Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεχίζει τις προκλήσεις το ψευδοκράτος

Από την υποδοχή του ΥΠΕΞ της Τουρκίας από τον ηγέτη του ψευδοκράτους στις αρχές Ιούνη φέτος

Copyright 2017 The Associated

Από την υποδοχή του ΥΠΕΞ της Τουρκίας από τον ηγέτη του ψευδοκράτους στις αρχές Ιούνη φέτος
Οι δηλώσεις του ηγέτη του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο, Μουσταφά Ακιντζί, στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», όπου με ξεκάθαρο τρόπο έβαλε το ζήτημα των δύο «οντοτήτων - κρατών», που θα ήθελε «να συναντηθούν κάτω από τη στέγη της ΕΕ» και η διατύπωση ότι «θέλουμε να γίνουμε μέλος της διεθνούς κοινότητας», αποδεικνύουν ότι το σχέδιο της ντε φάκτο διχοτομικής λύσης στο Κυπριακό προωθείται συστηματικά. Ο Ακιντζί αναφέρθηκε και στην αποτυχημένη προσπάθεια συμφωνίας στις συνομιλίες της Ελβετίας, χαρακτηρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία «νύφη που δεν θέλει να χορέψει», κάνοντας για άλλη μια φορά πιο σαφές ότι η νέα προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε η τελευταία. Μόνο που ο κάθε γύρος διαπραγμάτευσης σηματοδοτεί και ένα ακόμα βήμα στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Εξάλλου, και χτες, μιλώντας στο χωριό Κόκκινα, στην περιοχή της Τυλληρίας στην εκδήλωση για τους γιορτασμούς των βομβαρδισμών της τουρκικής Αεροπορίας στις 8 Αυγούστου του 1964, όταν είχαν σημειωθεί μάχες με την Εθνική Φρουρά που διοικούσε ο εθνικιστής στρατηγός Γ. Γρίβας, σημείωσε με έμφαση: «Παρά το γεγονός ότι σήμερα η Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου δεν έχει αναγνωριστεί, είναι μια οντότητα, μια εξέλιξη, μια πραγματικότητα. Κανείς δεν πρέπει να παραβλέψει αυτήν την οντότητα». Πρέπει να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο χωριό είναι κατεχόμενο αλλά περικλείεται από εδάφη που ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, γι' αυτό και δόθηκε ειδική άδεια για να περάσουν με λεωφορεία περίπου 890 Τουρκοκύπριοι οι οποίοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και στη συνέχεια επέστρεψαν στα Κατεχόμενα.

Αναφερόμενος ο Ακιντζί στις διαπραγματεύσεις στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας, είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ήταν έτοιμη να «περπατήσει το τελευταίο μίλι» για μια δικοινοτική, διζωνική και ομόσπονδη λύση του Κυπριακού αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ήταν. Επίσης, υποστήριξε πως στο ζήτημα των εγγυήσεων η τουρκική πλευρά έδειξε ευέλικτη στάση και η ελληνοκυπριακή προσήλθε με τη θέση «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις και έφυγε με αυτή», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι στην έκθεση του ΟΗΕ, που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί το Σεπτέμβρη, θα ασκείται κριτική και στις δύο πλευρές.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις του Ακιντζί, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε: «Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός, το οποίο έχει επιβεβαιώσει με δημόσιες δηλώσεις του τόσο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κ. Τσαβούσογλου, όσο και ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, κ. Ναμί, ότι το αρνητικό αποτέλεσμα στο Κρανς Μοντάνα ήταν προϊόν της τουρκικής εμμονής για ύπαρξη εγγυητικών και παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο, καθώς επίσης για μόνιμη παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί. Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι, αν η Τουρκία και ο κ. Ακιντζί πραγματικά επιθυμούν την επίλυση του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ, ας ανταποκριθούν στη δημόσια πρόσκληση/πρόκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας εγκαταλείποντας θέσεις και προσεγγίσεις που σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν συνάδουν με την ιδιότητα ενός κράτους - μέλους της ΕΕ».

Το δεδομένο πάντως είναι ότι το Κυπριακό και η «λύση» που προετοιμάζεται από τις αστικές τάξεις των λεγόμενων εγγυητριών δυνάμεων, της Βρετανίας, που δεν διαπραγματεύεται την απομάκρυνση των βάσεών της από το νησί, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, που θέλει να κατοχυρώσει την κατοχή, της ΕΕ και των ΗΠΑ, είναι μέρος του πολύμορφου ανταγωνισμού στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για τους ενεργειακούς πόρους, τις διαδρομές των αγωγών μεταφοράς τους, όπως δείχνει και ο συνωστισμός ενεργειακών κολοσσών μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που στέλνουν για την προστασία των σχεδίων τους πολεμικά μέσα και στρατεύματα. Οπως άλλωστε βλέπουμε να συμβαίνει χρόνια τώρα και στη διπλανή Μέση Ανατολή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ