«Είναι τώρα η ώρα - υπογραμμίζει η Γραμματεία - να απαντηθεί αν θα παλέψουμε ή αν θα παραδοθούμε. Με ποιους όρους θα οργανώσουμε τους αγώνες, ποια μέτρα θα πάρουμε για την επιτυχία τους. Μα το πιο σημαντικό που πρέπει να απαντηθεί είναι με ποια γραμμή θα δώσουμε τις μάχες που έρχονται, τι κίνημα θα είναι αυτό που θα προχωρήσει την αντίσταση και τις ανατροπές που χρειάζεται η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Ολα αυτά σημειώνει «πρέπει να βρουν απαντήσεις γρήγορα μέσα από τη δράση και λειτουργία των σωματείων, με συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων, με γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις ανά χώρο και ανά τμήμα, βάζοντας μπροστά όλες εκείνες τις δυνάμεις που στάθηκαν όρθιες το προηγούμενο διάστημα και πρωτοστάτησαν στους αγώνες που έγιναν. Με όλους αυτούς που ισχυροποίησαν το ΠΑΜΕ και έδωσαν ελπίδα και προοπτική, δίνοντας μάζες από το πιο μικρό πρόβλημα μέχρι το μεγαλύτερο».
Μήνυση της εργοδοσίας σε βάρος του ΠΑΜΕ γιατί οργάνωσε την αλληλεγγύη που εξασφάλισε τη διατροφή των απεργών εργατών
Πρωτόγνωρο ήταν το κύμα αλληλεγγύης και προσφοράς προς τους απεργούς χαλυβουργούς από συνδικάτα, αγρότες, μαζικούς φορείς και απλό κόσμο |
Την προκαταρκτική εξέταση μετά απο εισαγγελική παραγγελία ανέλαβε το Αστυνομικό Τμήμα Ασπροπύργου. Στα πλαίσια αυτά οι διωχθέντες συνδικαλιστές κατέθεσαν υπόμνημα στο οποίο -μεταξύ άλλων τονίζουν- ότι και αυτοί όπως και δεκάδες άλλα συνδικαλιστικά σωματεία, εργατικές οργανώσεις, μαζικοί φορείς και εργαζόμενοι, όπως είχαν καθήκον και υποχρέωση συμπαραστάθηκαν και εκφράσανε την αλληλεγγύη τους στη δίκαιη και πολύμηνη απεργία του Σωματείου των εργαζομένων στο εργοστάσιο της «Χαλυβουργίας Ελλάδος ΑΕ» στον Ασπρόπυργο Αττικής.
Ο αγώνας των εργαζομένων ήταν ένας αγώνας δίκαιος, με δίκαια αιτήματα, στον οποίο συμμετείχε το σύνολο των εργαζομένων, ο οποίος δεν κάμφθηκε από την εργοδοτική αδιαλλαξία, την τρομοκρατία, τη συκοφαντία και την καταστολή και ο οποίος διεξήχθη αποφασιστικά μετά από ομόφωνες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου των εργαζομένων. Ηταν ένας αγώνας, που αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον το δικό μας, των παιδιών μας, αλλά και των άλλων κλάδων των εργαζομένων, που παλεύουν ενάντια στα βάρβαρα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και των εργοδοτών, με στόχο την κατοχύρωση του δικαιώματος για εργασία.
Μια σειρά σημαντικές δραστηριότητες διοργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), με αφορμή την 102η ετήσια Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στη Γενεύη για τα μέλη και τους φίλους της που παίρνουν μέρος στη συνέλευση.
Οι δραστηριότητες έχουν ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη βδομάδα, με την πραγματοποίηση μιας Ημερίδας με θέμα την «ευθύνη των πολυεθνικών στην εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών στην τρίτο Κόσμο» και μιας Διεθνούς Συνάντησης συνδικάτων από την Ασία με θέματα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Χτες, Δευτέρα, συνεδρίασε το Προεδρικό Συμβούλιο της ΠΣΟ και το «Συμβούλιο Φίλων της ΠΣΟ» που λειτουργεί ως συμβουλευτικό της σώμα.
Το πρόγραμμα συνεχίζεται τις επόμενες μέρες: Σήμερα, Τρίτη, στην πρωινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) θα μιλήσει ο Γ. Μαυρίκος, Γενικός Γραμματέας της ΠΣΟ. Σήμερα, επίσης, το απόγευμα θα γίνει ειδική διάλεξη για τις Συλλογικές Συμβάσεις και τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις από το μέλος του προεδρικού Συμβουλίου, Pierpaolo Leonardi. Αύριο, Τετάρτη, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΠΣΟ, Η. Μαχαντεβάν, θα μιλήσει σε ειδική συνάντηση που θα γίνει το απόγευμα, με θέμα «Οι επιθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενάντια στα εργατικά δικαιώματα».
Την 28η μέρα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων διανύουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο σούπερ μάρκετ «ΕΞΤΡΑ» στο Λαύριο, μετά από νέα ομόφωνη απόφαση της γενικής τους συνέλευσης το περασμένο Σάββατο. Οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους διεκδικούν την άμεση ανάκληση της απόλυσης και την αποκατάσταση των μισθών των εργαζομένων με βάση την κλαδική σύμβαση του εμπορίου του 2011 για όλους τους εργαζόμενους, το σταμάτημα των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
Την απεργία προκήρυξε το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής και όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του, οι εργαζόμενοι «συνεχίζουν τον αγώνα και αυτός ο δρόμος είναι χωρίς επιστροφή και έχει μόνο ένα αποτέλεσμα, την επιστροφή μας στην εργασία με ψηλά το κεφάλι, μαζί με την απολυόμενη και με αποκαταστημένους τους μισθούς μας».
Την πρώτη δόση της οικονομικής ενίσχυσης, που συγκέντρωσε, παρέδωσε στους εργαζόμενους της ΜΕΒΓΑΛ το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ζακύνθου.
Στην ανακοίνωσή του αναφέρει, μεταξύ άλλων:
«Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ζακύνθου ομόφωνα εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους της ΜΕΒΓΑΛ που έδωσαν παλικαρίσια απεργιακή μάχη, ένα σκληρό, αλλά δίκαιο αγώνα ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στην κάλυψη που της παρέχει η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ». «Η αστική τάξη και οι πολιτικοί της υπηρέτες που αποφάσισαν να κλείσουν την ΕΡΤ και πέταξαν στο δρόμο 2.656 ανθρώπους, όπως ετοιμάζονται να κάνουν και με τους επιστρατευμένους εκπαιδευτικούς, με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και με άλλους δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις».