Ο «Ρ» παρουσιάζει μια πρώτη έρευνα για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Τις ευθύνες των κυβερνήσεων και της Αυτοδιοίκησης. Την προώθηση από την «πίσω πόρτα» της καρκινογόνου καύσης. Τις θέσεις του ΚΚΕ
Η σημερινή κατάσταση μπορεί να περιγραφεί με μια λέξη: Αδιέξοδο. Συγκεκριμένα, ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Ανω Λιοσίων έχει υπερκορεστεί και έχει κλείσει. Οι νέοι ΧΥΤΑ δεν έχουν κατασκευαστεί. Τα απορρίμματα της Αττικής μεταφέρονται σε ένα ενδιάμεσο (προσωρινό) κύτταρο, δίπλα απ' τη χωματερή των Α. Λιοσίων, το οποίο όμως και αυτό έχει κορεστεί και τώρα εξαντλούνται και τα τελευταία όρια αντοχής του. Το πρώτο τραγικό αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης ήταν ο ακρωτηριασμός εργαζομένου, του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας πιστά την πεπατημένη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αρκείται στο να δώσει μια ακόμη ...παράταση, που οξύνει παραπέρα το πρόβλημα. Προτείνει, δηλαδή, την κατασκευή ενός ακόμη ενδιάμεσου (προσωρινού) κυττάρου, στο οποίο θα αποτίθενται τα απορρίμματα, μέχρι την κατασκευή των νέων ΧΥΤΑ της Φυλής - Ανω Λιοσίων (βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον ΧΥΤΑ Α. Λιοσίων), του Γραμματικού και της Κερατέας. Στην ουσία, όμως, και αυτό το ενδιάμεσο κύτταρο θα υπερκορεστεί, σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, μέχρι τον Απρίλη. Ετσι, σε λιγότερο από τρεις μήνες, το πρόβλημα θα ξαναεμφανιστεί στους δρόμους της πρωτεύουσας, ακόμη εντονότερο...
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια της ΝΔ με τις επιλογές τους όχι μόνο δημιούργησαν, αλλά και οδήγησαν σε αδιέξοδο. Πάγια τακτική τους είναι ότι διαρκώς προτείνουν προσωρινές λύσεις. Στην ουσία, αρνούνται όλα αυτά τα χρόνια να λύσουν το πρόβλημα. Μια καθαρά ταξική επιλογή, που στόχο έχει, τελικά, να οδηγήσει σε «λύσεις», συμφέρουσες για το κεφάλαιο.
Ενδεικτικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής είναι και η ταξική επιλογή παραμονής του κύριου όγκου των απορριμμάτων στο υποβαθμισμένο Θριάσιο Πεδίο. Η κορεσμένη περιοχή, από το 1965 μέχρι σήμερα, δέχεται τη συντριπτική πλειοψηφία των απορριμμάτων (95% της Αττικής, το υπόλοιπο ρίχνεται σε ανεξέλεγκτες χωματερές), ενώ ειδικοί επιστήμονες κάνουν λόγο για «χωροταξικό ρατσισμό»... Φυσικά, όλη αυτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει σαν στόχο, η διαχείριση των απορριμμάτων να πέσει σαν ...ώριμο φρούτο στα χέρια των ιδιωτών.
Με αυτό τον τρόπο, το μεγάλο κεφάλαιο θα προχωρήσει στην πλήρη και ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Ενέργεια που θα έχει σαν αποτέλεσμα:
Μέσα από την ίδια τακτική της αδράνειας και της απραξίας που ακολουθούν τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, συνεισφέρουν τα μέγιστα, στη διαιώνιση του αδιεξόδου. Συγκεκριμένα:
Για παράδειγμα, η λειτουργία του Αποτεφρωτήρα Νοσοκομειακών Αποβλήτων, στα Λιόσια, έχει δοθεί προ πολλών ετών σε ιδιώτη, με αποτέλεσμα ενώ έχει 30 τόνους χωρητικότητα να δέχεται μόλις 8, λόγω κόστους. Τα μηχανήματα (μπουλντόζες κλπ.), που υπάρχουν στη χωματερή για τις απαραίτητες εργασίες, διατίθενται από άλλον ιδιώτη, με δικό του προσωπικό, με αποτέλεσμα ο ΕΣΔΚΝΑ να τα χρυσοπληρώνει. Δεν έχει διαφωνήσει, επί της ουσίας, με οποιαδήποτε από τις αντιδραστικές κυβερνητικές αποφάσεις.
Η χωματερή των Α. Λιοσίων, έχει ήδη κορεστεί. Το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, το εκμεταλλεύονται οι κυβερνήσεις για να προωθήσουν «λύσεις» που ευνοούν το μεγάλο κεφάλαιο |
ICON |
Ολο και περισσότερες δραστηριότητες της χωματερής ανατίθενται σε ιδιώτες (φωτ. από το εργοστάσιο αποτέφρωσης νοσοκομειακών αποβλήτων) |
Eurokinissi |
Τα σκουπίδια έχουν γεμίσει τα πεζοδρόμια και αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία |
Το σύνολο των ανεξέλεγκτων χωματερών στη χώρα μας φτάνει τις 3.500! Από αυτές, καιόμενες είναι περίπου οι μισές (1.350), με προσωρινή επικάλυψη 1.150 και εγκαταλειμμένες 1.000. Αυτά τα τεράστια μεγέθη οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στην πολιτική που ασκούν όλα τα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Είναι και αυτές ένα δείγμα του σοβαρού αδιεξόδου που οδήγησαν οι πολιτικές κυβερνήσεων και Αυτοδιοίκησης.
Οι επιπτώσεις των ανεξέλεγκτων χωματερών είναι σημαντικές για τη δημόσια υγεία και για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων. Τις επιπτώσεις αυτές είχε διατυπώσει το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:
Η καρκινογόνα καύση των σύμμεικτων απορριμμάτων αναφέρεται όλο και περισσότερο ως η ενδεδειγμένη ...«λύση» για το οξυμένο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ποιες είναι όμως οι αρνητικές επιπτώσεις της συγκεκριμένης μεθόδου; Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, τα κυριότερα αποτελέσματα είναι:
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, η μέθοδος της καύσης είναι πανάκριβη. Κοστίζει 150 ευρώ τον τόνο, όταν ο ΧΥΤΑ στοιχίζει 50 ευρώ και η μέθοδος της παραγωγής κομπόστ και στη συνέχεια της υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων 80 ευρώ...
Ολοι τους (κυβέρνηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ) συχνά αναφέρονται στην καύση ως «νέα τεχνολογία». Πόσο «νέα», όμως, είναι αυτή; Πού αλλού έχει εφαρμοστεί; Ποια είναι τα αποτελέσματα;
Το ΤΕΕ, το 1985, διαπίστωνε σε μελέτη του, αναφερόμενη στην πυρόλυση: «Παρά την εντατική έρευνα στον τομέα, η μέθοδος δεν έχει δώσει αρκετά ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η μόνη εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας λειτουργεί από το 1983 στην Ιαπωνία» (σ.σ.: και αυτή έχει κλείσει προ πολλού).
Το 1993, ειδικός ερευνητής, σημείωνε σε βιβλίο του για τις ΗΠΑ: «Μόνο ένα κανονικού μεγέθους σύστημα πυρόλυσης δημοτικών στερεών αποβλήτων έχει κατασκευαστεί στις ΗΠΑ... Δεν πέτυχε τους αρχικούς του στόχους (παραγωγή υγρού καυσίμου προς πώληση) και έκλεισε ύστερα από δύο, μόλις, χρόνια λειτουργίας» (G. Tchobanoglous, «Ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων»).
Οσο για την καύση, η «ηλικία» της μεθόδου έχει κλείσει τον αιώνα! Τόσο «σύγχρονες» είναι οι τεχνολογίες αυτές.
Η «Πράσινη Βίβλος» ομολογούσε: «Η συμβολή των αποτεφρωτών (απορριμμάτων) στις συνολικές εκπομπές διοξίνων στην Κοινότητα ανήλθε περίπου 40% κατά την περίοδο 1993-1995».
Τι έγινε όμως στις χώρες που άρχισε να εφαρμόζεται η καύση των απορριμμάτων; Αναλυτικά: