ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Ξεκίνησαν με Νεοελληνική Γλώσσα

Phasma

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ξεκίνησαν χτες οι πανελλαδικές εξετάσεις. Στους υποψηφίους όλων των κατευθύνσεων δόθηκε διασκευή του κειμένου «Εμείς και οι αρχαίοι χώροι θέασης και ακρόασης» του καθηγητή Β. Λαμπρινουδάκη, από το συλλογικό τόμο «Διάζωμα» - Κίνηση πολιτών για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων και κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις γύρω από αυτό.

Κλήθηκαν, επίσης, να αναπτύξουν σε 500 - 600 λέξεις το εξής θέμα: «Σε ομιλία που θα εκφωνήσετε σε ημερίδα του Δήμου σας με θέμα "Προστασία και αξιοποίηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς", να εκθέσετε τις απόψεις σας (500 - 600 λέξεις) σχετικά με: α) τους λόγους για τους οποίους πρέπει το ευρύ κοινό να πλησιάσει και να γνωρίσει τους χώρους και τα μνημεία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και β) τις δραστηριότητες με τις οποίες οι πολίτες και ειδικότερα οι νέοι θα εξοικειωθούν με αυτά».

Σε σχόλιό της, σχετικά με τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας, η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων επισημαίνει πως η επιλογή του κειμένου «είναι επιτυχής, καθώς ανταποκρίνεται στις γνώσεις των μαθητών και επίκαιρη, λόγω του σημερινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων» και ότι «γενικά, οι ασκήσεις ανταποκρίνονται στις δυνατότητες των υποψηφίων».

Οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β') συνεχίζονται αύριο Τετάρτη με Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και Ιστορία. Σήμερα Τρίτη, ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (ομάδα Α') με Νεοελληνική Γλώσσα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μήνυμα προς τα παιδιά που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις

Με μήνυμά της η ΚΝΕ απευθύνεται προς τους μαθητές και τις μαθήτριες που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις και τονίζει:

«Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας εύχεται στους μαθητές και τις μαθήτριες καλή επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Φτάσαμε μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, δίνοντας μεγάλες μάχες, κάνοντας μεγάλες προσωπικές και οικονομικές θυσίες, τόσο εμείς όσο και οι γονείς μας.

Ο δρόμος μέχρι εδώ για όλους εμάς δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα.

Το "Νέο σχολείο" είναι εδώ, και είδαμε και φέτος από πρώτο χέρι τι σημαίνει. Είναι ένα πανάκριβο και ατέλειωτο εξεταστικό κέντρο, με ελλείψεις, ταυτισμένο με την παπαγαλία, αλλά και με το άγχος και την ανασφάλεια για το μέλλον μας.

Για όλα αυτά δεν φταίμε εμείς. Εμείς παλεύουμε για να μορφωθούμε και να αποκτήσουμε εφόδια για να αντιμετωπίσουμε τη ζωή.

Τη μάχη των εξετάσεων τη δίνουμε με αισιοδοξία και καθαρό μυαλό.

Το μέλλον μας κρίνεται και στον αγώνα για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα.

Οποιο δρόμο κι αν πάρουμε μετά το σχολείο, είτε συνεχίζοντας τις σπουδές μας, είτε ψάχνοντας για δουλειά, έχουμε συμφέρον να μη συμβιβαστούμε με τα προβλήματα και τα εμπόδια που συναντάμε: Τις ακριβοπληρωμένες σπουδές, την ανεργία και την εργασιακή περιπλάνηση, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα για ένα κομμάτι ψωμί.

Το μέλλον μας δεν εξαρτάται μόνο από την ατομική προσπάθεια και τις ατομικές θυσίες, όσο απαραίτητες και αν είναι αυτές.

Σαν μαχητές να σταθούμε σε κάθε μάχη που έχουμε μπροστά μας.

Με αποφασιστικότητα συνεχίζουμε τη ζωή μας κάνοντας πράξη το "όλοι για έναν και ένας για όλους".

Πάντα με ψηλά το κεφάλι! Καλή επιτυχία!».

Αναστάτωση για τις μετατάξεις εκπαιδευτικών

Αναστάτωση έχει προκαλέσει σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς η πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στην Επιτροπή που εξετάζει τις μετατάξεις των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια του 2013 και 2014. Το υπουργείο έκανε λόγο ακόμα και για ακύρωση των μετατάξεων και αντιδρώντας σε μία τέτοια εξέλιξη, εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από μετάταξη πραγματοποιούν κινητοποίηση σήμερα, στις 9 το πρωί, στο υπουργείο Παιδείας.

Υπενθυμίζεται πως το 2013 έγιναν υποχρεωτικές μετατάξεις εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (ή και σε διοικητικές θέσεις), με το «πιστόλι στον κρόταφο». Η επιλογή της τότε κυβέρνησης ερχόταν σε αντίθεση ακόμα και με τους υπάρχοντες νόμους, αφού κανονικά προηγούνται οι μεταθέσεις και στην πορεία εξετάζονται οι αιτήσεις για μετάταξη, με βάση τα κενά που απομένουν, ενώ έγιναν σε βάρος εκπαιδευτικών των ειδικοτήτων που υπηρετούσαν μέχρι εκείνη τη στιγμή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και που στερήθηκαν οργανικές που δικαιούνταν. Στο μεταξύ, οι οργανικές που εξαγγέλθηκαν για τους μεταταγμένους εκπαιδευτικούς αποδείχθηκαν απάτη, αφού στην ουσία δε δόθηκαν ποτέ, αφήνοντας στον αέρα τους χιλιάδες μεταταγμένους.

Για το ζήτημα, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών έχει επισημάνει πως το πρόβλημα με την απουσία κενών - οργανικών θέσεων δεν προέκυψε αποκλειστικά από τις μετατάξεις του 2013, οξύνθηκε ωστόσο δραματικά. «Το πρόβλημα ξεκινά από τις χιλιάδες συμπτύξεις - συγχωνεύσεις σχολείων, τα πολυπληθή τμήματα, την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την κινητικότητα - διαθεσιμότητα. Μέτρα που είχαν και έχουν σαν αποτέλεσμα τόσο τη δραματική επιδείνωση των όρων μόρφωσης των μαθητών, όσο και την απώλεια χιλιάδων οργανικών θέσεων, την ανασφάλεια για χιλιάδες εκπαιδευτικούς» και που παραμένουν και με την παρούσα κυβέρνηση, όπως επισημαίνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Το ΠΑΜΕ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα και μεταξύ άλλων προτείνει να δοθεί η δυνατότητα σε όσους πήραν μετάταξη (σε εκπαιδευτικές ή διοικητικές θέσεις) και το επιθυμούν να γυρίσουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, προτείνει έλεγχο των μορίων, μαζικούς διορισμούς για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων εκπαιδευτικών αναγκών, απόδοση οργανικών θέσεων, κανένας εκπαιδευτικός να μη μένει χωρίς οργανική θέση, να καταργηθεί όλο το πλαίσιο της κινητικότητας και κάθε έννοια ελαστικοποίησης στην εργασία των εκπαιδευτικών. Επίσης, ζητά κατάργηση του ΠΔ 48/28-2-2014 για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις υπεράριθμων εκπαιδευτικών της δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Δεν υπάρχει, προς το παρόν, καμία ειλημμένη απόφαση για το θέμα των μετατάξεων» σημειώνει το υπουργείο Παιδείας, που έσπευσε χτες, με ανακοίνωση, να κατευνάσει τις αντιδράσεις, δηλώνοντας ότι πρόθεσή του «είναι να εξαντλήσει το διάλογο με τα όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, προκειμένου να εξευρεθεί η λύση εκείνη που θα είναι προς όφελος τόσο της εκπαιδευτικής διαδικασίας όσο και της εκπαιδευτικής κοινότητας στο σύνολό της».

Κινητοποίηση σήμερα στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθήνας

Κινητοποίηση στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθήνας (Ρόδου και Σερήνου, Σεπόλια), διοργανώνει σήμερα, Τρίτη, στις 9.30 π.μ., ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Βρεφών και Νηπίων στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Αθηναίων, για το σοβαρό πρόβλημα στη σίτιση των μικρών παιδιών, που παρατηρείται σε όλους τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς, αλλά και στα «ραβασάκια» που στέλνει η διοίκηση του Βρεφοκομείου στους γονείς για διαγραφή των παιδιών, λόγω καθυστέρησης καταβολής τροφείων.

Το τελευταίο διάστημα, διαπιστώνονται εκ νέου σοβαρές ελλείψεις στη σίτιση των παιδιών, που εκφράζεται και με συχνές αλλαγές στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο, με αποκορύφωμα την τελευταία εβδομάδα που δεν αναρτάται καν το εβδομαδιαίο διαιτολόγιο των παιδιών. Επίσης, παραμένουν οι ελλείψεις σε υλικά καθαριότητας και υγιεινής (καθαριστικά, χαρτιά υγείας), σε παιδαγωγικό υλικό, ενώ οξύ παραμένει και το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ