Κοινό πλαίσιο και πρόταση κινητοποιήσεων για πριν και μετά το Πάσχα, διαμορφώθηκε χτες σε σύσκεψη στον «Ευαγγελισμό»
Στιγμιότυπο απ' την πορεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία και την πρόνοια στις 29.3.2001 |
Στα πλαίσια αυτά ενεργοποιούνται συσκέψεις για τη διενέργεια γενικώνσυνελεύσεων, συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων σε κάθε νοσοκομείο και ίδρυμα Πρόνοιας την ερχόμενη Πέμπτη 5 Απρίλη 2001, αλλά και για την κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με την πραγματοποίηση 6ωρης στάσης εργασίας και πορείας στο υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 25 Απρίλη 2001. Ταυτόχρονα, απευθύνουν κάλεσμα στην ηγεσία της ΠανελλήνιαςΟμοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους εργαζομένους και να πρωτοστατήσει, ως οφείλει, στον πανελλαδικό συντονισμό και τη δυναμική έκφραση των αγωνιστικών διαθέσεών τους.
Εκδηλη ήταν στη χτεσινή σύσκεψη η αγωνία των εργαζομένων για τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στους κρίσιμους τομείς της υγείας - πρόνοιας και κυρίως με τον αντι-ΕΣΥ νόμο 2889/2001 που ψηφίστηκε πρόσφατα, αλλά και με τους άλλους που θα έρθουν. Εξίσου έκδηλη όμως ήταν και η διάθεσή τους να βάλουν φρένο με το συντονισμένο αγώνα τους στα σχέδια αυτά, αφού, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των νοσοκομείων και φορέων της Πρόνοιας: «Οι διαθέσεις του κόσμου για αγώνα ξεπερνούν ακόμα και τις προσδοκίες μας».
«Δε λύνεται κανένα πρόβλημα χωρίς αγώνα από τα κάτω. Αν δε γίνει κάτι σε ένα χρόνο, το τοπίο θα έχει αλλάξει εντελώς», υπογράμμισε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», ανοίγοντας τη χτεσινή σύσκεψη. Επίσης αναφέρθηκε στο διεκδικητικό πλαίσιο που προτείνει το σωματείο του «Ευαγγελισμού» και το οποίο στα βασικά σημεία του υιοθετήθηκε από τους εργαζόμενους των άλλων νοσοκομείων και ιδρυμάτων Πρόνοιας.
Κοινά αιτήματα, όπως αυτά προέκυψαν από τη σύσκεψη, είναι:
Τη χτεσινή σύσκεψη απασχόλησε ιδιαίτερα και ο ρόλος που διαδραμάτισε το προηγούμενο διάστημα και που σκοπεύει να διαδραματίσει στη διεκδίκηση των εργαζομένων η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σύσκεψη είχε κληθεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Στ. Κουτσιουμπέλης, ο οποίος δεσμεύτηκε πως θα παρευρεθεί, αλλά τελικά δεν πήγε και στιγματίστηκε έντονα στη σύσκεψη.
Η Λέττα Μεθωνιού, αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και πρόεδρος πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι», υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι των «Αγίων Ανάργυρων» εκτιμούν ότι η ΠΟΕΔΗΝ όχι μόνο δε θέλει να πρωτοστατήσει στον αγώνα των εργαζομένων, αλλά αντίθετα υπονόμευσε με διάφορους τρόπους τις κινητοποιήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα.
«Πρέπει να στηριχτούμε στη δύναμη των πρωτοβάθμιων σωματείων και ΔΣ, στις Επιτροπές Αγώνα που συγκροτούνται στα νοσοκομεία, στους εργαζόμενους που εκφράζουν αγωνιστικές διαθέσεις και τη διάθεσή τους για ενοποίηση του αγώνα, για την απόκρουση της κυβερνητικής επίθεσης», τόνισε και επισήμανε ότι η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, παραπέμπει τους αγώνες στις συλλογικές συμβάσεις. Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν ενεργά μέρος στο συλλαλητήριο της Πέμπτης για την προάσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Υπό παρακολούθηση από αστυνομικές δυνάμεις έγινε χτες η σύσκεψη των εκπροσώπων των σωματείων στον «Ευαγγελισμό» αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση έχει ως πρώτο μέσο αντιμετώπισης των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην υγεία και στην πρόνοια τον αυταρχισμό.
Ετσι λοιπόν έκπληκτοι οι εργαζόμενοι είδαν γύρω στις 3.30 το μεσημέρι δυο άντρες του Σώματος Ειδικών Φρουρών να εμφανίζονται στο δώμα του «Ευαγγελισμού» - όπου και γινόταν η σύσκεψη. Μπροστά στις έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων οι αστυνομικοί απάντησαν ότι βρίσκονταν με εντολή της υπηρεσίας έξω από το νοσοκομείο γιατί γινόταν η σύσκεψη και ότι ανέβηκαν για να ρωτήσουν τι ώρα θα τελειώσει η σύσκεψη!
Το νέο κρούσμα τρομοκρατίας και καταστολής της συνδικαλιστικής δράσης κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι με ανακοίνωση που συνυπογράφηκε από όλους τους παρευρισκόμενους.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Η σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε στον "Ευαγγελισμό" με στόχο το συντονισμό αγώνων - κινητοποιήσεων στην Υγεία - Πρόνοια καταγγέλλει την ανοιχτή τρομοκρατία από πλευράς μηχανισμών καταστολής και την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας.
Η παρουσία αστυνομίας υποδηλώνει το πώς προετοιμάζεται το έδαφος για τη γενίκευση των φαινομένων της κρατικής καταστολής σαν οργανικό συμπλήρωμα της αντιλαϊκής, αντεργατικής και αντιδραστικής κυβερνητικής πολιτικής.
Ο νέος "τρομονόμος" και το νομοσχέδιο για το χτύπημα της δυνατότητας συλλογικής έκφρασης και δράσης που είναι προ των πυλών έρχεται ν' απαντήσει στις σημερινές ανάγκες κυβέρνησης, κεφαλαίου, Ευρωπαϊκής Ενωσης, ΗΠΑ, στην προσπάθεια επιβολής εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα απέναντι στην όποια προσπάθεια μαζικής αντίστασης - απάντησης από πλευράς του λαού και έρχεται να διαλύσει το προπέτασμα καπνού της δήθεν κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης».
Και η ανακοίνωση - καταγγελία καταλήγει ως εξής: «Απάντηση μπορεί να δοθεί με τον ανυποχώρητο αγώνα των εργαζομένων και του λαού και μέσα σ' αυτόν των εργαζομένων στην Υγεία - Πρόνοια. Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει».
Το χτεσινό επεισόδιο είναι το όγδοο την τελευταία πενταετία. Είχαν προηγηθεί:
3.5.1996: Τέσσερις ασφαλίτες με πολιτικά εισέβαλαν στη συνέλευση των απεργών του καπνεργοστασίου «Κεράνης» στο Εργατικό Κέντρο του Πειραιά (ΕΚΠ). Τους αντιλήφθηκαν όμως οι συνδικαλιστές του ΕΚΠ και τους εκδίωξαν.
16.9.1997: Ενστολος αστυνομικός εμφανίστηκε σε σύσκεψη της ΕΣΑΚ Κλάδων Ενδυσης, που γινόταν στην αίθουσα λογιστών, και είπε με «αφέλεια» αν χρειάζονται... τίποτε! Μετά την αντίδραση των συνδικαλιστών έφυγε, αλλά συνέχισε το «έργο» του από το απέναντι πεζοδρόμιο.
1.10.1997: Ασφαλίτης με πολιτικά «συνελήφθη» επ' αυτοφώρω που παρακολουθούσε σύσκεψη της ΕΣΑΚ στην αίθουσα Ηπειρωτών, εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία. Οταν εντοπίστηκε από τους συνδικαλιστές αναγκάστηκε να ομολογήσει την ιδιότητά του.
27.5.1998:Ασφαλίτες βιντεοσκοπούσαν μέσα από τη Βουλήδιαδήλωση που γινόταν στα πλαίσια 24ωρης πανεργατικής απεργίας. Εκατοντάδες άντρες των ΜΑΤ χτύπησαν άγρια τους διαδηλωτές.
20.10.1999: Εκείνη τη μέρα σημειώθηκαν δυο κρούσματα:
26.9.2000: Στη Λέσχη Πολιτισμού του Δήμου Ελευσίνας συνεδρίαζε η Επιτροπή Αγώνα Κατά των Επεκτάσεων της «Πετρόλα» για τον προγραμματισμό της συγκέντρωσης της 18.10.2000. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η Επιτροπή πληροφορήθηκε πως δύο άντρες του Τμήματος Ασφαλείας Ελευσίνας με πολιτικά βρίσκονταν σε παρακείμενη καφετερία. Οταν έληξε η συνεδρίαση οι δυο αστυνομικοί μπήκαν στη Λέσχη και αφού ανακοίνωσαν «ότι εκτελούν εντεταλμένη υπηρεσία την οποία διέταξε ο διοικητής τους» αξίωσαν - χωρίς να το καταφέρουν - «να μάθουν τι αποφάσισε η Επιτροπή».
Τραγικό θάνατο βρήκε χθες το πρωί ο 34χρονος αλλοδαπός εργάτης Αγκιμ Κόδρα, σε επιχείρηση κατασκευής εκρηκτικών υλών στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, όταν καταπλακώθηκε από ανυψωτικό μηχάνημα.
Το κλαρκ, που χειρίζονταν ο ίδιος ο άτυχος εργαζόμενος, ανατράπηκε στο προαύλιο του εργοστασίου, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του. Το εργοστάσιο είναι ιδιοκτησίας του Ιωάννη Αλεξανδράκη, κατοίκου Λοφίσκου Θεσσαλονίκης.
Ημερίδα με θέμα: «Ο ρόλος των δυο μεγάλων ψυχιατρείων στην Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση: Αποθήκες ασθενών ή αποασυλοποίηση;», πραγματοποιούν την Πέμπτη 5 Απρίλη, στις 10 π.μ., στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) τα επιστημονικά και συνδικαλιστικά όργανα του ΨΝΑ και του «Δρομοκαΐτειου», με αφορμή την 7η Απρίλη, Παγκόσμια Μέρα για την Ψυχική Υγεία.
Σε μια ψυχιατρική πραγματικότητα που αλλάζει δραματικά, είναι αναγκαία η δημιουργία κοινωνικού κινήματος για την Ψυχική Υγεία», τονίζουν οι διοργανωτές της ημερίδας σε κάλεσμά τους προς όλους τους επιστημονικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς και συνδικαλιστικούς φορείς.
Τα θέματα της ημερίδας είναι: Εφημερία ΨΝΑ και του «Δρομοκαΐτειου». Αποασυλοποίηση και το πρόγραμμα Ψυχαργώς. Προβλήματα των ψυχιατρείων και ελλείψεις προσωπικού. Η σημερινή πολιτική για την ψυχική υγεία.