Κυριακή 14 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΣΚΟΣ
Για την ακύρωση των επιχειρούμενων αναδιαρθρώσεων

«Στις 17 Μάη 2006 όλοι εμείς εκλέγουμε νέες Πρυτανικές Αρχές για την επόμενη τετραετία. Η κορυφαία αυτή διαδικασία συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο όχι μόνον για το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, αλλά γενικότερα για την Παιδεία στη χώρα μας», εξηγεί στο «Ρ» ο Γιώργος Σίσκος, υποψήφιος πρύτανης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Ο Γ. Σίσκος τονίζει: «Τα τελευταία χρόνια δρομολογήθηκε μια δέσμη πολύπλευρων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Εκπαίδευση, με βάση την εκπορευόμενη από την ΕΕ πολιτική για την Παιδεία, η οποία υλοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις της χώρας. Βασική κατεύθυνσή τους ήταν η ενίσχυση ανάλογων αναδιαρθρώσεων στην εργασία, στην παραγωγή και στην κοινωνική ζωή. Είναι ολοφάνερο πλέον ότι θα υπάρξει άμεσα ακόμη μεγαλύτερη όξυνση ανάλογων παρεμβάσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, μέσω της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, των διατάξεων του νέου Νόμου Πλαισίου και ειδικά αυτών που αφορούν: Στην αξιολόγηση των ΑΕΙ, στην αγοραία διασύνδεση των Πανεπιστημίων με χορηγούς, στη λειτουργία τους με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, καθώς και στη διαφοροποίηση της διαδικασίας μονιμοποίησης των μελών ΔΕΠ, αλλά - φευ - και αυτής ακόμη της έννοιας του Πανεπιστημιακού Ασύλου»!

«Η πρωτοβουλία μας να συμμετάσχουμε στη διαδικασία ανάδειξης των Πρυτανικών Αρχών στο ΕΚΠΑ», καταλήγει ο Γ. Σίσκος, «έγινε με πρόθεση αυτές οι Αρχές του Πανεπιστημίου να αγωνιστούν και να πρωτοστατήσουν για την ακύρωση των κεντρικών πολιτικών κατευθύνσεων της επιχειρούμενης αναδιάρθρωσης στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Θεωρούμε ότι η κίνησή μας αυτή μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά, ώστε το αρχαιότερο Πανεπιστημιακό Ιδρυμα με τους φορείς που το απαρτίζουν (μέλη ΔΕΠ, ΕΤΕΠ, ΕΔΠ, ΕΕΔΙΠ, διοικητικοί και φοιτητές) να αναθερμάνει τον κοινωνικό του πυρήνα και να διαδραματίσει τον "ξεχασμένο" κυρίαρχο θεσμικό του ρόλο για μια Ανώτατη Εκπαίδευση ενταγμένη στην υπηρεσία του λαού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ