Πρόσφυγες στο Ραμάντι |
Στη διεύρυνση της σφαίρας δραστηριοποίησης του ΝΑΤΟ προς νότο και ανατολή, με στόχο την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε Μέση Ανατολή, Αφρική και ανατολική Ευρώπη, με πρώτη την Ουκρανία, αναφέρθηκε, χτες βράδυ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μετά τη συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με το ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο Ομπάμα ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του συνεργάζονται στενά κατά των «προκλήσεων του "Ισλαμικού Κράτους"» σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη. Επικαλούμενος τις εξελίξεις στην περιοχή, σημείωσε ότι «σημαίνουν αύξηση στην οικοδόμηση αμυντικών σχέσεων με άλλες χώρες όπως το Ιράκ ή χώρες του Κόλπου που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν μαζί μας, όπως επίσης και η Αφρικανική Ενωση (...) Σημαίνουν ακόμη ότι πρέπει να σκεφτούμε εάν αναπτύσσουμε και κανονίζουμε τα μέσα μας αποτελεσματικά, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση».
Αναφερόμενος στο ουκρανικό ζήτημα, ο Πρόεδρος Ομπάμα κατήγγειλε την «ολοένα και πιο επιθετική» στάση της Ρωσίας στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και ότι σε κάθε περίπτωση, το ΝΑΤΟ «θα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία». Οσον αφορά στο Αφγανιστάν, είπε ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει εκεί «να είναι κρίσιμος παίχτης» σε ζητήματα εκπαίδευσης και «βοήθειας»...
Αργότερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζ. Ερνεστ εξήρε την ανακοίνωση του Ιράκ ότι ξεκίνησε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη του Ραμάντι και το διωγμό των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» από τη δυτική επαρχία Ανμπαρ. Παράλληλα, εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανακοίνωσε ότι την επόμενη βδομάδα θα σταλούν στο Ιράκ τουλάχιστον 2.000 αντιαρματικοί πύραυλοι, στο πλαίσιο πρόσθετης ενίσχυσης των στρατιωτικών μέσων του ιρακινού στρατού.
Πάντως, χτες, λίγες ώρες αφότου οι ιρακινές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως είχαν περικυκλώσει το Ραμάντι από τρεις πλευρές και ετοιμάζονταν να ξεκινήσουν αντεπίθεση κατά των τζιχαντιστών, σφοδρή αμμοθύελλα έπληξε την περιοχή, με αποτέλεσμα η ορατότητα να είναι σχεδόν μηδενική και να αναβάλει τους περαιτέρω στρατιωτικούς σχεδιασμούς...
Στη Συρία, στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν νέους βομβαρδισμούς κατά θέσεων τζιχαντιστών στην Παλμύρα, προτού οι τελευταίοι ξεκινήσουν τις βάρβαρες καταστροφές των αρχαιοτήτων στην πόλη. Σειρά βομβαρδισμών από αεροσκάφη της συριακής πολεμικής αεροπορίας έγιναν χτες και στην «πρωτεύουσα» του ισλαμικού παρακράτους των τζιχαντιστών, στη βόρεια συριακή πόλη Ράκα, με αποτέλεσμα (όπως ανακοινώθηκε από τη Δαμασκό) το θάνατο «δεκάδων, πάνω από 140, τρομοκρατών». Ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μεκντάντ, σχολίασε τις προχτεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου περί καταρχήν συμφωνίας ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ, για την «αεροπορική κάλυψη» Σύρων αντικαθεστωτικών που θα έχουν εκπαιδευτεί να αναλάβουν δράση κατά των τζιχαντιστών, λέγοντας ότι μία τέτοια απόπειρα «από οποιαδήποτε χώρα θα εκληφθεί ως επιθετική, εχθρική ενέργεια».
Παράλληλα, Σύροι αξιωματούχοι απέδωσαν σε δολιοφθορά ξένων δυνάμεων την πολύωρη διακοπή του δορυφορικού προγράμματος καναλιών της συριακής δημόσιας τηλεόρασης.
Στο μεταξύ, το βράδυ της Δευτέρας, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τηλεφώνησε στο Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, με αφορμή τη νίκη του τελευταίου στις εκλογές της 7ης Μάη, συζητώντας επί μισή ώρα και τον πόλεμο στη Συρία. Οι δύο ηγέτες φέρεται να συμφώνησαν ότι «συμφέρει και τις δύο χώρες» η ανάσχεση της επιρροής των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και ότι θα πρέπει να ξαναρχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες και τις επαφές με τη συριακή «μετριοπαθή αντιπολίτευση», στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας. Ανακοίνωσαν ότι οι σύμβουλοι εθνικής ασφαλείας Βρετανίας - Ρωσίας θα ξεκινήσουν σύντομα διμερείς διαβουλεύσεις, προς την κατεύθυνση αναβίωσης των συριακών «ειρηνευτικών» διαπραγματεύσεων, με το Βρετανό πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ «δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης».
Σε άσκηση ετοιμότητας προχωρούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε η Μόσχα, στην οποία θα συμμετάσχουν περίπου 250 αεροσκάφη και 12.000 στρατιώτες.
Η άσκηση που ολοκληρώνεται την Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική, δυτική και νότια Ρωσία και θα «εξετάζει την ετοιμότητα ανάπτυξης συστημάτων εναέριου ελέγχου», σύμφωνα με το Ρώσο υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.
Τα γυμνάσια ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, μέρα που ξεκίνησε η άσκηση του ΝΑΤΟ με την επωνυμία «Northern Edge» (Αρκτική Πρόκληση) στη Βόρεια Ευρώπη και χαρακτηρίζονται από τον κλιμακούμενο ανταγωνισμό με τη Ρωσία με αφορμή την Ουκρανία, αλλά και την Αρκτική, που για τον υποθαλάσσιο πλούτο της έχει βρεθεί στο στόχαστρο μονοπωλιακών ομίλων μεγάλων ιμπεριαλιστικών κρατών.
Η ρωσική άσκηση είναι μέρος της προετοιμασίας μεγαλύτερης κλίμακας άσκησης, που θα έχει την επωνυμία «Τσεντρ 2015» (Κέντρο) και θα πραγματοποιηθεί αργότερα το 2015.
Καθημερινή είναι η κλιμάκωση των επιθετικών ενεργειών του ουκρανικού στρατού στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, όπως επίσης και η συγκέντρωση βαρέων όπλων στη γραμμή αντιπαράθεσης με τους πολιτοφύλακες των δύο αυτών αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών. Χτες, καταγγέλθηκε και η κατάληψη από τον στρατό ενός γυμνασίου στο χωριό Αλεξάντρο - Σουλτίνο σε μια διείσδυση του στρατού στο θύλακα που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες.
Την ίδια ώρα, ενδεικτικές της ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης, που εκφράζεται στην Ουκρανία με αιματηρό τρόπο για πάνω από 1 χρόνο, είναι οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στη συνάντησή του με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ασκησε κριτική στην «όλο και πιο επιθετική στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία» και δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης ΝΑΤΟ - Ουκρανίας».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ουκρανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα επιτρέψει σε Ρώσους διπλωμάτες να επισκεφτούν τους δύο κρατούμενους στρατιώτες που εμφανίζει να δρούσαν όντας σε μονάδα του ρωσικού στρατού μέσα στην Ουκρανία. Την κατηγορία αυτή αμφισβητεί η Ρωσία που δηλώνει ότι οι Ρώσοι πολίτες δεν είναι εν ενεργεία στρατιώτες.
ΣΑΝΑΑ.--
Τη διπλωματική μεσολάβηση του Ομάν, που παραμένει «ουδέτερο» στην ιμπεριαλιστική επίθεση που πραγματοποιούν εδώ και μήνες η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στην Υεμένη, ζήτησε χτες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κατά την επίσκεψή του στη χώρα, σε μία προσπάθεια, όπως τόνισε, να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, να επιτευχθεί εκεχειρία και να αρχίσει ο ειρηνευτικός διάλογος.
Αν και η απάντηση των αξιωματούχων του Ομάν δεν έγινε άμεσα γνωστή, ο Ιρανός υπουργός εμφανίστηκε έντονα ανήσυχος για τις επιπτώσεις των βομβαρδισμών στο λαό της Υεμένης και την πιθανότητα να είναι πλέον «μη αναστρέψιμες» οι ζημιές που έχουν σημειωθεί σε βασικές υποδομές της χώρας.
«Το Ιράν και το Ομάν θέλουν ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή και έχουν την ίδια στάση σε αυτά τα ζητήματα», σημείωσε ολοκληρώνοντας τις συναντήσεις του ο Ιρανός υπουργός.
Παράλληλα, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΡΝΑ ανακοίνωσε ότι το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Σαουδάραβα πρέσβη στην Τεχεράνη για εξηγήσεις με αφορμή τον προχτεσινό βομβαρδισμό κοντά στην ιρανική πρεσβεία στην Υεμένη. Οι Ιρανοί αξιωματούχοι «προειδοποίησαν» τον Σαουδάραβα πρέσβη για τις επιπτώσεις που θα έχει τυχόν παραβίαση των διεθνών συνθηκών περί ασυλίας και προστασίας των ξένων διπλωματικών αποστολών.
Στο Λονδίνο, πάντως, εκπρόσωπος της βρετανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ΟΞΦΑΜ ανακοίνωσε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα του λαού της Υεμένης δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό, εξαιτίας των βομβαρδισμών από τη Σ. Αραβία και τους συμμάχους της.