι η Ιρλανδία.

ΣΟΥΔΑΝ
Δεκάδες οι νεκροί από το μακελειό στο Χαρτούμ

Ο στρατηγός Μπουρχάν κάνει σχέδια για «εκλογές» σε επτά με εννιά μήνες...

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Ιδιαίτερα τεταμένη και ρευστή παραμένει η κατάσταση στο Σουδάν, μετά το προχτεσινό μακελειό σε βάρος αντικυβερνητικών διαδηλωτών που διέπραξε ο σουδανικός στρατός με εντολή του επικεφαλής των χουντικών, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν. Ο αριθμός των ανθρώπων που έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των στρατιωτικών ξεπέρασε χτες τους 35, οι τραυματίες και οι συλληφθέντες τις πολλές εκατοντάδες, ενώ δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι.

Ο στρατηγός Μπουρχάν, βλέποντας τις εντεινόμενες αντιδράσεις για τη σφαγή που διέπραξε, ανακοίνωσε χτες πως ακυρώνει όλες τις συμφωνίες που είχε κάνει με δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Πρόσθεσε πως θα προκηρυχθούν εκλογές μέσα στους επόμενους επτά με εννιά μήνες, κάτι που δεν επιθυμούν πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς γνωρίζουν πως ο βασικός ωφελημένος θα είναι το κυβερνών «Κόμμα του Εθνικού Κογκρέσου» (NCP) του ανατραπέντος τον περασμένο Απρίλη «προέδρου» Ομάρ Μπασίρ. Το κόμμα NCP διαθέτει σημαντικούς οικονομικούς πόρους και έχει καλά οργανωμένο μηχανισμό σε όλο το Σουδάν. Θεωρείται πως θα έβγαινε άνετα πρώτο, δίνοντας νέα πνοή ζωής στο ίδιο αστικό πολιτικό καθεστώς που κυβερνά τη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Δυνάμεις της αντιπολίτευσης που έχουν συγκροτήσει το μέτωπο «Ελευθερίας και Αλλαγής» καταδίκασαν το μακελειό και τις αποφάσεις του στρατηγού Μπουρχάν, καλώντας το λαό σε γενική απεργία μέχρι την πλήρη ανατροπή των στρατιωτικών από την εξουσία. Χτες το απόγευμα, αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές φάνηκαν να αψηφούν τη φονική βία των αρχών καταστολής και να ξαναστήνουν σκηνές σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας Χαρτούμ.

Μπροστά στο νέο αιματοκύλισμα του σουδανικού λαού, οι ΗΠΑ αντέδρασαν με καθυστέρηση και υποκρισία. Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, από το Λονδίνο καταδίκασε την απρόκλητη βία και δολοφονία ειρηνικών διαδηλωτών από το σουδανικό καθεστώς, καλώντας το να επισπεύσει «τη μετάβαση της εξουσίας σε μια πολιτική μεταβατική κυβέρνηση».

Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο Σουδάν επρόκειτο αργότερα χτες βράδυ να συζητηθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
«Μαγειρέματα» Νετανιάχου και αντιδράσεις για το σχέδιο Κούσνερ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Δεν βλέπουν το Ισραήλ πλέον ως εχθρό αλλά ως απαραίτητο σύμμαχο, ενώ ορθώνουν ανάστημα απέναντι στην επίθεση του Ιράν και ακόμη, θα τολμούσα να πω, πέρα από αυτό, να ενώσουν τις προσπάθειες (με το Ισραήλ) για επίτευξη τεχνολογικής προόδου», δήλωσε χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αναφερόμενος στις μοναρχίες του Κόλπου. Προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο να παρουσιάσει «διχασμένο» τον αραβικό κόσμο μπροστά στη νέα απόπειρα των ΗΠΑ και του Ισραήλ για δήθεν «επίλυση» του Παλαιστινιακού, εν αναμονή παρουσίασης του περιβόητου σχεδίου του Αμερικανού συμβούλου και γαμπρού του Αμερικανού Προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, για τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης.

Ο Νετανιάχου υποστήριξε ακόμη πως «με πολλούς τρόπους οι αραβικές χώρες κινούνται πιο γρήγορα από τους Παλαιστίνιους», κατηγορώντας τους τελευταίους πως «προσπαθούν να εμποδίσουν τη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεών τους με το Ισραήλ που θα μπορούσε να οδηγήσει επισήμως σε ειρήνη».

Αυτά είπε ο Νετανιάχου, μιλώντας στις 13 Μάη στον Ντέιβιντ Χάρις, εκπρόσωπο της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής Διευθυνόντων Συμβούλων (AJC) μονοπωλίων στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε χτες από την ίδια την οργάνωση. Μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι επανέλαβε και χτες πως η κυβέρνησή του δεν θα αποδεχτεί καμία πρόταση για το Παλαιστινιακό που απορρίπτεται από τους ίδιους τους Παλαιστίνιους.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υπαναχώρησε από αρχικά σχόλια που είχε κάνει, αναγνωρίζοντας τον μεροληπτικό χαρακτήρα του δήθεν «ειρηνευτικού» σχεδίου που ετοιμάζει ο γαμπρός του Προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, μαζί με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ.

Από την άλλη πλευρά, πληροφορίες της αμερικανικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Politico» αναφέρουν πως ενισχύονται οι φωνές για την ακύρωση της παρουσίασης του σχεδίου του Κούσνερ ακόμη και από μερικούς πολιτικούς συμμάχους του Τραμπ. Αναφέρεται ακόμη πως ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων και Ισραηλινών συντηρητικών, που βρίσκονται κοντά στον Λευκό Οίκο, εκφράζουν φόβους ότι το σχέδιο του Κούσνερ «μπορεί να προκαλέσει κλιμάκωση της βίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ