Κατηγορίες κατά της Κίνας για «πιέσεις» και «διεκδικήσεις» σε όλη την περιοχή
Στο Βιετνάμ αναμενόταν να φτάσει χτες η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, που συνεχίζει τις πολυήμερες επίσημες επαφές της στη Νοτιοανατολική Ασία, χαρακτηρίζοντας την περιοχή όλου του Ινδο-Ειρηνικού «κρίσιμης σημασίας για την εθνική ασφάλεια και ευημερία των ΗΠΑ».
Από τη Σιγκαπούρη (πρώτο σταθμό της περιοδείας) όπου είχε σειρά επαφών, η Χάρις κατηγόρησε ευθέως την Κίνα ότι «συνεχίζει να ασκεί πιέσεις, να εκφοβίζει και να προβάλλει διεκδικήσεις σε πρακτικά όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα», υποστηρίζοντας ότι «οι ενέργειες του Πεκίνου συνεχίζουν να υπονομεύουν τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη και να απειλούν την κυριαρχία εθνών» της περιοχής.
Υπερασπιζόμενη την απόφαση αποχώρησης των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν ως «θαρραλέα» και «σωστή», η Χάρις ξεκαθάρισε ότι αυτή δεν είναι παρά μέρος της αναδιάταξής τους στην ευρύτερη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού Ωκεανού, καθώς - όπως είπε - «είναι επιτακτική ανάγκη όσο αντιμετωπίζουμε τις εξελίξεις σε μία περιοχή, να συνεχίζουμε να προωθούμε τα συμφέροντά μας σε άλλες περιοχές, περιλαμβανομένης αυτής».
Μεταξύ άλλων, η Χάρις επισκέφτηκε και το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «USS Tulsa», στη ναυτική βάση Τσανγκι στα ανατολικά της Σιγκαπούρης, όπου τόνισε πως «ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του 21ου αιώνα θα γραφτεί για αυτήν εδώ την περιοχή», γι' αυτό - συνέχισε - η υπεράσπισή της είναι καθοριστική. Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν το ρόλο τους στην περιοχή, για να αναπτύξουν ένα «αισιόδοξο όραμα για τη συνεργασία», ενώ απευθυνόμενη σε δυνάμεις της περιοχής που μελετούν προσεκτικά πώς θα «ισορροπήσουν» μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον, ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον δεν θέλει «να αναγκάσει κανέναν να διαλέξει».
Από την πλευρά της Κίνας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Χάρις, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γουενμπίν ανέφερε: «Οι ΗΠΑ μπορούν να διαβάλλουν, να ασκούν πιέσεις και να εκφοβίζουν άλλες χώρες χωρίς να καταβάλλουν το ελάχιστο τίμημα, με στόχο να διατηρήσουν "πρώτη την Αμερική" (...) Αυτή την τάξη επιθυμούν οι ΗΠΑ. Προσπαθούν πάντα να χρησιμοποιήσουν τους κανόνες για να δικαιολογήσουν τη δική τους εγωιστική, παρενοχλητική και ηγεμονική συμπεριφορά». Μάλιστα, ο Γουάνγκ επικαλέστηκε «αυτά που συμβαίνουν στο Αφγανιστάν», για να υποστηρίξει ότι «αποκαλύπτουν καθαρά πώς ορίζουν οι ΗΠΑ τους "κανόνες" και την "τάξη"...».
Στο μεταξύ, χτες ξεκίνησαν νέες κινεζικές ασκήσεις με αληθινά πυρά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Συγκεκριμένα, οι ασκήσεις διεξάγονται στη νότια επαρχία Γκουαντόνγκ. Οι ασκήσεις θα ολοκληρωθούν αύριο, ανήμερα δηλαδή της έναρξης της άσκησης «Malabar 2021», στην οποία συμμετέχουν ΗΠΑ, Ινδία, Αυστραλία, Ιαπωνία.
Διεκδικούν μαζικές προσλήψεις και καλύτερους μισθούς
Από την απεργιακή διαδήλωση έξω από τα κεντρικά του «Vivantes» στο Βερολίνο |
Αρχικά η απεργία των «ηρώων» της πανδημίας με τα δίκαια αιτήματά της κρίθηκε «παράνομη» από το δικαστήριο, μόλις οι υγειονομικοί αποφάσισαν να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω από «χειροκροτήματα». Η δικαστική απόφαση ανακλήθηκε τελικά, ωστόσο οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι και με την εργοδοσία των νοσοκομείων που είχε απειλήσει και με απολύσεις όσους σκόπευαν να απεργήσουν.
Να σημειωθεί ότι το δικαστήριο είχε αιτιολογήσει την αρχική απαγόρευση της απεργίας λέγοντας πως δεν υπήρχε συμφωνία για προσωπικό ασφαλείας. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων είχαν απορρίψει τη σχετική πρόταση των εργαζομένων, ενώ την ίδια στιγμή όλο τον χρόνο πρακτικά τα νοσοκομεία λειτουργούν «οριακά», εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και με τις ακόμα πιο αυξημένες ανάγκες λόγω πανδημίας.
Επιπλέον, το Δικαστήριο επιχειρηματολόγησε πως το αίτημα για αύξηση και συγκεκριμένη αναλογία υγειονομικού προσωπικού δεν είναι συμβατό με την υπάρχουσα ΣΣΕ. Ετσι, ισχύει η υποχρεωτική «εργασιακή ειρήνη» και η απεργία είναι παράνομη...
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν Συλλογική Σύμβαση που θα εγγυάται σταθερά περισσότερο νοσηλευτικό προσωπικό με συγκεκριμένη ποσόστωση ανάλογα με τους ασθενείς. Διεκδικούν επίσης η ΣΣΕ Δημόσιων Υπηρεσιών να ισχύει και για το προσωπικό καθαριότητας, μεταφοράς και κουζίνας που προσλαμβάνονται ως «εργολαβικοί» στις θυγατρικές της «Vivantes» και αμείβονται με 800 - 1.000 ευρώ λιγότερο από τους συναδέλφους τους.
«Οι συνάδελφοι με παιδιά δεν μπορούν να ζήσουν με αυτόν τον μισθό και πρέπει να βρουν δεύτερη δουλειά για να τα βγάλουν πέρα», σημειώνει εργαζόμενη στη σίτιση των νοσοκομείων, προσθέτοντας ότι «μερικές φορές ένα παγωτό ή λίγες μέρες διακοπών δεν είναι επιλογή για όλους».
Σύμφωνα με το συνδικάτο ver.di, τουλάχιστον 10% περισσότεροι εξειδικευμένοι υγειονομικοί θα πρέπει να προσληφθούν για να λειτουργούν με ασφάλεια τα νοσοκομεία. Ενδεικτικά, για το πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Charite» με περίπου 4.700 μέλη προσωπικού, αυτό σημαίνει περίπου 500 προσλήψεις.
«Εάν η πανεπιστημιακή κλινική δεσμευτεί για τις ποσοστώσεις προσωπικού του Ver.di, αυτές μπορούν να εφαρμοστούν μόνο εάν νοσηλεύονται 80.000 λιγότεροι ασθενείς κάθε χρόνο» (!), προειδοποίησε χαρακτηριστικά η διευθύντρια προσωπικού του «Charite».
Ενισχύονται οι σχέσεις και οι επαφές της Ρωσίας με κράτη του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής, στον τομέα της άμυνας και της «ασφάλειας», ενώ για το σκοπό αυτόν αξιοποιείται και το Διεθνές στρατιωτικο-τεχνικό φόρουμ «ARMY 21», που γίνεται αυτές τις μέρες έξω από τη Μόσχα.
Στο πλαίσιο του «ARMY 21», ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β'. Οι δυο ηγέτες συζήτησαν για την «ομαλοποίηση της κατάστασης στη Συρία και την κλιμάκωση στο Αφγανιστάν», με τον Πούτιν να σημειώνει πως αυτά τα ζητήματα βρίσκονταν εδώ και χρόνια στην ατζέντα των σχέσεων Ρωσίας - Ιορδανίας. Ο Πούτιν τόνισε ότι παρά την πανδημία οι σχέσεις των δύο χωρών αναπτύσσονται σε όλους τους τομείς, εμπορικό, οικονομικό και πολιτικό. Ο Ρώσος Πρόεδρος και ο βασιλιάς της Ιορδανίας περπάτησαν επίσης στο πάρκο «Patriot» έξω από τη Μόσχα, όπου εκτίθεται στρατιωτικό υλικό, με στόχο να προσελκύσει αγοραστές από το εξωτερικό.
Στο πλαίσιο του Φόρουμ συνεδρίασε χτες και η κοινή ρωσο-αιγυπτιακή επιτροπή για τη στρατιωτική - τεχνική συνεργασία, με τον υπουργό Αμυνας της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Αχμέτ Ζάκι, να δηλώνει πως στοχεύει σε νέο επίπεδο σε όλους τους τομείς της στρατιωτικής συνεργασίας με τους Ρώσους ομολόγους του. Ο στρατηγός Ζάκι σημείωσε επίσης την ανάγκη «αποκατάστασης της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή».
«Η Αίγυπτος είναι στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας στην αφρικανική ήπειρο. Συμφωνούμε σε θέματα περιφερειακής ασφάλειας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, προσθέτοντας ότι «είναι ζωτικής σημασίας να αντιταχθούμε από κοινού σε αυτές τις απειλές που έχουν μετατραπεί σε ένα βολικό εργαλείο για τα κράτη της Δύσης». Ο ίδιος επιβεβαίωσε τους σχεδιασμούς για εντατική αλληλεπίδραση με την Αίγυπτο σε θέματα «ασφάλειας και σταθερότητας» σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.
Τέλος, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας στοχεύει σε εντατική ανάπτυξη της στρατιωτικής - τεχνικής συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία, δήλωσε ο Σόιγκου κατά τη συνάντησή του με τον Σαουδάραβα αναπληρωτή υπουργό Αμυνας, πρίγκιπα Χαλίντ μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ. Εξάλλου, ο Ρώσος υφυπουργός Αμυνας, Αλεξάντερ Φόμιν, και ο Σαουδάραβας ομόλογός του υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών. Ο Σαουδάραβας υπουργός ξεναγήθηκε στον χώρο της έκθεσης, με τον Σόιγκου να διαφημίζει πως ορισμένοι εξοπλισμοί «έχουν αποδειχτεί καλοί στη Συρία»...
Στο μεταξύ, Ρωσία, Ιράν και Κίνα θα πραγματοποιήσουν κοινές ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο προς τα τέλη του 2021 ή τις αρχές του 2022, ανακοίνωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Τεχεράνη, σημειώνοντας ότι οι ασκήσεις «θα επικεντρωθούν στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την αντιμετώπιση της πειρατείας».
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε «την ανάκληση ή μη ανανέωση ή μη έκδοση διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αριθμό προσώπων, τα οποία είτε συμμετέχουν στο αποκαλούμενο υπουργικό συμβούλιο του ψευδοκράτους, είτε αποτελούν μέλη της επιτροπής ανοίγματος Βαρωσίων», οι οποίοι «με τις πράξεις ή και τις ενέργειές τους υπονομεύουν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας».
ΤΥΝΙΔΑ.-- Ο Τυνήσιος Πρόεδρος, Κάις Σάγεντ, αποφάσισε να παρατείνει «μέχρι νεοτέρας» την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου. Στις 25 Ιούλη ο Σαγέντ είχε αποπέμψει τον πρωθυπουργό και «πάγωσε» τη λειτουργία του κοινοβουλίου. Το εν λόγω «πάγωμα» αρχικά προβλεπόταν να διαρκέσει 30 μέρες.
ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Επικείμενες επιχειρηματικές και διακρατικές συμφωνίες στον τομέα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου και της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Paks 2 (NPP) στην Ουγγαρία προανήγγειλε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, που επισκέφτηκε χτες την ουγγρική πρωτεύουσα.
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο επικεφαλής των φυλακών του Ιράν απολογήθηκε για «πικρά περιστατικά» στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, μετά τη διαρροή στο διαδίκτυο βίντεο τα οποία δείχνουν ξυλοδαρμούς κρατουμένων. Στη φυλακή Εβίν βρίσκονται κυρίως κρατούμενοι που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για την ασφάλεια, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση την έβαλε το 2018 στη μαύρη λίστα της για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων».
Ενας ακόμη έφηβος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε χτες από πυρά του ισραηλινού στρατού μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό της Μπαλάτα στη Νάμπλους, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.
Οπως ανακοινώθηκε από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ο 15χρονος Ιμάντ Χάλεντ Σαλέχ Χασάς τραυματίστηκε από σφαίρα στο κεφάλι και υπέκυψε στο Νοσοκομείο της Νάμπλους.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι άνοιξε πυρ, κάνοντας λόγο για επιχείρηση εναντίον ενός «υπόπτου πάνω σε μια στέγη, ο οποίος κρατούσε στα χέρια του ένα μεγάλο αντικείμενο και προσπαθούσε να το πετάξει πάνω σ' έναν στρατιώτη».
Στο μεταξύ, τη Δευτέρα το Ισραήλ προχώρησε σε νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, αναφέροντας ότι στόχος ήταν θέσεις της «Χαμάς», ως αντίποινα για τη χρήση εμπρηστικών μπαλονιών από τη Γάζα που προκάλεσαν πυρκαγιές σε θαμνώδεις εκτάσεις στο νότιο Ισραήλ. Οι επιδρομές έπληξαν εγκαταστάσεις στην πόλη της Γάζας, στη Χαν Γιούνες (νότια) και την Τζαμπάλια (βόρεια), προκαλώντας υλικές ζημιές, ανέφερε πηγή προσκείμενη στις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας.
Στο μεταξύ, αύριο, Πέμπτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ν. Μπένετ, θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο, όπου θα συζητήσουν την αντιμετώπιση του Ιράν, το Μεσανατολικό κ.ά.