ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Οι «μεταρρυθμίσεις» φάρμακο κατά της κρίσης

Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, που στηρίζουν την κερδοφορία του κεφαλαίου και κατεδαφίζουν στοιχειώδη εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα, αποτελεί το «φάρμακο» για την αντιμετώπιση της ύφεσης.

Το μήνυμα αυτό έστειλε από το Λονδίνο ο Κ. Καραμανλής μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του, Γκ. Μπράουν, με αντικείμενο την παγκόσμια οικονομική κρίση. Μιλώντας αργότερα σε επιχειρηματίες και εφοπλιστές ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέδειξε ως συγκριτικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση «επενδυτών» στη χώρα μας τη βούληση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και να εγγυηθεί την κερδοφορία του κεφαλαίου. «Η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που προάγουν την οικονομική αποτελεσματικότητα, δημιουργεί νέα εργαλεία ανάπτυξης που διευρύνουν την παραγωγική βάση, βελτιώνει το επενδυτικό περιβάλλον και ενισχύει την εξωστρέφεια και την ελκυστικότητά της», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Προκειμένου να γίνει περισσότερο πειστικός αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων που παίρνει για να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, όπως η παράταση της ισχύος του «αναπτυξιακού νόμου», οι δυνατότητες για νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, η ελαχιστοποίηση των διαδικασιών και του κόστους ίδρυσης εταιρειών, το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα, η δημιουργία νέων βιομηχανικών περιοχών, η ενίσχυση του ανταγωνισμού, η θεσμοθέτηση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου καθώς και των ειδικών σχεδίων για τον τουρισμό και τη βιομηχανία, οι ιδιωτικοί αυτοκινητόδρομοι, η εκχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων στους ιδιώτες, κ.ά.

Εκτιμώντας ότι «η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση είναι βαθιά και η διάρκειά της παραμένει απρόβλεπτη», ο Κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει «ένα καλά συγκροτημένο σχέδιο, που αξιοποιεί τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας». Ως τέτοια ανέφερε ότι «η Ελλάδα μεταμορφώνεται σε ένα εμπορικό και τραπεζικό κέντρο, ένα σύγχρονο ενεργειακό κόμβο, έναν πόλο σταθερότητας και ανάπτυξης για ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη», καθώς και ότι «η Ελλάδα πρωταγωνιστεί σήμερα στη μετεξέλιξη της ΝΑ Ευρώπης σ' έναν ενιαίο οικονομικό χώρο. Διασφαλίζεται, έτσι, η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στη χώρα μας να απευθύνονται όχι μόνο στα εθνικά μας όρια, αλλά σε μια ευρύτερη αγορά 140 εκατομμυρίων καταναλωτών». Ανέφερε ακόμα ότι η Ελλάδα λειτουργεί «ως γέφυρα Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου» και «δημιουργεί νέες ευκαιρίες για επιχειρηματικές συνεργασίες, στρατηγικές συμμαχίες και επενδυτικές πρωτοβουλίες μεγάλης κλίμακας». Συγκεκριμένα, αναφορά έκανε σε τομείς όπως «οι ενεργειακές υποδομές και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η τουριστική βιομηχανία, οι μεταφορές και οι επικοινωνίες, η ναυτιλία».

Ο Κ. Καραμανλής υπερασπίστηκε το πρόσφατο πακέτο διάσωσης και υποστήριξης του τραπεζικού κεφαλαίου, εμφανίζοντας τη διάσωση των τραπεζών ως απαραίτητη προϋπόθεση για «την προστασία της πραγματικής οικονομίας, τη στήριξη των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας, το ρυθμό ανάπτυξης και το επίπεδο του εισοδήματος»...

Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με τον Γκ. Μπράουν ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι συμφώνησαν πως οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης πρέπει να είναι συντονισμένες και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο «ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και το κλίμα ηρεμίας στις αγορές».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αντιλαϊκός συμβιβασμός...

Επιβεβαιώθηκε και τυπικά χτες από την Eυρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) η ...«δημοσιονομική εκτροπή» του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού του 2007, ο οποίος εμφάνισε έλλειμμα 3,5% του ΑΕΠ - έναντι 2,8% αρχικής εκτίμησης - και δημόσιο χρέος ίσο με το 94,8% του ΑΕΠ.

Είχαν προηγηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα παρασκηνιακές επαφές μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες κατέληξαν σε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, η μεν Ελλάδα να λάβει όλα τα «διορθωτικά μέτρα» επαναφοράς του ελλείμματος σε επίπεδα χαμηλότερα του 3% (υλοποιείται ήδη μέσω του καλοκαιρινού πακέτου άγριων περικοπών στις δαπάνες και φορολογική επιδρομή ύψους 7,5 δισ. ευρώ!), η δε Επιτροπή να μην ενεργοποιήσει εκ νέου τις διαδικασίες περί υπερβολικού ελλείμματος και ένταξης της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς επιτήρησης.

Στην ήπιων τόνων, αλλά καθόλου διαφωτιστική, ανακοίνωσή της, η Eurostat επισημαίνει ότι η αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3,5% το 2007 οφείλεται «στα επικαιροποιημένα στοιχεία που αφορούν τη φορολογία, τα νοσοκομεία, την κοινωνική ασφάλιση, τις αλλαγές στο ισοζύγιο των λογαριασμών του θησαυροφυλακίου της Κεντρικής Τράπεζας, τις αλλαγές στην καταγραφή των συναλλαγών, τον κοινοτικό προϋπολογισμό και τη βελτίωση στην κάλυψη των εκτός προϋπολογισμού δαπανών». Προσθέτει, επίσης, ότι «ήρε τις επιφυλάξεις για τα στοιχεία που της είχε προσκομίσει η Ελλάδα τον Απρίλη του 2008 και αφορούσαν τις κοινοτικές επιδοτήσεις του 2006 και 2007, την κάλυψη στοιχείων για πόρους εκτός προϋπολογισμού, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης».

Το τραγελαφικό της υπόθεσης βέβαια είναι ότι, τη στιγμή που, με αφορμή την αθρόα στήριξη του τραπεζικού κεφαλαίου από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με προγράμματα ύψους τρισ. ευρώ, το περιβόητο Σύμφωνο έχει παραμεριστεί και τεθεί εκτός λειτουργίας, αυτό δεν περιλαμβάνει και την ελληνική περίπτωση. Για να επιβεβαιωθεί για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα παραμένει ένας από τους αδύνατους κρίκους στα πλαίσια της συμμετοχής της στο ευρωενωσιακό ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα.

Το καλοκαιρινό πακέτο των κυβερνητικών μέτρων προβλέπει, μεταξύ άλλων, άγριες περικοπές στις δαπάνες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κατάργηση του αφορολόγητου και επιβολή συντελεστή 10% στο πρώτο φορολογικό κλιμάκιο για τα εισοδήματα των επαγγελματοβιοτεχνών, των ελεύθερων επαγγελματιών και των μισθωτών που αμείβονται με «μπλοκάκι», τις εξαγγελθείσες ρυθμίσεις για την περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων και των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, την αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 20% κλπ. Και ήταν μόνο το πρώτο κύμα της αντιλαϊκής επίθεσης που είχε επεξεργαστεί το κυβερνητικό επιτελείο, με πρόσχημα την επαναφορά του δημοσιονομικού ελλείμματος σε επίπεδα χαμηλότερα του 3% του ΑΕΠ. Στις κυβερνητικές προθέσεις ήταν, επίσης, η επιλεκτική επαναφορά των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης (άφηναν εκτός πεδίου εφαρμογής του μέτρου τα εισοδήματα της αστικής τάξης), η νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα να συμπαρασύρει ανοδικά τη φορολογία των ακινήτων (μεταβιβάσεις, ετήσιος φόρος κατοικίας και επαγγελματικών χώρων). Μόνο το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε σε βάρος της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες, λόγω της συνδυασμένης επενέργειας μιας σειράς παραγόντων (αντιλαϊκή οικονομική και κοινωνική πολιτική, συσσωρευμένη ακρίβεια, σκάνδαλο Βατοπεδίου κλπ.), την έχει εξαναγκάσει σε τακτική υποχώρηση, μέσω της σιωπηρής απόσυρσης της δεύτερης αυτής δέσμης μέτρων από την επικαιρότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα τα επαναφέρει σε χρόνο που αυτή θα κρίνει κατάλληλο.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Συνεχίζεται η κατρακύλα

Χοντραίνει το παιχνίδι στο χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου οι τιμές των μετοχών (γενικός δείκτης) υποχώρησαν χτες σε ποσοστό 5,28%. Σε πρώτο πλάνο προβάλλει η μαζική φυγή ξένων κεφαλαίων (κυρίως αμερικανικών συμφερόντων) που είχαν αγοράσει μετοχές μεγάλων ελληνικών τραπεζών και που τώρα, στο φόντο της κρίσης, «ξεφορτώνουν» στην προσπάθεια αναζήτησης ρευστότητας.

Σε δεύτερο πλάνο προβάλλει η προσπάθεια αναδιάρθρωσης των ξένων χαρτοφυλακίων, ορισμένα από τα οποία και σε ορισμένο βαθμό επαναγοράζουν σε τιμές κατά πολύ χαμηλότερες τις μετοχές που οι ίδιοι πούλησαν. Μεγάλος χαμένος από την κατρακύλα, για μια ακόμη φορά, αποδείχνονται τα ασφαλιστικά ταμεία που «επένδυσαν» σε μετοχές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι τιμές στο χρηματιστήριο της Αθήνας κυμαίνονται πλέον στα επίπεδα του Σεπτέμβρη 2003, ενώ από την αρχή του έτους (2008) η κατρακύλα έχει ξεπεράσει το 60%. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας - εν μέσω φημολογίας και σεναρίων - υποχώρησε χτες ακόμη 9,7%, στα 16,20 ευρώ.

Ταυτόχρονα τελειωμό δεν έχουν τα κρατικά μέτρα για την ενίσχυση του ντόπιου και ξένου τραπεζικού κεφαλαίου. Στο πλαίσιο των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χορηγεί ανοιχτές πιστώσεις στις τράπεζες, με στόχο τη διαχείριση κρατικών κονδυλίων για την ενίσχυση των αποκαλούμενων από τους ίδιους «μικρομεσαίων επιχειρήσεων» (μέχρι και 250 εργαζόμενους!). Η συνολική πίτα για το σύνολο της ΕΕ μέχρι το 2011 θα φτάσει στα 30 δισ. ευρώ από τα οποία τα 15 δισ. ευρώ θα μοιραστούν μέχρι το τέλος του 2009. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Πλ. Σακελάρη, στη διαχείριση των ντόπιων τραπεζών θα δοθούν 650 εκατ. ευρώ, με στόχο και την κεφαλαιακή ενίσχυσή τους για την «αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη διάβρωση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό τομέα»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ