Eurokinissi |
Ετσι, όσα ειπώθηκαν χτες στην ενημέρωση συντακτών από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Γ. Κουμουτσάκο, επιβεβαιώνουν την παραπάνω εκτίμηση. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υποστήριξε ότι «Το αίτημα για εκλογές είναι ήδη αίτημα της κοινωνίας που ασφυκτιά, αλλά και πράξη πολιτικής ευθύνης, από πλευράς της ΝΔ. Στόχος είναι ένας: Να σταματήσει η πορεία κατάρρευσης της χώρας. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει λύσεις σε τίποτα. Το αποδεικνύουν η νεκρή αγορά, η παρατεινόμενη ανεργία, η παραλυτική εκκρεμότητα στην αξιολόγηση, η εκτός ελέγχου κατάσταση στο Προσφυγικό, η καταρράκωση των θεσμών. Η Ελλάδα είναι σήμερα ακυβέρνητη. Και αυτό πρέπει να σταματήσει».
Ωστόσο, δεν κατάφερε να απαντήσει, στο ότι αφού θέλουν εδώ και τώρα εκλογές, γιατί δεν το προκάλεσαν, καταθέτοντας την Τρίτη, στη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, πρόταση μομφής. Γιατί ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης, τη Δευτέρα, σε ειδική εκδήλωση, ζήτησε συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να διασφαλίζονται «σταθεροί κυβερνητικοί κύκλοι», μόλις μια μέρα μετά βγήκε να ζητήσει εκλογές; Βεβαίως, για τα λαϊκά συμφέροντα τίποτα θετικό δεν προκύπτει από τέτοιες ενέργειες και δεν πρέπει να εγκλωβίζονται σ' αυτήν την κάλπικη αντιπαράθεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων για το λαό, αφού ο καβγάς γίνεται για το πάπλωμα του κεφαλαίου.
Βεβαίως, την ίδια ώρα που η ΝΔ οξύνει τους τόνους της αντιπαράθεσης απέναντι στην κυβέρνηση και ζητά να φύγει, εταίροι τους από το εξωτερικό, π.χ. οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, τής αναγνωρίζουν ότι προσπαθεί και τα πηγαίνει καλύτερα στην προώθηση καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, από ό,τι οι προκάτοχοί της, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ...
Μια εξήγηση που δίνεται για την τέτοια πρεμούρα της ΝΔ - πέρα από τον αποπροσανατολισμό του λαού μέσα από την όξυνση της δικομματικής κοκορομαχίας - είναι ότι η ηγεσία απευθύνεται και στο εσωκομματικό ακροατήριο, θέτοντάς το σε εγρήγορση, πετώντας του το «τυράκι» της επερχόμενης διαχείρισης της αστικής εξουσίας.
Αλλωστε, τρέχουν εσωκομματικές διαδικασίες που έχουν προκαλέσει ήδη γκρίνιες. Π.χ. αυτήν την Κυριακή οι νεοδημοκράτες στήνουν κάλπες, ενόψει του 10ου τακτικού συνεδρίου του κόμματος στα τέλη του Απρίλη, για την ανάδειξη συνέδρων. Και έχουν ήδη εκδηλωθεί γκρίνιες για τον τρόπο ανάδειξής τους και τον αριθμό τους, ακόμα και για αποκλεισμούς στελεχών. Επίσης, την Κυριακή ψηφίζουν και για την ανάδειξη προέδρων και ΔΣ των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων του κόμματος. Αλλη μια διαδικασία όπου οπωσδήποτε θα υπάρχουν και ...χαμένοι, με πρόσθετα παράπονα που όπως φαίνεται η ηγεσία θέλει να καταλαγιάσει με όποιον τρόπο.
Σε μια σειρά άλλα ζητήματα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι αρνήθηκε την πρόταση της ΝΔ να στηθεί Εξεταστική Επιτροπή «σ' ό,τι αφορά την οδυνηρή περίοδο Τσίπρα - Βαρουφάκη ή Βαρουφάκη - Τσίπρα», λέγοντας ότι «την αφήνει έκθετη σε κυρίαρχα ερωτήματα της ελληνικής κοινής γνώμης», όπως «Τι επιτέλους έγινε; Ποιος σχεδίαζε κατάληψη του Νομισματοκοπείου; Υπήρχε δεύτερο σχέδιο για δραχμή; Και αν υπήρχε, ποιος το ετοίμαζε; Και αν το ετοίμαζε κάποιος, είναι δυνατόν ένας Πρωθυπουργός να μην το γνωρίζει;» κ.ά.
Αργότερα το απόγευμα, ο Κουμουτσάκος γνωστοποίησε ότι «για λόγους αρχής», η ΝΔ υπερψηφίζει την πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ. Υποστήριξε, εξάλλου, ότι «η ΝΔ έχει διαχρονικά ταχθεί εμπράκτως υπέρ της διαφάνειας στο δημόσιο βίο» και ξανακάλεσε τα κυβερνητικά κόμματα να αποδεχθούν την Εξεταστική Επιτροπή που θέλει η ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΝΔ μαζεύει στοιχεία για δάνεια π.χ. της «Αυγής», άλλων «φιλικών» προς την κυβέρνηση μέσων, καναλαρχών και εκδοτών, προκειμένου να οξύνει το δικομματικό καβγά με την κυβέρνηση στην Εξεταστική που αυτή προκρίνει.
Τέλος, να καταγραφεί και η απάντηση Κουμουτσάκου στο ερώτημα πώς αντιμετωπίζει η ΝΔ τα σχέδια για στήσιμο κόμματος στα δεξιά της από παράγοντες όπως ο Γ. Καρατζαφέρης και ο Τ. Μπαλτάκος. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επέμεινε ότι η ΝΔ καλύπτει το σύνολο του πολιτικού φάσματος από την «παραδοσιακή δεξιά» έως το «εκσυγχρονιστικό κέντρο», και κάλεσε όσους πιστεύουν «οπορτουνιστικά» - όπως είπε - ότι μπορεί να πάρουν κάτι από το «ήδη υπάρχον» πολιτικό σκηνικό, να απευθυνθούν στο «ήδη υπάρχον άκρο», παραπέμποντας στη Χρυσή Αυγή, υπονοώντας ότι μόνο από εκεί μπορεί να αλιεύσει ψήφους το κυοφορούμενο δεξιό μόρφωμα, κι ότι η ΝΔ δεν έχει να φοβάται από μια τέτοια κίνηση.
Συγκροτούν κοινή «επιτροπή θέσεων και διαλόγου»
Eurokinissi |
Από τη χτεσινή συνάντηση των επικεφαλής του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ |
Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση η Φ. Γεννηματά,«σήμερα έγινε το πρώτο βήμα. Από τη μεριά μας, από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες (...) προκειμένου να διαμορφωθεί ένα δυναμικό, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό ρεύμα που (...) θα σταθεί απέναντι στην προσπάθεια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσουν ένα διχαστικό δίπολο που μόνο σε αδιέξοδο οδηγεί».
Ο δε Στ. Θεοδωράκης εκτίμησε: «Ηταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Οπως έχω ξαναπεί, το θέμα δεν είναι να ενωθούν οι μηχανισμοί για να σωθούν (...) Είπαμε με την κα Γεννηματά ότι είναι απαραίτητο να συναινέσουμε στη δημιουργία μιας επιτροπής θέσεων και διαλόγου με την κοινωνία, μιας επιτροπής στην οποία δεν θα έχει πλειοψηφία ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε το Ποτάμι, όπου οι περισσότεροι θα προέρχονται από την κοινωνία (...) Μια επιτροπή που σε εύλογο χρονικό διάστημα (σ.σ.: αργότερα το προσδιόρισε σε 2 μήνες)θα μας δώσει ένα πλαίσιο θέσεων και τη δυνατότητα σε αυτό το εγχείρημα να προστεθεί νέος κόσμος».
Και επέμεινε: «Υπάρχουν δυνάμεις στον προοδευτικό, μεσαίο και κεντρώο χώρο - ο καθένας δίνει έναν δικό του ορισμό - δυνάμεις φιλελεύθερες και προοδευτικές, αριστερές και μεταρρυθμιστικές, δυνάμεις της οικολογίας, που βασανίζονται για να βρουν ένα νέο πλαίσιο που να απαντά στα μεγάλα προβλήματα που έχει σήμερα ο τόπος».
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο κοινοβουλευτικής σύμπραξης ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού, όπως θέλει το ΠΑΣΟΚ, ούτε δεσμεύτηκε ούτε το απέκλεισε: «Με τις προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ σε κάποιες περιπτώσεις συνεργαζόμαστε μαζί τους στη Βουλή. Βεβαίως, ανάλογα την πορεία της επιτροπής θα υπάρχουν πράγματα και κοινοί βηματισμοί και μέσα στο Κοινοβούλιο».
Παραπέρα, εμφανίστηκε να διαψεύδει ότι δέχεται πιέσεις από τους ευρωσοσιαλιστές για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν υπάρχει καμία πίεση - τουλάχιστον εμείς δεν δεχόμαστε καμία - για την οποιαδήποτε συνεργασία». Πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξυπηρετεί τις προοδευτικές δυνάμεις. Εχει μία συντηρητική πολιτική και ως εκ τούτου σε αυτή την συζήτηση και σε αυτόν τον διάλογο δεν συμμετέχει».
Επίσης, απέκλεισε από το σχήμα που απεργάζονται ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι την Ενωση Κεντρώων, λέγοντας ότι δεν υπάγεται στις «ευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας».
Νωρίτερα, το πρωί, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», είπε για το διάλογο του Ποταμιού με το ΠΑΣΟΚ: «Το θέμα δεν είναι να ενωθούμε αλλά να πολλαπλασιαστούμε. Θέλουμε μια νέα συμμαχία αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσοι και ποιοι θα προσέλθουν στο διάλογο. Αν στο τέλος της ημέρας, στο δωμάτιο έχει μείνει η ΝΔ, η Φώφη Γεννηματά και εγώ δεν θα έχει νόημα», συμπλήρωσε, βάζοντας ουσιαστικά πιο «φιλόδοξους» στόχους για το ρόλο που θα διαδραματίσει ένας τέτοιος πόλος στο αστικό πολιτικό σύστημα.
Παράλληλα, στον απόηχο επιστολής που έστειλε και στον Γ. Παπανδρέου - όπως αυτή που έστειλε προηγούμενα στην Φ. Γεννηματά - για δημιουργία «κοινοβουλίου του κέντρου», είπε για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Ο κύριος Παπανδρέου λέει συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ δεν το βλέπω. Βλέπω μια τεράστια απόσταση από τη λαϊκίστικη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ».
Η σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να είναι - για την ώρα τουλάχιστον - το βασικό διαχωριστικό τους σημείο. Θεοδωράκης και Γεννηματά δεν θεωρούν ότι έχει θέση στον τέτοιο διάλογο, ενώ ο Παπανδρέου του αναγνωρίζει ρόλο. Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ απάντησε θετικά στην πρόσκληση Θεοδωράκη για συνάντησή τους, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «συμμετέχουμε σε αυτόν το διάλογο για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων».
Σημειωτέον, τέλος, ο Παπανδρέου θα συναντηθεί τις επόμενες μέρες με τον Β. Λεβέντη, με βασικό θέμα την ένταξη της Ενωσης Κεντρώων στη Σοσιαλιστική Διεθνή, οργάνωση στην οποία προεδρεύει ο επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ...