ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάη 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΝΤ - «ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ»
Εύσημα και «προτροπές» για αντιλαϊκή κλιμάκωση

Να «σπάσει το ταμπού» για τις απολύσεις στο Δημόσιο». Προτεραιότητα η «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου, ιδιωτικοποιήσεις, «απελευθέρωση» επαγγελμάτων, φορο-εξουθένωση αυτοαπασχολουμένων

Εύσημα για τη μέχρι τώρα πορεία και «προτροπές» στη συγκυβέρνηση για την παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, δίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσω της έκθεσης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Να «σπάσει το ταμπού για τις απολύσεις στο Δημόσιο», να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, η «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών, οι απελευθερώσεις των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων» συγκαταλέγονται στα «διαρθρωτικά μέτρα» που έχουν συναποφασίσει η συγκυβέρνηση και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και στα οποία εστιάζει η έκθεση του ΔΝΤ.

Ειδικότερα:

«Ανταγωνιστικότητα»: Διαπιστώνουν «πρόοδο στην αντιμετώπιση βαθιά ριζωμένων προβλημάτων» και ομολογούν ότι η «ύφεση», δηλαδή η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, ήταν «πολύ βαθύτερη» από αυτήν που οι ίδιοι περίμεναν. Αποδίδουν εύσημα στη συγκυβέρνηση για τις «ριζικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», που έχουν «βοηθήσει στον επαναπροσδιορισμό των ονομαστικών μισθών και της παραγωγικότητας σε επίπεδο επιχείρησης». Εκτιμούν ότι ο βαθμός χαμένης «ανταγωνιστικότητας» των μεγαλοεπιχειρηματιών, όπως μετράται σε κόστος εργασίας ανά μονάδα παραγωγής, έχει ανακτηθεί κατά τα 2/3 από το 2010.

Δημόσια διοίκηση: Τα «ταμπού ενάντια στις υποχρεωτικές απολύσεις πρέπει να ξεπεραστούν», σύμφωνα με το ΔΝΤ που σημειώνει ότι η επίτευξη του αντιλαϊκού στόχου για τη συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, «δεν είναι αξιόπιστη χωρίς τις περιορισμένες υποχρεωτικές απολύσεις».

«Φοροδιαφυγή»: Στο στόχαστρο μπαίνουν οι αυτοαπασχολούμενοι, τους οποίους και τσουβαλιάζουν μαζί με τους «πλούσιους», επιχειρώντας να τους αποδώσουν τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής και την αναγκαιότητα για τα μέτρα διάλυσης μισθών, συντάξεων, κρατικών κονδυλίων και της διόγκωσης των φόρων.

«Απελευθερώσεις επαγγελμάτων»: Κάνουν λόγο για «αποτυχία» και για καθυστερήσεις στην «απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και γενικότερα για το άνοιγμα του ανταγωνισμού».

Τράπεζες: Τη φάση της «ανακεφαλαιοποίησης» από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να ακολουθήσουν πολιτικές για την «πολύ γρήγορη εκ νέου ιδιωτικοποίηση» που αποτελεί «κρίσιμο στόχο της στρατηγικής για τον τραπεζικό τομέα». Ανησυχίες εκφράζονται για τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» και για το ενδεχόμενο παραπέρα διόγκωσης. Σε αυτό το πλαίσιο εκφράζουν τη συμφωνία τους με την προωθούμενη από τη συγκυβέρνηση ρύθμιση τάχα για τη διευκόλυνση λαϊκών νοικοκυριών που βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία αποπληρωμής. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ρύθμιση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα και τις ανάγκες των τραπεζών.

«Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»: Η καπιταλιστική «ανάκαμψη θα πρέπει να οικοδομηθεί πρώτα και κύρια στην εμβάθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Σε αυτό το πλαίσιο διαπιστώνουν ότι «πολλά περιουσιακά στοιχεία παραμένουν στο κράτος». Επιπρόσθετα, «καλωσορίζουν τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» για τυχόν πρόσθετα μέτρα, με πρόσχημα τη «μείωση του κρατικού χρέους» στο 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

Το ΔΝΤ εμφανίζεται αντίθετο με τις προσπάθειες «τεχνικής ανάκαμψης», όπως με τη δημιουργία ελεύθερων φορολογικών ζωνών, λεγόμενες «αναπτυξιακές τράπεζες» και κρατικές επιδοτήσεις που στοχεύουν σε συγκεκριμένους τομείς.

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ «ΧΟΧΤΙΦ»
«Φεύγει» από τα διεθνή αεροδρόμια

Φαιδροί πανηγυρισμοί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης

Ευκαιρία για πανηγυρισμούς έδωσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, η πώληση του τομέα αεροδρομίων της Hochtief σε καναδικό επενδυτικό ταμείο για 1,5 δισ. ευρώ, με τον υπουργό Κ. Χατζηδάκη να κάνει λόγο για θετική ενέργεια που «δείχνει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία». Συγκεκριμένα, χτες το πρωί η «Hochtief» ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με καναδικό επενδυτικό ταμείο διαχείρισης συνταξιοδοτικών αποθεματικών (Public Sector Pension Investment Board - PSP Investments) για την πώληση των συμμετοχών της στα αεροδρόμια της Αθήνας, της Βουδαπέστης, του Ντίσελντορφ, του Αμβούργου, του Σίδνεϊ και των Τιράνων, τα οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας, διακινούν 95 εκατ. επιβάτες ετησίως.

Η «Hochtief» - που πλέον ελέγχεται από την Ισπανική κατασκευαστική ACS - δεν αποχωρεί πλήρως από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) καθώς πουλά μόνο το ένα από τα δύο εταιρικά σχήματα μέσω των οποίων συμμετέχει στην μετοχική του σύνθεση και πιο συγκεκριμένα την «Hochtief Airport» με ποσοστό 26,6%, ενώ συνεχίζει να κατέχει το 13,33% μέσω της «Hochtief Airport Capital», στην οποία ωστόσο συμμετέχουν και άλλα επενδυτικά σχήματα. Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Fernadez Verdes, σκοπός της πώλησης των συμμετοχών σε αεροδρόμια είναι η αναχρηματοδότηση των χρεών της εταιρείας, αλλά και η επιδίωξή της να επικεντρωθεί μόνο στον κατασκευαστικό τομέα. Η συμφωνία πώλησης θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1 Γενάρη του τρέχοντος έτους, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2013 και σύμφωνα με το διεθνές οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg» η συμφωνία ολοκληρώθηκε κατόπιν προτροπής της Deutsche Bank.

Στα ταμεία της εταιρείας θα εισρεύσει περί το 1,1 δισ. ευρώ, καθώς περίπου 400 εκατ. ευρώ θα διαμοιρασθούν μεταξύ άλλων μετόχων της εταιρείας. Υπενθυμίζουμε ότι η Hochtief είχε αρνηθεί παλιότερη προσφορά πώλησης του τομέα αεροδρομίων της στη γαλλική «Vinci» και την κινέζικη HNA έναντι του ίδιου περίπου ποσού που εισέπραξε τώρα, καθώς θεωρούσε την προσφορά ιδιαίτερα χαμηλή. Ακόμη έχει σημασία το γεγονός ότι στην αρχική ανακοίνωση για πώληση των αεροδρομίων της, είχε θέσει εκτός διαδικασίας το «ΔΑΑ» καθώς θεωρούσε ότι εξαιτίας της ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία δεν θα εισέπραττε τίμημα που να ανταποκρίνεται στην πραγματική του αξία.

Ολα τα παραπάνω αποδεικνύουν πόσο προκλητικοί και φαιδροί είναι οι πανηγυρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς πρόκειται για μία επιχειρηματική συμφωνία που κάθε άλλο παρά δείχνει ότι «ένας σοβαρός επενδυτής αποφάσισε να επενδύσει στο αεροδρόμιο της Αθήνας», όπως ισχυρίστηκε χτες ο Κ. Χατζηδάκης. Αντίθετα, πρόκειται για πώληση - «κοψοχρονιά» έπειτα από τέσσερα χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών και μάλιστα ενόψει προβλέψεων για ακόμη μεγαλύτερη μείωση των αξιών των συγκεκριμένων συμμετοχών - άρα και εκείνης στο ΔΑΑ - το αμέσως επόμενο διάστημα. Οπότε δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος ποιο θα είναι το τίμημα για την πώληση του 30% του ελληνικού Δημοσίου στο ΔΑΑ (από το 55% που κατέχει συνολικά), αλλά και των υπόλοιπων κρατικών αεροδρομίων που βρίσκονται υπό διαδικασία παραχώρησης σε ιδιώτες.

ICAP
Η κρίση δεν «χτυπάει» το ίδιο όλους

Συνολικά κέρδη ύψους 10,6 εκατ. ευρώ (από ζημίες 15,2 εκατ. ευρώ) κατέγραψαν 762 μεγάλες επιχειρήσεις την περίοδο Ιούλη 2011 - Ιούνη 2012 σε σύγκριση με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο, σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς τους που επεξεργάστηκε η ICAP. Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, εάν εξαιρεθεί το μονοπώλιο των «Jumbo» και τις δύο χρονιές, έχοντας καταγράψει πέρσι κέρδη 97 εκατ. ευρώ, επηρεάζοντας το συνολικό αποτέλεσμα, τότε, το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν ζημιογόνο κατά 117,3 εκατ. ευρώ το 2011 και κατά 86,3 εκατ. ευρώ το 2012. Ακόμα και έτσι, πάντως, γίνεται φανερό ότι σε περίοδο βαθέματος της καπιταλιστικής κρίσης και κλιμάκωσης της ολομέτωπης επίθεσης σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού, που βουλιάζει ολοένα και περισσότερο σε συνθήκες φτώχειας, που εκατοντάδες χιλιάδες μικρών επιχειρήσεων καταστρέφονται μαζικά, μερικές εκατοντάδες μονοπώλια καταφέρνουν, αν όχι να μετρούν κέρδη -καπιταλιστική κρίση είναι άλλωστε- να περιορίζουν τις ζημιές τους.

Οι ισολογισμοί που επεξεργάστηκε η ICAP προέρχονται από 208 βιομηχανικές επιχειρήσεις, 202 εμπορικές και 352 επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Ειδικότερα, όσον αφορά στη βιομηχανία οι πωλήσεις τους κατέγραψαν πτώση μόλις κατά 2,7% το 2012, λόγω, όμως, των «λοιπών λειτουργικών εξόδων» που θεωρούνται υψηλά και των χρηματοοικονομικών τους εξόδων, είχαν τελικά ζημιές της τάξης των 8,4 εκατ. ευρώ, την τρίτη χρονιά της κρίσης, καθώς το 2011 είχαν κέρδη 4,3 εκατ. ευρώ. Οι 202 εμπορικές επιχειρήσεις κατέγραψαν μείωση των πωλήσεων κατά 11,6%, παρέμειναν όμως κερδοφόρες στο σύνολό τους, ωστόσο θα εμφάνιζαν ζημιές (μετά το κερδοφόρο 2011) εξαιρουμένων των «Jumbo». Τέλος, στάσιμος παρέμεινε ο τζίρος των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που βελτίωσαν το περιθώριο κέρδους τους κατά 86,7% το 2012, περιορίζοντας τελικά τις ζημιές τους στο μισό περίπου απ' ό,τι το 2011.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανασύνταξη του κινήματος για ριζική αλλαγή πορείας

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την έκθεση του ΔΝΤ:

«Τόσο τα συγχαρητήρια του ΔΝΤ προς την κυβερνητική πολιτική που χρεοκοπεί το λαό, για να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, όσο και οι υποδείξεις για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης υπογραμμίζουν την ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος. Καμιά πολιτική δύναμη, που υπηρετεί το στόχο της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, δεν μπορεί να διασφαλίσει φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση. Μόνο η ριζική αλλαγή πορείας, η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, η μονομερής διαγραφή του χρέους και η αποδέσμευση απ' την ΕΕ της κρίσης, της ανεργίας, της ανασφάλειας και του πολέμου μπορεί να διασφαλίσει τη λαϊκή ευημερία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ