Κυριακή 14 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πάρτε τα όλα!

Γρηγοριάδης Κώστας

«Θα δώσουμε ό,τι καλύτερο για την αναθεώρηση της φαρμακευτικής πολιτικής στη χώρα μας. Κι ας είναι πολλοί αυτοί που βαφτίζουν τις φαρμακευτικές εταιρίες "πολυεθνικές" και "κεφάλαιο" με ρετσέτες του παρελθόντος. Εγώ έχω ξαναπεί και το λέω και σήμερα: Αν δεν υπήρχαν οι πολυεθνικές εταιρίες ο μισός πληθυσμός της γης δε θα υπήρχε»! Με αυτά τα λόγια, μεταξύ άλλων, χαιρέτισε ο υφυπουργός Υγείας Αθ. Γιαννόπουλος την έναρξη της προχτεσινής ημερίδας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ) για την πρόσβαση των ασθενών στα νέα φάρμακα. Ξεκαθαρίζοντας «με το καλημέρα» ότι η κυβέρνηση υποκλίνεται στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου στην υγεία και το φάρμακο. Ενοχλήθηκε μάλιστα ο υφυπουργός που «κάποιοι κατηγορούν τα ξένα και ντόπια συμφέροντα» και έσπευσε να διαβεβαιώσει τους φαρμακοβιομηχάνους ότι η κυβέρνηση τους θεωρεί «βοηθούς» και «συνεργάτες»...

Οσο βέβαια και αν ενοχλείται ο υφυπουργός Αθ. Γιαννόπουλος, το ΚΚΕ και ο «Ρ» θα εξακολουθούν να αποκαλύπτουν την πολιτική της εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης της Υγείας και στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου που ακολουθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ. Και να καλούν στον αγώνα για πραγματικά δημόσια δωρεάν Υγεία και φάρμακο για όλο το λαό.

Διαφημίζουν την «πραμάτεια»

Τα κέρδη του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς της Αθήνας (ΟΚΑΑ), που έφτασαν το 2005 κοντά 925.000 ευρώ, έσπευσε να διαφημίσει τις προάλλες ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, δίνοντας εύσημα στη διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση για τη «χρηστή» διαχείριση. Η προερχόμενη από την κυβέρνηση, όμως, διαφήμιση της κερδοφορίας του Οργανισμού έχει κι άλλο ένα στόχο: Να δώσει ώθηση στην πολιτική των απευθείας ιδιωτικοποιήσεων και των συμπράξεων, καθώς στο σχετικό «πακέτο» περιλαμβάνεται και ο ΟΚΑΑ είτε με τη μια μορφή είτε με την άλλη. Στο «σφυρί» και τα κέρδη του ΟΚΑΑ...

Τι φοβάται ο Μπασιάκος;..

Προφανώς, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρεί ότι τα δημόσια έγγραφα είναι προσωπική του περιουσία... και πιστεύει ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι πληρώνουν τα χαράτσια του ΟΣΔΕ με ευχαρίστηση.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών πως με βάση σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το τελευταίο δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος της συμπλήρωσης των αιτήσεων του ΟΣΔΕ και ενεργοποίησης των δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ. Ο «Ρ» ζήτησε να δημοσιοποιηθεί η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αλλά ο υπουργός αρνήθηκε επιμόνως να το κάνει, λέγοντας πως είναι δημόσιο έγγραφο και απαγορεύεται κάτι τέτοιο, προσθέτοντας πως ούτε στη Βουλή δεν το δίνει! Το μόνο που έκανε ο υπουργός ήταν να διαβάσει τηλεφωνικώς ένα απόσπασμα, για να «πείσει» ότι και... το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δε συμφωνεί με την κάλυψη της δαπάνης για τη συμπλήρωση των αιτήσεων ΟΣΔΕ και την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων.

Δεν υποστηρίζουμε ότι η σχετική γνωμοδότηση, που έγινε κατόπιν παραγγελίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι ένα τόσο σημαντικό και κρίσιμο δημόσιο έγγραφο, αλλά τι φοβάται και τι θέλει να κρύψει ο Ευ. Μπασιάκος και δεν τη δίνει στη δημοσιότητα; Οπως και να 'χει το πράγμα, ένα είναι το σίγουρο: Η κυβέρνηση και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είναι οι υπεύθυνοι, που οι αγροτοκτηνοτρόφοι εκβιάζονται και εξαναγκάζονται να πληρώσουν βαριά χαράτσια για να πάρουν τις πετσοκομμένες επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ.

Οι τραπεζίτες ακονίζουν τα νύχια τους...

Σαν τα αρπακτικά που ετοιμάζονται να κατασπαράξουν τη λεία τους, εμφανίζονται οι τράπεζες, οι οποίες προωθούν νέα τραπεζικά προϊόντα επ' ευκαιρία του νέου τρόπου καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ. Ζητώντας από τους Ελληνες αγρότες ως εχέγγυο μόνο τα ατομικά τους δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, είναι έτοιμες να δώσουν ζεστό μετρητό χρήμα, στους μικρούς και φτωχούς αγρότες της χώρας μας που στενάζουν υπό το βάρος των ήδη υπαρχόντων δανείων τους. Θα ήταν αφέλεια αν πίστευε κανείς ότι τους έπιασε ο πόνος τους τραπεζίτες να στηρίξουν τη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας, «απέναντι στις νέες προκλήσεις που θέτει το σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον», κατά πως λένε και οι «ινστρούχτορες» των Βρυξελλών. Αντίθετα, η πολυετής εμπειρία της λειτουργίας του τραπεζικού κεφαλαίου, αυτών των «νόμιμων» τοκογλυφικών ιδρυμάτων, δείχνει ότι «μυρίζουν» το αίμα σαν τους καρχαρίες και απλούστατα δημιουργούν από σήμερα τις προϋποθέσεις για τη συγκέντρωση της αγροτικής γης, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οταν δηλαδή οι μικροί και φτωχοί αγρότες θα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στους σκληρούς όρους δανεισμού τους, χάνοντας έτσι οριστικά τη γη και τα ατομικά δικαιώματα ενίσχυσής τους...

Υποκρισία

Υστερα από πρόταση της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Φ. Πάλη Πετραλιά, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζ. Ρογκ, συμφώνησε να διεξαχθεί το 2007 στην αρχαία Ολυμπία το Συνέδριο Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Η υπογραφή του σχετικού μνημονίου έγινε προχτές στη Λοζάνη και η υπουργός χαρακτήρισε τη διεξαγωγή του Συνεδρίου «παγκόσμιο γεγονός ειρήνης». Μάλιστα, παρουσιάστηκαν στο Ιδρυμα Ολυμπιακής Εκεχειρίας οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς για δράσεις την περίοδο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, μεταξύ άλλων και σε περιοχές συγκρούσεων!

Με κάτι τέτοιες... ειρηνικές φιλανθρωπίες νομίζουν μερικοί ότι μπορούν να απαλλαγούν από τις τεράστιες ευθύνες της υποστήριξης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των Αμερικανών και των συμμάχων τους στο φονικό και στο πλιάτσικο ανά τον κόσμο. Αλλά δεν είναι έτσι. Τα μεγάλα λόγια για την ολυμπιακή εκεχειρία και την ανάδειξη της αρχαίας Ολυμπίας σε διεθνές κέντρο της, όπως είπε η υπουργός, μπορεί να βοηθούν στην τουριστική διαφήμιση της χώρας και την κονόμα των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουρισμού, αλλά δε σώζουν ζωές παιδιών στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Σερβία και όπου αλλού χτύπησαν ή θα χτυπήσουν αύριο οι «πολιτισμένοι» Αμερικάνοι και οι «πρόθυμοι σύμμαχοί» τους.

ΒΙΒΛΙΟ
Ο Μάρκος όπως τον γνώρισα

Ο Βαμβακάρης από το Α ως το Ω

Ο συγγραφέας Νέαρχος Γεωργιάδης γράφει στον πρόλογο: «Πριν από σαράντα χρόνια η "ανακάλυψη" του Μάρκου Βαμβακάρη με παρακίνησε, μαζί με τέσσερις άλλους φοιτητές, να ιδρύσουμε την πρώτη οργάνωση συστηματικής επιστημονικής μελέτης του είδους: τον "Ομιλο Φίλων Λαϊκού Τραγουδιού". Ηταν ένα είδος πολιτιστικής συνωμοσίας μέσα στα σπλάχνα των "Λαμπράκηδων", που είχε τότε επιδοθεί σε μια μονοκαλλιέργεια των τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Ομιλος Φίλων λαϊκού Τραγουδιού έκανε συλλογή και διάσωση δίσκων, πληροφοριών, συνεντεύξεων, βιογραφιών, δημοσίευσε κείμενα και διοργάνωσε τις πρώτες συναυλίες λαϊκών καλλιτεχνών, με Βαμβακάρη, Μπαγιαντέρα, Στράτο Παγιουμτζή... Η δραστηριότητά του βασικά διακόπηκε από τη Δικτατορία. Πολύ αργότερα άλλοι μελετητές ακολούθησαν τα βήματα και μιμήθηκαν τις μεθόδους και τους τρόπους δουλιάς του Ομίλου για τη μελέτη και την προβολή του Λαϊκού Τραγουδιού. Αλλά η ανακάλυψη και η αποκάλυψη του Μάρκου Βαμβακάρη, την οποία πραγματοποίησε και προώθησε αυτή η οργάνωση φοιτητών, το 1965-1966, δεν ολοκληρώθηκε. Γι' αυτό έρχομαι σήμερα, σαράντα χρόνια αργότερα, με το βιβλίο αυτό να προσπαθήσω να εξηγήσω το φαινόμενο Βαμβακάρη, να το τοποθετήσω μέσα στα πλαίσια του νεοελληνικού τραγουδιού και πολιτισμού γενικά. Κι έτσι να μπουν οι βάσεις για την πραγματικά επιστημονική μελέτη του έργου του και των επιδράσεων που άσκησε πάνω στο τραγούδι και τον πολιτισμό μας».

Ο Μάρκος Βαμβακάρης θεωρείται εκείνος που άλλαξε τη ροή του ελληνικού τραγουδιού. Καθιέρωσε το μπουζούκι σαν το βασικό όργανο του λαϊκού τραγουδιού των πόλεων, από το 1933 και μετά. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

ΠΡΟΣΩΠΟ
Αμπντουλαχί Γιουσούφ Αχμέντ

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Σομαλίας, Αμπντουλαχί Γιουσούφ Αχμέντ, γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι η χώρα του δεν είναι «ξεχασμένη» από τις ΗΠΑ. Οι πρόσφατες καταγγελίες του πως η Ουάσιγκτον σαμποτάρει τη διαδικασία λειτουργίας της νέας μεταβατικής κυβέρνησης, που έχει σχηματιστεί εδώ και ενάμιση χρόνο με την υποστήριξη του ΟΗΕ, χρηματοδοτώντας με εκατομμύρια δολάρια τον νεόκοπο συνασπισμό πολεμάρχων της «Αντιτρομοκρατικής Συμμαχίας για την Αποκατάσταση της Ειρήνης», αποδείχτηκαν «προφητικές».

Αυτό τουλάχιστον αποκάλυψαν οι πολύνεκρες μάχες, που έχουν ξεσπάσει εδώ και μία βδομάδα, για τον έλεγχο της πρωτεύουσας Μογκαντίσου. Με «φανερούς» πρωταγωνιστές τους Σομαλούς πολέμαρχους της... «Αντιτρομοκρατικής Συμμαχίας» και τους ένοπλους της «Ενωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων», της μοναδικής -κατά κοινή ομολογία των παροικούντων την Ιερουσαλήμ - αρχής που τα τελευταία χρόνια προσφέρει μία αίσθηση οργάνωσης στο χάος της ακυβέρνητης (από την πτώση της χούντας του στρατηγού Σίαντ Μπαρ το 1991) Σομαλίας.

Σ' αυτό το πλαίσιο, οι μάχες μεταξύ πολέμαρχων της «αντιτρομοκρατικής» συμμαχίας και των ισλαμιστών που επιθυμούν την ήπια επιβολή ισλαμικού νόμου μοιάζουν να είναι μόνον ο πρόλογος ενός νέου κεφαλαίου στην ταραχώδη ιστορία της Σομαλίας. Μίας χώρας, που τη δεκαετία του '90 έζησε την «ανθρωπιστική» επέμβαση των ΗΠΑ με τη στήριξη του ΟΗΕ και σήμερα υφίσταται τις συνέπειες της «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας της Ουάσιγκτον στο υποτιθέμενο κυνήγι μαγισσών της «Αλ Κάιντα»...


Δ. Ο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ