ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεχίζει τις προκλήσεις το ψευδοκράτος

Από την υποδοχή του ΥΠΕΞ της Τουρκίας από τον ηγέτη του ψευδοκράτους στις αρχές Ιούνη φέτος

Copyright 2017 The Associated

Από την υποδοχή του ΥΠΕΞ της Τουρκίας από τον ηγέτη του ψευδοκράτους στις αρχές Ιούνη φέτος
Οι δηλώσεις του ηγέτη του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο, Μουσταφά Ακιντζί, στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», όπου με ξεκάθαρο τρόπο έβαλε το ζήτημα των δύο «οντοτήτων - κρατών», που θα ήθελε «να συναντηθούν κάτω από τη στέγη της ΕΕ» και η διατύπωση ότι «θέλουμε να γίνουμε μέλος της διεθνούς κοινότητας», αποδεικνύουν ότι το σχέδιο της ντε φάκτο διχοτομικής λύσης στο Κυπριακό προωθείται συστηματικά. Ο Ακιντζί αναφέρθηκε και στην αποτυχημένη προσπάθεια συμφωνίας στις συνομιλίες της Ελβετίας, χαρακτηρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία «νύφη που δεν θέλει να χορέψει», κάνοντας για άλλη μια φορά πιο σαφές ότι η νέα προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε η τελευταία. Μόνο που ο κάθε γύρος διαπραγμάτευσης σηματοδοτεί και ένα ακόμα βήμα στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Εξάλλου, και χτες, μιλώντας στο χωριό Κόκκινα, στην περιοχή της Τυλληρίας στην εκδήλωση για τους γιορτασμούς των βομβαρδισμών της τουρκικής Αεροπορίας στις 8 Αυγούστου του 1964, όταν είχαν σημειωθεί μάχες με την Εθνική Φρουρά που διοικούσε ο εθνικιστής στρατηγός Γ. Γρίβας, σημείωσε με έμφαση: «Παρά το γεγονός ότι σήμερα η Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου δεν έχει αναγνωριστεί, είναι μια οντότητα, μια εξέλιξη, μια πραγματικότητα. Κανείς δεν πρέπει να παραβλέψει αυτήν την οντότητα». Πρέπει να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο χωριό είναι κατεχόμενο αλλά περικλείεται από εδάφη που ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, γι' αυτό και δόθηκε ειδική άδεια για να περάσουν με λεωφορεία περίπου 890 Τουρκοκύπριοι οι οποίοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και στη συνέχεια επέστρεψαν στα Κατεχόμενα.

Αναφερόμενος ο Ακιντζί στις διαπραγματεύσεις στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας, είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ήταν έτοιμη να «περπατήσει το τελευταίο μίλι» για μια δικοινοτική, διζωνική και ομόσπονδη λύση του Κυπριακού αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ήταν. Επίσης, υποστήριξε πως στο ζήτημα των εγγυήσεων η τουρκική πλευρά έδειξε ευέλικτη στάση και η ελληνοκυπριακή προσήλθε με τη θέση «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις και έφυγε με αυτή», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι στην έκθεση του ΟΗΕ, που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί το Σεπτέμβρη, θα ασκείται κριτική και στις δύο πλευρές.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις του Ακιντζί, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε: «Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός, το οποίο έχει επιβεβαιώσει με δημόσιες δηλώσεις του τόσο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κ. Τσαβούσογλου, όσο και ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, κ. Ναμί, ότι το αρνητικό αποτέλεσμα στο Κρανς Μοντάνα ήταν προϊόν της τουρκικής εμμονής για ύπαρξη εγγυητικών και παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο, καθώς επίσης για μόνιμη παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί. Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι, αν η Τουρκία και ο κ. Ακιντζί πραγματικά επιθυμούν την επίλυση του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ, ας ανταποκριθούν στη δημόσια πρόσκληση/πρόκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας εγκαταλείποντας θέσεις και προσεγγίσεις που σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν συνάδουν με την ιδιότητα ενός κράτους - μέλους της ΕΕ».

Το δεδομένο πάντως είναι ότι το Κυπριακό και η «λύση» που προετοιμάζεται από τις αστικές τάξεις των λεγόμενων εγγυητριών δυνάμεων, της Βρετανίας, που δεν διαπραγματεύεται την απομάκρυνση των βάσεών της από το νησί, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, που θέλει να κατοχυρώσει την κατοχή, της ΕΕ και των ΗΠΑ, είναι μέρος του πολύμορφου ανταγωνισμού στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για τους ενεργειακούς πόρους, τις διαδρομές των αγωγών μεταφοράς τους, όπως δείχνει και ο συνωστισμός ενεργειακών κολοσσών μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που στέλνουν για την προστασία των σχεδίων τους πολεμικά μέσα και στρατεύματα. Οπως άλλωστε βλέπουμε να συμβαίνει χρόνια τώρα και στη διπλανή Μέση Ανατολή.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Αντιδρά στις κυρώσεις ΗΠΑ κατά της Ρωσίας

Το ζήτημα των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Ρωσία (επικυρώθηκαν από τον Πρόεδρο Ντ. Τραμπ στις 2 Αυγούστου) και οι οποίες έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στις αστικές τάξεις πολλών χωρών - μελών της ΕΕ, γιατί θίγονται τα συμφέροντά τους, επανέρχεται με νέες δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Γερμανίας. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπουργού Εξωτερικών της χώρας, που δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «Βεστφαλικά Νέα», δηλώνει ότι «ο νόμος επιβολής κυρώσεων είναι επιβλαβής», ενώ «οι κυρώσεις εναντίον ευρωπαϊκών εταιρειών είναι εντελώς απαράδεκτες».

Επιχειρηματολογεί επίσης ότι υποσκάπτουν την «ενότητα της Δύσης και τη στενή συνεργασία που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους εταίρους». Σημειώνει επίσης ότι «η Ευρώπη θα χάσει από την κρίση των σχέσεων ΗΠΑ - Ρωσίας» και ότι «η συνεργασία των χωρών αυτών είναι απαραίτητη στη Συρία, τη Λιβύη, την Ουκρανία, στον αγώνα κατά του "Ισλαμικού Κράτους" και σε πολλά άλλα θέματα».

Τάσσεται υπέρ «του διαλόγου και της προσφοράς συνεργασίας» για να «μείνει ενωμένη η δυτική συμμαχία».

Στο φόντο της κριτικής των αστικών κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας κατά των αμερικανικών κυρώσεων, είναι βασικό στοιχείο η διαπάλη που γίνεται για το μεγάλο θέμα της Ενέργειας και της ενεργειακής τροφοδοσίας της ΕΕ, που εξακολουθεί να εξαρτάται κατά 30% από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο «Βόρειος Αγωγός 2» («Nord Stream 2»), που έχει σχεδιαστεί να πηγαίνει παράλληλα με τον ομώνυμο αγωγό «1», οποίος θα πολλαπλασιάσει τις ποσότητες του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Σε αυτό το σχέδιο συμμετέχουν οι γερμανικές εταιρείες «Wintershall» και «Uniper», η βρετανο-ολλανδική «Shell», η αυστριακή OMV και η γαλλική «Engie», και βέβαια η ρωσική «Gazprom». Οι ΗΠΑ έχουν κάθε συμφέρον να πλήξουν αυτό το έργο και οι Γερμανοί και άλλοι να αντιδρούν στα μέτρα που το ακυρώνουν. Οι μεν πρώτες θέλουν να αποτρέψουν την έλευση της ρωσικής Ενέργειας, χρησιμοποιώντας μάλιστα και επιχειρήματα που ακούγονται στην ΕΕ για «απεξάρτηση από τη Ρωσία», και φυσικά απώτερος στόχος είναι να προωθήσουν το δικό τους σχιστολιθικό αέριο, που έχει αλλάξει τα ενεργειακά δεδομένα. Θέλουν να το μεταφέρουν σε υγροποιημένη μορφή LNG με πλοία στην Ευρώπη και ήδη προχωράνε στη δημιουργία τερματικών σταθμών στα Βαλκάνια. Οι Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί καπιταλιστές από την άλλη, βλέπουν ότι είναι πολύ φτηνότερη επιλογή οι ρωσικοί αγωγοί, και γι' αυτό αντιδρούν.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πρόσβαση στη βάση του Ικονίου σε βουλευτές δίνει η Τουρκία

Εναλλαγές έχουν οι σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας, που ουσιαστικά μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον περσινό Ιούλη έχουν ψυχρανθεί. Πιο «φωναχτό» παράδειγμα η άρνηση της Αγκυρας να επιτρέψει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφτούν Γερμανούς στρατιώτες στη αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, μια βάση που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της απόπειρας πραξικοπήματος. Μέσα στον Ιούλη, μάλιστα, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε και πραγματοποιεί την μετεγκατάσταση των γερμανικών στρατευμάτων από τη βάση του Ιντσιρλίκ (τμήμα της χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ) στην Ιορδανία, σε απάντηση της στάσης της Τουρκίας.

Χτες, πάντως, έγινε γνωστό ότι η Τουρκία έχει συμφωνήσει να επιτρέψει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφτούν τους στρατιώτες που υπηρετούν σε μια αεροπορική βάση στο Ικόνιο, απαντώντας θετικά σε επιστολή του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, μετά την άρνηση της Αγκυρας να δεχτεί ανάλογη επίσκεψη εκεί τον Ιούλη. Σε επιστολή του ο Γερμανός ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Αμυνας του γερμανικού Κοινοβουλίου αναφέρει πως η Τουρκία έχει συμφωνήσει με πρόταση του ΝΑΤΟ για επίσκεψη στη συγκεκριμένη αεροπορική βάση στις 8 Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με την πρόταση, η αντιπροσωπεία του γερμανικού Κοινοβουλίου (που με βάση το Σύνταγμα πρέπει να ελέγχει τα στρατεύματα) θα συνοδεύεται από την αναπληρώτρια γενική γραμματέα του ΝΑΤΟ, Ρόουζ Γκοτεμέλερ. Ωστόσο, η κυβέρνηση Ερντογάν θα ζητήσει να ελέγξει τη λίστα των συμμετεχόντων βουλευτών και ενδεχομένως να εκφράσει και πάλι αντιρρήσεις για τη σύνθεσή της. Αλλωστε, «νωπά» είναι τα παράπονα που έκανε προχτές ο Ερντογάν, ότι η γερμανική κυβέρνηση προστατεύει «τρομοκράτες», όπως θεωρεί μέλη του λεγόμενου κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν και Κούρδους του PKK.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ