44 χρόνια ζωής και δράσης τιμήθηκαν από την πρεσβεία της Κούβας
Associated Press |
Από την εκδήλωση στην Πρεσβεία της Κούβας προς τιμήν των 44 χρόνων του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου. (Ο πρέσβης της Κούβας δεξιά και ο γραμματέας του συνδέσμου αριστερά) |
Ανοίγοντας τη λιτή εκδήλωση ο πρέσβης της Κούβας στη χώρα μας Ερμες Ερέρα Ερνάντες ευχαρίστησε στο πρόσωπο των παραβρισκόμενων όλους τους αγωνιστές του Συνδέσμου, που εδώ και πολλά χρόνια προσφέρουν αμέριστα την αλληλεγγύη τους στο Νησί της Επανάστασης. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η κουβανική επανάσταση, παρόλο που ήταν μια επανάσταση που έγινε από τους ίδιους τους Κουβανούς, από την πρώτη στιγμή δέχτηκε και δέχεται την αλληλεγγύη από πολλούς λαούς. Στο διάστημα αυτών των 50 χρόνων η Κούβα έχει δεχτεί τη συμπαράσταση από απλούς ανθρώπους, φορείς, οργανισμούς και ινστιτούτα, σε πάρα πολλούς τομείς. Και γι' αυτό αισθάνεται την υποχρέωση να ανταποδώσει αυτή τη βοήθεια. Σήμερα προσφέρει διεθνιστική αλληλεγγύη σε πάνω από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο. Από τα πρώτα χρόνια χιλιάδες Κουβανοί δάσκαλοι, γιατροί, άλλοι επιστήμονες έχουν προσφέρει σε συνολικά 140 χώρες, στους απλούς ανθρώπους, στις πιο απομακρυσμένες γωνιές, που δεν είχε φτάσει ποτέ η περίθαλψη ή το σχολείο».
Στη συνέχεια ο Ε. Ερέρα σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα για την αλληλεγγύη της στην Κούβα και αυτό οι Κουβανοί το εκτιμούν ιδιαίτερα. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι ιστοριογράφοι της χώρας του «έχουν καταγράψει 3 Ελληνες που πήραν μέρος μαζί με τους απελευθερωτές επαναστάτες στον πόλεμο ενάντια στους Ισπανούς αποικιοκράτες και γίνονται έρευνες ιστορικές για να διαπιστωθεί ποιο ήταν το τέλος τους».
Αναφορικά με τη θέση της Κούβας σημείωσε ότι σήμερα «είναι πιο ικανή να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες. Η επιρροή της στη Λατινική Αμερική έχει μεγαλώσει, ζούμε μια από τις καλύτερες στιγμές, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι. Η Κούβα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις ιδέες της και τις αρχές της. Απαντάμε σε όσους μας λένε ότι η χώρα αλλάζει, ότι ναι αλλάζει και πάντα θα αλλάζει, αλλά πρόκειται για αλλαγές που δυναμώνουν το σοσιαλισμό, είναι αλλαγές τελειοποίησης του σοσιαλισμού».
Από τη μεριά του ο Κώστας Τουμασάτος ευχαρίστησε για την πρόσκληση και τα τιμητικά λόγια για το Σύνδεσμο και κάνοντας μια ιστορική αναδρομή για την ίδρυση του Συνδέσμου το Δεκέμβρη του 1964, μετά την επιβολή ναυτικού αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ και τη λεγόμενη «κρίση των πυραύλων» επί κυβέρνησης Κένεντι, σημείωσε: «Στην Ελλάδα άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, του Πολιτισμού και λαϊκοί αγωνιστές πρωτοστάτησαν στην ίδρυση του Συνδέσμου, όπως ο μεγάλος μας ποιητής Κώστας Βάρναλης, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο ιστορικός Δημήτρης Φωτιάδης, ο συγγραφέας Ασημάκης Πανσέληνος, ο εθνοσύμβουλος της Κυβέρνησης του Βουνού Κώστας Κανναβός, ο καπετάνιος του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ Σπύρος Κωτσάκης».
Συμπλήρωσε επίσης ότι: «Ο Ελληνοκουβανικός παρακολούθησε από κοντά την πορεία μετά τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης σε όλα της τα βήματα, από την αποτίναξη της μάστιγας του αναλφαβητισμού, την απαλλοτρίωση της περιουσίας των καπιταλιστών, τη δύσκολη ειδική περίοδο μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές στη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες στην Ανατολική Ευρώπη. Ειδικά σε εκείνη την περίοδο, που είχε μεγαλύτερη ανάγκη, εκφράσαμε πιο αποφασιστικά τη βοήθειά μας προς τη σοσιαλιστική Κούβα. Σήμερα, με την ένταση της βαρβαρότητας της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης, θα συνεχίσουμε και θα δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας, ξεχωρίζοντας 4 τομείς προτεραιότητας: Την άρση του πολύμορφου αποκλεισμού από τις ΗΠΑ, την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση των 5 Κουβανών ηρώων που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις φυλακές του ιμπεριαλισμού γιατί υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους από τους εγκληματίες της αντικουβανικής μαφίας στο Μαϊάμι, την κατάργηση του κολαστηρίου του Γκουαντάναμο και την επιστροφή της περιοχής στην Κούβα και τέταρτος τομέας είναι αυτός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που χρησιμοποιείται ως το πρόσχημα των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ και ΕΕ για να επεμβαίνουν στα εσωτερικά της Κούβας».
Τις ευχαριστίες τους προς την Κούβα εξέφρασαν με μηνύματά τους γιατί δεν μπόρεσαν να παραστούν στην εκδήλωση οι διατελέσαντες πρόεδροι του Συνδέσμου Μίκης Θεοδωράκης, ο Ηλίας Σιμόπουλος και ο Δημήτρης Μιτσιμπούνας.
Επίσης στην εκδήλωση μεταφέρθηκε το μήνυμα του προέδρου του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP), Χόρχε Μαρτί Μαρτίνες, με το οποίο εκφράζεται η «βαθιά ευγνωμοσύνη για την αλληλεγγύη του ελληνικού προς τον κουβανικό λαό».
Οι εκδηλώσεις των συνεπειών της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης γίνονται όλο και πιο φανερές στη Ρωσία, θέτοντας νέα καθήκοντα και στους Ρώσους κομμουνιστές.
Σε συνεδρίασή του το Προεδρείο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) εξέτασε την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα και σε ανακοίνωσή του ζητά από τη ρωσική κυβέρνηση τη λήψη 10 μέτρων:
1. Να γίνει εκ νέου κρατική περιουσία ο φυσικός πλούτος της χώρας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, δάση, μέταλλα) και βασικοί τομείς της οικονομίας. Να οργανωθεί η αποτελεσματική της χρήση. Να σταματήσει η χρεοκοπία των επιχειρήσεων. Να επιστρέψουν στη χώρα χρηματικά αποθέματα της Ρωσίας, που βρίσκονται στο εξωτερικό και να σταματήσει η εξαγωγή κεφαλαίων.
2. Να αναδιοργανωθεί ο τραπεζικός τομέας και να τεθεί αυτός υπό κρατικό έλεγχο.
3. Να αλλάξει η επενδυτική πολιτική και να δοθούν φτηνά δάνεια στις ντόπιες επιχειρήσεις της βιομηχανίας και της αγροτικής οικονομίας, ώστε να εξασφαλιστεί η διατροφική ασφάλεια.
4. Να αυξηθεί η κατανάλωση μέσω της αύξησης των μισθών και των επιδομάτων. Να τεθεί πλαφόν ώστε οι μισθοί των διευθυντών να μην είναι πάνω από 7 φορές από τους μισθούς των εργαζομένων.
5. Να εφαρμοστεί ο κρατικός σχεδιασμός συνολικά και σε κλαδικό επίπεδο, καθώς και στο επίπεδο της ρύθμισης των τιμών.
6. Να σταματήσει η αύξηση των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης και στις βασικές υπηρεσίες. Να εξαλειφθούν οι μεσάζοντες.
7. Να δημιουργηθεί ένα δραστικό σύστημα ελέγχου για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
8. Να καταργηθεί ο ΦΠΑ και να εφαρμοστεί αναλογικός φόρος στα υπερκέρδη του κεφαλαίου.
9. Να αναδιαρθρωθεί το εξωτερικό εμπόριο, που εξαρτάται ιδιαίτερα από τη Δύση και να ενισχυθεί παραπέρα η οικονομική συνεργασία με Κίνα, Ινδία, Βιετνάμ, Ιράν, Τουρκία, με τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού. Να προχωρήσει η ολοκλήρωση με τις χώρες που προήλθαν από την ΕΣΣΔ και να αποκατασταθούν οι διαρρηγμένοι δεσμοί των οικονομιών τους.
10. Να δοθεί η μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη στις μικρές επιχειρήσεις, ώστε να γεμίσει η αγορά με ντόπια προϊόντα.
Η Ανακοίνωση του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ καταλήγει πως «εάν η σημερινή κυρίαρχη ομάδα δεν μπορεί ή δε θέλει να προχωρήσει στην πραγματοποίηση αυτών των ώριμων μετασχηματισμών, τότε στην ημερήσια διάταξη, αναπόφευκτα, θα μπει το ζήτημα της αλλαγής της πολιτικής εξουσίας».
Την ίδια ώρα και το Πολιτικό Συμβούλιο (ΠΣ) της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) συνεδρίασε με θέμα την ανάλυση της κοινωνικο-πολιτικής κατάστασης στη Ρωσία και της κατάστασης στο εργατικό κίνημα και των κινητοποιήσεών του.
Οπως σημειώνεται σε σχετική Ανακοίνωση, στη συνεδρίαση εξετάστηκε η δράση των περιφερειακών οργανώσεων του κόμματος, καθώς και η δράση της Επιτροπής της ΚΕ για το εργατικό κίνημα σχετικά με τη συσπείρωση διαφορετικών δυνάμεων που αντιπαλεύουν την επίθεση της αστικής τάξης στο βιοτικό επίπεδο και στα δικαιώματα των εργαζομένων. Τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη να μην επιτραπεί στις συνθήκες της κρίσης να μεταφερθούν στις πλάτες των εργαζομένων τα βάρη της, όπως είχε γίνει κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1998. «Απάντηση στη συνεχιζόμενη πίεση που ασκείται στην εργατική τάξη και στους μισθωτούς θα πρέπει να είναι η διεύρυνση του ταξικού αγώνα προς όλες τις κατευθύνσεις», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ σημειώνει ακόμη πως διαρκώς αυξάνει το κύρος και η επιρροή των ταξικών συνδικάτων, που εμφανίζονται στη χώρα, κόντρα στα συμβιβασμένα συνδικάτα της «Ομοσπονδίας των ανεξάρτητων συνδικάτων της Ρωσίας». Εκτιμά πως οι ηγεσίες αυτών των νέων ταξικών συνδικάτων κινούνται όλο και πιο αριστερά. Στην κατεύθυνση αυτή το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ στηρίζει την αναγκαιότητα πραγματοποίησης στις 28 Φλεβάρη 2009 ενός Συνεδρίου όλων των οργανώσεων του εργατικού κινήματος, προσανατολίζοντας τις κομματικές οργανώσεις του να βοηθήσουν στη διεξαγωγή του Συνεδρίου με τη συμμετοχή νέων, «φρέσκων» δυνάμεων, που εμφανίζονται στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης της ρωσικής εργατικής τάξης για τα συμφέροντά της.
Τέλος, το ΠΣ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ εξέτασε μια σειρά ακόμη ζητημάτων που αφορούν την προπαγάνδα των θέσεων του κόμματος, τη συσπείρωση με άλλες εξωκοινοβουλευτικές υπαρκτές πολιτικές δυνάμεις, καθώς και τη δυνατότητα επικύρωσης του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, ώστε αυτό να μπορέσει να χρησιμοποιήσει και τις μορφές του κοινοβουλευτικού αγώνα στην πάλη του κόμματος.