Το ΑΚΡ υπερασπίζεται τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στις ενδοαστικές διεργασίες
ΑΓΚΥΡΑ.--
Ο ηγέτης του ΑΚΡ και Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν επανέλαβε και χτες το κάλεσμά του για τη συγκρότηση μιας μεγάλης «Τουρκικής Συμμαχίας», που είχε πρωτοαπευθύνει λίγες μέρες μετά τις τοπικές εκλογές της 31ης Μάρτη, στις οποίες το κόμμα του μέτρησε σημαντικές απώλειες.
Μιλώντας σε συνάντηση επιχειρηματιών, ο Ερντογάν κάλεσε σε συστράτευση για την επίλυση των «βασικών προβλημάτων» της χώρας και υποστήριξε ότι «θα επιμείνουμε να παλεύουμε διατηρώντας την πίστη, την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Ψάξαμε τρόπους για να υιοθετήσουμε τα ιδανικά της συνένωσης όλων των 82 εκατομμυρίων συμπολιτών μας στο όνομα της "Συμμαχίας της Τουρκίας"».
Το νέο του κάλεσμα προκάλεσε πάντως την αντίδραση του ηγέτη του (συνεργαζόμενου με το ΑΚΡ) εθνικιστικού MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που αναφερόμενος στην «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και την «υπεράσπιση της χώρας», είπε ότι «αυτή παραμένει για μας η βασική επιλογή, ο εθνικός και στρατηγικός μας στόχος... Αναμφισβήτητα δεν χρειάζονται άλλες συμμαχίες». Θυμίζουμε ότι το ΜΗΡ συνεργάστηκε με το ΑΚΡ και στις περσινές προεδρικές εκλογές αλλά και στις πρόσφατες τοπικές εκλογές, μέσα από την εκλογική συνεργασία «Λαϊκή Συμμαχία».
Πάντως, το κάλεσμα Ερντογάν περί συγκρότησης «Συμμαχίας της Τουρκίας» έχει πυροδοτήσει διάφορα σενάρια για την πορεία που μπορεί να πάρουν οι ενδοαστικές διεργασίες στη γειτονική χώρα. Αντιπολιτευτικές εφημερίδες ισχυρίζονται ότι η ηγεσία Ερντογάν εξετάζει ακόμα και τον σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει διαφωνίες που μεγαλώνουν και εντός του ΑΚΡ, για χειρισμούς ειδικά σε ζητήματα εξωτερικής αλλά και οικονομικής πολιτικής. Οι ίδιες πηγές μάλιστα επικαλούνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το ρεπουμπλικανικό CHP (εντός του οποίου επίσης μεγαλώνουν διάφορες αντιθέσεις) ήδη ξεκίνησε παζάρια με το ΑΚΡ, ζητώντας αλλαγές που θα διευρύνουν τις αρμοδιότητες του κοινοβουλίου.
Στο μεταξύ, Τούρκοι εισαγγελείς ξεκίνησαν 32 έρευνες για παρατυπίες που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη στις εκλογές της 31ης Μάρτη. Η συνεργασία ΑΚΡ και ΜΗΡ έχει ζητήσει επανάληψη των εκλογών, ωστόσο η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή δεν έχει εκδώσει οριστική απόφαση. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι μετά και την επίσημη ανακήρυξη του Εκρέμ Ιμάμογλου στη δημαρχία (με τη στήριξη του CHP), το ΑΚΡ έχει ρίξει τους τόνους για την υπόθεση, σε αντίθεση με το ΜΗΡ.
Κατά τ' άλλα, ο Ερντογάν προανήγγειλε νέα παρέμβαση για μείωση επιτοκίων, μιλώντας για «μάχη» που πρέπει να δοθεί «απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να παγιδεύσουν την Τουρκία στη συνωμοσία συναλλαγματικών ισοτιμιών, επιτοκίων και πληθωρισμού».
Επίσκεψη Μ. Σαλβίνι στην Ουγγαρία και συνάντηση με Β. Ορμπαν
MTVA - Media Service Support a |
Ορμπαν και Σαλβίνι ξεκαθάρισαν ότι ιεραρχούν το Μεταναστευτικό ως μοχλό πολλών παζαριών |
Προχωρούν οι διεργασίες στο «στρατόπεδο» των ευρωσκεπτικιστών, που, ενόψει και των ευρωεκλογών, προτάσσουν ακόμα πιο αποφασιστικά τα δικά τους σχέδια για την υπεράσπιση του κεφαλαίου.
Χτες, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης της αντιδραστικής «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι, βρέθηκε στη Βουδαπέστη, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, αλλά και τον Ούγγρο υπουργό Εσωτερικών Σάντορ Πίντερ. Ο Σαλβίνι επισκέφτηκε τμήματα των τειχών που η ουγγρική κυβέρνηση στήνει κατά μήκος των συνόρων της για να εμποδίσει κατατρεγμένους που ζητούν να μπουν στη χώρα και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Θέλουμε μια διαφορετική Ευρώπη, που να υπερασπίζεται την ασφάλεια και να στηρίζει την απασχόληση, την οικογένεια και τη χριστιανική ταυτότητα της ηπείρου μας». Πρόσθεσε ότι «υπολογίζουμε στη "νέα Ευρώπη" που θα γεννηθεί μετά τις 26 Μάη, με στόχο την προστασία των εξωτερικών της συνόρων». Επιπλέον, υπερασπιζόμενος ένα παζάρι με νέους όρους αλλά πάντα προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, ο Σαλβίνι είπε ότι Ρώμη και Βουδαπέστη επιδιώκουν να «αναθεωρήσουν όλες τις εμπορικές και χρηματοπιστωτικές συμφωνίες με χώρες - μη μέλη της ΕΕ που δεν διευκολύνουν τον επαναπατρισμό των πολιτών τους», αλλά και ότι «το πρόβλημα δεν είναι η επαναδιανομή των μεταναστών που είναι ήδη παρόντες (στην Ευρώπη) αλλά να σταματήσουμε (νέες) αφίξεις».
Ο Ορμπαν, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα», περιέγραψε τον Σαλβίνι ως «το σημαντικότερο πρόσωπο σήμερα στην Ευρώπη» όσον αφορά το Μεταναστευτικό, το οποίο χαρακτήρισε «το πιο σημαντικό ιστορικό ζήτημα που έχουμε αντιμετωπίσει». Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ξεκίνησε η αποπομπή του κόμματος του Ορμπαν, «Φίντες», από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δίνοντας νέα ώθηση στην προσέγγισή του με διάφορες ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις που επιδιώκουν μεγαλύτερο συντονισμό εντός ΕΕ (στις οποίες πρωτοστατεί η «Λέγκα»). Προς το παρόν η «Λέγκα» συμμετέχει στην ευρωομάδα της «Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας», ωστόσο υπάρχουν «σενάρια» ότι προσανατολίζεται στη δημιουργία μιας νέας.
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--
Αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησαν χτες γύρω στις 3.30 π.μ. οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις με αφορμή την εκδήλωση δύο πυρκαγιών στη μεθοριακή περιοχή Εσκόλ του Ισραήλ, που προκλήθηκαν από εμπρηστικούς μηχανισμούς που μετέφεραν μπαλόνια Παλαιστινίων. Ακολούθησε η αναίμακτη εκτόξευση δύο ρουκετών από μέλη της «Ισλαμικής Τζιχάντ» στο Σντερότ και στο Χαναγκέβ του Ισραήλ πριν από το χάραμα δίχως να αναφερθούν επίσης θύματα ή ζημιές.
Ωρες αργότερα, ο γενικός γραμματέας της «Ισλαμικής Τζιχάντ», Ζίαντ αλ Νακχάλεχ, προειδοποίησε με «πυγμή και δράση κατά μεγάλων ισραηλινών πόλεων» σε περίπτωση που οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις βλάψουν ή δολοφονήσουν μέλη ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων. Ο Νακχάλεχ που έγινε γγ της «Ισλαμικής Τζιχάντ» τον περασμένο Σεπτέμβρη έκανε τις παραπάνω δηλώσεις μιλώντας στην αραβική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Dar al Hayat».
Ενώ μελετάται η κατασκευή γέφυρας που θα συνδέει τη Ρωσία με τη Βόρεια Κορέα
ΜΟΣΧΑ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Την κατασκευή μιας γέφυρας - αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα μελετά το ρωσικό υπουργείο Ανάπτυξης Απω Ανατολής και Αρκτικής, στο πλαίσιο των κοινών επιχειρηματικών έργων που σχεδιάζουν τα δύο κράτη. Το θέμα αυτό συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης στο Βλαδιβοστόκ του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, που σηματοδότησε και τον αναβαθμισμένο ρόλο που διεκδικεί η Ρωσία στην Κορεατική Χερσόνησο και συνολικά στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΗΠΑ, Κίνα κ.ά.).
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο Κιμ είπε στον Πούτιν ότι οι ΗΠΑ επέδειξαν «κακοπιστία» κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στο Ανόι του Βιετνάμ τον Φλεβάρη. Από την άλλη ο Κιμ, ο οποίος χαρακτήρισε «ανοικτή και φιλική» τη συνάντηση στο Βλαδιβοστόκ, κάλεσε τον Πούτιν να επισκεφθεί την Πιονγιάνγκ «εν ευθέτω χρόνω» και η πρόσκλησή του «έγινε αμέσως δεκτή», ανέφερε το KCNA.
«Η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο και στην περιοχή βρίσκεται το τρέχον διάστημα σε αδιέξοδο και έχει φθάσει σε κρίσιμο σημείο», ανέφερε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας σύμφωνα με το KCNA. Μάλιστα, ο Κιμ είπε στον Πούτιν ότι η ειρήνη και η ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο εξαρτάται εντελώς από τη συμπεριφορά των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας ότι η χώρα του «προετοιμάζεται για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα», πάντα σύμφωνα με το KCNA. Ο Κιμ προειδοποίησε ακόμη πως η Χερσόνησος μπορεί να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση, αυτή της έντασης, καθώς οι ΗΠΑ «υιοθέτησαν μια μονομερή κακόπιστη συμπεριφορά στην πρόσφατη δεύτερη σύνοδο κορυφής». Θυμίζουμε ότι ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, είχε εκτιμήσει ότι στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα «ο δρόμος θα είναι ανώμαλος» και «δύσκολος».
Πάντως, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σχολίασε θετικά τα σχόλια του Βλ. Πούτιν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο Τραμπ δήλωσε, επίσης, ότι η Κίνα βοηθάει με τις προσπάθειές της για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σχεδιάζει άμεσα επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα. Ο Βορειοκορεάτης ΥΠΕΞ, Ρι Γιονγκ Χο, η χώρα του οποίου αντιμετωπίζει αμερικανικές και διεθνείς κυρώσεις, επισκέφθηκε το Ιράν τον Αύγουστο, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν εκ νέου κυρώσεις σε βάρος του Ιράν μετά την αποχώρησή τους από την «πυρηνική συμφωνία».
ΤΡΙΠΟΛΗ.--
Την προώθηση «πολιτικής λύσης» στη Λιβύη από Ιταλία, Ρωσία και Τυνησία, με φόντο την εντεινόμενη γεωπολιτική κόντρα μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, υποστήριξε χτες ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Λίβυο δοτό πρωθυπουργό, Φαγέζ Σάρατζ.
Επικαλούμενος τα αποτελέσματα των επαφών που του μετέφερε ο Σάρατζ από τις επαφές που είχε τις τελευταίες μέρες με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Πεκίνο και με τον Τυνήσιο Πρόεδρο, Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι, την Τρίτη στην Τύνιδα, ο Κόντε υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις Ιταλίας, Τυνησίας και Ρωσίας υποστηρίζουν την πολιτική διαδικασία και τον τερματισμό των στρατιωτικών συγκρούσεων. Εμμεση ήταν έτσι η αναφορά του Ιταλού πρωθυπουργού στην επίθεση που ξεκίνησε στις 11 Απρίλη ο στρατηγός ε.α. Χαλίφα Χάφταρ με πρόσχημα την καταπολέμηση ισλαμιστών τρομοκρατών στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη.
Νωρίτερα, αναφέρθηκε πως δυνάμεις του στρατηγού Χ. Χάφταρ συνέλαβαν τους Τούρκους Βολκάν Αλτινόκ και Μεμέτ Ντεμίρ, που εργάζονταν σε εστιατόριο της Τρίπολης με την κατηγορία ότι διενεργούσαν κατασκοπεία υπέρ της Τουρκίας. Η τουρκική εφημερίδα «Haberturk» ανέφερε ότι οι δύο Τούρκοι πολίτες μετήχθησαν στις 12 Απρίλη σε φυλακή κοντά στη Βεγγάζη, υποστηρίζοντας πως η τουρκική κυβέρνηση διαψεύδει τις κατηγορίες ως «παραληρηματικές».
Τέλος, χτες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (που μαζί με την Αίγυπτο έχουν ταχθεί στο πλευρό του Χάφταρ) κατηγόρησαν «πολιτοφυλακές εξτρεμιστών» πως ελέγχουν την Τρίπολη. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ανουαρ Γκάργας, δήλωσε πως «προτεραιότητα στη Λιβύη είναι να αντιμετωπιστούν ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία και να υποστηριχθεί η σταθερότητα». Πρόσθεσε ακόμη πως η δράση πολιτοφυλακών από εξτρεμιστές «έχει εκτροχιάσει» την απόπειρα εξεύρεσης πολιτικής λύσης.