Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ενίσχυση στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου

Ενισχύονται οι σχέσεις και οι επαφές της Ρωσίας με κράτη του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής, στον τομέα της άμυνας και της «ασφάλειας», ενώ για το σκοπό αυτόν αξιοποιείται και το Διεθνές στρατιωτικο-τεχνικό φόρουμ «ARMY 21», που γίνεται αυτές τις μέρες έξω από τη Μόσχα.

Στο πλαίσιο του «ARMY 21», ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β'. Οι δυο ηγέτες συζήτησαν για την «ομαλοποίηση της κατάστασης στη Συρία και την κλιμάκωση στο Αφγανιστάν», με τον Πούτιν να σημειώνει πως αυτά τα ζητήματα βρίσκονταν εδώ και χρόνια στην ατζέντα των σχέσεων Ρωσίας - Ιορδανίας. Ο Πούτιν τόνισε ότι παρά την πανδημία οι σχέσεις των δύο χωρών αναπτύσσονται σε όλους τους τομείς, εμπορικό, οικονομικό και πολιτικό. Ο Ρώσος Πρόεδρος και ο βασιλιάς της Ιορδανίας περπάτησαν επίσης στο πάρκο «Patriot» έξω από τη Μόσχα, όπου εκτίθεται στρατιωτικό υλικό, με στόχο να προσελκύσει αγοραστές από το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ συνεδρίασε χτες και η κοινή ρωσο-αιγυπτιακή επιτροπή για τη στρατιωτική - τεχνική συνεργασία, με τον υπουργό Αμυνας της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Αχμέτ Ζάκι, να δηλώνει πως στοχεύει σε νέο επίπεδο σε όλους τους τομείς της στρατιωτικής συνεργασίας με τους Ρώσους ομολόγους του. Ο στρατηγός Ζάκι σημείωσε επίσης την ανάγκη «αποκατάστασης της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή».

«Η Αίγυπτος είναι στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας στην αφρικανική ήπειρο. Συμφωνούμε σε θέματα περιφερειακής ασφάλειας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, προσθέτοντας ότι «είναι ζωτικής σημασίας να αντιταχθούμε από κοινού σε αυτές τις απειλές που έχουν μετατραπεί σε ένα βολικό εργαλείο για τα κράτη της Δύσης». Ο ίδιος επιβεβαίωσε τους σχεδιασμούς για εντατική αλληλεπίδραση με την Αίγυπτο σε θέματα «ασφάλειας και σταθερότητας» σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Τέλος, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας στοχεύει σε εντατική ανάπτυξη της στρατιωτικής - τεχνικής συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία, δήλωσε ο Σόιγκου κατά τη συνάντησή του με τον Σαουδάραβα αναπληρωτή υπουργό Αμυνας, πρίγκιπα Χαλίντ μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ. Εξάλλου, ο Ρώσος υφυπουργός Αμυνας, Αλεξάντερ Φόμιν, και ο Σαουδάραβας ομόλογός του υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών. Ο Σαουδάραβας υπουργός ξεναγήθηκε στον χώρο της έκθεσης, με τον Σόιγκου να διαφημίζει πως ορισμένοι εξοπλισμοί «έχουν αποδειχτεί καλοί στη Συρία»...

Στο μεταξύ, Ρωσία, Ιράν και Κίνα θα πραγματοποιήσουν κοινές ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο προς τα τέλη του 2021 ή τις αρχές του 2022, ανακοίνωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Τεχεράνη, σημειώνοντας ότι οι ασκήσεις «θα επικεντρωθούν στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την αντιμετώπιση της πειρατείας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τη ρωσοτουρκική συμφωνία συζήτησαν Ασαντ και Σόιγκου(2020-03-24 00:00:00.0)
Πυρηνοκίνητο το υποβρύχιο όπου ξέσπασε φωτιά(2019-07-05 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο σχέδια κλιμάκωσης της πίεσης έναντι του Ιράν(2019-03-21 00:00:00.0)
Πολεμικές προετοιμασίες Ρωσίας - Κίνας στον ανταγωνισμό με το ΝΑΤΟ(2018-09-14 00:00:00.0)
Νέες καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων(2016-06-22 00:00:00.0)
Συστάσεις σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ(2013-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ