ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Γενάρη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
"Καματερό ΑΕ"!

Σε δημοτική υπερ-επιχείρηση εκχωρεί το σύνολο σχεδόν των υπηρεσιών του ο Δήμος Καματερού, μαζί με την "εκχώρηση" κάθε έννοιας διεκδίκησης, με φόντο μια πόλη που μαστίζεται από πολλά και σοβαρά προβλήματα

Η απόλυση 13 εργαζόμενων από τη ΔΕΚΕΠΑΚ (Δημοτική Επιχείρηση Κατασκευής Εργων Πολεοδομικής Ανάπτυξης Καματερού), λίγο πριν τα Χριστούγεννα, αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με την απόφαση, κατά πλειοψηφία, του Διοικητικού Συμβουλίου της, δεν ήταν "ξαφνικές", αλλά μέρος ενός σχεδίου πλήρους μετατροπής του Δήμου Καματερού σε επιχείρηση.

Αν τα παραπάνω φαίνονται αντιφατικά, στην πραγματικότητα δεν είναι. Ο δήμος διαλύει, στην ουσία, τη ΔΕΚΕΠΑΚ, γιατί στη θέση της έχει ήδη συσταθεί μια γιγαντιαία δημοτική επιχείρηση με την επωνυμία Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Καματερού (ΔΕΠΑΚΑΜ), Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Αυτός ο τίτλος τα χωράει όλα!

Κατ' αρχήν, αντικαθιστά το δήμο στο σύνολο σχεδόν των υπηρεσιών του. Η, εγκεκριμένη κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο του Καματερού, μελέτη για τη δημοτική επιχείρηση που ανατέθηκε στην ΑΝΔΗΠ ΑΕ (Αναπτυξιακή Δήμων Πειραιά), η οποία στοίχισε στο δήμο 2,5 εκατομμύρια δραχμές, δεν αφήνει περιθώρια αγαθών προθέσεων και σκέψεων. Αντιγράφουμε από την εισαγωγή, με τις υπογραμμίσεις δικές μας: "Σκοπός των εργασιών είναι η ίδρυση και λειτουργία Δημοτικής Επιχείρησης για την κάλυψη των αναγκών που παρουσιάζονται στο Δήμο Καματερού στους τομείς πολιτισμού, αθλητισμού, κοινωνικής μέριμνας, αναπτυξιακών προγραμμάτων, προβολής και επικοινωνίας με τον δημότη και γενικότερα δραστηριότητες που δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει η υφισταμένη υποδομή και υπηρεσίες του Δήμου".

Η συνέχεια είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, αφού αναφέρεται σαφώς ότι οι παραπάνω υπηρεσίες θα "πουλιούνται" στους δημότες, ενώ πιο κάτω διαβάζουμε ότι "οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται δε θα έχουν αποκλειστικό στόχο τη δημιουργία κερδών", αλλά την "προσφορά υπηρεσιών που θα αναβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων, με την προσφορότερη δυνατόν οικονομική λύση, λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία κόστους της ελεύθερης αγοράς για αντίστοιχες υπηρεσίες". "Μετάφραση": Οι δημότες του Καματερού θα πληρώνουν, στην πραγματικότητα θα διπλοπληρώνουν, αφού ήδη φορολογούνται από το κράτος, υπηρεσίες που θα έπρεπε να τους παρέχονται δωρεάν σε μια επιχείρηση που έχει στόχο να υποκαταστήσει - και, τελικά, να αντικαταστήσει - το δήμο.

Μάλιστα, στο κεφάλαιο για την οικονομική βιωσιμότητα της επιχείρησης, όχι μόνο τονίζεται ότι "τα έσοδα της ΔΕΠΑΚΑΜ προέρχονται από τις υπηρεσίες που προσφέρει στους δημότες και από τους πόρους που εκχωρούνται από τον Δήμο", αλλά δίνονται και αναλυτικά κοστολόγια για κάθε πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα. Η φράση, όμως, αυτή σημαίνει και κάτι άλλο. Οτι ακόμη και αυτοί οι ελάχιστοι πόροι που δίνει η κεντρική διοίκηση στους Δήμους θα πηγαίνουν κατευθείαν στα ταμεία της επιχείρησης, η οποία, όπως οι ίδιοι γράφουν, θα τα διαχειρίζεται με τα στοιχεία κόστους της ελεύθερης αγοράς. Αρα, το κέρδος.

Το εταιρικό κεφάλαιο του δήμου, σαν μοναδικού μετόχου, ανέρχεται στα 25 εκατομμύρια. Συνολικά, τα ετήσια έσοδα που προβλέπει η μελέτη από το χαράτσωμα των δημοτών και από την εκχώρηση αρμοδιοτήτων του δήμου στην επιχείρηση (τέλη διαφήμισης, μισθώματα ακινήτων κλπ.) φτάνουν τα 106 εκατομμύρια δραχμές!

Εκτός αυτού, προβλέπεται σε δεύτερη φάση η επιχείρηση να αναλάβει, πάντα με το "αζημίωτο", από "την οργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων ευρύτερης του Δήμου εμβέλειας" μέχρι την ίδρυση και λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών και τη διαχείριση της ελεγχόμενης στάθμευσης.

Η επιχείρηση άρχισε να λειτουργεί από το καλοκαίρι, ξεκινώντας από τους τομείς του αθλητισμού και του πολιτισμού και, ήδη, έγιναν και οι πρώτες αυξήσεις σε ορισμένα τμήματα, όπως μουσική, ζωγραφική. Μερικές ανατιμήσεις άγγιξαν το 250%! Ο δε αθλητισμός παρέχεται... με συνδρομές. Η επιχείρηση επίσης εξέδωσε και "ενημερωτικό φυλλάδιο", που είναι στην ουσία μέσο προβολής του δημάρχου.

Να σημειωθεί ότι η μοναδική Κίνηση που αντιτάχθηκε από την αρχή στην ίδρυση της εταιρίας είναι η "Δημοκρατική Ενότητα Καματερού".Ο επικεφαλής της Κώστας Κουντουρέλλης δηλώνει στο "Ρ" ότι "καταψηφίσαμε από την αρχή γνωρίζοντας ότι όλες αυτές οι επιχειρήσεις είναι φορολογικοί μηχανισμοί" και ότι η Κίνηση καταψήφισε και καταψηφίζει όλες τις σχετικές με την επιχείρηση αποφάσεις, όπως ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της κλπ. Τονίζει, επίσης, ότι ο δήμος θα έπρεπε να διεκδικεί τα χρωστούμενα από την κεντρική διοίκηση, αντί να φορολογεί εμμέσως τους δημότες.

"Πέρα βρέχει" για τη δημοτική αρχή

Η δήλωση του επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας Καματερού" για τη διεκδίκηση των χρωστούμενων από την κεντρική διοίκηση δεν αφορά μόνο το πάνω από ένα δισεκατομμύριο δραχμές, που αντιστοιχούν στο Καματερό από τους παρακρατημένους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία η σημερινή δημοτική αρχή αντί να διεκδικήσει το 'χει ρίξει στο "μάνατζμεντ", αλλά και το ένα δισεκατομμύριο, που το ΥΠΕΧΩΔΕ εξήγγειλε τον Ιούνη του '97 ότι θα δώσει στην πόλη στα επόμενα τρία χρόνια.

Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα θα πλήρωναν μελέτες και εφαρμογές για το σχέδιο πόλης, η εφαρμογή του οποίου καθυστερεί ήδη εννιά χρόνια. Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, το ΥΠΕΧΩΔΕ "κουτσούρεψε" κατά 200 εκατομμύρια και αυτή την επιχορήγηση...

Την ίδια στιγμή ο δήμος χρωστάει 2,5 δισεκατομμύρια στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και για την αποπληρωμή δεσμεύει το 50% της τακτικής επιχορήγησης για τα επόμενα 25 χρόνια!Γεγονός που καθιστά προβληματική βέβαια την κάλυψη λειτουργικών αναγκών του δήμου.

Παρόλ' αυτά "πέρα βρέχει" για τον δήμαρχο Π. Τράκα. Θα τα βγάλει από τους δημότες. Ηδη, τα ανταποδοτικά τέλη αυξήθηκαν περίπου 400% την τελευταία επταετία! Να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περίπου 17.000 κατοίκων του δήμου είναι εργατοοικογένειες, κυρίως οικοδόμοι, που μαστίζονται από την ανεργία. Η ίδια η μελέτη της ΑΝΔΗΠ λέει ότι στο δήμο "τα ποσοστά ανεργίας παρουσιάζουν έντονες αυξητικές τάσεις και ιδιαίτερα πλήττουν τους νέους...".

Η καθυστέρηση των πράξεων εφαρμογής του σχεδίου πόλης αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή του Καματερού και "πεδίο δόξης λαμπρόν" για ανέξοδο προεκλογικό "εμπόριο" της δημοτικής αρχής.

Η ένταξη στο σχέδιο πόλης ήταν αποτέλεσμα αγώνων του λαού του Καματερού με πρωτοπόρους παλιότερες δημοτικές αρχές. Λόγω της καθυστέρησης της εφαρμογής δε λύνονται και προβλήματα όπως απαλλοτριώσεις για δρόμους, πλατείες, παιδικούς σταθμούς, σχολειά.

"Ο δήμος δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, ενώ αρχές του '95 είχε δηλώσει ότι θα ήταν η χρονιά του σχεδίου", λέει ο Κ. Κουντουρέλλης και συμπληρώνει ότι με την καθυστέρηση αρχίζουν να δημιουργούνται τετελεσμένα, όσον αφορά το κέντρο της πόλης, που το σχέδιο το προβλέπει σε άλλο μέρος, καθώς και τα εμπορικά κέντρα, αφού εύλογο ενδιαφέρον δείχνουν παλιοί μεγαλοϊδιοκτήτες του Καματερού. Συνέπεια των παραπάνω είναι η προβληματική υποδομή και η άναρχη δόμηση, ενώ οι αιτήσεις ιδιωτών για τροποποιήσεις του σχεδίου είναι συνεχείς. Ο επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας Καματερού" προσθέτει πως με αυτό τον τρόπο πολλοί δημότες κρατούνται κάτω από μια ιδιόμορφη πολιτική ομηρία.

Την ίδια αδιαφορία επιδεικνύει ο δήμαρχος και όσον αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή Αναγέννησης. Μόνο μετά από κινητοποιήσεις των δημοτών - από τα πλημμυρισμένα σπίτια στα πούλμαν και από κει έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ, θυμάται ο Κ. Κουντουρέλλης - και των τότε δημοτικών αρχών τους εδώ και 19 χρόνια, έφτασαν οι αγωγοί ομβρίων υδάτων μέχρι ένα σημείο και εκεί σταμάτησαν όταν άλλαξε η δημοτική αρχή. Η Αναγέννηση ωστόσο συνεχίζει να "πνίγεται" με την παραμικρή βροχή...

Γενική άποψη της πόλης. Ο πληθυσμός της μαστίζεται από την ανεργία

Εργα αποχέτευσης το '83. Η επιχείρηση - "μαμούθ" αναλαμβάνει τώρα την "ανάπτυξη" της πόλης...

Κάποτε, από τα 185 χλμ του οδικού δικτύου του Καματερού ήταν ασφαλτοστρωμένα μόλις τα 4,5! Οταν παρέδωσε το δήμο η "Δημοκρατική Ενότητα" ήταν ήδη ασφαλτοστρωμένα τα 115...

Από συγκέντρωση κατοίκων για το σχέδιο πόλης το '86. Οταν ο δήμος ήξερε μόνο έναν δρόμο: του αγώνα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ