ΣΟΦΙΑ.--
Η ενεργειακή αγορά των Βαλκανίων έχει γίνει πόλος που προσελκύει τα μονοπωλιακά συγκροτήματα για νέες μπίζνες σε βάρος των λαών. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν χτες ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βουλγαρία. Ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή του στη Βουλγαρία, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν επιστρέφει στη χώρα του με την υπογραφή της συμφωνίας του αγωγού «Νότιο Ρεύμα», το οποίο θα ξεκινά από τη Ρωσία και θα διαπερνά υπογείως τη Μαύρη Θάλασσα στη Βουλγαρία για την παραπέρα επέκτασή του.
Με ανακοίνωσή της, η ΕΕ απάντησε ότι παραμένει δεσμευμένη σε ό,τι αφορά τον μελλοντικό αγωγό «Ναμπούκο» που θα μεταφέρει πετρέλαιο από την περιοχή της Κασπίας μέσω της Βουλγαρίας.
Οι δύο χώρες, παρουσία του Πούτιν και του Βούλγαρου ομολόγου του Γκ. Παρβάνοφ, υπέγραψαν συμφωνία αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του δεύτερου βουλγαρικού Ατομικού Σταθμού παραγωγής ενέργειας «Μπέλενε». Πρόκειται για το πρώτο έργο του ρωσικού ομίλου «Atomstroyexport» σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Παράλληλα, υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών και της Ελλάδας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη».
Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η υλοποίηση των ενεργειακών σχεδίων θα επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, αλλά και ουσιαστική αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας που υπογράμμισε τις πανευρωπαϊκές διαστάσεις των νέων αγωγών, αναφερόμενος στη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης της Ελλάδας Χρήστου Φώλια, κορυφαίων διοικητικών στελεχών των επιχειρήσεων «Ελληνικά Πετρέλαια» και «Προμηθέας» στην υπογραφή της συμφωνίας «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη». Φυσικά και οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου έχουν κάθε λόγο να θριαμβολογούν αλλά οι λαοί δεν πρόκειται ουσιαστικά να ωφεληθούν.
Σε μια παράλληλη αλλά καθόλου άσχετη εξέλιξη, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νόβι Ρεγκιόν», επικαλούμενο δημοσίευμα της κροατικής εφημερίδας Slobodna Dalmacija, αναφέρεται σε πιθανότητα εμφάνισης 2 ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στα Βαλκάνια, ως απάντηση στα σχέδια των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν στην Ανατολική Ευρώπη τα συστήματα αντιπυραυλικής τους άμυνας. Οι βάσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα εγκατασταθούν στη Σερβία και στη Βοσνία (στο σερβικό τμήμα της).
Μέχρι στιγμής, αυτές οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται από άλλες πηγές, αλλά είναι φανερό πως η ενίσχυση της ρωσικής οικονομικής και πολιτικής επιρροής στα Βαλκάνια, προκαλεί σε πολλούς συνειρμούς και υποθέσεις σχετικά με την αύξηση και της στρατιωτικής της επιρροής στην περιοχή, πολύ περισσότερο που Ρώσοι στρατιωτικοί δηλώνουν με κάθε ευκαιρία πως και ο ρωσικός στόλος επιστρέφει στη Μεσόγειο, όπου μάλιστα αυτές τις μέρες διεξάγονται κοινά γάλλο-ρωσικά ναυτικά γυμνάσια.
Associated Press |
Ο αποκλεισμός της Γάζας σκληραίνει |
Το Ισραήλ έκλεισε χτες τα περάσματα προς τη Λωρίδα της Γάζας απαγορεύοντας ακόμη και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ προς τον παλαιστινιακό λαό. Παράλληλα, συνέχισε τις αιματηρές επιδρομές στο κέντρο της Γάζας, τις επιθέσεις κατά μελών της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων του Αλ Ακσα (του Παλαιστίνιου Προέδρου Μ. Αμπάς) στη Δυτική Οχθη χρησιμοποιώντας ως αφορμή τις συνεχιζόμενες επιθέσεις Παλαιστινίων με ρουκέτες «Κασάμ».
«Η Γάζα είναι τελείως αποκλεισμένη. Και αυτό δε θα βοηθήσει στην ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση», τόνιζε χτες χαρακτηριστικά ο Κρίστοφερ Γκίνες, εκπρόσωπος υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ.
Ωρες νωρίτερα, ισραηλινός πύραυλος ισοπέδωνε το εγκαταλειμμένο εδώ και λίγους μήνες τετραώροφο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών της «Χαμάς» στην Πόλη της Γάζας. Σύμφωνα με αξιωματούχους της «Χαμάς», την ώρα της επίθεσης το τετραώροφο κτίριο ήταν άδειο, αλλά η έκρηξη προκάλεσε το θάνατο μίας γυναίκας και τον τραυματισμό περίπου 30 ατόμων (εκ των οποίων τα δύο παιδιά).
Ακολούθησαν παρόμοιες ισραηλινές επιδρομές με πυραύλους κοντά σε τζαμί του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα έναν νεκρό ένοπλο της «Χαμάς» και δύο σοβαρά τραυματίες. Παράλληλα, Ισραηλινοί των μυστικών υπηρεσιών του στρατού πυροβόλησαν και σκότωσαν στέλεχος της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων του Αλ Ακσα στη Νάμπλους της Δυτικής Οχθης. Παρόμοιες ενέργειες αναμένεται να συνεχιστούν και τα επόμενα 24ωρα, αφού, όπως δήλωσε χτες ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι επιχειρήσεις του στρατού θα συνεχιστούν μέχρις ότου σταματήσουν οι επιθέσεις των Παλαιστινίων με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ...
Μέσα σ' όλα αυτά ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την κλιμάκωση της έντασης στα παλαιστινιακά εδάφη εξισώνοντας για μία ακόμη φορά τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής με τον αντιστεκόμενο παλαιστινιακό λαό...
ΒΑΓΔΑΤΗ.--
Μάχες σε Βασόρα και Νασιρίγια μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και μελών της σιιτικής αίρεσης «Στρατιώτες του Παραδείσου» δημιουργούν ένα πραγματικό λουτρό αίματος, με δεκάδες νεκρούς και άγνωστο αριθμό τραυματιών ενόσω ακόμη συνεχίζουν να εισρέουν χιλιάδες Σιίτες για τη γιορτή της Ασούρα.
Συγκεκριμένα, δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 53 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ της ιρακινής αστυνομίας και ενόπλων της αίρεσης, ενώ στη Βασόρα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της τοπικής αστυνομίας, «δεκάδες» μέλη της σιιτικής αίρεσης, και ανάμεσα τους ένας εκ των ηγετών της, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας.
Ενόσω λοιπόν ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται προς ανακούφιση των κατοχικών δυνάμεων, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι το 2008 θα είναι μία «καλή χρονιά» για την ιρακινή οικονομία, φαντάζουν το λιγότερο παράδοξες... Παράλληλα με αυτές τις οικονομικές προβλέψεις άμεσης στήριξης της κατοχής, έρχονται να προστεθούν και τα «αισιόδοξα» σχόλια του απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Ιράκ, που χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το διάλογο που διεξάγεται ανάμεσα σε σουνίτες και σιίτες...
ΠΑΡΙΣΙ - ΠΕΚΙΝΟ.--
Την ανάγκη για «αποφασιστική πολιτική και διάλογο», τασσόμενος υπέρ των κυρώσεων προκειμένου να αναγκαστεί το Ιράν να εγγυηθεί ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν έχει σαν στόχο την κατασκευή όπλων, εξέφρασε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί. Στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών βλέψεων, που έχει και η Γαλλία στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή, ο Ν. Σαρκοζί, ισχυρίστηκε ότι «οι κυρώσεις είναι απαραίτητες για να αντιληφθούν οι ιρανοί αξιωματούχοι ότι πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Σύμφωνα με το Γάλλο Πρόεδρο, η χώρα του είναι υπέρ της επιβολής σκληρότερων κυρώσεων στην Τεχεράνη, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και από την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι είναι συμφέρον του Ιράν «να απαντήσει σαφώς στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας που ζητά να τερματίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες και κυρίως τον εμπλουτισμό του ουρανίου και παράλληλα να βοηθήσει στη μείωση των εντάσεων μεταξύ σουνιτών και σιιτών του Ιράκ και του Λιβάνου ώστε να αποφευχθεί μια κατάσταση ταλιμπανισμού, όπως συμβαίνει στο Αφγανιστάν»...
Στο μεταξύ, διήμερη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποίησε ο επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης Σαΐντ Τζαλίλι, σημειώνοντας ότι το Ιράν και η Κίνα, έχουν «βασικά όμοια» θέση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, καθώς αντιτίθενται σε μια ενίσχυση των κυρώσεων, όπως και στην εξάπλωση των πυρηνικών όπλων, ενώ υποστηρίζουν την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας.