ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Αρχισε με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Icon

Στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, τεράστια παραμένουν τα προβλήματα στη δασοπυρόσβεση και στις συνθήκες εργασίας του προσωπικού της Πυροσβεστικής, που έχει ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό και το θάνατο πυροσβεστών. Τα παραπάνω ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Σωτήρης Ζαριανόπουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναφέρει τα εξής:

«Τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα, ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, πολιτική υποβάθμισης της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Εντείνεται η εμπορευματοποίηση των δασών, εκχωρήθηκαν αρμοδιότητες για τη διαχείρισή τους σε μονοπωλιακούς ομίλους, με αντιλαϊκές - αντιδραστικές αλλαγές στη νομοθεσία.

Την τελευταία πενταετία, συρρικνώθηκαν οι κρατικές δαπάνες πυρόσβεσης. Στην Πυροσβεστική, υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού, απλήρωτες ώρες υπηρεσίας και χρωστούμενα ρεπό, εντατικοποίηση, με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των τραυματισμών και των θανάτων πυροσβεστών. Επίσης, υποβάθμιση της συντήρησης και επισκευής του μηχανολογικού εξοπλισμού, τη στιγμή που δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ για τη μίσθωση εναέριων μέσων πυρόσβεσης από το ΝΑΤΟικό οργανισμό "NAMSA".

Παράλληλα, εκχωρούνται αρμοδιότητες πυρόσβεσης στους δήμους, με αποτέλεσμα να επωμίζονται οι εργαζόμενοι δημοτική φορολογία για την παροχή υπηρεσιών πυρόσβεσης, συχνά με εθελοντικό χαρακτήρα, με συνέπεια τη συνολική υποβάθμιση αυτών των υπηρεσιών.

Εν όψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, πώς τοποθετείται η Επιτροπή

- στην αναγκαιότητα για αντιπυρικό σχεδιασμό με επίκεντρο την πρόληψη και τη διάθεση των αναγκαίων κονδυλίων

- στο αίτημα για άμεσες προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών στην Πυροσβεστική, την Πολιτική Προστασία και τη Δασική Υπηρεσία, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων, με σταθερές σχέσεις εργασίας

- στην κατάλληλη οργάνωση των υποδομών και του έμψυχου υλικού των επίγειων δυνάμεων, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό;».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Να διασφαλιστεί η εργασία των σχολικών καθαριστριών

Στο πλαίσιο της διεξαγωγής του πρόσφατου Συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο ζητείται από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση της καθαριότητας των σχολικών μονάδων και των εργασιακών δικαιωμάτων των καθαριστριών.

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

«Τον Ιούνη του 2015 λήγει, με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, η δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων που για χρόνια ανανεώνουν χιλιάδες συμβασιούχες καθαρίστριες στα σχολεία μας βάσει το νόμο 4186/2013 άρθρο 50 παρ. 1. Οπως ορίζει η 2η παράγραφος του ίδιου άρθρου "για το διδακτικό έτος 2015 - 2016 οι συμβάσεις θα καταρτίζονται από τους οικείους δήμους και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία".

H κυβέρνηση, αντί να πάρει άμεσα μέτρα και να απαντήσει στο πρόβλημα, ανανεώνοντας άμεσα όλες τις συμβάσεις των καθαριστριών για την επομένη σχολική χρονιά, δίνοντας οριστική λύση στη συνέχεια με τη μονιμοποίησή τους στα σχολεία απεδέχθη, στον πρόσφατο νομό του υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τροπολογία - κοροϊδία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Η τροπολογία που πέρασε δίνει δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων μόνο μέχρι 31 - 12 - 2015, χωρίς να διασφαλίζει την καθαριότητα των σχολείων για το σύνολο της σχολική χρονιάς! Δεν διασφαλίζει επίσης ούτε τη χρηματοδότηση της αντίστοιχης λειτουργίας. Επιβεβαιώνεται και με αυτήν τη ρύθμιση - κοροϊδία ότι οι χιλιάδες συμβασιούχες καθαρίστριες των σχολείων οδηγούνται με βεβαιότητα σε απόλυση, για να έλθουν οι εργολάβοι και οι ΚΟΙΝΣΕΠ. Μέσα από αυτό το γεγονός, επίσης, αποκαλύπτεται και η υποκρισία της περιρρέουσας τάχα δέσμευσης της κυβέρνησης "ότι μάχεται ενάντια στις ομαδικές απολύσεις"! Οι απολύσεις περίπου 8,5 χιλιάδων καθαριστριών στα σχολεία που δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί τούς αποκαλύπτουν.

Επιμένουμε: Η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν με ευθύνη τους να επανεξετάσουν χωρίς καθυστέρηση αυτό το καίριο για τη λειτουργία των σχολείων ζήτημα. Ενας δρόμος σήμερα υπάρχει για τη λύση του: Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων για τη σχολική χρονιά 2015 - 2016, διασφαλίζοντας η κυβέρνηση τη χρηματοδότηση αυτής της λειτουργίας και δίνοντας οριστική λύση με τη μονιμοποίηση των καθαριστριών στα σχολεία».

Δίνει τα αποθεματικά ο Δήμος Βόλου

Να δοθούν τ' αποθεματικά του δήμου Βόλου στην ΤτΕ, όπως ζητάει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συμφωνούν η δημοτική αρχή του Αχ. Μπέου, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης των ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.

Αυτή η συμφωνία - σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ - επιβεβαιώνει την πολιτική τους ταύτιση παρά τις αποπροσανατολιστικές κατά καιρούς υβριστικές τους ψευτοαντιπαραθέσεις και τονίζει: «Η απόφασή τους αυτή δεν απορρέει από "πατριωτικό καθήκον". Είναι μέτρο ύστερα από αξίωση της τρόικας και των "θεσμών" για τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών των δήμων. Την ίδια στιγμή που χαρίζουν τα αποθεματικά, τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε υποδομές και σε προσωπικό, που, μαζί με την υποβάθμιση των υπηρεσιών, διαμορφώνουν εχθρικό τοπίο για τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ κατέθεσαν πρόταση που περιλαμβάνει:

  • Καμιά παραχώρηση των αποθεματικών και των διαθεσίμων για πληρωμή του χρέους και των δανειστών.
  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των περιφερειών και των δήμων με αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου στο 45%.
  • Εξασφάλιση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.
  • Να λυθεί το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων στους δήμους με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος.
  • Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση και των οφειλομένων σ' αυτήν. Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης για νησιά και απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.
  • Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου («Καλλικράτης» - μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι) που κατευθύνουν την ΤΔ να δρα ανταποδοτικά και επιχειρηματικά.

Η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και στο Δήμο Βόλου. Με αποφάσεις των σωματείων τους να στηρίξουν την πρόταση του ΚΚΕ και να απαιτήσουν να σταματήσει η εφαρμογή της πολιτικής που στόχο έχει να διασφαλίσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των δανειστών.

ΠΕΚΑΜ
Προσκύνημα στη Μακρόνησο

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) διοργανώνει, την Κυριακή 7/6/2015, εκδήλωση τιμής και μνήμης - προσκύνημα στον ιστορικό τόπο βασανιστηρίων της Μακρονήσου. Το πρόγραμμα, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει ξενάγηση στο μαρτυρικό νησί και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Αναχώρηση πούλμαν από πλ. Κάνιγγος 7.30 π.μ.

Κρατήσεις θέσεων: ΠΕΚΑΜ, τηλ. 210-3247820, 6974278797, 6977513165

  • Στην εκδήλωση - προσκύνημα στη Μακρόνησο που διοργανώνει η ΠΕΚΑΜ την Κυριακή 7/6, συμμετέχει και ο ΟΦΟΝ, καλώντας τα μέλη και τους φίλους του να συμμετάσχουν, για να τιμήσουν τους χιλιάδες γνωστούς και άγνωστους αγωνιστές που εξορίστηκαν και βασανίστηκαν από το αστικό κράτος, στο ξερονήσι της Μακρονήσου. Το πούλμαν θα ξεκινήσει από τα γραφεία του Ομίλου στη Νίκαια, με ενδιάμεσες στάσεις για παραλαβή συμμετεχόντων και από το Λαύριο με καράβι θα περάσουμε στον τόπο εξορίας! Πληροφορίες για συμμετοχή στα τηλέφωνα του Ομίλου και στο τηλ. 6937839761.
Διάσωση μεταναστών στο Ιόνιο

Σώοι εντοπίστηκαν μετανάστες που επέβαιναν σε πλοιάριο, ταξιδεύοντας στο Ιόνιο. Συγκεκριμένα, με ταχύπλοο του Λιμενικού και ένα ιδιωτικό σκάφος, μεταφέρθηκαν στο Γάι των Παξών οι 38 μετανάστες που βρίσκονταν σε ακυβέρνητο ξύλινο πλοιάριο, το οποίο χτες εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ενώ έπλεε 12 μίλια νοτιοδυτικά των Αντίπαξων.

Ο θάλαμος επιχειρήσεων του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, όταν έλαβε το σήμα κινδύνου, ενημέρωσε αμέσως για την υπόθεση τα πλησιέστερα λιμεναρχεία και ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης. Κινητοποιήθηκαν για τον εντοπισμό τους ελικόπτερο, δύο σκάφη του Λιμενικού και παραπλέον σκάφος. Οι μετανάστες μετά τους Παξούς θα μεταφερθούν στην Κέρκυρα.

Εξάλλου, χτες, 35 αλλοδαποί πιάστηκαν στη θαλάσσια περιοχή Αεροδρομίου της Λέσβου, 48 στην περιοχή Αγίας Ελένης της Χίου, 36 στη θαλάσσια περιοχή Μαρίνα της Κω, 64 στη θαλάσσια περιοχή Ψαλίδι του νησιού, 37 στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του Φαρμακονησίου, 52 στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Οινουσσών, 62 στο λιμένα της Χίου και 36 πάλι στο Φαρμακονήσι.

Αυτοπυρπολήθηκε

Σε πολύ σοβαρή κατάσταση μεταφέρθηκε χτες στο νοσοκομείο νεαρός άντρας που επιχείρησε να πυρποληθεί στη μέση του δρόμου, στον Πειραιά. Το τραγικό περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 3.00 τα ξημερώματα, στην οδό Βιτωλίων 38.

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, ο άγνωστος, που κατάγεται από τη Συρία, περιέλουσε με εύφλεκτο υγρό το σώμα του και στη συνέχεια έβαλε φωτιά. Αμέσως, το κορμί του τυλίχτηκε στις φλόγες και ο ίδιος άρχισε να φωνάζει. Περίοικοι επιχείρησαν να τον βοηθήσουν και ύστερα από λίγη ώρα κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά.

Ο 30χρονος αυτόχειρας μεταφέρθηκε με βαριά εγκαύματα και σε πολύ σοβαρή κατάσταση στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. Την προανάκριση της υπόθεσης έχει αναλάβει η Αστυνομία και μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα του αυτοπυρπολισμού. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι από τις φωνές του κατάλαβαν πως επρόκειτο για αλλοδαπό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ