ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Απρίλη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αποκαλυπτικές εκθέσεις και διαρροές

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

«Παρά τους εξαντλητικούς ελέγχους δε βρέθηκε καμία απολύτως απόδειξη ότι το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής ή ότι τα μετέφερε σε κάποια γειτονική χώρα, όπως είναι η Συρία, πριν την επίθεση». Με αυτή τη φράση στην τελική έκθεσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας επιθεωρητών Τσαρλς Ντουέλφερ δίνει οριστικό τέλος στο σημαντικότερο επιχείρημα που χρησιμοποίησαν ΗΠΑ - Βρετανία, για να αιτιολογήσουν την επίθεσή τους στο Ιράκ, το 2003, ένα επιχείρημα που αξιοποιήθηκε «τα μέγιστα» και κυριάρχησε στη διεθνή ειδησεογραφία επί μήνες.

Η εξέλιξη αυτή, πάντως, δε φαίνεται να ταράζει τις ηγεσίες των κατοχικών δυνάμεων. Ιδιαίτερα η Ουάσιγκτον δε μοιάζει διατεθειμένη να υπαναχωρήσει των θέσεών της, ακόμη και όταν δυσαρεστεί μερικούς από τους καλύτερους συμμάχους της. Σύμφωνα με διαρροές, προερχόμενες από Αμερικανούς αξιωματούχους, η έρευνα που διεξάγεται σχετικά με τις συνθήκες της δολοφονίας του Ιταλού μυστικού πράκτορα, Νικόλα Καλιπάρι, στις 4 Μάρτη, κατά την επιχείρηση απελευθέρωσης της δημοσιογράφου - ομήρου Τζουλιάνα Σγκρένα, τείνει στο συμπέρασμα ότι «οι εμπλεκόμενοι Αμερικανοί στρατιώτες έπραξαν με βάση τους κανονισμούς και κατά συνέπεια δε φέρουν ευθύνη».

Οι διαρροές έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην Ιταλία, όπου ακόμη και η σύμμαχος κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι έχει επιρρίψει, εμμέσως, την ευθύνη στις κατοχικές δυνάμεις. Χτες, ο Μπερλουσκόνι δήλωνε ότι «οι έρευνες συνεχίζονται». Η ίδια η Σγκρένα, σχολιάζοντας τις πληροφορίες, υποστήριξε ότι «το αμερικανικό πόρισμα, όπως παρουσιάζεται, είναι χαστούκι για την ιταλική ηγεσία, γιατί δεν ενστερνίζεται καν την εκδοχή του ατυχήματος».

Στο ίδιο το Ιράκ, πάντως, φαίνεται ότι, μετά από πολύ «κόπο», ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι παρουσίασε στον Πρόεδρο Ταλαμπανί μια πρώτη πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης 37 μελών. Η πλειοψηφία των υπουργών φέρονται να είναι σιίτες, ενώ συμμετέχουν και Κούρδοι, σουνίτες, χριστιανοί και Τουρκομάνοι.

Επίσης, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν σε 305 συλλήψεις «υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες», μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και 11 ξένοι. Οι συλλήψεις έγιναν στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Μαντάιαν.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Ολοκληρώθηκε η συριακή αποχώρηση

«Δεν αρκεί η αποχώρηση για να εφαρμοστεί η απόφαση του ΟΗΕ», επιμένει ο Ανάν (και οι ΗΠΑ), πιέζοντας Δαμασκό και Βηρυτό

Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων

Associated Press

Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Με μια λιτή επίσημη τελετή ολοκληρώθηκε, χτες, η αποχώρηση των συριακών στρατιωτικών δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών από το Λίβανο. Η είδηση έγινε δεκτή με «επιφυλάξεις» από ΗΠΑ, Γαλλία - Γερμανία και ΟΗΕ, με τον Κόφι Ανάν να υποστηρίζει ότι «δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί όλοι οι όροι της απόφασης 1559 του ΟΗΕ».

Με την παρουσία του διοικητή των συριακών μυστικών υπηρεσιών στο Λίβανο, στρατηγού Ρούστουμ Γαζάλι και της λιβανικής στρατιωτικής ηγεσίας πραγματοποιήθηκε, χτες, στην αεροπορική βάση αλ Ραγιάκ, στην κοιλάδα Μπεκάα, η επίσημη τελετή τερματισμού της 29χρονης συριακής παρουσίας στο Λίβανο. Μετά το τέλος της, τα λιβανο-συριακά σύνορα πέρασαν και οι τελευταίοι Σύροι στρατιώτες. Παράλληλα, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ αλ Σάραα, με επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, ενημέρωσε για τον τερματισμό της συριακής αποχώρησης εντός των χρονικών ορίων που τίθενται από την απόφαση 1559 του ΟΗΕ.

Για έναρξη «μιας νέας πολιτικής εποχής στις σχέσεις των δύο χωρών» έκανε λόγο ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι. Την ικανοποίησή της εξέφρασε και η αντι-συριακή αντιπολίτευση. Παρ' όλα αυτά, σημειώθηκαν επεισόδια έξω από το κοινοβούλιο. Μέλη οικογενειών Λιβανέζων κρατουμένων σε συριακές φυλακές επιτέθηκαν κατά φιλο-σύρων βουλευτών και αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο κοινοβούλιο. Παρενέβησαν Λιβανέζοι στρατιώτες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 5 διαδηλωτές.

Επιμένουν στις πιέσεις

«Πρέπει να γίνουν και άλλα. Μετά και από τις σημερινές εξελίξεις δεν μπορεί κανείς να δηλώσει ότι εκπληρώθηκαν όλες οι προϋποθέσεις που το Συμβούλιο Ασφαλείας έθεσε στη Συρία». Αυτό υποστήριξε ο ΓΓ του ΟΗΕ υπογραμμίζοντας ότι η συριακή αποχώρηση θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τους εμπειρογνώμονες του Οργανισμού και ότι η Συρία «θα πρέπει να πάψει να ασκεί επιρροή στην πολιτική σκηνή του Λιβάνου».

Παράλληλα, ο Ανάν αναφέρθηκε και στις «υποχρεώσεις» του Λιβάνου, τονίζοντας ότι για να εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση 1559 του ΟΗΕ «θα πρέπει να αφοπλιστεί η Χεζμπολάχ και όλες οι άλλες ένοπλες οργανώσεις της χώρας, να αναλάβει ο λιβανικός στρατός τον έλεγχο των νοτίων συνόρων με το Ισραήλ, και να διεξαχθούν, όποτε έχει προγραμματιστεί, οι βουλευτικές εκλογές». Η λιβανική υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει κανονικά στη διεξαγωγή των εκλογών και ότι καταρτίζεται, ήδη, νέος εκλογικός νόμος. Εντούτοις, το σύνολο, σχεδόν, των λιβανικών πολιτικών δυνάμεων έχει διαφωνήσει με την προοπτική άμεσου αφοπλισμού της «Χεζμπολάχ».

Το τέλος της συριακής παρουσίας στο Λίβανο σχολίασαν ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Γερμανός Καγκελάριος που συμμετείχαν στο 5ο κοινό Υπουργικό Συμβούλιο στο Παρίσι. Οι Σιράκ - Σρέντερ, σε κοινή ανακοίνωση, μίλησαν για «σημαντική ημέρα» αλλά διατήρησαν τις επιφυλάξεις τους, μέχρις ότου επιβεβαιωθούν οι εξελίξεις από τον ΟΗΕ. Την ελπίδα ότι «μετά τη συριακή κατοχή θα τερματιστεί και η κατοχή της Χεζμπολάχ στο Λίβανο», έσπευσε να εκφράσει ο Ισραηλινός αντιπρόεδρος.

«Θετικό σημάδι αν και όχι τελειωτικό» χαρακτήρισε τη συριακή αποχώρηση από το Λίβανο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που, όμως, συμπλήρωσε ότι με βάση πληροφορίες «έχουν παραμείνει ορισμένοι άνδρες των συριακών μυστικών υπηρεσιών στο Λίβανο». Την «ικανοποίησή του», χωρίς προϋποθέσεις, εξέφρασε μόνο ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα.

ΙΝΔΙΑ - ΝΕΠΑΛ
«Μην άρετε το εμπάργκο όπλων»

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ/ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Σθεναρές πιέσεις να μην άρει το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει η κυβέρνησή του στο Νεπάλ δέχεται ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκχ από τα κόμματα της αριστερής συμμαχίας.

Ο Σινγκχ δεν ξεκαθάρισε τη θέση του σε συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμουνιστικών κομμάτων (ΚΚΙ και ΚΚΙ (Μ)) όσον αφορά τον ισχυρισμό που διατύπωσε στην Τζακάρτα ο μονάρχης του Νεπάλ, Γκιανέντρα, περί του ότι οι πωλήσεις όπλων από το Νέο Δελχί στο Κατμαντού «θα ξαναρχίσουν σύντομα».

Με ανακοίνωσή του, το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) τονίζει ότι μια τέτοια κίνηση από πλευράς ινδικής κυβέρνησης «θα ήταν εσφαλμένη και αδικαιολόγητη», καθώς ο Βασιλιάς του Νεπάλ δεν έχει πάρει πίσω κανένα μέτρο από την 1η Φεβρουαρίου, όταν επέβαλε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθαίρεσε την κυβέρνηση διορίζοντας ανδρείκελά του ως υπουργούς και αναλαμβάνοντας ο ίδιος την πρωθυπουργία, ενώ διέταξε το στρατό να «βγάλει τα γάντια» και να συντρίψει τους μαοϊκούς αντάρτες.

Το ΚΚΙ (Μ) τόνισε στην ανακοίνωσή του ότι η ανακοίνωση «τοπικών εκλογών» είναι «φαρσική και δεν μπορεί να αποτελέσει υποκατάστατο της πλήρους αποκατάστασης της δημοκρατίας και της ύπαρξης εκλεγμένης κυβέρνησης».

Το ΠΓ του ΚΚΙ (Μ) κάλεσε την κυβέρνηση υπό το Κογκρέσο να «ξεκαθαρίσει την κατάσταση άμεσα» και να «μην ξαναρχίσει προμήθειες όπλων» στο Βασιλικό Στρατό.

Ωστόσο η ινδική κυβέρνηση δε διασαφηνίζει τη στάση της, που ίσως κριθεί από γεωπολιτικά προτάγματα: τη διατήρηση δηλαδή της επιρροής της στο Νεπάλ, και την αποφυγή της «αντικατάστασης» της προνομιακής σχέσης που απολάμβανε το Νέο Δελχί με το Κατμαντού από το Πακιστάν του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ, το οποίο (με αμερικανική στήριξη) όχι μόνο δεν προτίθεται να διακόψει την πώληση όπλων στο στρατό του Γκιανέντρα, αλλά αντίθετα «πληρώνει το κενό» που άφησαν η Βρετανία, η Ινδία και οι ΗΠΑ.

Στο μεταξύ η βασιλική αστυνομία στο Νεπάλ ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός φοιτητή ηγέτη, του Γκάγκαν Θάπα, στελέχους της οργάνωσης του κόμματος του Κογκρέσου του Νεπάλ, και άλλων δύο φοιτητών ηγετών. Ο Θάπα συνελήφθη από τις αρχές ενώ παρίστατο σε εκδήλωση για το θάνατο μιας ηγετικής μορφής του ΚΚ Νεπάλ/Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού(ΚΚΝ/ΕΜΛ), της Σαντάνα Αντικάρι. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΝ/ΕΜΛ, μασκοφόροι αστυνομικοί προπηλάκισαν και απείλησαν στελέχη του κραδαίνοντας όπλα κατά την επιχείρηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ