ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Ελιγμοί από το καθεστώς

ΑΛΓΕΡΙ.--

Την αναγκαιότητα «άμεσων αλλαγών, κοινωνικής δικαιοσύνης και παροχής ελευθεριών», υπογράμμισε, σε δηλώσεις της, η Ζόχρα Ντριφ Μπιτά, αντιπρόεδρος της Βουλής. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «η παρούσα κυβέρνηση εμφανίζεται ανίκανη να μετατρέψει τον τεράστιο ενεργειακό πλούτο της χώρας σε καλύτερη ζωή για όλους». Συμπλήρωσε ότι «είναι πολύ λογικό, η αλγερινή νεολαία, ο λαός, να μην εμπιστεύεται τις δεσμεύσεις που ακούει από τους κυβερνώντες», για να καταλήξει αναρωτώμενη «πώς μπορεί κανείς να συνεχίσει έχοντας στην ηγεσία εκείνους που απέτυχαν;».

Η Ντριφ Μπιτάτ είναι ιδιαίτερα σεβαστή στην αλγερινή κοινή γνώμη, λόγω της ηρωικής συμμετοχής της ίδιας και της οικογένειάς της στον αγώνα ανεξαρτησίας από τους Γάλλους. Γι' αυτό και πολλοί έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι οι δηλώσεις της είχαν ως στόχο να γίνει «αρεστή» από τους Αλγερινούς πολίτες, έτσι ώστε να μπορέσει, αν χρειαστεί, να διαδραματίσει ρόλο ως, αρεστή στους πολίτες, εναλλακτική λύση. Πιο συγκεκριμένα, μάλιστα, αναλυτές μιλούσαν για απόπειρα, εκ μέρους της, να αποκτήσει λαϊκά ερείσματα και να θέσει, με σοβαρές πιθανότητες, διεκδικήσεις για τον πρωθυπουργικό θώκο, σε περίπτωση απομάκρυνσης του νυν κατόχου του, Αχμάντ Ουιαχία.

Η απομάκρυνση Ουιαχία, καθώς και ένας ευρύτερος ανασχηματισμός, είναι ένα σενάριο που συζητιέται πολύ τα τελευταία 24ωρα, ως ένα ακόμη μέτρο κατευνασμού της λαϊκής οργής που έχει εκδηλωθεί με ταραχές (με νεκρούς και τραυματίες) στις αρχές του χρόνου, με αφορμή τις αυξημένες τιμές στα βασικά είδη διατροφής. Στο ίδιο πλαίσιο αποκλιμάκωσης, ο Πρόεδρος Μπουτεφλίκα ανακοίνωσε άρση «στο άμεσο μέλλον» της 19χρονης κατάστασης έκτακτης ανάγκης εκτός Αλγερίου (δηλαδή άρση και της απαγόρευσης πραγματοποίησης διαδηλώσεων), μείωση των τιμών των προϊόντων, προγράμματα δημιουργίας θέσεων εργασίας, και σειρά μέτρων διασφάλισης των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών.

Παρ' όλα αυτά, η δημαρχία του Αλγερίου απαγόρευσε πορεία διαμαρτυρίας που είχε ανακοινώσει για τις 12 Φλεβάρη ο λεγόμενος «Εθνικός Συντονισμός για την Αλλαγή και τη Δημοκρατία», που πλασάρεται ως «εναλλακτική λύση».

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Ξανά στο προσκήνιο οι Κουρίλες Νήσοι

Φουντώνουν οι εθνικιστικές κορώνες στην Ιαπωνία
Φουντώνουν οι εθνικιστικές κορώνες στην Ιαπωνία
TOKIO - MOΣΧΑ.--

Την επιστροφή των Κουρίλων Νήσων στην Ιαπωνία απαίτησε χτες, δίχως περιστροφές, από τη Ρωσία ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν μιλώντας σε μεγάλη (σύμφωνα με το «Ασοσιέτεντ Πρες») διαδήλωση στο Τόκιο στο πλαίσιο εκδηλώσεων της εθνικής «Ημέρας Βόρειων Κτήσεων» που έχει καθιερωθεί από το 1981.

Ο Καν επέμεινε πως το Τόκιο ποτέ δε θα παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις του, οι οποίες είναι μία από τις βασικές αιτίες που εμποδίζουν εδώ και 65 χρόνια την υπογραφή διμερούς ειρηνευτικής συμφωνίας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις προ μηνών επισκέψεις Ρώσων ηγετών στις Κουρίλες Νήσους «ασυγχώρετη προσβολή».

Οι δηλώσεις του Ναότο Καν, που σημειώνεται λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Ιάπωνα υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα την Πέμπτη, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Μόσχας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε «λύπη» διαπιστώνοντας ότι οι δηλώσεις Καν «δεν είναι διπλωματικές» και ότι απέχουν πολύ από το κλίμα αμοιβαίου σεβασμού που υπήρχε στη συνάντηση του περασμένου φθινοπώρου ανάμεσα στον Ιάπωνα πρωθυπουργό και το Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Το σύμπλεγμα των νησιών Κουρίλες, ως αποτέλεσμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αμέσως μετά την παράδοση της Ιαπωνίας, ανήκε από το 1945 στη πρώην ΕΣΣΔ. Εκτείνεται βόρεια της Ιαπωνίας ως το νότιο άκρο της Χερσονήσου Καμτσάκα, στη ρωσική Απω Ανατολή.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ WIKILEAKS
Δίκη του Ασάντζ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί σήμερα η ακροαματική διαδικασία για το αίτημα έκδοσης του συνιδρυτή της ιστοσελίδας WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ στη Σουηδία. Είναι η πέμπτη φορά, που ο Ασάντζ παρουσιάζεται στο δικαστήριο, μετά τη σύλληψή του στις 7 Δεκέμβρη στο Λονδίνο, βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εξέδωσαν οι σουηδικές αρχές και ενώ ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Η διαδικασία, ωστόσο, δεν πρόκειται να διαρκέσει μόνο δύο μέρες, ενδεχομένως θα διαρκέσει και μήνες, ενώ οι δικηγόροι του Ασαντζ προβάλλουν ως κύρια επιχειρήματα για την αποτροπή της έκδοσης τον κίνδυνο που ελλοχεύει, μετά τη Σουηδία ο Ασάντζ να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου, κατά τη γνώμη τους, κινδυνεύει με την επιβολή της θανατικής ποινής. Επίσης προβάλλουν το γεγονός ότι το ένταλμα σύλληψης δεν είναι αποδεκτό στο μέτρο που δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία σε βάρος του πελάτη τους.

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέες οδηγίες που ανακοίνωσε το νομικό γραφείο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (Air Force Materiel Command - AFMC), η πρόσβαση στα διαβαθμισμένα διπλωματικά έγγραφα που δημοσιοποιεί το Wikileaks, τόσο από το στρατιωτικό όσο και από το πολιτικό προσωπικό, είτε στους υπολογιστές του στρατού είτε ακόμη και στο σπίτι τους, ενδέχεται να παραβιάζει το νόμο περί κατασκοπείας.

Το σκάνδαλο Αλ Μεγκράχι

Στη Βρετανία, σε μία διαφορετική εξέλιξη, που, όμως, είναι άμεσα συνυφασμένη με τη διαρροή εγγράφων και στο Wikileaks, η έκθεση του σερ Γκας Ο' Ντόνελ ήταν καταπέλτης, όσον αφορά τη συνέργεια της προηγούμενης κυβέρνησης των Εργατικών, «καθώς έκανε τα πάντα» για να επιτευχθεί η απελευθέρωση του Αμπντέλ Μπασέτ αλ - Μεγκράχι, για τη βομβιστική επίθεση σε αεροπλάνο της «Παναμέρικαν» πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας με 270 θύματα.

Περίπου δέκα μέρες πριν έγγραφα που είχε δημοσιοποιήσει το Wikileaks αποκάλυπταν ότι υπό την καθοδήγηση του Μπιλ Ραμέλ, υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Μέσης Ανατολής της κυβέρνησης Εργατικών υπό τον Γκόρντον Μπράουν, η κυβέρνηση της Λιβύης κατόρθωσε να εξασφαλίσει την πρόωρη αποφυλάκιση και επιστροφή στην πατρίδα του Αλ - Μεγκράχι, ως «ανταλλαγή» για συμφωνία 900 εκατομμυρίων δολαρίων του πετρελαϊκού κολοσού ΒΡ με την κυβέρνηση της Λιβύης.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Αγρια επίθεση σε υποστηρικτές μουσουλμανικής αίρεσης

TZAKAΡΤΑ.-- Ο Ινδονήσιος Πρόεδρος Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο διέταξε χτες έρευνα για την προχτεσινή βάρβαρη επίθεση πλήθους περίπου 1.500 ατόμων στο κτίριο της μουσουλμανικής αίρεσης Αχμαντίγια στην επαρχία Μπάντεν, με αποτέλεσμα τον αποτρόπαιο θάνατο τριών ατόμων και τον τραυματισμό άλλων έξι. Ο όχλος αποχώρησε, αφού κατέστρεψε το οίκημα όπου στεγαζόταν η αίρεση και έβαλε φωτιά σε παρακείμενα οχήματα.

Στιγμιότυπα της βάρβαρης επίθεσης του όχλου των «ορθόδοξων» μουσουλμάνων στους υποστηρικτές της αίρεσης καταγράφηκαν από βιντεοκάμερες κινητών τηλεφώνων και κυκλοφόρησαν στο Ιντερνετ. Απεικονίζουν το οργισμένο πλήθος να ξυλοκοπά τους αιρετικούς αλύπητα με λοστούς, μαχαίρια, μπαστούνια και πέτρες, φωνάζοντας «Ο Θεός είναι μεγάλος»...

Η αίρεση «Αχμαντίγια» έχει στην Ινδονησία περίπου 200.000 υποστηρικτές, που θεωρούν πως ο Μοχάμεντ δεν ήταν ο τελευταίος προφήτης. Η δράση της έχει απαγορευτεί σε αρκετές μουσουλμανικές χώρες.

Ας σημειωθεί, πάντως, πως η Ινδονησία των 210.000.000 ατόμων είναι η πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο.

ΣΕΡΒΙΑ
Συγκέντρωση της αντιπολίτευσης

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- «Ραντεβού» τον Απρίλη με συνεχόμενες διαδηλώσεις στο κέντρο του Βελιγραδίου έδωσε στην κυβέρνηση, το περασμένο Σάββατο, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SNS) Τόμισλαβ Νίκολιτς, μπροστά σε πλήθος δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του που απαίτησαν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Σερβία.

«Θα σώσουμε τη Σερβία όταν ανέβουμε στην εξουσία. Κανείς δεν μας σταματά», είπε ο Νίκολιτς, δίχως βεβαίως να εξηγήσει πώς. Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως εδώ και μία δεκαετία απέτυχε παταγωδώς να πατάξει τη διαφθορά, τη φτώχεια και την ανεργία, ωστόσο αυτό που προτείνει είναι απλά μια άλλη μορφή διαχείρισης του ίδιου εκμεταλλευτικού συστήματος που υπερασπίζεται .

Εκπρόσωπος του κυβερνητικού κόμματος απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Πιέσεις, ωστόσο, ασκούν διάφοροι κλάδοι εργαζομένων, που διεκδικούν βελτίωση μισθών και βιοτικού επιπέδου. Οι απεργίες εκπαιδευτικών έχουν περάσει τη δεύτερη βδομάδα, ενώ το δρόμο των κινητοποιήσεων έχουν πάρει από την περασμένη Πέμπτη και αρκετές χιλιάδες αστυνομικοί..

Το ίδιο 24ωρο, στο Κοσσυφοπέδιο το «Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου» (πρώην ΟΥΤΣΕΚΑ) του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι ξεκίνησε επίσημα τις επαφές για κυβέρνηση συνασπισμού, καθώς η πρωτιά του στις εκλογές του περασμένου Δεκέμβρη (και οι 34 έδρες) δεν του εξασφάλισε αυτοδυναμία. Η πρώτη κρούση φαίνεται πως έγινε στη «Συμμαχία για το Νέο Κόσσοβο»(που έχει 12 έδρες), η οποία έχει θέσει ως όρο για την είσοδο στην κυβέρνηση, να οριστεί πρόεδρος του προτεκτοράτου στέλεχος του κόμματος...

Ο Αμερικανός πρέσβης στο προτεκτοράτο, πάντως, έθεσε «τελεσίγραφο» για το σχηματισμό κυβέρνησης ως τις 17 του μήνα, οπότε είναι η τρίτη επέτειος από την κήρυξη της μονομερούς ανεξαρτησίας, το Φλεβάρη του 2008.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ