ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Πίσω από τη βιτρίνα του τουρισμού...

Το οδοιπορικό του «Ρ» στο πανέμορφο νησί φωτίζει τις εικόνες που δε διαφημίζουν τα τουριστικά γραφεία

Σχεδόν σε κάθε διαφημιστικό τουριστικό έντυπο φιγουράρει η Σαντορίνη. Εικόνες από την Καλντέρα, το ηφαίστειο, την κόκκινη παραλία, τον αρχαιολογικό χώρο, αποτελούν τη μεγάλη πρόκληση για κάθε τουρίστα σε όλο τον κόσμο και τα ταξιδιωτικά γραφεία, οι μεγαλοξενοδόχοι και οι εφοπλιστές, φροντίζουν να τα εκμεταλλευτούν στο έπακρο.

Πίσω όμως από αυτή την πράγματι πολύ όμορφη βιτρίνα, το νησί των περίπου 14.000 κατοίκων αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Οι κάτοικοι βιώνουν τις δραματικές επιπτώσεις της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε όλους του τομείς, όπως Παιδεία, αγροτική παραγωγή, περιβάλλον, πολιτισμό κ.ά. Και βλέπουν χρόνο με το χρόνο ότι τα εκατομμύρια του... τουριστικού προϊόντος που τους είχαν υποσχεθεί πως θα αλλάξουν τις ζωές τους, να μπαίνουν στις τσέπες μιας χούφτας ανθρώπων.

Το οδοιπορικό του «Ρ» «φωτίζει» τη Σαντορίνη που δε διαφημίζουν τα τουριστικά γραφεία. Τη Σαντορίνη των μαθητών μέσα σε παλιά κτίρια με σκουριασμένα σίδερα στις κολόνες, με ένα κουφάρι ναυαγίου στην Καλντέρα, ένα Νατοϊκό ραντάρ με καρκινογόνο ακτινοβολία, ένα κατεστραμμένο στέγαστρο αρχαιολογικού χώρου και την αγροτική παραγωγή που βρίσκεται σε συνεχή φθίνουσα πορεία.

Επικίνδυνα και ακατάλληλα σχολικά κτίρια

Μία από τις πολλές παράνομες προκάτ αίθουσες που αναγκάστηκαν να στήσουν
Μία από τις πολλές παράνομες προκάτ αίθουσες που αναγκάστηκαν να στήσουν
Σχολικά κτίρια με σκουριασμένα σίδερα στις κολόνες, άκρως επικίνδυνα να καταρρεύσουν σε έναν σεισμό, προκάτ αίθουσες παντού και μάλιστα παράνομα, σχολεία στεγασμένα σε παλιά γραφεία, χωρίς κατάλληλους χώρους και ένας παιδικός σταθμός που εδώ και 10 χρόνια βρίσκεται στα μπετά. Αυτή η εικόνα συνθέτει την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση των περίπου 2.000 μαθητών στη Σαντορίνη. Σε ένα νησί μάλιστα που, όπως ανέφεραν στο «Ρ» εκπαιδευτικοί, τα τελευταία χρόνια έχει περίπου 15% αύξηση του μαθητικού δυναμικού!

Οι εκπαιδευτικοί του νησιού αγανακτισμένοι κατήγγειλαν στο «Ρ» την παντελή αδιαφορία του κράτους, καθώς έχουν να γίνουν σχολικά κτίρια ... από τη δεκαετία του 1960, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1956. Την ίδια στιγμή όμως, η συνεχής αύξηση των μαθητών ανάγκασε τους τοπικούς φορείς να στεγάσουν τους μαθητές σε άλλα δημόσια κτίρια, όπως παλιών κοινοτήτων, ταχυδρομείων κ.ά. Το συγκλονιστικό είναι ότι όλα τα δημόσια κτίρια που κατασκευάστηκαν μετά τους σεισμούς έγιναν με μπετό στο οποίο χρησιμοποιήθηκε θαλασσινό νερό! Το αποτέλεσμα είναι σήμερα τα σίδερα στις βάσεις και τις κολόνες των κτιρίων να έχουν κυριολεκτικά σκουριάσει. Είναι χαρακτηριστικό, όπως κατήγγειλαν οι εκπαιδευτικοί, ότι σε αλλεπάλληλες ενοχλήσεις στον ΟΣΚ πήραν την απάντηση ότι «από 3.500 σχολεία πριν το 1960 έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα μόλις 1.500»!

Τα σκουριασμένα σίδερα στις κολόνες είναι πλέον εμφανή, όπως στο Γυμνάσιο Φηρών
Τα σκουριασμένα σίδερα στις κολόνες είναι πλέον εμφανή, όπως στο Γυμνάσιο Φηρών
Την ίδια στιγμή, με αγανάκτηση οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι στα περισσότερα κτίρια έχουν αναγκαστεί να τοποθετήσουν παράνομα, χωρίς άδειες, προκάτ αίθουσες με δικά τους χρήματα. «"Φυτέψαμε" αυθαίρετα για να λύσουμε το πρόβλημα» είπε στο «Ρ» ο Χρ. Μηνδρινός, διευθυντής του Γυμνασίου των Φηρών, και ταυτόχρονα δείχνει τα σκουριασμένα σίδερα στις κολόνες. «Εδώ και δέκα χρόνια προσπαθούμε για να κατασκευαστεί νέο Γυμνάσιο στη Μεσσαριά και συνεχώς μπλέκουν με γραφειοκρατικά ζητήματα», λέει ο Νίκος Αρμάος, διευθυντής του Γυμνασίου Μεσαριάς, το οποίο παλιά ήταν τα γραφεία της Κοινότητας.

Για να αντιληφθεί κανείς την αδιαφορία όλων των κυβερνήσεων, είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Παιδικού Σταθμού Εμποριού, ο οποίος αν και το οικόπεδο ήταν δωρεά και τα μπετά ρίχτηκαν με χρήματα της Κοινότητας, εδώ και δέκα χρόνια δεν ολοκληρώνεται αφού δεν το χρηματοδοτεί το κράτος!

Εδώ και δέκα χρόνια ο Παιδικός Σταθμός Εμποριού παραμένει στα μπετά!
Εδώ και δέκα χρόνια ο Παιδικός Σταθμός Εμποριού παραμένει στα μπετά!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ:
Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ

Απαίτηση όλων η απομάκρυνση του ναυαγίου

Ενα από τα πολλά ηφαιστειακά αποθέματα στην περιοχή Βλυχάδα όπου σχεδιάζεται να στηθεί μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα
Ενα από τα πολλά ηφαιστειακά αποθέματα στην περιοχή Βλυχάδα όπου σχεδιάζεται να στηθεί μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα
«Το ναυάγιο του "SEA DIAMOND" θα βγει γιατί το θέλουν όλοι».

Το σύνθημα γραμμένο στο πανό το οποίο κρεμάστηκε στην καλντέρα στο λιμάνι του Αθηνιού, στις αρχές του καλοκαιριού, από τη «Συντονιστική Επιτροπή για την απομάκρυνση του ναυαγίου», ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατοίκων και φορέων του νησιού προς την κυβέρνηση και την πλοιοκτήτρια εταιρεία, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να παραμείνει εκεί το κουφάρι του πλοίου μολύνοντας το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Παρά τον πόλεμο από τοπικούς άρχοντες και παράγοντες του τουρισμού, ότι με τον αγώνα που δίνουν διώχνουν τους τουρίστες, δηλώνουν ανυποχώρητοι. «Ο τουρισμός χάνεται από τα εισιτήρια που ακριβαίνουν συνέχεια οι εφοπλιστές και την ακρίβεια που έχει χτυπήσει τους λαούς της Ευρώπης» απαντούν δύο μέλη της Συντονιστικής, ο Σπύρος Καβαλάρης και η Μαργαρίτα Ρουσσάκη με τους οποίους συνομίλησε ο «Ρ».

«Το πανό φτιάχτηκε και στήθηκε για να μη ξεχνάνε κάποιοι τι κρύβει η Καλντέρα μας» θα πει ο Σπ. Καβαλάρης για την ενέργεια της Συντονιστικής, η οποία, όπως λέει, «συγκροτήθηκε και συσπειρώνει το λαό της περιοχής γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις που πήραμε ότι θα απομακρυνθεί το ναυάγιο δεν έγινε τίποτα». Το λόγο πήρε στη συνέχεια η Μ. Ρουσσάκη για να σημειώσει: «Οι κάτοικοι του νησιού διεκδικούμε από την πολιτεία να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα που οφείλεται στην ασυδοσία του πλοιοκτήτη που με προκλητικό τρόπο ήρθε και πέταξε στην Καλντέρα το πλοίο. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης έχουν σημάνει συναγερμό ο οποίος θα λήξει μόνο όταν φύγει το κουφάρι!».

Τσακίζει η ακρίβεια

Η ξεκάθαρη απαίτηση των κατοίκων του νησιού για απομάκρυνση του ναυαγίου αποτυπώθηκε στο πανό που στήθηκε στο λιμάνι
Η ξεκάθαρη απαίτηση των κατοίκων του νησιού για απομάκρυνση του ναυαγίου αποτυπώθηκε στο πανό που στήθηκε στο λιμάνι
Την ιδιότυπη αυτή προπαγάνδα, να μη γίνεται κουβέντα για το ναυάγιο με πρόσχημα ότι θα χαθεί ο τουρισμός, καταρρίπτουν οι μικρομεσαίοι ξενοδόχοι. Στα μέσα Ιούλη φέτος είδαν τα μισά τους δωμάτια κενά, παρά το γεγονός ότι μείωσαν και τις τιμές. «Η κατάσταση είναι τραγική γιατί ο κόσμος δεν έχει λεφτά» θα πει στο «Ρ» ο Κώστας Αργυρός. «Την ίδια στιγμή, συνεχίζει, έχουν αποφασίσει να κατευθύνουν όλο τον τουρισμό στα κρουαζιερόπλοια τα οποία είναι πλωτά ξενοδοχεία. Κατεβάζουν τους τουρίστες μόνο για βόλτα. Φέτος τον Ιούλη από τα 70 κρεβάτια τα 40 είναι κενά, παρά τη μείωση στις τιμές κατά 10%».

Την ίδια κατάσταση περιγράφει και ο Βαγγέλης Βαμβακούσης: «Μόνο 23 δωμάτια γέμισαν, από τα 46, τον Ιούλη. Τα γραφεία ζητάνε συνέχεια μείωση τιμών παρά το γεγονός ότι είναι ίδιες εδώ και τέσσερα χρόνια. Αλλά ο κόσμος είναι σφιγμένος, τα εισιτήρια, η ακρίβεια τους έχει τσακίσει όλους και την ίδια στιγμή βλέπουμε τις κρουαζιέρες να έχουν αυξηθεί».

Ερχονται οι μεγαλοξενοδόχοι

Αυτό όμως που όλο το νησί βλέπει με οργή είναι το ξενοδοχειακό συγκρότημα 400 κλινών στην περιοχή Βλυχάδα, στο οποίο δόθηκε άδεια κατασκευής με κοινή απόφαση υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Τουρισμού στις 9/5/2008. Είναι μάλιστα σκανδαλώδες ότι για να πάρει την άδεια η εταιρεία «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΑΞΕΤΕ» η οποία, όπως υποστηρίζουν τοπικοί παράγοντες, ελέγχεται από τον Ομιλο Δασκαλαντωνάκη των ξενοδοχείων «ΓΚΡΕΚΟΤΕΛ», επιστρατεύτηκε η κυβέρνηση, καθώς Νομαρχιακό Συμβούλιο Κυκλάδων, Επαρχιακό Συμβούλιο Θήρας και Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας γνωμοδότησαν όλοι αρνητικά!

Αν υλοποιηθούν τα συγκεκριμένα σχέδια ανοίγει ο δρόμος για να στηθούν και άλλα τέτοια μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα καταστρέφοντας τους ντόπιους μικρομεσαίους ξενοδόχους. Την ίδια στιγμή, θα υλοποιηθεί ένα περιβαλλοντικό έγκλημα καθώς η περιοχή είναι από τις ελάχιστες που έχει παραμένει αδόμητη λόγω περιβαλλοντικής αξίας, καθώς βουνά και λόφοι είναι καλυμμένα με ηφαιστειακά αποθέματα που με το χρόνο η φύση επεξεργάστηκε με μαεστρία δημιουργώντας εντυπωσιακά ανάγλυφα.

Ξεκληρίζονται οι φτωχοί αγρότες

Η αντιαγροτική πολιτική των Βρυξελλών που εφαρμόζεται από τις ελληνικές κυβερνήσεις έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο και τους παραγωγούς της Σαντορίνης. Χωρίς κανένα μέτρο στήριξης και εξασφάλισης εισοδήματος για να επιβιώσουν, η αγροτική παραγωγή του νησιού έχει πάρει φθίνουσα πορεία και οδηγούν τους αγρότες στο αβέβαιο δρόμο του τουρισμού.

Ηδη, οι παραγωγοί παραδοσιακών προϊόντων, όπως ντοματάκια, φάβα, κριθάρι, κάππαρη, λευκή μελιτζάνα, έχουν ουσιαστικά ξεκληριστεί, ενώ ακόμα και τα αμπέλια μειώνονται από την οικοδόμηση ξενοδοχείων πάνω σε αυτά! Στη συζήτηση του «Ρ» στην Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών με τον πρόεδρο της Μάρκο Καφούρα, αναπτύχθηκαν τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, παρά το γεγονός ότι τα προϊόντα του νησιού θα μπορούσαν να προωθηθούν ικανοποιητικά μέσω μιας άλλης πολιτικής.

«Η απελευθέρωση των εισαγωγών λόγω της ΚΑΠ και κυρίως η βιομηχανοποίηση του κρασιού που προωθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, έχουν δημιουργήσει μια ισοπεδωτική αγορά που φέρνει σε δυσμενή θέση του παραγωγούς αμπελιών. Και παρά το γεγονός ότι έχουν ποιοτικές ποικιλίες δεν μπορούν να έχουν βιώσιμη εκμετάλλευση» θα πει στο «Ρ» ο Μ. Καφούρος μιλώντας για τους αμπελοπαραγωγούς που παράγουν το περίφημο κρασί της Σαντορίνης. «Το γεγονός, συμπλήρωσε, ότι υπάρχουν 14 οινοποιεία και ότι το κρασί του νησιού έχει μια καλή δυναμική στο εμπόριο, είναι θετικό. Πρέπει να υπάρξει όμως μια διαδοχή σε νέους αγρότες με εξασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος αντί να προωθηθούν στον τουρισμό».

Μόνο το εργοστάσιο του Συνεταιρισμού απέμεινε μετά το ξεκλήρισμα που έγινε στην παραγωγή στα γνωστά ντοματάκια Σαντορίνης
Μόνο το εργοστάσιο του Συνεταιρισμού απέμεινε μετά το ξεκλήρισμα που έγινε στην παραγωγή στα γνωστά ντοματάκια Σαντορίνης
Τα πράγματα με τα ντοματάκια Σαντορίνης είναι χειρότερα καθώς υπάρχει κυριολεκτικό ξεκλήρισμα αφού οι παραγωγοί δεν μπορούν πλέον να καλύψουν το κόστος παραγωγής. «Τη δεκαετία του '60, θα πει Μ. Καφούρος, υπήρχαν εννέα εργοστάσια ντομάτας και η παραγωγή έφτανε τους 12.000 τόνους! Σήμερα λειτουργεί μόνο το εργοστάσιο της Ενωσης κι αυτό για να μην εξαφανιστεί τελείως η παραγωγή που με το ζόρι ξεπερνά τους 100 με 140 τόνους!». Και πώς να μη χαθεί η παραγωγή όταν, όπως θα συμπληρώσει, «τα 0,40 λεπτά το κιλό που πληρώνεται ο παραγωγός εδώ και χρόνια δεν καλύπτει ούτε κλάσμα του καλλιεργητικού κόστους»!!!

ΝΑΤΟικό ραντάρ... ραδιενεργούς ακτινοβολίας

Εφτά χρόνια οι μοναχοί της μονής Προφήτη Ηλία, έδωσαν μαζί με τους κατοίκους του νησιού σκληρή μάχη για να απομακρυνθεί το δάσος κεραιών που έστησαν ανεξέλεγκτα στο Μοναστήρι όλες οι τηλεπικοινωνιακές δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες και τηλεοπτικοί σταθμοί, με βλαβερές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων του παρακείμενου χωριού Πύργος.

Κατάφεραν τελικά το 2005 να τις διώξουν από το βυζαντινό ιστορικό μοναστήρι. Παρέμεινε όμως εκεί το Νατοϊκό ραντάρ που στήθηκε το 1965 για το πεδίο βολής της Κρήτης, το οποίο είναι ερώτημα αν χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ, λόγω παλαιότητας. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις όμως το διατηρούν προβάλλοντας λόγους εθνικής ασφάλειας. Είναι γεγονός όμως, ότι μέτρηση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, έχει δείξει τα επίπεδα της ραδιενεργούς ακτινοβολίας στην περιοχή 200 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια!

Ο ηγούμενος της Μονής Δαμιανός συνεχίζει τον αγώνα για την απομάκρυνση και του ραντάρ και όπως είπε στο «Ρ» «το ραντάρ παραμένει γιατί εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες των κυβερνήσεων, καθώς από την έρευνα που έχουμε κάνει δε χρησιμοποιείται πλέον από το ΝΑΤΟ. Κανένας υπουργός Εθνικής Αμυνας δε μας απαντά για τη χρησιμότητα του ραντάρ!».

ΑΚΡΩΤΗΡΙ - ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ
Αγνωστο πότε θα γίνει η αποκατάσταση

Τρανό παράδειγμα για το πού οδηγεί η ταυτόσημη δικομματική πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο θέμα διατήρησης και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, αποτελεί το περίφημο έργο του στεγάστρου των αρχαιολογικών ανασκαφών στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης που κατέρρευσε. Σπαταλήθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ από το 2000 που άρχισε η κατασκευή του, για να καταρρεύσει τελικά τμήμα του το Σεπτέμβρη του 2005!

Η κυβέρνηση όμως συνεχίζει την ίδια πολιτική αναθέσεων σε ιδιωτικές εταιρείες και την ίδια στιγμή παραμένουν άγνωστα στους κατοίκους και φορείς του νησιού τα αίτια της κατάρρευσης καθώς δε γνωστοποιείται το εισαγγελικό πόρισμα. Μόνο το πόρισμα του υπουργείου Πολιτισμού έγινε γνωστό το οποίο παρέπεμπε, ουσιαστικά, σε ...«αχυροκατασκευή». Ετσι φτάσαμε μόλις τον περασμένο Ιούλη, με τον αρχαιολογικό χώρο κλειστό εδώ και τρία χρόνια, για να εγκρίνει τελικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) νέα μελέτη που προβλέπει «ξήλωμα» και επανακατασκευή, εκ βάθρων, του στεγάστρου!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ