ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αγώνας για να μη χαθούν οι μικρομεσαίοι ψαράδες!

Ημερίδα της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ για την αλιεία

Η αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στοχεύει στον αφανισμό των μικρομεσαίων ψαράδων και στη δημιουργία μεγάλων αλιευτικών επιχειρήσεων - όπως συμβαίνει, άλλωστε, με την πολιτική που ασκείται για όλους τους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής και η εναλλακτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, τέθηκαν στο επίκεντρο του πλούσιου και γόνιμου διαλόγου που αναπτύχθηκε στην ημερίδα για την αλιεία που διοργάνωσε η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Στην ημερίδα, που έγινε μια μέρα πριν την έναρξη της Συνόδου Υπουργών Αλιείας - Γεωργίας της ΕΕ για την αντιδραστική αναθεώρηση, παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων αλιέων, που έδειξαν τη μεγάλη ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία του ΚΚΕ και το ενδιαφέρον του Κόμματος για τον κλάδο τους, στον οποίο δραστηριοποιούνται 35.000 άνθρωποι.

Συγκεκριμένα παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Παράκτιας Αλιείας Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας, του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Παράκτιων Αλιέων «Ο Ποσειδών», του Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου, του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γρι - Γρι «Ο Παγασητικός», του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Παράκτιων Αλιέων Τσιγκελίου Αλμυρού και Περιχώρων «Το τσιγκέλι», του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Αμαλιάπολης «Η Μιτζέλα», του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Αλόννησου και της Ομάδας Παραγωγών Συνεταιρισμών Γρι - Γρι Βόλου «Ο Παγασητικός».

Παραβρέθηκαν, επίσης, ο Γ. Χώτος, γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, ο Γ. Σφυρής, υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του Κόμματος κ.ά.

Κεντρικός εισηγητής στην ημερίδα ήταν ο Π. Τριανταφύλλου, κτηνίατρος, μέλος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι παρεμβάσεις των Ν. Γκατζή, βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ, Θ. Καλογερογιάννη, ιχθυολόγου και Γ. Πατάκη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

ΚΚΕ: Ανάπτυξη μέσω παραγωγικού συνεταιρισμού

Αποψη από παλιότερη κινητοποίηση ψαράδων στην Κάλυμνο
Αποψη από παλιότερη κινητοποίηση ψαράδων στην Κάλυμνο
Στην εισήγησή του στην ημερίδα ο Π. Τριανταφύλλου αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον τομέα της αλιείας, όπως έχει διαμορφωθεί μέσα από την Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ιδιαιτέρως των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Αλιείας (ΕΠΑΛ) κι άλλα προγράμματα, όπως το PESCA και παρουσίασε τις θέσεις του Κόμματος για μια άλλη ανάπτυξη.

Στοιχεία που ανέφερε δείχνουν ότι έχουμε:

  • Μείωση της παράκτιας αλιείας στη χώρα μας (η μείωση στην παραγωγή αλιευτικών σκαφών είναι 24% περίπου) και γιγάντωση του τομέα των υδατοκαλλιεργειών και ιδίως της ιχθυοκαλλιέργειας.
  • Αύξηση των εισαγωγών κατά 60% στην επταετία '93-'99, καθώς η αυτάρκεια της χώρας μας συνεχώς μειώνεται.

Ειδικότερα για τη θαλάσσια αλιεία, αναφέρεται η δραστική μείωση των αλιευτικών σκαφών (ιδιαίτερα της παράκτιας αλιείας) και σημειώνεται ότι ο αλιευτικός στόλος παραμένει παλαιός, αφού το 70% των σκαφών έχει ηλικία μεγαλύτερη των 15 χρόνων.

Επισημαίνεται, η αυξημένη τάση εγκατάλειψης της δουλιάς και εξόδου από το επάγγελμα των ψαράδων, καθώς έχουμε μαζική υποβολή αιτήσεων απόσυρσης αλιευτικών σκαφών.

Για τις υδατοκαλλιέργειες υπογραμμίζεται ότι η κυβερνητική πολιτική - κινούμενη στις κατευθύνσεις της ΕΕ - διαθέτει απλόχερα χρηματοδοτήσεις, με αποτέλεσμα ο τομέας αυτός ν' αυξήσει πάρα πολύ τη δυναμικότητά του και ιδιαίτερα στο χώρο των θαλάσσιων ιχθυοκαλλιεργητικών εκμεταλλεύσεων, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σήμερα σε 247 εκμεταλλεύσεις, ενώ η παραγωγή τους φτάνει τις 50.000 τόνους.

Στον κλάδο επικρατούν δύο κυρίαρχοι επιχειρηματικοί όμιλοι - «Νηρέας» και «Σελόντα» - που έχουν πάνω από το 45% της συνολικής εγχώριας παραγωγής γόνου και το 20% της συνολικής παραγωγής ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας.

Ευνοημένος από πλευράς χρηματοδότησης είναι και ο τομέας μεταποίησης - εμπορίας (παίρνει το 36% των προβλεπόμενων πιστώσεων από το ΕΠΑΛ), ενώ απορροφά και ποσά από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, με αποτέλεσμα ο βασικός ωφελημένος της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ να είναι το μεγάλο κεφάλαιο, δηλαδή οι ίδιες ολιγάριθμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σ' αυτόν τον τομέα.

Η συνέχιση αυτής της πολιτικής στα πλαίσια του νέου ΕΠΑΛ 2000-2006 στοχεύει σε νέο περιορισμό και μείωση του αριθμού των μικρομεσαίων αλιευτικών επιχειρήσεων, με τελικό στόχο το πέρασμα της αλιευτικής δραστηριότητας στα χέρια λιγότερων και μεγαλύτερων αλιευτικών επιχειρήσεων.

Η άλλη ανάπτυξη...

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΚΚΕ ο Π. Τριανταφύλλου ανέφερε ότι η ανάπτυξη του τομέα της αλιείας πρέπει:

  • Να υπακούει στις βασικές οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες της χώρας μας και των επιμέρους περιοχών της με αλιευτικό ενδιαφέρον.
  • Να έρχεται σε αντίθεση με τα μεγάλα συμφέροντα που κυριαρχούν στον κλάδο και με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που τα εξυπηρετεί.
  • Να κινείται στα πλαίσια του συνολικού σχεδίου που θα δίνει τη δυνατότητα εξασφάλισης της συνέχειας και της προοπτικής του θαλάσσιου οικοδομήματος.
  • Να εξασφαλίζει επιστημονική στήριξη, οικονομική και άλλα κίνητρα προκειμένου να τροφοδοτεί την κατανάλωση με φτηνό, υγιεινό και ποιοτικό ψάρι.

Υπογράμμισε, δε, ότι αυτή η άλλη ανάπτυξη πρέπει και μπορεί να βασίζεται στην ύπαρξη και λειτουργία παραγωγικών αλιευτικών συνεταιρισμών. Οπως εξήγησε, αυτοί οι συνεταιρισμοί πρέπει να είναι σε θέση:

  • Να εξασφαλίζουν κοινή χρήση μηχανημάτων και αλιευτικών εργαλείων και ν' αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες, διασφαλίζοντας τη συλλογικότητα στην εκμετάλλευση και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους ψαράδες.
  • Να επεκτείνουν τη δράση τους στα ζητήματα μεταποίησης και εμπορίας των αλιευτικών προϊόντων.
  • Να μπουν και στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών (μετά από τις απαραίτητες μελέτες και έρευνες), που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, οι οποίοι έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και για την απώλεια ψαρότοπων.

Οι θέσεις του ΚΚΕ, τόνισε ο Π. Τριανταφύλλου, είναι ενταγμένες σε μια συνολική πολιτική που θα έχει στο κέντρο του ενδιαφέροντος όχι το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά τον μικρομεσαίο αγρότη και ψαρά, δίπλα στους άλλους εργαζόμενους της χώρας.

Μονόδρομος η οργανωμένη πάλη...

Στην τραγική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι αλιείς της Μαγνησίας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Ν. Γκατζής. Οπως τόνισε, στο νομό Μαγνησίας δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας και στις παράπλευρες εργασίες της περίπου 6.000 άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκοντα αντιμέτωποι μ' αυτή την πολιτική εκδίωξής τους, κάτι που έχει ως συνέπεια να δημιουργούνται κοινωνικά προβλήματα στην περιοχή. Ο Ν.Γκατζής, κατήγγειλε, δε, την τοκογλυφική τακτική της ΑΤΕ σε βάρος των μικρομεσαίων ψαράδων, ενώ επισήμανε, ιδιαίτερα την επιτακτική ανάγκη να γίνει η ιχθυόσκαλα στο Βόλο. Αναφέρθηκε, δε, ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ και στην έμπρακτη συμπαράσταση του Κόμματος στις δίκαιες διεκδικήσεις των αλιέων. Τόνισε, όμως, ότι μονόδρομος για τη σωτηρία των μικρομεσαίων ψαράδων είναι ο επίμονος και ανυποχώρητος αγώνας, μαζί με τ' άλλα λαϊκά στρώματα. Παίρνοντας το λόγο ο Θ. Καλογερογιάννης, ιχθυολόγος, μεταξύ των άλλων, τόνισε ότι για το φαινόμενο της αλίευσης δεν είναι υπεύθυνοι οι ψαράδες, αλλά οι πολιτικές που έχουν οικοδομηθεί και υπηρετούν τους κανόνες της αγοράς. Οπως υπογράμμισε, η στρεβλή και ανορθόδοξη κρατική παρέμβαση έδωσε πεδίο για δυνατότητες ανάπτυξης σε δίκτυο μεσαζόντων να διακινεί, να ελέγχει και να εμπορεύεται τ' αλιευτικά προϊόντα, κερδοσκοπώντας σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών. Υπογράμμισε πως οι ψαράδες, εγκλωβισμένοι στους νόμους της αγοράς και εξαρτημένοι ασφυκτικά από τους μεσάζοντες, στρέφονται προς την κατεύθυνση μεγιστοποίησης των αλιευτικών επιδόσεων.

Στους στόχους της αναθεώρησης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γ. Πατάκης, επισημαίνοντας ότι «θέλουν - είπε - την επιχειρησιακή αλιεία των ολίγων, θέλουν να φύγουν οι πολλοί». Τόνισε, δε, ότι ένα μέσο αυτής της πολιτικής, για να «γονατίσουν» οι ψαράδες είναι και οι αθρόες εισαγωγές ψαριών. Στη συνέχεια ο Γ. Πατάκης απευθύνοντας κάλεσμα αγώνα στους αλιείς τόνισε: «Μην κάθεστε με σταυρωμένα χέρια. Πρέπει να κάνετε μέτωπο κατά της πολιτικής που εφαρμόζεται, η οποία σας οδηγεί στο μαρασμό και στην εξαθλίωση. Αυτή η πολιτική δε διορθώνεται. Πρέπει ν' ανατραπεί. Κι αυτό θα το πετύχετε μόνο με την οργανωμένη πάλη σας».

Παρεμβάσεις στην ημερίδα έκαναν, επίσης, οι: Γ. Μόσχος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Γρι - Γρι, ο Ξ. Γιάλβαλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Παράκτιας Αλιείας Περιφέρειας Θεσσαλίας, η Κλειώ Ψαρού, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας, ο Ηλ. Γεωργίου, ιχθυολόγος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ