ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Να σταματήσουν οι πολιτικές διώξεις στην Τουρκία

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη

Ερώτηση αναφορικά με τις πολιτικές διώξεις στην Τουρκία και ιδιαίτερα των μελών του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΤΚΡ), κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, με αφορμή τη σύλληψη της Kader Sahn, το Δεκέμβρη του περασμένου χρόνου.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στην Ερώτησή του, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «στις 19.12.2006 συνελήφθη από τις τουρκικές αστυνομικές αρχές, στην πόλη Sarigazi, η Kader Sahin, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TKP), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με την απάνθρωπη μεταχείριση των πολιτικών κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές, την οποία διέλυσαν βίαια οι αστυνομικές αρχές».

Σημειώνει ότι «το "αδίκημα" της Kader Sahin, ήταν ότι διαμαρτυρήθηκε για την παράνομη διάλυση της συνέντευξης. Ετσι κατασκευάστηκε εναντίον της ένα σαθρό κατηγορητήριο με ψευδείς κατηγορίες για δήθεν υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης, αντίσταση κατά της αρχής, βλάβη δημόσιας περιουσίας και χρήση εκρηκτικών. Η Kader Sahin αν και αφέθηκε ελεύθερη από το δικαστήριο στις 21.12.2006 ξανασυνελήφθη στις 18.1.2007, έπειτα από ένσταση του εισαγγελέα και παραμένει από τότε προφυλακισμένη μέχρι τη δίκη της που έχει οριστεί για τις 18.10.2007».

Οπως υπογραμμίζει ο Θ. Παφίλης, «είναι φανερό ότι ο μοναδικός λόγος της δίωξης και της στέρησης της ελευθερίας της Kader Sahin είναι η ιδιότητά της του μέλους του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TKP) και η προσπάθειά της να υπερασπιστεί το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης».

Καταλήγοντας, καλεί το Συμβούλιο να απαντήσει ξεκάθαρα αν «καταδικάζει την πολιτική δίωξη της Kader Sahin από τις τουρκικές αρχές, καθώς και τη γενικότερη προσπάθειά τους να ποινικοποιούν και να διώκουν την ελευθερία της σκέψης, έκφρασης και πολιτικής δράσης, ιδιαίτερα των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TKP)».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγκριση για ενδεχόμενη επέμβαση στο Βόρειο Ιράκ

Τουρκικά άρματα μάχης άρχισαν τις κινήσεις προς τα βορειοϊρακινά σύνορα

Associated Press

Τουρκικά άρματα μάχης άρχισαν τις κινήσεις προς τα βορειοϊρακινά σύνορα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΑΓΚΥΡΑ, ΒΑΓΔΑΤΗ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Κοινοβουλευτική έγκριση για στρατιωτική επέμβαση στο Βόρειο Ιράκ, με στόχο την καταστολή των Κούρδων ανταρτών, ζητά από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά και την τρίωρη σύσκεψη που είχε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός, με αξιωματούχους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Σύμφωνα δε με ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης, έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες μιας εκτός συνόρων στρατιωτικής επιχείρησης, στο Βόρειο Ιράκ.

Από την πλευρά της Βαγδάτης, υποστηρίζεται ως «καλύτερη λύση», για την αντιμετώπιση των κουρδικών επιθέσεων στην Τουρκία, η συμφωνία ασφαλείας, που υπεγράφη με την Αγκυρα.

Ωστόσο, χτες, ήταν η πρώτη φορά που επίσημο όργανο της Τουρκίας, όπως είναι η «Ανώτατη Επιτροπή Καταπολέμησης της τρομοκρατίας», της χώρας, που συνεδρίασε με αποκλειστικό θέμα τις επιθέσεις του ΡΚΚ, χρησιμοποίησε τον όρο «επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ, αν παραστεί ανάγκη». Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, «προκειμένου να δοθεί τέλος στην παρουσία της τρομοκρατικής οργάνωσης σε γειτονική χώρα, δόθηκαν στα σχετικά όργανα οι αναγκαίες οδηγίες και εντολές για τη λήψη των αναγκαίων νομικών, οικονομικών και πολιτικών μέτρων, για την αποφασιστική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Στο πλευρό της Αγκυρας τάσσονται και οι ΗΠΑ, με δέσμευση να συνεργαστούν με την Τουρκία και το Ιράκ, ενάντια στο ΡΚΚ, χωρίς να κάνουν σαφές, όμως, αν θα στηρίξουν και μία στρατιωτική επιχείρηση.

Εν τω μεταξύ χτες, η ΕΕ διά του Επιτρόπου Διεύρυνσης, Ολι Ρεν, κάλεσε την Τουρκία να περάσει από τα λόγια στις πράξεις, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, που συνδέονται με την ενταξιακή της πορεία, δεδομένης και της συνταγματικής αναθεώρησης.

Τέλος, σχετικά με την πιθανότητα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, από τους Οθωμανούς, εκ μέρους των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ σε επιστολή του προς τον Αμερικανό ομόλογό του Τζορτζ Μπους προειδοποιεί για «σοβαρά προβλήματα στις διμερείς σχέσεις εάν το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθετήσει τον εν λόγω νόμο»...

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Το Λονδίνο «στηρίζει» την Πρίστινα

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Την ανεπιφύλακτη υποστήριξη του Λονδίνου είπε χτες πως πήρε ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών, Αγκίμ Τσέκου, μετά το τέλος συνάντησης που είχε στο Λονδίνο με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, και άλλα στελέχη του Φόρεϊν Οφις. Ισχυρίστηκε ότι η «κήρυξη ανεξαρτησίας στο Κοσσυφοπέδιο μπορεί να είναι μόνο μονομερής» και ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί «μία ή δύο μέρες» μετά τη 10η Δεκέμβρη (οπότε θα υποβάλει την έκθεσή της στον ΓΓ του ΟΗΕ η τρόικα της Ομάδας Επαφής) εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τους Σέρβους διαπραγματευτές...

Χτες επίσης, ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην Ομάδα Επαφής, Βόλφγκανγκ Ισινγκερ, δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες «δε θεωρούν ευνοϊκή» τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας στο Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζοντας ότι η «καλύτερη λύση» θα ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι όσον αφορά στο Κοσσυφοπέδιο η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη έως τις 10 του Δεκέμβρη.

Σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα «Κομερσάτ», ο Ισινγκερ αντιτάχθηκε στη γνωστή θέση της Μόσχας ότι η όποια φόρμουλα βρεθεί για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου θα αποτελέσει πρότυπο για την επίλυση παρόμοιων ζητημάτων σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Ισχυρίστηκε έτσι ότι με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το Κοσσυφοπέδιο τέθηκε υπό διεθνή διοίκηση «διαμορφώνοντας επί της ουσίας προτεκτοράτο» και ότι γι' αυτό το λόγο το Κοσσυφοπέδιο «είναι μοναδική περίπτωση» και δεν μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για την Αμπχαζία ή τη Νότια Οσετία».

Οι δηλώσεις Ισινγκερ δεν πέρασαν απαρατήρητες απ' το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Σεργκέι Ριάμπκοβ (ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών αρμόδιος για τις σχέσεις με την ΕΕ) δήλωσε ότι για τη Μόσχα «είναι σαφές πως το Κοσσυφοπέδιο θα αποτελέσει προηγούμενο που θα χρησιμοποιήσουμε και για άλλες συμφωνίες με πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες». Τόνισε δε πως η Ρωσία απαίτησε το Κοσσυφοπέδιο να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της διάσκεψης κορυφής ΕΕ -Ρωσίας στις 26 του μήνα στην Πορτογαλία.

ΣΟΥΔΑΝ
Δεκάδες νεκροί από κυβερνητικές επιθέσεις στο νότιο Νταρφούρ

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Νεκρική ηρεμία επικρατούσε χτες στις κεντρικές περιοχές της πόλης Μουχαντζέρια του νοτίου Νταρφούρ μετά τις προχτεσινές σφοδρές επιχειρήσεις του σουδανικού στρατού, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς, τραυματίες και πυρπολημένα κτίρια... Εκπρόσωπος των ανταρτών του «Σουδανικού Απελευθερωτικού Στρατού», με επικεφαλής τον Μίνι Μινάουι (ο μοναδικός αρχηγός ανταρτών που υπέγραψε τον περασμένο Μάη ειρηνευτική συμφωνία με τη σουδανική κυβέρνηση), κατήγγειλε «τουλάχιστον 45 νεκρούς αμάχους και δεκάδες τραυματίες», προσθέτοντας ότι πολλά πτώματα, θύματα «πιθανών εκτελέσεων», κείτονταν ως χτες στους δρόμους της Μουχαντζέρια. Πρόσθεσε ότι οι λεηλασίες και η έκταση των καταστροφών στην πόλη έδειχναν συμμετοχή των παραστρατιωτικών ομάδων Τζαντζαγουίντ στις επιχειρήσεις...

Ο εκπρόσωπος των ανταρτών του Μινάουι χαρακτήρισε τις καταστροφές στην πόλη Μουχαντζέρια «πισώπλατη μαχαιριά στην ειρηνευτική συμφωνία για το Νταρφούρ» και κατήγγειλε την κυβέρνηση πως επιχειρεί να ανακαταλάβει εδάφη και να αποδυναμώσει τους αντάρτες με αφορμή την πολύνεκρη επίθεση στις 29 Σεπτέμβρη σε στρατόπεδο της Αφρικανικής Ενωσης στην πόλη Χασκανίτα. Συμπλήρωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η υπονόμευση των ειρηνευτικών συνομιλιών της 27ης Οκτώβρη στη Λιβύη. Ως εκ τούτου, ο Μινάουι διέκοψε επίσκεψη που πραγματοποιούσε στο Νταρφούρ προκειμένου να πείσει ανταρτικές οργανώσεις της περιοχής να συμμετάσχουν στις συνομιλίες της Λιβύης.

Σουδανοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης και του στρατού απέφυγαν να απαντήσουν στις καταγγελίες για τις τελευταίες εξελίξεις σε Μουχαντζέρια και σε Χασκανίτα.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Εκεχειρία κυβέρνησης - φιλοϊσλαμιστών

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Συμφωνία εκεχειρίας ανακοίνωσε χτες πως πέτυχε ο Σομαλός φιλοκατοχικός πρωθυπουργός Αλί Μοχάμεντ Γκέντι με τη μεγαλύτερη, φιλοϊσλαμική φατρία, Χάνιγε, στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου. Ο Γκέντι υποστήριξε ότι οι πρεσβύτεροι της φατρίας Χάνιγε τον διαβεβαίωσαν ότι θα συνεργαστούν με την κυβέρνηση για την αποτροπή των επιθέσεων ισλαμιστών ανταρτών...

Ωστόσο, ο Αχμέντ Ντιρίγε, εκπρόσωπος της φατρίας των Χανίγε, προτίμησε να επιρρίψει ευθύνες για τη δραματική κατάσταση «βίας» στη Σομαλία και στη φιλοαμερικανική κατοχική κυβέρνηση και στους ισλαμιστές αντάρτες, εκφράζοντας ελπίδα για την εφαρμογή της εκεχειρίας...

Μέσα σ' όλα αυτά, η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι κάθε βδομάδα τα νοσοκομεία του Μογκαντίσου προσπαθούν να περιθάλψουν δεκάδες άμαχους τραυματίες, χωρίς βασικά ιατροφαρμακευτικά μέσα. Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού πρόσθεσε ότι δεκάδες είναι και οι τραυματισμένοι (από τις καθημερινές συγκρούσεις) άμαχοι που αδυνατούν να φθάσουν στα νοσοκομεία.

Τέλος, χτες στο χωριό Σίντλεϊ ένας άνδρας που περίμενε επί ώρες στην ουρά για να πάρει βοήθεια σε τρόφιμα και νερό πυροβόλησε στο πλήθος ομοιοπαθούντων, σκοτώνοντας μία ηλικιωμένη γυναίκα και τραυματίζοντας άλλες δύο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ