ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ - ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Αγωνιστική ψήφος στις πρυτανικές εκλογές

Πρυτανικές εκλογές σε δυο από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας πραγματοποιούνται την ερχόμενη βδομάδα και στο επίκεντρο της συζήτησης, αντικειμενικά, μπαίνει η στάση που καλούνται να κρατήσουν οι πρυτανικές αρχές σε μια περίοδο που η Ανώτατη Εκπαίδευση και ιδιαίτερα τα Πανεπιστήμια μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβερνητικής επίθεσης, με το νέο νόμο - πλαίσιο που θα εντείνει την ιδιωτικοποίηση και τους ταξικούς φραγμούς και τη διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Χρονικά προηγούνται οι πρυτανικές εκλογές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που γίνονται την Τρίτη 16 Μάη, ενώ μια μέρα μετά, την Τετάρτη 17 Μάη, ψηφίζει για πρύτανη και αντιπρυτάνεις η ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Αθήνας.

Και στα δυο ιδρύματα ξεχωρίζουν δυο υποψήφια πρυτανικά σχήματα που ξεκάθαρα και αποφασιστικά δηλώνουν ότι θα παλέψουν για την απόκρουση των αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που προβάλλουν μια θετική πρόταση για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, για Πανεπιστήμια που θα υπηρετούν τις σύγχρονες διευρυμένες λαϊκές ανάγκες, την ανάπτυξη της επιστήμης με κριτήριο την προκοπή του λαού.

Ενας τέτοιος υποψήφιος για τις πρυτανικές αρχές συνδυασμός είναι αυτός που κατεβαίνει στο Πανεπιστήμιο Αθήνας με υποψήφιο πρύτανη τον Γιώργο I. Σίσκο, αναπληρωτή καθηγητή Οδοντιατρικής και υποψήφιους αντιπρυτάνεις τους: Αγγελική Θ. Αραπογιάννη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Κώστα Δ. Μπουντόλο, καθηγητή στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Ευαγγελία Η. Ξηρουχάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής.

Αντίστοιχα, στο Πολυτεχνείο, αυτούς τους ίδιους στόχους υπηρετεί το σχήμα που κατεβαίνει με υποψήφια πρύτανη την Διδώ Γιόβα, καθηγήτρια Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και υποψήφιους αντιπρυτάνεις τον Δημοσθένη Μπαρτζώκα και τον Ευάγγελο Γαζή, καθηγητές Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών.

Τους παραπάνω συνδυασμούς στηρίζουν η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Πανεπιστημιακών, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, η Πανεπιστημονική Κίνηση Συνεργασίας Μεταπτυχιακών Φοιτητών και οι αγωνιστικές παρατάξεις των εργαζομένων στα ιδρύματα.

Ο «Ρ» μίλησε με τους υποψήφιους πρυτάνεις των δυο σχημάτων, που έδωσαν το στίγμα των συνδυασμών τους, καλώντας τους συναδέλφους τους να δηλώσουν και με την ψήφο τους στις πρυτανικές εκλογές την απάντησή τους στην επιχείρηση ιδιωτικοποίησης και απαξίωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΣΚΟΣ
Για την ακύρωση των επιχειρούμενων αναδιαρθρώσεων

«Στις 17 Μάη 2006 όλοι εμείς εκλέγουμε νέες Πρυτανικές Αρχές για την επόμενη τετραετία. Η κορυφαία αυτή διαδικασία συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο όχι μόνον για το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, αλλά γενικότερα για την Παιδεία στη χώρα μας», εξηγεί στο «Ρ» ο Γιώργος Σίσκος, υποψήφιος πρύτανης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Ο Γ. Σίσκος τονίζει: «Τα τελευταία χρόνια δρομολογήθηκε μια δέσμη πολύπλευρων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Εκπαίδευση, με βάση την εκπορευόμενη από την ΕΕ πολιτική για την Παιδεία, η οποία υλοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις της χώρας. Βασική κατεύθυνσή τους ήταν η ενίσχυση ανάλογων αναδιαρθρώσεων στην εργασία, στην παραγωγή και στην κοινωνική ζωή. Είναι ολοφάνερο πλέον ότι θα υπάρξει άμεσα ακόμη μεγαλύτερη όξυνση ανάλογων παρεμβάσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, μέσω της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, των διατάξεων του νέου Νόμου Πλαισίου και ειδικά αυτών που αφορούν: Στην αξιολόγηση των ΑΕΙ, στην αγοραία διασύνδεση των Πανεπιστημίων με χορηγούς, στη λειτουργία τους με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, καθώς και στη διαφοροποίηση της διαδικασίας μονιμοποίησης των μελών ΔΕΠ, αλλά - φευ - και αυτής ακόμη της έννοιας του Πανεπιστημιακού Ασύλου»!

«Η πρωτοβουλία μας να συμμετάσχουμε στη διαδικασία ανάδειξης των Πρυτανικών Αρχών στο ΕΚΠΑ», καταλήγει ο Γ. Σίσκος, «έγινε με πρόθεση αυτές οι Αρχές του Πανεπιστημίου να αγωνιστούν και να πρωτοστατήσουν για την ακύρωση των κεντρικών πολιτικών κατευθύνσεων της επιχειρούμενης αναδιάρθρωσης στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Θεωρούμε ότι η κίνησή μας αυτή μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά, ώστε το αρχαιότερο Πανεπιστημιακό Ιδρυμα με τους φορείς που το απαρτίζουν (μέλη ΔΕΠ, ΕΤΕΠ, ΕΔΠ, ΕΕΔΙΠ, διοικητικοί και φοιτητές) να αναθερμάνει τον κοινωνικό του πυρήνα και να διαδραματίσει τον "ξεχασμένο" κυρίαρχο θεσμικό του ρόλο για μια Ανώτατη Εκπαίδευση ενταγμένη στην υπηρεσία του λαού».

ΔΙΔΩ ΓΙΟΒΑ
Κατηγορηματικά ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο

«

Η απόφασή μας να διεκδικήσουμε την Πρυτανική Αρχή στις επερχόμενες εκλογές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σχετίζεται με τη σταθερή μας θέληση να αγωνιστούμε και να υπερασπιστούμε, και από τη θέση της Διοίκησης, το βασικό αίτημα της πλειοψηφίας του πανεπιστημιακού κόσμου: Για ένα δημοκρατικό, δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο της σύγχρονης εποχής, της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της έρευνας, στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών του εργαζόμενου λαού, της νεολαίας και της εξέλιξης των επιστημών», δήλωσε στο «Ρ» η Διδώ Γιόβα, επικεφαλής του υποψήφιου πρυτανικού σχήματος του ΕΜΠ, δίνοντας το στίγμα των αρχών του σχήματος και συνέχισε:

«Η θεμελιώδης αυτή θέση - πλαίσιο των προγραμματικών μας αρχών είναι ιδιαίτερα επίκαιρη σήμερα, που το Πανεπιστήμιο δέχεται ολομέτωπη επίθεση ενάντια στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του. Στην απαξίωση του ρόλου του έχουν συμβάλει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, υλοποιώντας στην πράξη τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας και των συγκεκριμένων μέτρων που εκφράζουν η Διακήρυξη της Μπολόνια (ΔτΜ) και οι τελικές αποφάσεις της Συνόδου της Πράγας. Ιδιαίτερα στο πρόσφατο παρελθόν, με τη σημερινή κυβέρνηση, προωθήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή μια σειρά νόμων, με τη συναίνεση των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων, που αλλάζουν άρδην το χαρακτήρα της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι πρόσφατες προτάσεις του ΕΣΥΠ για τον νέο Νόμο - Πλαίσιο, γιατί προσφέροντας αποσπασματικές κατ' επίφαση "λύσεις", στην πραγματικότητα θα αποτελέσουν το θεσμικό υπόβαθρο για τη διεύρυνση της ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με στόχο την ολοκληρωτική υποταγή και εξάρτησή του από τις οικονομικές δυνάμεις της ελεύθερης αγοράς.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά πως για την αναγέννηση του πανεπιστημίου θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή των αγώνων των πανεπιστημιακών, της σπουδάζουσας νεολαίας και των εργαζομένων για την απόκρουση των πολιτικών που εφαρμόζονται. Πως θα στηρίξουμε τους αγώνες του πανεπιστημιακού κινήματος.

Η σύνθεση του ψηφοδελτίου μας, με τη διαχρονική του συνέχεια και συνέπεια, αποτελεί εγγύηση στην κατεύθυνση αυτή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ