Στο φόντο σχεδίων για διευθετήσεις που περιλαμβάνουν και τη «συνδιαχείριση» των υδρογονανθράκων
INTIME NEWS |
Οι διεργασίες «τρέχουν» ενώ μεγαλώνει και το επενδυτικό ενδιαφέρον για το νησί (φωτ. από το φιλέτο των Βαρωσίων, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο) |
Με κοινή συνισταμένη την ανάγκη διατήρησης των συγκλίσεων που διαμορφώθηκαν στις τελευταίες συνομιλίες, το 2017, σε Γενεύη και Κραν Μοντανά (που «κατοχύρωσαν» τη συμμετοχή του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα στο «σύστημα ασφαλείας» της Κύπρου), αύριο έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.
Οσο κι αν αυτή χαρακτηρίζεται «άτυπη», η ίδια της η προετοιμασία δίνει νέα ώθηση στις διεργασίες, παρασκηνιακές και μη, για διευθετήσεις στο Κυπριακό και ενεργότερη εμπλοκή στο σχεδιασμό που επιταχύνουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, στον ανταγωνισμό τους με άλλες δυνάμεις και κυρίως τη Ρωσία.
Η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, είχε προχτές τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ακιντζί, ο οποίος υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να διατηρεί «εποικοδομητική στάση» και «πολιτική αποφασιστικότητα» και θα πάρει μέρος στη συνάντηση με «εποικοδομητική συμπεριφορά και καλή πρόθεση, όπως πάντα».
Σε δηλώσεις του, ο Ακιντζί επανέλαβε ότι εάν ξεκινήσει νέος γύρος συνομιλιών «θα πρέπει να είναι μια διαδικασία επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και όχι ανοικτού τέλους», ενώ επέμεινε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η πρόταση που επανέφερε πρόσφατα για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, με σύσταση «κοινής επιτροπής Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων», χωρίς να προϋποτίθεται η λύση του Κυπριακού.
«Απευθύνω έκκληση και προς τις τρίτες πλευρές να βοηθήσουν ώστε το θέμα των υδρογονανθράκων να μην αποτελεί πηγή έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά να μετατραπεί σε πεδίο συνεργασίας, να μεταφέρουν και αυτοί στην ελληνοκυπριακή πλευρά τα απαραίτητα μηνύματα», επισήμανε, αναδεικνύοντας την «κινητικότητα» που μεγαλώνει για τη «συνεκμετάλλευση» των υδρογονανθράκων της περιοχής.
Η Λουτ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ν. Αναστασιάδη, κατά την οποία, σύμφωνα με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Κλέλια Βασιλείου, εξέφρασε «τη στήριξή της για ένα θετικό αποτέλεσμα» από την αυριανή συνάντηση και τόνισε ότι «παρακολουθεί τις εξελίξεις με ενδιαφέρον», σημειώνοντας παράλληλα «την πρόθεσή της «να επανέλθει στην Κύπρο το επόμενο διάστημα».
Ανάλογα με το αποτέλεσμα της συνάντησης, η Λουτ ίσως επιστρέψει στην Κύπρο τις επόμενες βδομάδες, για χωριστές ή και μία κοινή συνάντηση με τους δύο ηγέτες. Τις τελευταίες βδομάδες συζητιόταν ακόμα και το ενδεχόμενο οι Αναστασιάδης - Ακιντζί να έχουν νέα συνάντηση και με τον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ ενδεικτικά είναι και «σενάρια» που επανέρχονται για νέα «άτυπη» πενταμερή συνάντηση, με τη συμμετοχή δηλαδή και των τριών «εγγυητριών δυνάμεων», Ελλάδας - Κύπρου - Βρετανίας.
Πολλά αστικά επιτελεία μιλούν για «χαμηλές προσδοκίες» για την αυριανή συνάντηση, ωστόσο συνεχίζονται «ζυμώσεις» για νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο πλευρών.
Στο παρελθόν τα ΜΟΕ έχουν συνδεθεί ακόμα και με πολύ «ευαίσθητα» ζητήματα, όπως τα Βαρώσια, το τουριστικό φιλέτο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, όπου το τελευταίο δίμηνο το ψευδοκράτος επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, αξιοποιώντας και το αυξημένο ενδιαφέρον μεγαλοεπενδυτών από το εξωτερικό.
Δεν αποκλείεται και επίσκεψη Μπόλτον στο Βελιγράδι τις επόμενες βδομάδες
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--
Ετοιμη για κλιμάκωση των επίσημων αλλά και των άτυπων διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ δηλώνει η σερβική κυβέρνηση, μεσούντων του μεγάλου παζαριού και των ανταγωνισμών Ρωσίας - ΕΕ - ΗΠΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μήνες εντός και εκτός Δυτικών Βαλκανίων.
Εκτενές χτεσινό ρεπορτάζ της σερβικής εφημερίδας «Βετσέρνιε Νόβοστι» αναφέρει πως ο αντιπρόεδρος της σερβικής Βουλής Βλαντιμίρ Μαρίνκοβιτς, σε συνεργασία με στελέχη της σερβικής κυβέρνησης αλλά και τον Αμερικανό Ρεπουμπλικάνο βουλευτή από το Οχάιο, Στιβ Στίβερς, ετοιμάζει «εκστρατεία ενημέρωσης» το φθινόπωρο και ολοήμερη συζήτηση στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Βασικός στόχος των εκδηλώσεων θα είναι η «ενημέρωση» του αμερικανικού Κογκρέσου για το χρονικό των συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο και την ευρύτερη περιοχή και για τα ειδεχθή εγκλήματα Κοσοβάρων Αλβανών ενόπλων του ΟΥΤΣΕΚΑ στο τέλος της δεκαετίας του '90, πριν και μετά τη ΝΑΤΟική επίθεση το 1999 κατά της τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.
Οι πληροφορίες της σερβικής εφημερίδας αναφέρουν πως οι Σέρβοι αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος της σερβικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Κοσσυφοπέδιο, Μίλοβαν Ντρέκου, θα παρουσιάσουν νέα στοιχεία και μαρτυρίες με στόχο να αξιοποιηθούν αυτά στη μελλοντική διαπραγμάτευση μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας και να στηθεί (εφόσον καταστεί δυνατό) νέα δίκη σε βάρος του πρόσφατα παραιτηθέντος πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Ράμους Χαραντινάι, που είχε διατελέσει διοικητής του ΟΥΤΣΕΚΑ.
Η εκδήλωση - η ημερομηνία της οποίας δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί - θεωρείται «απάντηση» σε ανάλογη εκδήλωση που έστησε τον περασμένο Απρίλη στο αμερικανικό Κογκρέσο το αλβανικό λόμπι.
Νωρίτερα, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς δεν απέκλεισε να επισκεφθεί τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο στο τέλος Αυγούστου ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, εφόσον προηγουμένως εξασφαλιστεί πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο θα προβεί σε κάποια χειρονομία καλής θέλησης, όπως π.χ. μερική άρση των δασμών σε βάρος της Σερβίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.
Τα σχέδια της σερβικής κυβέρνησης προωθούνται σε μία περίοδο κατά την οποία η προ μηνός παραίτηση του Κοσοβάρου Αλβανού πρωθυπουργού «μπλόκαρε» τα σχέδια μίας νέας γαλλογερμανικής συνόδου στο Παρίσι, προκειμένου να επιτευχθεί νέα διαπραγμάτευση μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων Αλβανών με στόχο την περιβόητη συμφωνία «ομαλοποίησης» των διμερών σχέσεων, ώστε να περιοριστεί η ρωσική γεωπολιτική επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια.
Προβλέπει «κοινό επιχειρησιακό κέντρο»
ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Σε συμφωνία για τη θέσπιση «ζώνης ασφαλείας» στο έδαφος της βορειοανατολικής Συρίας κατέληξαν χτες αντιπροσωπείες Αμερικανών και Τούρκων στρατιωτικών αξιωματούχων, μετά από τριήμερες διαβουλεύσεις στο τουρκικό υπουργείο Αμυνας.
Σε λιτή ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα αναφέρεται πως συμφωνήθηκαν: α) «Γρήγορη εφαρμογή αρχικών μέτρων για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλειά της», β) το στήσιμο κοινού επιχειρησιακού κέντρου στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν «προκειμένου να γίνουν συντονισμός και διαχείριση της θέσπισης της ζώνης ασφαλείας» και γ) να μετατραπεί «η ασφαλής ζώνη σε διάδρομο ειρήνης» και «να καταβληθεί κάθε προσπάθεια» για να επιστρέψουν στη χώρα τους Σύροι πρόσφυγες.
Ωστόσο, τόσο η αμερικανική πρεσβεία όσο και το τουρκικό υπουργείο Αμυνας απέφυγαν την αναφορά σε κρίσιμα σημεία της συμφωνίας, όπως είναι το πλάτος και το μήκος της «ζώνης ασφαλείας» που επιχειρείται από την Αγκυρα να δημιουργηθεί, κυρίως σε κουρδικές περιοχές, ώστε να απομακρυνθούν (στην καλύτερη περίπτωση...) Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων YPG, τους οποίους θεωρεί «παρακλάδι του ΡΚΚ».
Φως σε αυτό το ασαφές ζήτημα ίσως ρίχνει χτεσινή δήλωση του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, ο οποίος, παρά την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, που επιτεύχθηκε - όπως είπε - όταν «οι αμερικανικές θέσεις ήρθαν πιο κοντά στις τουρκικές», προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι η Τουρκία «μπορεί να δράσει μονομερώς αν χρειαστεί». Η τουρκική κυβέρνηση, πάντως, προωθεί εδώ και πολύ καιρό τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στο έδαφος της βορειοανατολικής Συρίας, με βάθος 30,5 χλμ. και πλάτος 40,2 χλμ., απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση να πραγματοποιήσει νέα χερσαία επέμβαση ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.
Νωρίτερα, ο γενικός επιθεωρητής του Πενταγώνου, που είναι αρμόδιος για τις αμερικανικές ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ, εκτίμησε ότι το «Ισλαμικό Κράτος» ενίσχυσε τις δυνατότητές του να διεξάγει ανταρτοπόλεμο στο Ιράκ και αναδύεται ξανά στη Συρία αυτό το τρίμηνο.
Σχετική έκθεση υποστηρίζει ότι το «Ισλαμικό Κράτος» μπόρεσε να «ανασυνταχθεί» και να συνεχίσει τις «επιχειρήσεις» του στις δύο χώρες «εν μέρει» διότι οι τοπικές δυνάμεις, οι ιρακινές δυνάμεις Ασφαλείας και οι «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) «συνεχίζουν να μην μπορούν να διεξαγάγουν επιχειρήσεις ταυτόχρονα», ή να «φρουρούν περιοχές που έχουν εκκαθαρίσει».
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--
Την παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε η ιρανική κυβέρνηση προκειμένου να αρθούν οι κυρώσεις που επέβαλε πρόσφατα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ.
Σε επιστολή του Ιρανού πρέσβη στον ΟΗΕ, Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί, καταγράφεται το ενδεχόμενο οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος διπλωμάτη να δημιουργήσουν «επικίνδυνο προηγούμενο». Ο Ραβανσί κατηγορεί επίσης την Ουάσιγκτον ότι προχώρησε σε «επαίσχυντη παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου» προτρέποντας άλλες χώρες - μέλη του οργανισμού να καταδικάσουν τη συμπεριφορά των ΗΠΑ. Ζήτησε, τέλος, από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να διαδραματίσει «ενεργό ρόλο» για «την προάσπιση της ακεραιότητας των Ηνωμένων Εθνών» ώστε «εντός των ορίων της ευθύνης του να αντιμετωπίσει την τρέχουσα επικίνδυνη τάση».
Οι κυρώσεις σε βάρος του Ζαρίφ έχουν περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα καθώς αφορούν τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ, τα οποία δεν διαθέτει.