ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούλη 2025
Σελ. /28
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Αποφάσεις απόρριψης του νομοσχεδίου των διαγραφών και της καταστολής

Από την πρόσφατη κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων και εργαζομένων στα ΑΕΙ ενάντια στο νομοσχέδιο
Από την πρόσφατη κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων και εργαζομένων στα ΑΕΙ ενάντια στο νομοσχέδιο
Συλλογικά απορρίπτεται από συλλόγους μελών ΔΕΠ το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που φέρνει διαγραφές και ένταση της καταστολής στα πανεπιστήμια. Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, που μαζί με τους φοιτητές και τους υπόλοιπους εργαζόμενους βιώνουν και αγωνιούν για τα μεγάλα ζητήματα της λειτουργίας και της αποστολής των Ιδρυμάτων, δηλώνουν σε ετοιμότητα για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη μόρφωση, στη συλλογική έκφραση και δράση.

Σε ομόφωνο ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση ΕΣΔΕΠ ΠΑΔΑ σημειώνει: «Για να εφαρμοστεί από παντού το δόγμα "νόμος και τάξη", επιβεβαιώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε άδικες διαγραφές φοιτητών, χωρίς να ακούσει τη δημόσια συζήτηση και τις προτάσεις της ΠΟΣΔΕΠ και της Συνόδου Πρυτάνεων για το ζήτημα της λιμνάζουσας φοίτησης». «Το νομοσχέδιο παραβλέπει το γεγονός ότι από το 2013 και μετά, οι φοιτητές που εισήχθησαν στα ελληνικά ΑΕΙ αποτέλεσαν το πρώτο κύμα μιας γενιάς που βίωσε διαδοχικές, ριζικές μεταρρυθμίσεις, με συγχωνεύσεις, καταργήσεις, προσθήκη νέων μαθημάτων. Η απουσία αντιστοίχισης για πολλά νέα ή μεταβατικά Τμήματα στέρησε τη δυνατότητα κοινωνικής μετεγγραφής σε πολλούς φοιτητές που πληρούσαν όλα τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Ετσι, το σύστημα τιμωρεί χιλιάδες νέους και νέες που δεν καθυστέρησαν από επιλογή, αλλά από θεσμικές παγίδες του ίδιου του κράτους.

Η εφαρμογή του κανόνα ν+2 για τη διαγραφή φοιτητών δεν λαμβάνει καν υπόψη την πανδημική περίοδο 2020 - 2022, κατά την οποία εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές στερήθηκαν υποδομές, εξοπλισμό, πρόσβαση ή ψυχολογική υποστήριξη, ενώ πολλοί διέκοψαν προσωρινά τις σπουδές τους για λόγους εργασιακούς ή οικογενειακούς.

Εμείς λέμε ότι η κυβέρνηση έχει φτάσει στο ανώτατο όριο του αυταρχισμού, και με αυτό το νομοσχέδιο - σκούπα στόχος της είναι οι κατατάξεις, η εμπέδωση του δόγματος "νόμος και τάξη" και, βέβαια, το άνοιγμα της πελατειακής κάνουλας για τα ιδιωτικά κολέγια», αναφέρεται στο ψήφισμα. Ο Σύλλογος καλεί σε «αγωνιστική ετοιμότητα και συντονισμό με τους φοιτητικούς συλλόγους και τους συλλόγους εργαζομένων στο ΠΑΔΑ».

Ο Σύλλογος Διδασκόντων Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «το νομοσχέδιο προάγει την υπερ-ποινικοποίηση και τον κεντρικό κρατικό έλεγχο στις πειθαρχικές διαδικασίες των Ιδρυμάτων. Οι καθ' όλα θεμιτοί σκοποί της πρόληψης της βίας και της διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας, για τη θεραπεία των οποίων υπάρχουν ήδη εκτενέστατες διατάξεις, εργαλειοποιούνται υπέρ του ελέγχου από το κεντρικό κράτος και της δυνάμει υπαγωγής οποιασδήποτε συλλογικής δραστηριότητας σε στενό πειθαρχικό και ποινικό έλεγχο». Ως προς τα πειθαρχικά των φοιτητών, μεταξύ άλλων, «οι υποχρεωτικές ποινές αφαιρούν κάθε διακριτική ευχέρεια από τα πειθαρχικά όργανα, ενώ υπονομεύουν και αυτές την αυτονομία των Ιδρυμάτων. Η δε οριστική διαγραφή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη δυνατότητα που ορθά παρέχεται ακόμα και σε καταδικασμένους για κακουργήματα να σπουδάζουν από τη φυλακή», αναφέρει ο Σύλλογος ΔΕΠ, ενώ επισημαίνει και ότι «ο υπουργός Παιδείας ανακηρύσσεται σε υπερ-πειθαρχικό όργανο των ΑΕΙ».

Ο Σύλλογος ΔΕΠ της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ τονίζει από την πλευρά του ότι το νομοσχέδιο «έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να διασφαλίσει ότι κανένα μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας - και οι πρόεδροι που θα κληθούν να αναλάβουν την ευθύνη των διαγραφών - δεν θα μπορεί να "διαταράξει", γενικώς και αορίστως, την εύρυθμη λειτουργία των ΑΕΙ. Κοινώς, ότι κανένα μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας, διδάσκων, διοικητικός, φοιτητής, δεν θα αντιπαρατεθεί στις πολιτικές της κυβέρνησης που παραβιάζουν το Σύνταγμα και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων». Αναλύοντας τις διατάξεις του, καταλήγει στα αιτήματα: «Να αποσυρθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο. Να καταργηθεί κάθε προηγούμενος νόμος και κάθε διάταξη που αφορά τις διαγραφές των φοιτητών, και να ενισχυθεί σημαντικά η φοιτητική μέριμνα. Να καταργηθεί κάθε προηγούμενος νόμος και κάθε διάταξη που επιδιώκει την επιβολή της καταστολής εντός των ΑΕΙ. Να αντιμετωπιστούν τα χρονίζοντα, μείζονα προβλήματα των ΑΕΙ, τα μόνα που πραγματικά διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία τους. Η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης στα ΑΕΙ, με εξομοίωσή της με την εγκληματική δράση, δεν θα περάσει».

Τέλος, το ΔΣ του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ Πάντειου Πανεπιστημίου δηλώνει ότι θα αγωνιστεί μαζί με τους συλλόγους των άλλων ΑΕΙ και τους συλλόγους των φοιτητών και των διοικητικών υπαλλήλων ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου, ζητώντας αυτό να αποσυρθεί εδώ και τώρα. «Τα πραγματικά προβλήματα των πανεπιστημίων είναι άλλα. Διεκδικούμε να τεθεί τέλος στην πάγια υποχρηματοδότηση, στην υποστελέχωση, στην εμπορευματοποίηση των ΑΕΙ, στην καθήλωση των μισθών μας σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα. Αγωνιζόμαστε για δωρεάν, δημόσιο, δημοκρατικό πανεπιστήμιο, αντάξιο των προσδοκιών του λαού μας», τονίζει. Προσθέτει δε ότι το νομοσχέδιο «δημιουργεί νέα εμπόδια στη μόρφωση των νέων που προέρχονται από λαϊκές οικογένειες, λαμβάνοντας μέτρα για τη διασφάλιση της διαγραφής φοιτητών και δημιουργώντας πελατεία για τα διάφορα κολέγια που έχουν βαφτιστεί "πανεπιστήμια"», ενώ παράλληλα «ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση, ακόμα και την έκφραση διαφορετικής άποψης».


Απαράδεκτες οι ρυθμίσεις που θυσιάζουν τις ανάγκες των παιδιών στο όνομα των «δημοσιονομικών στόχων»

Ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» για διατάξεις του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας | Συνάντηση της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής με εκπροσώπους του υπουργείου Παιδείας

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας - το οποίο μέχρι χτες ήταν στη διαβούλευση - που αφορούν την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την ειδική αγωγή, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών».

Οπως σημειώνει, «στο νομοσχέδιο είναι διάχυτη η λογική της εξοικονόμησης πόρων, του κόστους -οφέλους, που ντύνεται πάντα με τον μανδύα επιστημονικοφανών απόψεων που αλλάζουν ανά καιρούς, κατά πως συμφέρει την εφαρμογή της εκάστοτε πολιτικής του ΥΠΑΙΘΑ. Ο μόνιμα "ριγμένος" είναι οι πραγματικές ανάγκες των μαθητών για ουσιαστική στήριξη και μόρφωση, αλλά και η δυνατότητα των εκπαιδευτικών και του ΕΕΠ-ΕΒΠ να δουλεύουν σε ένα σχολείο που παλεύει να υποστηρίξει τις σύνθετες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών εν έτει 2025. Πάντοτε στο όνομα της "συμπερίληψης" υπονομεύεται η βασική παιδαγωγική - επιστημονική ανάγκη, κάθε μαθητής να βρίσκεται στο εκπαιδευτικό, ευρύτερα παιδαγωγικό, πλαίσιο, που έχει ανάγκη, ώστε να στηρίζεται ολόπλευρα».

Η ΑΣΕ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στα θέματα ειδικής αγωγής και επισημαίνει ότι με τις ρυθμίσεις που φέρνει το σχέδιο νόμου:

-- «Αδυνατίζει στην πράξη η εξατομικευμένη στήριξη του μαθητή από εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής (παράλληλη στήριξη)», καθώς ορίζεται ρητά πως ένας εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης θα είναι υπεύθυνος για τη στήριξη όλων των παιδιών με σχετική έγκριση, μέσα στην τάξη.

-- «Κλείνει και η τελευταία χαραμάδα μείωσης του μέγιστου αριθμού παιδιών στην τάξη, αν υπάρχουν παιδιά με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Συγκεκριμένα, ορίζεται πως δεν θα γίνεται καμία μείωση του μέγιστου αριθμού, αν στο σχολείο υπάρχει Τμήμα Ενταξης ή στο τμήμα, εκπαιδευτικός παράλληλης».

-- «Στο νομοσχέδιο προωθείται η αλλαγή της αποστολής και λειτουργίας του Τμήματος Ενταξης (ΤΕ) ως διακριτής δομής εντός του σχολείου, ενώ διατηρούνται και απαράδεκτοι κόφτες, ειδικά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

-- «Το υπουργείο αποφασίζει με το ένα χέρι να "δώσει" οργανικές θέσεις σε μέλη ΕΕΠ και με το άλλο να τις στερήσει από εκπαιδευτικούς».

-- «Καλούν τους σχολικούς νοσηλευτές να γίνουν "λάστιχο" ανάμεσα σε συστεγαζόμενα σχολεία ή/και όμορα σχολεία τα οποία βρίσκονται εντός ακτίνας πεντακοσίων (500) μέτρων από τη σχολική μονάδα τοποθέτησης τους». «Το υπουργείο επιχειρεί να περιορίσει τις προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών σε βάρος της κάλυψης σοβαρών αναγκών που αφορούν ζητήματα υγείας των μαθητών, θέτοντας άμεσα τις ζωές μαθητών σε κίνδυνο!», τονίζει.

«Εδώ και τώρα, η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ να αποσύρουν τις αντιεκπαιδευτικές διατάξεις και να ικανοποιήσουν τα διαχρονικά αιτήματα του κλάδου για ολόπλευρη ουσιαστική επιστημονική και παιδαγωγική στήριξη του εκπαιδευτικού έργου», επισημαίνει.

Απαράδεκτες οι ρυθμίσεις που θυσιάζουν τις ανάγκες των παιδιών μας

Παράλληλα, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Αττικής συναντήθηκε πρόσφατα με τον γραμματέα Ειδικής Αγωγής κ. Μπουσδούνη, προκειμένου να θέσει το σοβαρό ζήτημα που υπάρχει με την απαράδεκτη εγκύκλιο του υπουργείου, που υποχρεώνει τις οικογένειες να επιλέξουν αν θα αιτηθούν σχολικό νοσηλευτή ή εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης για το παιδί τους. Μία επιλογή που είναι αντιεπιστημονική, καθώς η κάθε ειδικότητα καλύπτει τελείως διαφορετικές ανάγκες του παιδιού.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Ομοσπονδίας, «ο Γραμματέας Ειδικής Αγωγής δήλωσε αναρμόδιος δηλώνοντας ότι είναι θέμα πολιτικής απόφασης του υπουργείου. Βέβαια, δήλωσε ότι στόχος του υπουργείου είναι να αποκτήσει μια μεγαλύτερη "σταθερότητα" η στήριξη της ειδικής αγωγής, καλύπτοντας αυτήν την ανάγκη των παιδιών μέσω των τμημάτων ένταξης. Μάλιστα, ανέφερε ότι ο θεσμός του τμήματος ένταξης και του εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης είναι διαστρεβλωμένος αφού, κατά την άποψη του υπουργείου, ο εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης δεν μπορεί να έχει αναφορά μόνο σε ένα παιδί γιατί είναι "αντιπαιδαγωγικό", αλλά και ο εκπαιδευτικός τμήματος ένταξης πρέπει να λειτουργεί μέσα στην τάξη και όχι μόνο σε ξεχωριστό τμήμα ένταξης».

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας είχε συνάντηση με τον συνεργάτη του γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, κ. Παπακωνσταντίνου. «Από την πλευρά του διατυπώθηκε η υπεράσπιση της παραπάνω διάταξης λέγοντας ότι "το κράτος δεν μπορεί να προβαίνει σε διπλές χορηγίες (!!!), οι οποίες είναι πρόβλημα, ότι πρέπει να υπάρχει μια προτεραιοποίηση στην κάλυψη των αναγκών και ότι οι γονείς παιδιών που χρήζουν και των δύο ειδικοτήτων μπορούν να καλυφθούν από διπλανά σχολεία". Απαντούν στους φορολογούμενους γονείς σαν να είμαστε επαίτες και μας κάνει εξυπηρέτηση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας!», σχολιάζει η Ομοσπονδία.

«Δυστυχώς το νέο νομοσχέδιο που ήρθε για διαβούλευση επιβεβαίωσε τους φόβους μας ότι η "λύση" που θα προκρίνει το υπουργείο είναι ένας τεράστιος κόφτης τόσο στους εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης όσο και στους σχολικούς νοσηλευτές, πάντα σε βάρος των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ή/και αναπηρίες», σημειώνει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και δηλώνει: «Επιστρέφεται ως απαράδεκτο το νομοσχέδιο και η εγκύκλιος που θυσιάζει τις ανάγκες των παιδιών μας, για να εξυπηρετηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, κόφτες των μορφωτικών τους δικαιωμάτων».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ