ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Μάη 2009
Σελ. /40
ΠΑΣΟΚ
Συνθήματα κάλυψης της αντιλαϊκής σύμπλευσης με τη ΝΔ

Γρηγοριάδης Κώστας

Το ψευδεπίγραφο δίλημμα «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» που πρώταξε αυτή τη βδομάδα ο Γ. Παπανδρέου για να εκβιάσει τα λαϊκά στρώματα και να υφαρπάξει την ψήφο τους, ήρθε να διαδεχτεί τη λαθροχειρία στη χρήση τού «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», που χρησιμοποίησε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όλο το προηγούμενο διάστημα. Κοινή συνισταμένη της χρήσης των συγκεκριμένων συνθημάτων ήταν η συγκάλυψη της στρατηγικής ταύτισης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, σε μια πολιτική που ενισχύει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, χτυπώντας τα λαϊκά και εργασιακά δικαιώματα.

Υιοθετεί τις «συστάσεις» του ΔΝΤ

Το «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» που χρησιμοποίησε ο Γ. Παπανδρέου για πρώτη φορά στη συνέντευξη που έδωσε στο Ζάππειο την προηγούμενη Τετάρτη, παρά το πομπώδες περιεχόμενό του ήρθε επί της ουσίας να συσκοτίσει τις θέσεις και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Από τον ίδιο χώρο είτε με τις τοποθετήσεις του είτε με παραπομπές στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να αποδεχτεί τις «συστάσεις» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και τις αποφάσεις της ΕΕ για τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, για τήρηση των κανόνων της «δημοσιονομικής πειθαρχίας», για «συγκράτηση» των αυξήσεων των μισθών και των συντάξεων, για νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα.

-- «Το ΔΝΤ μιλάει για την ανάγκη μιας δημοσιονομικής πειθαρχίας. Συμφωνούμε. (...) Χρειάζεται μια αξιόλογη κυβέρνηση για να βγάλει τη χώρα από την κηδεμονία» (Γ. Παπανδρέου).Το ΠΑΣΟΚ αποδέχεται τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά εμπαίζοντας τον ελληνικό λαό ισχυρίζεται ότι θα ζητήσει «την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας»(!!), του οποίου η βασική παράμετρος είναι η μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων...

-- «Το ΔΝΤ, λέει όχι στις σπατάλες. Λέω ναι, όχι σπατάλες» (Γ. Παπανδρέου).Τάσσεται δηλαδή υπέρ νέων περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες, με ταυτόχρονο περιορισμό των δημοσίων οργανισμών που ζήτησε το ΔΝΤ.

--«Το ΔΝΤ λέει, πάγωμα μισθών. Εγώ λέω όχι, πρέπει να στηρίξουμε τα μεσαία, ιδιαίτερα τα χαμηλότερα στρώματα» (Γ. Παπανδρέου).Την ίδια στιγμή όμως στηρίζει τη «συγκράτηση» των μισθών, αφού αποφεύγει να καταθέσει και την παραμικρή πρόταση για συγκεκριμένες αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα. Εξάλλου τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη ΓΣΕΕ έχουν «φροντίσει» για τη «συγκράτηση» υπογράφοντας με το ΣΕΒ αυξήσεις του 1 ευρώ τη μέρα στα μεροκάματα των εργαζομένων.

-- «Προτείνουμε την παράταση του εργάσιμου βίου (...) και την αναμόρφωση του κανονισμού βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων» (από το Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ). Το ΠΑΣΟΚ σε πλήρη σύμπλευση με τις υποδείξεις του ΔΝΤ και τις αντιδραστικές αποφάσεις της ΕΕ θα στηρίξει την αντιασφαλισιτκή επέλαση που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με την παραπέρα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και το πετσόκομμα χιλιάδων επαγγελμάτων από τις κατηγορίες των ΒΑΕ.

«Πράσινα» κέρδη για το κεφάλαιο, «πράσινα» βάρη για το λαό

Την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται μέσω των προτάσεών του ότι θα πρωτοστατήσει στο τσάκισμα εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και στις περικοπές των κοινωνικών δαπανών, μέσω της «πράσινης οικονομίας» έρχεται να εξασφαλίσει νέα πεδία κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο με πρόσχημα τις κλιματικές αλλαγές και τη διάσωση του περιβάλλοντος. Τα βάρη αυτή της «ανάπτυξης» θα κληθούν να πληρώσουν για πολλοστή φορά τα λαϊκά στρώματα.

Τους βασικούς πυλώνες του «πράσινου σχεδίου», τους ανέδειξε για ακόμα μια φορά ο Γ. Παπανδρέου μέσα στη βδομάδα που πέρασε. Συγκεκριμένα πρότεινε:

--«Αναδιάρθρωση των φόρων και των κινήτρων, προς όφελος της ανάπτυξης. (...) Με την παροχή νέων οικονομικών κινήτρων και φοροαπαλλαγών που θα στηρίζουν την πράσινη επιχειρηματικότητα (...) μέσα από ένα φορολογικό σύστημα που θα δίνει τα απαραίτητα κίνητρα (...) τις αναγκαίες επιδοτήσεις για τους επιχειρηματίες που θα επενδύσουν στους τομείς των κατασκευών, των μεταφορών, του τουρισμού, των γεωργικών μας προϊόντων, την καθαρή ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες, τον πολιτισμό».Ο Γ. Παπανδρέου τα έδωσε όλα. Από κρατικές και κοινοτικές επιδοτήσεις μέχρι φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο παρέχοντάς του ταυτόχρονα για αποκλειστική χρήση (!) το φυσικό περιβάλλον, τον ενεργειακό πλούτο και τη διατροφική αλυσίδα της χώρας για να γιγαντώσει τα κέρδη του.

-- «Αυτός που ρυπαίνει, θα πρέπει να πληρώνει» δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου και στο Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ προβλέπεται: Η δημιουργία ενός «Πράσινου Ταμείου», με τη συμμετοχή τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, που θα χρηματοδοτεί, ανάμεσα στα άλλα, «την ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών και προϊόντων»,δηλαδή τις επενδύσεις του κεφαλαίου. Μάλιστα, όπως αναλύεται στο Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ένας από τους πόρους του Ταμείου θα προέρχεται από τις «δημοπρατήσεις δικαιωμάτων ρύπανσης, στο πλαίσιο του εμπορίου ρύπων»! Ενας πόρος που υπολογίζεται να ανέρχεται μετά το 2012 σε 2 δισ. ευρώ το χρόνο, τον οποίο θα πληρώνει ο λαός, αγοράζοντας προϊόντα των βιομηχανιών που ρυπαίνουν και στη συνέχεια τα χρήματα αυτά θα κατευθύνονται και πάλι στις τσέπες των επιχειρηματιών για να επενδύουν.

Κοινός φορολογικός συντελεστής για κεφαλαιοκράτες και εργαζόμενους

Οσο για την περιβόητη «αναδιανομή του πλούτου» που επαγγέλλεται ο Γ. Παπανδρέου και που όπως ισχυρίζεται θα έρθει μέσα από ένα «δίκαιο φορολογικό σύστημα», με «πολιτικές που φορολογούν τον πλούτο. Εκεί όπου πραγματικά υπάρχει», πρόκειται για ένα κούφιο σύνθημα, το οποίο έρχεται να υπηρετήσει την επιχείρηση παραπλάνησης του λαού.

-- Το ΠΑΣΟΚ προτείνει «όλα τα εισοδήματα, από εργασία, από μερίσματα, από ενοίκια, από υπεραξίες, θα φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο με βάση μια ενιαία φορολογική κλίμακα».Δηλαδή οι μισθωτοί να φορολογούνται με τον ίδιο «συντελεστή» με τους βιομηχάνους, τους μεγάλους επιχειρηματίες και τους εισοδηματίες... Τη συγκεκριμένη θέση προωθεί και η ΝΔ, προτείνοντας «ενιαίο συντελεστή φορολογίας», της τάξης του 25%!

-- Ταυτόχρονα προτείνει «μείωση του φορολογικού συντελεστή στα κέρδη που μένουν στην επιχείρηση και επενδύονται παραγωγικά».Πρόκειται για σαφή δέσμευση του ΠΑΣΟΚ να φορολογήσει με «χαμηλό συντελεστή» τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, προκειμένου να στηρίξει το κεφάλαιο, ώστε να επενδύσει στους χρυσοφόρους τομείς της πράσινης ανάπτυξης που θα του εξασφαλίσει, ενισχύοντας συγχρόνως τη διαδικασία συγκεντροποίησής του.

Στο ψευτοδίλημμα, λοιπόν, του ΠΑΣΟΚ «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να «τσιμπήσουν», ούτε και να τρομοκρατηθούν, γιατί η «αλλαγή» που δήθεν «πρεσβεύει» είναι η συνέχιση της ίδιας αντιδραστικής πολιτικής με ακόμα σκληρότερους όρους και ταχύτερους ρυθμούς. Η μόνη πραγματική αλλαγή που θα υπηρετήσει τα συμφέροντά τους είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ στην κάλπη και το δυνάμωμα των αγώνων μέσα από τις γραμμές του ταξικού λαϊκού κινήματος.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Για τις ανάγκες του ... ευρωενωσιακού καπιταλισμού

«Για τις ανάγκες των πολλών» είναι το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που είναι κάπως δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τον τρόπο με τον οποίο υπηρετούν τις ανάγκες των πολλών θέσεις, προτάσεις, στάσεις και δράσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, όπως: Η υπερψήφιση του Μάαστριχτ, η φανατική προσήλωση και υποστήριξη της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, η σύμπλευση με τις ξεπουλημένες ηγεσίες συνδικαλιστικών οργανώσεων στον κοινωνικοεταιρισμό και στην υπονόμευση των αγώνων, η εφαρμογή αντεργατικών μέτρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από δυνάμεις του που διοικούν μόνες τους ή σε συνεργασία με δυνάμεις του δικομματισμού, το σύρσιμο και ο εγκλωβισμός εργατών σε επιζήμιες για τα συμφέροντά τους διεκδικήσεις για ενίσχυση των εργοδοτών, όπως στην περίπτωση Λαναρά, ή σε αδιέξοδα δικαστικά μονοπάτια για να εξασφαλίσουν το δικαίωμά τους στη δουλειά, όπως στην περίπτωση των συμβασιούχων.

Οι ανάγκες των πολλών δεν υπηρετούνται από προτάσεις «μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα», όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξής του την περασμένη Τρίτη. Στον καπιταλισμό οι όποιες μεταρρυθμίσεις αντικειμενικά έχουν βαθιά αντιλαϊκό και αντιδραστικό χαρακτήρα, γιατί ζητούμενο είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών της ολιγαρχίας και όχι των... πολλών. Χωρίς ούτε στα λόγια να θίγει τον καπιταλισμό και το ευρωενωσιακό του οικοδόμημα, ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε μεταξύ άλλων: Δημόσια παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα, να σπάσει το καρτέλ και η ασυδοσία των τραπεζών, να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία και οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, δημόσιες επενδύσεις, στήριξη της απασχόλησης, στήριξη της περιφέρειας και των αγροτών, στήριξη του κοινωνικού κράτους, να απαγορευτούν οι απολύσεις στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, κλπ.. Και όλα αυτά τα βάφτισε «εναλλακτική και αξιόπιστη πολιτική πρόταση», απολύτως «ρεαλιστική και εφικτή». Τόσο εναλλακτική όσο και η διακυβέρνηση Ομπάμα στις ΗΠΑ, την οποία επικαλέστηκε σαν απόδειξη της ρεαλιστικότητας των προτάσεών του, προφανώς και σαν παράδειγμα προς μίμηση, εξαίροντας το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δε λογάριασαν το έλλειμμα που «έχει πάει στο 14% πρόσκαιρα»! Μάλλον στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η εκτόξευση του ελλείμματος στις ΗΠΑ έγινε για τις ...ανάγκες των πολλών...

Τόσο εφικτή και ρεαλιστική η πρότασή τους που ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δε νιώθει καν την ανάγκη να επικαλεστεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα και την ανάγκη όξυνσης της πάλης του. Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως ότι είναι απείρως βολικότερο να προτείνεις στα λόγια απαγόρευση απολύσεων στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, απ' το να αντιπαλεύεις τις απολύσεις στην πράξη μέχρι την ανάκλησή τους, εκεί όπου πραγματοποιούνται. Είναι απείρως βολικότερο για μια δύναμη ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση, διαχείρισης του συστήματος, να ρητορεύει για τις «ανάγκες των πολλών» κατά τρόπο που οι πολλοί να μη συνειδητοποιούν την ανάγκη να παλέψουν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, ενάντια σε όσους τις υπονομεύουν, την ΕΕ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, τον ΛΑ.Ο.Σ. και τους υπόλοιπους θιασώτες του «ευρωμονόδρομου».

Καύχημά τους η ΕΕ

Εξάλλου, ούτε στη διακαναλική του συνέντευξη ο Αλ. Τσίπρας παρέλειψε να καταθέσει τα διαπιστευτήρια του κόμματός του στην ΕΕ των μονοπωλίων, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι η μόνη φιλοευρωπαϊκή δύναμη». Τόσο που να εφιστά την προσοχή στις άλλες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να μην τινάξουν στον αέρα την ΕΕ με τις πολιτικές τους. Τόσο που να επιμένει ότι στο ευρωενωσιακό επίπεδο και μόνο εκεί έχουν δυνατότητα οι λαοί να αποσπάσουν κατακτήσεις, σκορπώντας έτσι άφθονη μοιρολατρία και συσκοτίζοντας την πραγματικότητα πως είναι ακριβώς η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ που αφαιρεί τη δυνατότητα απ' το λαό να ζήσει καλύτερα. Σε μια προσπάθεια να υποτιμήσει για ευνόητους λόγους τη στάση του κόμματός του σε κρίσιμες στιγμές, όπως με την υπερψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι όσοι επικαλούνται αυτό το γεγονός δείχνουν ένδεια επιχειρημάτων, ενώ τάχτηκε εκ νέου υπέρ της πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ, επιβεβαιώνοντας ότι η ψήφος στο Μάαστριχτ πριν 17 χρόνια είναι μια ψήφος διαρκείας για τον ΣΥΝ.

Τελευταία, αλλά όχι λιγότερο σημαντική, καθώς αποδεικνύει πόσο ρηχή και υποκριτική είναι η αντιδικομματική ρητορεία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (ή μήπως η πρεμούρα τους για σοσιαλδημοκρατική συνδρομή τους σε κατ' ουσίαν ομοϊδεάτες τους;), η αναφορά του Αλ. Τσίπρα στο ΠΑΣΟΚ και στην ανάγκη να καταψηφιστεί. Την οποία επανέλαβε την Παρασκευή σε συνέντευξή του στο «Real FM», λέγοντας: «Εάν το ΠΑΣΟΚ καταγράψει ένα ποσοστό εξαιρετικά χαμηλό, με πόση ευκολία η ηγεσία του θα μπορεί να συνεχίζει να μιλά αλαζονικά για αυτοδυναμία και να στρέψει το βλέμμα μακριά όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ή άλλες δυνάμεις καταθέτουν προτάσεις για κοινή δράση στην πολιτική της κυβέρνησης σήμερα; Αρα, θέλω να πω ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ίσως για πρώτη φορά να καθορίσει το πολιτικό τοπίο στη χώρα γιατί ζούμε περίοδο πολιτικής ρευστότητας». Απ' αυτή του την απάντηση εύκολα συμπεραίνει κανείς και τι θα συμβεί με το ποσοστό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ...


Β. Ν.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Νέο κύμα» επίθεσης στο λαό

«Νομιμοποίηση» του «δεύτερου κύματος» των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων θα θεωρήσει η κυβέρνηση ένα «θετικό» εκλογικό αποτέλεσμα για την ίδια, αλλά και για τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου την επόμενη Κυριακή.

Η ωμή επίδειξη αντιλαϊκής πυγμής από τον Κ. Καραμανλή το προηγούμενο διάστημα, καθώς δε δίστασε λίγες μέρες πριν από τις ευρωκάλπες να προαναγγείλει μια νέα σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση στο όνομα της αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης, δείχνει καθαρά τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Στην περίπτωση που περάσει σχεδόν αλώβητη από τις κάλπες, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα ερμηνεύσει τη λαϊκή ετυμηγορία ως επιβράβευση της κυρίαρχης πολιτικής και «πράσινο φως» για επιτάχυνση των ρυθμών της το επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό δεν περιορίστηκε μόνο σε μια γενική «καλλιέργεια εδάφους» για την επερχόμενη αντιλαϊκή λαίλαπα, αλλά προχώρησε και σε προαναγγελία συγκεκριμένων «μεταρρυθμίσεων» που θα μπουν σε φάση υλοποίησης αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Στις προεκλογικές εμφανίσεις του ο πρωθυπουργός από τη μια προϊδεάζει για «δύσκολες αποφάσεις» που πρέπει να ληφθούν, αλλά έχει φροντίσει να δώσει και ορισμένα παραδείγματα, προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια για ψευδαισθήσεις για το ποιοι θα πληρώσουν τα βάρη της κρίσης. Στις τελευταίες ομιλίες και τηλεοπτικές συνεντεύξεις έχει παρουσιάσει μια «ενδεικτική ατζέντα» προκειμένου να πείσει, εννοείται την πλουτοκρατία, για την αποφασιστικότητά του να ανεβάσει ταχύτητα αγνοώντας δήθεν «το πολιτικό κόστος».

Στην ομιλία του στο «Εκόνομιστ» την περασμένη Τρίτη ο πρωθυπουργός δε θα μπορούσε να είναι πιο σαφής: «Η τακτική μας δεν μπορεί να είναι η άμυνα. Χρειάζεται - και αυτή είναι η απόφαση της κυβέρνησης - να βγούμε επιθετικά για να κερδίσουμε το αύριο. Να τολμήσουμε δύσκολες αποφάσεις, αναγκαίες αλλαγές. Να κάνουμε την κρίση καταλύτη και να προχωρήσουμε σε ένα δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων. Σε όλους τους τομείς: Στους Θεσμούς, στην Παιδεία, στην Υγεία, στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα».

Και βέβαια η κυβέρνηση έχει πλήρως επεξεργασμένο σχέδιο που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στον εργαζόμενο λαό, σαρώνει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ θωρακίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου. Στην πρώτη γραμμή η νέα αντιασφαλιστική επίθεση με προσδιορισμένα ήδη τα «μέτωπα»: Παράταση του εργάσιμου βίου με πρώτα «θύματα» τις γυναίκες στο Δημόσιο, σφαγή στα βαρέα και ανθυγιεινά, τσεκούρι στις αναπηρικές συντάξεις. Μετά το «πάγωμα» των μισθών και των συντάξεων, έρχεται το νέο μισθολόγιο για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που θα μειώσει σημαντικά τις αποδοχές για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Ετοιμο είναι και το σχέδιο για «άνοιγμα κλειστών αγορών και κλειστών επαγγελμάτων», που δεν είναι τίποτα άλλο από την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της διαβόητης «οδηγίας Μπολκενστάιν» για την «απελευθέρωση των υπηρεσιών». Ελάχιστα περιθώρια αμφιβολιών άφησε στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις του ο πρωθυπουργός για τη νέα φοροεπιδρομή που θα πλήξει αποκλειστικά τα λαϊκά νοικοκυριά αφού πρόκειται για σημαντική αύξηση έμμεσων φόρων σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα, κινητά, αυτοκίνητα κ.ο.κ.

Ολοφάνερη ατζέντα

Κάθε άλλο, λοιπόν, παρά «κρυφή» είναι η ατζέντα που έχει η κυβέρνηση για τους επόμενους μήνες. Μάλιστα, δεν περνά απαρατήρητο ότι στην προεκλογική τακτική του ο πρωθυπουργός επιχειρεί να μετατρέψει σε συγκριτικό πλεονέκτημα, έναντι του έτερου μονομάχου, την επίδειξη αποφασιστικότητας και την καλλιέργεια της εικόνας του «στιβαρού ηγέτη» που θα βγάλει τάχα τη χώρα από την κρίση «με τις μικρότερες απώλειες». Το τελευταίο είναι δέσμευση που αφορά τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και την κερδοφορία τους, που η κυβέρνηση πράγματι έχει κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει το κατάλληλο κλίμα για έκτακτα μέτρα ανά πάσα στιγμή στο όνομα του απρόβλεπτου της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. «Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες αποφάσεις» επαναλαμβάνει συχνά ο Κ. Καραμανλής, δρώντας προληπτικά. Βασικό «όχημα» που θα ανοίγει το δρόμο είναι βέβαια η τρομοκρατία γύρω από το «υπέρογκο δημόσιο χρέος» και «τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα». Αποσιωπώντας ότι για το χρέος και τα ελλείμματα οι εργαζόμενοι δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη αφού τα δημιούργησαν οι κυβερνήσεις προκειμένου να στηρίξουν μεγάλες επιχειρήσεις ή να πληρωθούν ΝΑΤΟικά εξοπλιστικά προγράμματα, η κυβέρνηση θα αξιώσει νέες «θυσίες» προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας. Δεν είναι τυχαίες βέβαια οι προειδοποιητικές βολές που εξαπέλυσε τις προηγούμενες μέρες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λ. Παπαδήμος, που επισήμανε τον κίνδυνο «η πιστωτική κρίση να μετατραπεί σε δημοσιονομική και κρίση ελλειμμάτων και χρέους». Αλλά και ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στο «ντιμπέιτ» επικαλέστηκε πρόβλημα ρευστότητας στο Δημόσιο, όταν πρόκειται να πληρώσει τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς ή να αποδώσει την κρατική συμμετοχή στα ασφαλιστικά ταμεία. Κανένα πρόβλημα ρευστότητας βέβαια δεν υπάρχει για να προσφερθούν στις τράπεζες 28 δισ. ευρώ, για την «τύχη» των οποίων η κυβέρνηση έχει αποφύγει να πει το παραμικρό...

Είναι ολοφάνερο ότι ο δρόμος της «υπευθυνότητας» που επαγγέλλεται η κυβέρνηση είναι ο δρόμος της βάρβαρης πολιτικής της ΕΕ και περνάει πάνω από την κατεδάφιση των δικαιωμάτων των λαών. Δεν πρέπει λοιπόν να χαθεί η ευκαιρία της επόμενης Κυριακής για να αφαιρεθεί όσο το δυνατόν περισσότερη δύναμη από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που θα τους κόψει τον αέρα της επίθεσης και θα επιτρέψει στο ταξικό κίνημα να αντεπιτεθεί. Αναγκαία προϋπόθεση να πλημμυρίσουν οι κάλπες με «κόκκινα» ψηφοδέλτια αγώνα και ελπίδας.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ