Εντονες αντιδράσεις για τη συνέχιση του πολέμου στο Ιράκ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
«Μία ακόμη ευκαιρία» για τη «νέα στρατηγική» του στο Ιράκ ζήτησε ο Τζ. Ου. Μπους κατά την καθιερωμένη ετήσια ομιλία του για την «Κατάσταση του Εθνους», εντούτοις η έκκλησή του, καθώς φαίνεται, δε βρήκε ευήκοα ώτα ούτε στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ούτε των Ρεπουμπλικανών, ούτε στα ΜΜΕ και φυσικά ούτε στους Αμερικανούς πολίτες.
Για να μπορέσει να ακουστεί ο Πρόεδρος Μπους κατέφυγε σε συνηθισμένα τεχνάσματα όπως εκφοβιστικές προειδοποιήσεις ότι εάν οι ΗΠΑ «αποτύχουν» στο Ιράκ, η σεκταριστική βία θα διαχυθεί και θα ξεσπάσει μια «επική αναμέτρηση» μεταξύ σουνιτών και σιιτών, προκαλώντας μια ευρύτερη περιφερειακή σύρραξη. Το κυριότερο, όμως, δεν είναι η διάχυση της βίας αλλά τα συμφέροντα των ΗΠΑ: «Επέλεξα αυτή την πορεία διότι παρέχει τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Πολλοί σε αυτή την αίθουσα καταλαβαίνουν ότι η Αμερική δεν πρέπει να αποτύχει στο Ιράκ διότι αντιλαμβάνεστε πως οι συνέπειες της αποτυχίας θα είναι πολύ σοβαρές», τόνισε, για να καταλήξει: «Σήμερα, έχουμε ακόμη τη δύναμη να καθορίσουμε το αποτέλεσμα της μάχης. Γι' αυτό ας βρούμε την αποφασιστικότητα και ας τρέψουμε τα γεγονότα προς τη δική μας νίκη. Δείξτε στους εχθρούς μας στο εξωτερικό ότι είμαστε ενωμένοι στο σκοπό της νίκης μας».
«Η πλειοψηφία στη χώρα δεν υποστηρίζει πλέον τον πόλεμο, ούτε καν η πλειοψηφία των στρατιωτικών μας», τόνισε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Βιρτζίνια Τζιμ Γουέμπ, μιλώντας στο όνομα της πλειοψηφίας του Κογκρέσου. Κατηγορώντας τον Πρόεδρο Μπους ότι έθεσε «απερίσκεπτα» τη χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση, ο Γουέμπ αξίωσε «άμεση αλλαγή», κυρίως στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας λύσης που «θα επιτρέψει προσεχώς στις δυνάμεις μας να αποχωρήσουν από το Ιράκ». Φυσικά η αντίθεση των Δημοκρατικών είναι μόνο τακτικής και δε διαφοροποιείται από τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των ΗΠΑ.
Στο μεταξύ, χτες, αναμενόταν η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων να υιοθετήσει μη δεσμευτική απόφαση που θα αντιτίθεται στη στρατηγική του Προέδρου, καθώς τους 8 έφτασαν και οι Ρεπουμπλικανοί που στηρίζουν την πρόταση.
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, σε μία ακόμη ευθυγράμμιση χαρακτήρισε «καταστροφικό σημάδι» την πιθανή αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων την οποία ζήτησε ο ηγέτης των Φιλελευθέρων, Μ. Κάμπελ, προκαλώντας και ανάλογη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Αν και το Ιράκ σχεδόν μονοπώλησε τα 49 λεπτά της ομιλίας Μπους, ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε αναφορές και σε εσωτερικά ζητήματα, όπως η περίθαλψη, με προτάσεις οι οποίες ουσιαστικά στηρίζουν την ιδιωτική ασφάλιση. Επίσης, προχώρησε σε έναν ελιγμό κάνοντας λόγο για την «πρόκληση» της κλιματικής αλλαγής, πρότεινε μείωση κατά 15% έως το 2017 της ποσότητας του πετρελαίου και της βενζίνης που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ υπέρ εναλλακτικών καυσίμων, όπως η αιθανόλη.
Associated Press |
Με την υποστήριξη αμερικανικών ελικοπτέρων οι κατοχικές δυνάμεις εξαπολύουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά της αντίστασης |
Ιρακινές δωσιλογικές δυνάμεις και δυνάμεις των ΗΠΑ με την υποστήριξη ελικοπτέρων εξαπέλυσαν χτες επιχείρηση στην οδό Χάιφα της Βαγδάτης, σκοτώνοντας δύο «τρομοκράτες» και συλλαμβάνοντας 11, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρακινού (που λέει ο λόγος) υπουργείου Αμυνας. Βόρεια της Βαγδάτης, αμερικανικές δυνάμεις έκαναν έφοδο και συνέλαβαν τρεις υπόπτους σκοτώνοντας κι ένα 12χρονο παιδί. Συνολικά, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες από διάφορα πεδία μαχών και από επιθέσεις, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 Ιρακινοί και 3 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ τραυματίστηκαν 65 Ιρακινοί. Ανάμεσα στους σφαγιασθέντες ήταν και τέσσερα μέλη μιας οικογένειας στην Κουτ. Ενώ ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι 5 επιβαίνοντες σε ένα ιδιωτικό ελικόπτερο εταιρείας μισθοφόρων που κατέπεσε στη Βαγδάτη την Τρίτη βρέθηκαν δολοφονημένοι με μια σφαίρα στο κεφάλι ο καθένας. Από τις πιο αξιοσημείωτες επιθέσεις ήταν μία εναντίον της αυτοκινητοπομπής του υπουργού Ανώτερης Εκπαίδευσης Αμπντ Ντιαμπ αλ Ατζίλι, με ένα σωματοφύλακά του να βρίσκει το θάνατο.
Η σφαγή στο Ιράκ όχι απλώς συνεχίζεται αλλά κλιμακώνεται, με ιδιαίτερη έμφαση σε ενέργειες με στόχο το γενικό πληθυσμό, από όλες τις πλευρές - είναι χαρακτηριστικό ότι όπως μετέδιδε ανταποκριτής προ ημερών, Αμερικανοί πεζοναύτες έκαναν επίθεση σε μια ολόκληρη συνοικία όταν ένα μικρό παιδί φώναξε «μπαμ» κρατώντας ένα ψεύτικο παιγνίδι.
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ.-- Υποσχέσεις για επιταγές και δάνεια με «ευνοϊκούς όρους» έλαβε χτες στο Παρίσι - πριν την προγραμματισμένη για σήμερα διεθνή διάσκεψη δωρητών για την ανοικοδόμηση του Λιβάνου - ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Φουάντ Σινιόρα. Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ ανακοίνωσε δάνειο ύψους 500 εκατ. ευρώ «με πολύ ευνοϊκούς όρους», παρέχοντας παράλληλα πολιτική υποστήριξη στον αποδυναμωμένο Λιβανέζο πρωθυπουργό, του οποίου την παραίτηση ζητούν επίμονα η Χεζμπολάχ, δυνάμεις της αντιπολίτευσης και εργατικά συνδικάτα. Λίγες ώρες μετά, ακολούθησε ο πρόεδρος της ευρωενωσιακής επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, που ανακοίνωσε «βοήθεια» ύψους 400 εκατ. δολαρίων...
Ο ίδιος ο Σινιόρα άδραξε την ευκαιρία για να επιτεθεί στις δυνάμεις συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης που διεκδικούν την παραίτηση της κυβέρνησής του, ισχυριζόμενος ότι οι διαδηλώσεις «μπορούν μόνο να επιδεινώσουν την κατάσταση». Καμώθηκε πως τον στηρίζει «η πλειοψηφία των Λιβανέζων»...
Νωρίτερα (αργά προχτές βράδυ) ο ηγέτης της Χεζμπολάχ είχε ανακοινώσει τον τερματισμό της μεγάλης προχτεσινής γενικής απεργίας, προειδοποιώντας ότι θα ακολουθήσουν και νέες, μεγαλύτερες, εάν δεν παραιτηθεί η φιλοδυτική κυβέρνηση Σινιόρα...
Ο Αμρ Μούσα, γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, απηύθυνε «πυροσβεστικά» έκκληση για «ηρεμία» σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση του Λιβάνου για να «καταστεί εφικτή η εξεύρεση λύσης»...
Πάντως, χτες, παρά τον τερματισμό της απεργίας σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών και ρίψεις δύο χειροβομβίδων μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών Μουσουλμάνων στην Τρίπολη του Βορείου Λιβάνου, στη διάρκεια κηδείας 48χρονου αντικυβερνητικού διαδηλωτή, με συνέπεια τον τραυματισμό δύο ατόμων.
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΓΑΖΑ.--
«Δε θα υποκύψω σε εκβιασμούς, αλλά θα παραιτηθώ εάν τελικώς ο γενικός εισαγγελέας αποφασίσει να με παραπέμψει σε δίκη», δήλωσε χτες στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου ο 61χρονος Ισραηλινός πρόεδρος Μοσέ Κατσάβ, που κατηγορείται για βιασμούς, σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κατάχρηση εξουσίας...
Νωρίτερα, είχε ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής ότι αναστέλλει «προσωρινά» τα καθήκοντά του, καθώς προχτές ο γενικός εισαγγελέας Μεναχέμ Μαζούζ είχε προτείνει - όχι όμως και αποφασίσει - την παραπομπή του σε δίκη. Ωστόσο, η προχτεσινοβραδινή εμφάνισή του στην ισραηλινή τηλεόραση δεν αποκλιμάκωσε τις πιέσεις, που εξακολουθούν να του ασκούνται για παραίτηση και από υπουργούς της κυβέρνησης Ολμέρτ, όπως η υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι...
Εάν αποδειχτούν οι κατηγορίες εναντίον του Κατσάβ, που έχει μόλις ένα πεντάμηνο μέχρι τη λήξη της θητείας του, θα τον οδηγήσουν σε τουλάχιστον 16ετή ποινή κάθειρξης.
Στη Λωρίδα της Γάζας, πάντως, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τα ξημερώματα έναν νεαρό Παλαιστίνιο εργάτη την ώρα που προσπαθούσε με άλλους δύο εφήβους να περάσουν στο Ισραήλ για να βρουν χειρωνακτική εργασία... Οι στρατιώτες δικαιολόγησαν το έγκλημα λέγοντας πως τους φάνηκαν «ύποπτοι»...
Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, αναφέρθηκαν συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων της «Χαμάς» και της «Φατάχ» στην πόλη Μπέιτ Χανούν, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών ατόμων.
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Μια μέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας στη Χοστ με 10 νεκρούς, την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, το σουνιτικό/ουαχαμπιτικό «κίνημα» ανακοίνωσε ότι μαχητές του σκότωσαν εννέα αστυνομικούς στην Ουρουζγκάν, ενώ, στην ίδια επαρχία, οι αρχές ανακοίνωσαν πως σκότωσαν 12 «σπουδαστές» και υπέστησαν δύο απώλειες. Παράλληλα, η International Herald Tribune και άλλα δυτικά ΜΜΕ δημοσίευσαν την «προειδοποίηση» του Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, πρώην συμμάχου των ΗΠΑ και νυν των Ταλιμπάν, ότι οι Αμερικανοί και οι ΝΑΤΟικοί τους σύμμαχοι οδεύουν προς ήττα «παρόμοια με αυτήν των Σοβιετικών».
Σε άλλες εξελίξεις: