«Πάταξη της τρομοκρατικής υποδομής» ζητά από τους Παλαιστινίους ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, τη στιγμή που ο Αριέλ Σαρόν δε δήλωσε καν αν αποδέχεται ή όχι τον «οδικό χάρτη»
Associated Press |
Ο,τι μπορούν να σώσουν από το γκρεμισμένο σπίτι τους υπό το «βλέμμα» του ισραηλινού τανκ στη Ράφα |
Ετσι, από χθες τα ξημερώματα, επιβλήθηκε και πάλι, αυστηρότατος αποκλεισμός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου απαγορεύεται η είσοδος και σε ξένους υπηκόους, ενώ με μεγάλη δυσκολία και εμπόδια γίνονται οι μετακινήσεις εργαζομένων στη Δ. Οχθη. Χθες το πρωί, δύο νεαρότατοι Παλαιστίνιοι, που φέρονταν να είναι μέλη των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» σκοτώθηκαν σε ισραηλινή εισβολή στη Ράφα, ενώ άλλοι 2 τραυματίστηκαν και έγιναν 2 κατεδαφίσεις. Στην Κχαν Γιούνις, στη Γάζα, ένας 17χρονος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από το γειτονικό εποικισμό Γκανέι Ταλ. Την Κυριακή, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη Γάζα και ένας έποικος στη Δ. Οχθη, ενώ συνεχίστηκαν οι συλλήψεις ξένων φιλειρηνιστών και οι κινητοποιήσεις υπέρ τους από τις ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις.
«Πρέπει τάχιστα να υπάρξει βελτίωση στον τομέα της ασφάλειας, της πάταξης της τρομοκρατίας, της βελτίωσης των συνθηκών ζωής των Παλαιστινίων και της άρσης της πολιορκίας των παλαιστινιακών εδαφών προκειμένου να φθάσουμε σύντομα και στα σοβαρά ζητήματα όπως είναι η Ιερουσαλήμ και το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων». Αυτό δήλωνε, χτες, στο Κάιρο, μετά από τη συνάντησή του με τον Χόσνι Μουμπάρακ, ο Κόλιν Πάουελ. Μία μέρα νωρίτερα, ολοκληρώνοντας τις συναντήσεις του σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, ο Πάουελ ζήτησε από τις δύο πλευρές να προχωρήσουν τάχιστα «σε πρακτικά μέτρα και να μην αφήσουν την προσοχή τους να αποσπαστεί στα δύσκολα ζητήματα που θα συζητηθούν στη συνέχεια».
Ο Πάουελ συναντήθηκε, την Κυριακή, με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, ενώ το Σάββατο είχε συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του. Αργά το βράδυ της Κυριακής, μετέβη στην Ιεριχώ, αγνοώντας επιδεικτικά τον Παλαιστίνιο ηγέτη, και συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εκτίμησε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν, ήδη, κάνει σοβαρά βήματα στον τομέα των πολιτικών μεταρρυθμίσεων και τους ζήτησε να αναλάβουν «αποφασιστική δράση για τον αφοπλισμό και τη διάλυση της τρομοκρατικής υποδομής, γιατί μόνο τότε οι ΗΠΑ μπορούν να υποστηρίξουν ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος». Από το Ισραήλ ζήτησε να εξομαλύνει άμεσα τις συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστινίων.
Ο Αριέλ Σαρόν, από την πλευρά του, αρκέστηκε να τονίσει ότι το πρώτο βήμα ανήκει στους Παλαιστινίους που θα πρέπει με πράξεις και όχι δεσμεύσεις να πατάξουν την τρομοκρατία, γιατί μέχρι τότε «το Ισραήλ δε θα υποχωρήσει σε τίποτε που να αφορά στην ασφάλειά του». Ο Αμπού Μάζεν επανέλαβε ότι αποδέχεται τον «"οδικό χάρτη", ως έχει χωρίς τροποποιήσεις» και κάλεσε το Σαρόν να πράξει το ίδιο, να σταματήσει τους εποικισμούς και τις δολοφονίες Παλαιστινίων, να απελευθερώσει κρατουμένους και να επιτρέψει την ελεύθερη μετακίνηση του Γιάσερ Αραφάτ».
Ο Πάουελ, τόσο στην Ιερουσαλήμ, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου νωρίς χθες πριν αναχωρήσει για Κάιρο, όσο και στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, απέφυγε επισταμένα να σχολιάσει την απροθυμία του Ισραήλ να δηλώσει ανοιχτά αν αποδέχεται ή όχι τον «οδικό χάρτη» δηλώνοντας ότι «σημασία δεν έχει η λέξη αποδοχή, αλλά το να βρεθούν κοινά σημεία ανάμεσα στις δύο πλευρές». Αντίθετα, η ισραηλινή στάση καυτηριάστηκε από τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ, Αχμέντ Μάχερ, που επισήμανε ότι δεν είναι και τόσο βαρύγδουπη η λέξη «αποδοχή», και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δεν προχωρά σε σημαντικά βήματα. Ο Μάχερ, επίσης, με νόημα τόνισε ότι ο Γιάσερ Αραφάτ παραμένει ο νόμιμος και εκλεγμένος ηγέτης του παλαιστινιακού λαού.
Κατά την άφιξη του Πάουελ στο Ισραήλ, η «Φατάχ», που πρόσκειται στον Αραφάτ, ζήτησε από την παλαιστινιακή κυβέρνηση να μποϊκοτάρει τις συζητήσεις με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ. Η «Χαμάς», από την άλλη, κατηγόρησε το Σαρόν ότι ζητώντας «την πάταξη των παλαιστινιακών οργανώσεων, ουσιαστικά ζητά από τον Αμπάς να προχωρήσει σε εμφύλια σύρραξη και καταστολή της παλαιστινιακής αντίστασης» εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός δε θα το πράξει.
Ο Πάουελ μεταβαίνει σήμερα στην Ιορδανία, ενώ ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Χαβιέ Σολάνα, φθάνει σήμερα στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, όπου θα συναντηθεί, όπως δήλωσε, και με τον Γιάσερ Αραφάτ. Ο Σολάνα, από το Κάιρο όπου συναντήθηκε, επίσης, με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, ζήτησε «να μη χαθεί άλλος χρόνος». Την Παρασκευή, πιθανότατα, ο Σαρόν θα συναντηθεί με τον Αμπάς, ενώ στις 20 Μάη ο Σαρόν μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον.
ΜΟΣΧΑ - ΓΚΡΟΖΝΥ.--
Τουλάχιστον 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 200 τραυματίστηκαν από την τρομακτική έκρηξη, προϊόν επίθεσης αυτοκτονίας, στην πόλη Ζναμένσκογια, στη βόρεια Τσετσενία - 50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Γκρόζνυ.
Η έκρηξη προκλήθηκε στις 10 το πρωί, τοπική ώρα, όταν άγνωστος οδήγησε φορτηγό παγιδευμένο με περίπου 1.3 τόνους εκρηκτικών υλών (ΤΝΤ), μέσα σε συγκρότημα κυβερνητικών κτιρίων, στο οποίο βρίσκονταν τα γραφεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας -της υπηρεσίας πληροφοριών δηλαδή που οργανώνει την εκστρατεία κατά των ένοπλων Τσετσένων αυτονομιστών. Σύμφωνα με τον αρχηγό της υπηρεσίας, Νικολάι Πάτρουσεφ, το φορτηγό εξερράγη λίγο πριν από προστατευτικό τοίχο, περίπου 30 μέτρα μακριά από τα κυβερνητικά κτίρια και αφού πρώτα είχε παραβιάσει προστατευτικές μπάρες στην είσοδο του συγκροτήματος. Ωστόσο από την τρομακτική έκρηξη καταστράφηκε το διώροφο κτίριο που στέγαζε τα γραφεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας. Μεγάλες ζημιές επίσης προκλήθηκαν σε 4 ακόμα διοικητικά κτίρια και 8 κατοικίες.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους 57 τραυματίες νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής, ενώ ανάμεσα στα θύματα ήταν και 6 παιδιά και 13 γυναίκες. Στα θύματα συμπεριλαμβάνονται και μέλη της αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας. Μέχρι αργά πάντως διενεργούνταν επιχειρήσεις απεγκλωβισμού των παγιδευμένων.
Μέχρι χτες δεν είχε γίνει τίποτα γνωστό για τον οδηγό του φορτηγού και καμία ομάδα Τσετσένων αυτονομιστών δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Ο Πρόεδρος Πούτιν καταδίκασε την επίθεση και έκανε λόγο για προσπάθεια «τερματισμού της διαδικασίας για εξεύρεση μίας ειρηνικής λύσης για την Τσετσενία».
Αν τελικά επιβεβαιωθεί ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται Τσετσένοι αυτονομιστές, θα είναι η πρώτη μεγάλη ενέργεια από το δημοψήφισμα του Μάρτη, που έθεσε την Τσετσενία εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας με καθεστώς μερικής αυτονομίας.
Πάντως το βράδυ της Δευτέρας σημειώθηκε έκρηξη με 10 τραυματίες σε εστιατόριο στο κέντρο της Μόσχας (10 λεπτά από το Κρεμλίνο) την οποία οι αρχές απέδιδαν σε ατύχημα - έκρηξη αερίου.
ΒΙΛΝΙΟΥΣ.--
Με πολύ άγχος για τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Λιθουανίας ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής το δημοψήφισμα για την είσοδο στην ΕΕ. Τελικά, στις δύο μέρες της ψηφοφορίας προσήλθε στις κάλπες το 64% των εγγεγραμμένων, ενώ υπέρ της ένταξης ψήφισε το 91%.
Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι, ειδικά το βράδυ του Σαββάτου, ξεσήκωσαν κλίμα πανικού, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η «ευρωπαϊκή προοπτική» της χώρας μιας και την πρώτη μέρα η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 30%, κι ήταν πολύ πίσω από το αναγκαίο 50%, παρά το γεγονός πως κάλπες είχαν στηθεί παντού, μέχρι και στα σούπερ μάρκετ!
Ολο το προηγούμενο διάστημα είχε γίνει μια πραγματική πλύση εγκεφάλου από τα ΜΜΕ υπέρ της ένταξης με υποσχέσεις και ψέματα, καθώς και με τον αποκλεισμό κάθε αντίθετης άποψης σχετικά με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
Να σημειωθεί πως το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας κι άλλες οργανώσεις, που τάσσονταν ενάντια στην ένταξη, είχαν καλέσει σε αποχή από τις κάλπες.