ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Συνέχεια στην ενδοαστική κόντρα

Η απάντηση του Γκρούεφσκι ήρθε προχτές το βράδυ
Η απάντηση του Γκρούεφσκι ήρθε προχτές το βράδυ
ΣΚΟΠΙΑ.--

Σε επίδειξη δύναμης και πολιτικής ισχύος, ώστε να φανεί πως είναι τάχα «μέρος της λύσης» και όχι «καμένο χαρτί», ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, κινητοποίησε το βράδυ της Δευτέρας στα Σκόπια δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του κόμματός του, VMRO-DPMNE, από όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, που κατέφτασαν από νωρίς στην πρωτεύουσα με εκατοντάδες λεωφορεία.

Το μήνυμά του Γκρούεφσκι στους χιλιάδες κυβερνητικούς υποστηρικτές αλλά και τη «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ζητά επίμονα την παραίτηση της κυβέρνησής του και τη διεξαγωγή εκλογών, με τελευταία αφορμή το σκάνδαλο των μαζικών τηλεφωνικών παρακολουθήσεων δεκάδων πολιτικών, δημοσιογράφων, δικαστών, ήταν ένα: «Καμία υποχώρηση και καμία σκέψη για παραίτηση».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δε σκέφτεται το ενδεχόμενο νέων εκλογών, ότι η χώρα είναι «ισχυρή και θα νικήσει», διαβεβαιώνοντας ότι θα παλέψει «για τη σταθερότητα». Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι στη συγκέντρωση στήριξης του Γκρούεφσκι εμφανίστηκαν και ρωσικές σημαίες, ως μήνυμα ότι αυτός προσβλέπει στη Ρωσία. Η κόντρα στην ΠΓΔΜ είναι πρωτίστως ενδοαστική για τις προτεραιότητες και τις συμμαχίες μερίδων της αστικής τάξης, εγκλωβίζοντας και λαϊκές δυνάμεις, αλλά εξελίσσεται σε μια περίοδο που φουντώνει ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός στην περιοχή και λόγω της κόντρας μονοπωλιακών ομίλων για τους ενεργειακούς αγωγούς.

Προσπάθεια συμβιβασμού;

Αργότερα χτες βράδυ, μετέβησαν στο Στρασβούργο (Γαλλία) ο Ν. Γκρούεφσκι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ. Αμφότεροι συναντήθηκαν στο περιθώριο Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου με τον Γιόχαν Χαν, που είναι ο Γερμανός Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και τη Διεύρυνση και τους ευρωβουλευτές Ιβο Βάιγκλ, Ρίτσαρντ Χόουιτ και Εντουαρντ Κούκαν, που έχουν αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για την εξεύρεση λύσης στα Σκόπια. Πηγές στο Ευρωκοινοβούλιο, πάντως, εξέφραζαν απαισιοδοξία για την πιθανότητα συμφωνίας μεταξύ Γκρούεφσκι και Ζάεβ.

Επιπλέον, χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας σε συνεδρίαση Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε, σύμφωνα με το πρακτορείο «TASS», την εκτίμηση ότι προκαλούν ανησυχία «οι διάφορες απόπειρες εξωτερικών παραγόντων για να αλλάξει η εσωτερική κατάσταση» στην ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι δοκιμάζονται οι προσπάθειες στα Βαλκάνια για εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας, στο πλαίσιο «της εξαιρετικά εκρηκτικής κατάστασης» στα Σκόπια.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Τζεφ Ράτκε, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν «στενά» τα γεγονότα στα Σκόπια, καλώντας τους πολιτικούς αρχηγούς να επιλύσουν τις διαφορές τους με διάλογο και τον ηγέτη της αντιπολιτευόμενης SDSM, Ζ. Ζάεβ, να επιστρέψει στη Βουλή.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντιπαράθεση για παρουσία Ρώσων στρατιωτικών

Με αλληλοκατηγορίες και μάχες στις ανατολικές περιοχές συνεχίστηκε χτες η σύγκρουση στην Ουκρανία, που αφορά την αντιπαράθεση μεταξύ μερίδων της αστικής τάξης της χώρας και μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία), με την ουκρανική κυβέρνηση να καταγγέλλει τη Ρωσία για αποστολή στρατιωτών της στα ανατολικά της χώρας.

Η ουκρανική κυβέρνηση παρουσίασε στο διεθνή Τύπο δύο Ρώσους στρατιωτικούς, που ισχυρίζεται ότι αιχμαλώτισε στην ανατολική επαρχία του Λουγκάνσκ, σε περιοχή που ελέγχει ο ουκρανικός στρατός, οι οποίοι εκτελούσαν αποστολή κατασκοπείας. Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες (SBU) κάλεσαν και εκπροσώπους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Διεθνούς Αμνηστίας στο στρατιωτικό νοσοκομείο στο Κίεβο όπου κρατούνται νοσηλευόμενα τα φερόμενα μέλη των ρωσικών Ειδικών Δυνάμεων, οι λοχαγοί Γιεβγκένι Γιεροφέγεφ και Αλεξάντερ Αλεξάντροφ, όπου είχαν σύντομη συνάντηση μαζί τους, ωστόσο δεν έγιναν δηλώσεις από αυτούς τους φορείς. Οι δύο στρατιωτικοί φέρεται να αποδέχονται την ιδιότητά τους και ότι ανήκαν στην «3η ταξιαρχία των ρωσικών Ειδικών Δυνάμεων, που εδρεύει στο Τολιάτι», σε απόσταση 800 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Μόσχας.

Πάντως, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας εξέδωσε ανακοίνωση - διάψευση και διαβεβαίωσε ότι οι δύο δεν «ανήκαν στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις τη στιγμή της σύλληψής τους», παραδεχόμενο ότι «οι άνδρες υπηρέτησαν τη στρατιωτική τους θητεία σε μία μονάδα του ρωσικού στρατού και έχουν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση», όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Ιγκόρ Κονατσένκοφ.

Το θέμα πάντως της παρουσίας Ρώσων στρατιωτών επανέφερε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στη συνάντηση που είχε χτες με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συνάντησης της επιτροπής των υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο οποίος ζήτησε «η Ρωσία να αποσύρει όλα τα στρατεύματα και τα βαρέα όπλα από την Ουκρανία και να τερματίσει την υποστήριξη που παρέχει στους αυτονομιστές».

Ο Λαβρόφ πάντως τόνισε ότι δεν προχωράει η συνταγματική μεταρρύθμιση που προβλέπεται από τη συμφωνία του Μινσκ της 12 Φλεβάρη του 2014, όπως και ότι υπάρχουν παραβιάσεις της εκεχειρίας, ενώ σημείωσε ότι το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ πρέπει να παραμείνουν στην επικράτεια της Ουκρανίας.

Χτες επίσης αναφέρθηκε ο θάνατος σε μάχες 4 Ουκρανών στρατιωτών και ο τραυματισμός άλλων 8, ενώ οι πολιτοφυλακές στο Ντονέτσκ κατήγγειλαν τον ουκρανικό στρατό για νέους βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές.

Συνάντηση στο Μινσκ

Πάντως, χτες, έγινε γνωστό ότι στο Μινσκ της Λευκορωσίας, πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα, συνάντηση των υποομάδων εργασίας για την ανθρωπιστική βοήθεια και την ασφάλεια της λεγόμενης Ομάδας Επαφής, που αποτελείται από εκπροσώπους της κυβέρνησης του Κιέβου, των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), της Ρωσίας και επιβλέπει ο ΟΑΣΕ. Ωστόσο, από την συνάντηση δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες.

ΚΙΝΕΖΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Περιοδεία σε χώρες της Λατινικής Αμερικής

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Περιοδεία σε χώρες της Λατινικής Αμερικής ξεκίνησε από χτες ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ. Πρώτος σταθμός είναι η Βραζιλία, όπου συναντήθηκε με την πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ και ακολουθούν τις επόμενες μέρες το Περού, η Κολομβία και η Χιλή. Ο Λι που ακολουθείται από αξιωματούχους τραπεζών και επιχειρήσεων προωθεί σειρά συμφωνιών που θα διευκολύνουν τη δράση των κινεζικών μονοπωλίων στη συγκεκριμένη ήπειρο και στους εμπορικούς δρόμους που θέλει η Κίνα, για να συνδεθούν τα λιμάνια και των δύο πλευρών του Ατλαντικού και του Ειρηνικού στη συγκεκριμένη ήπειρο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, συμφωνήθηκε επένδυση 50 δισ. δολαρίων σε υποδομές και συγκεκριμένα στην κατασκευή σιδηροδρόμου που θα συνδέει την ακτή της Βραζιλίας στον Ατλαντικό με την ακτή του Περού στον Ειρηνικό, προκειμένου να μειωθεί το κόστος των εξαγωγών προς την Κίνα. Επίσης, θα χρηματοδοτηθούν κοινοπραξίες για την παραγωγή χάλυβα, όπως και σε τομείς των ανταλλακτικών αυτοκινήτων, της Ενέργειας, των λιμένων, της υδροηλεκτρικής ενέργειας. Θυμίζουμε ότι φέτος το Γενάρη ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε για συνολικές επενδύσεις στη Λατινική Αμερική ύψους 250 δισ. ευρώ σε περίοδο δεκαετίας.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Επικρίσεις για τη «λεγόμενη αντιτρομοκρατική επιχείρηση»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εντονες επιφυλάξεις για τις προσπάθειες ανακατάληψης της πρωτεύουσας της δυτικής ιρακινής επαρχίας, Ανμπαρ, Ραμάντι από μέλη σιιτικών πολιτοφυλακών εκφράζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, εκτιμώντας ότι η εμφάνισή τους στην περιοχή θα αναζωπυρώσει τις θρησκευτικές, σεχταριστικές αντιθέσεις με τους Σουνίτες - κατοίκους που έχουν απομείνει στην πόλη.

Παράλληλα, στελέχη του Κογκρέσου και από τα δύο κόμματα αποδοκιμάζουν ως «αποτυχημένη» τη στρατηγική της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, επιχειρώντας κάποιοι εξ αυτών να επαναφέρουν σαν «λύση» την επιστροφή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Από τους επικριτές της πολιτικής του Λευκού Οίκου στο Ιράκ είναι και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζο Μπένερ που υποστήριξε χτες ότι το σχέδιο Ομπάμα για το Ιράκ δεν αποδίδει και ότι «πρέπει να εμφανίσει μία πραγματική στρατηγική για την ήττα της τρομοκρατικής απειλής» στη χώρα.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το δράμα των 25.000 κατοίκων του Ραμάντι, που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και αναζητούν σε ασφαλέστερες περιοχές της χώρας καταφύγιο από τις συγκρούσεις, δίχως τρόφιμα, νερό, ρούχα ή άλλα μέσα.

Στη Συρία, πάντως, τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» ανακοίνωσαν πως κατάφεραν να καταλάβουν και την τελευταία βάση του συριακού στρατού στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ (κοντά στα σύνορα με την Τουρκία), τη βάση Αλ Μαστούμα, έπειτα από σφοδρές μάχες τριών ημερών. Αξιωματούχοι της Συρίας παραδέχθηκαν ότι τα στρατεύματά της αποχώρησαν από το Αλ Μαστούμα, τονίζοντας ότι πρόκειται για αναδίπλωση με στόχο την ενίσχυση αμυντικής θωράκισης γύρω από την περιοχή Αρίχα.

Πάντως, χτες Αμερικανοί αξιωματούχοι, αναφερόμενοι στην πρόσφατη επιχείρηση κομάντος της ομάδας Δέλτα στην Ανατολική Συρία αποκάλυψαν ότι το πραγματικό όνομα του Τυνήσιου λεγόμενου «υπουργού Οικονομικών» του «Ισλαμικού Κράτους» που ήταν υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, για το λαθρεμπόριο πετρελαίου δεν είναι Αμπού Σαγιάφ, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά Φάθι μπιν Αουν Μπιν Τζίλντι Μουράντ. Οι Αμερικανοί σημείωσαν ότι η χήρα του Μουράντ, Ουμ, που αιχμαλωτίστηκε κατά την επιχείρηση των κομάντος της δύναμης Δέλτα, ανακρίνεται σε ιρακινή φυλακή, είναι «συνεργάσιμη και παρέχει σημαντικές πληροφορίες» για το «Ισλαμικό Κράτος».

  • Στα Τίρανα χτες πραγματοποιήθηκε σεμινάριο με πρωτοβουλία της αμερικανικής πρεσβείας στην Αλβανία που υποτίθεται πως είχε στόχο την εξεύρεση τρόπων για την αποθάρρυνση και την αποτροπή στρατολόγησης Ευρωπαίων τζιχαντιστών από το «Ισλαμικό Κράτος». Χτες, επίσης ανακοινώθηκε ότι Συρία και Ιράν υπέγραψαν συμφωνίες στους τομείς του πετρελαίου, του ηλεκτρισμού και της βιομηχανίας.
ΥΕΜΕΝΗ
Σφοδρός βομβαρδισμός της πρωτεύουσας

ΣΑΝΑΑ.--

Σε από αέρος σφοδρό σφυροκόπημα της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά, προχώρησαν χτες τα βομβαρδιστικά του 10μελούς αραβικού στρατιωτικού συνασπισμού με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους της πόλης και φόβο για νέα σημαντική αύξηση του αριθμού των θυμάτων μεταξύ αμάχων.

Πριν από το νέο σφυροκόπημα της Σαναά, που θεωρείται από τα πιο σφοδρά των τελευταίων βδομάδων, οι άμαχοι που σκοτώθηκαν στη διάρκεια της ιμπεριαλιστικής επίθεσης της Σ. Αραβίας ξεπέρασαν επισήμως τους 1.850 και οι τραυματίες τους 7.300.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ