Associated Press |
Αμερικανοί ειρηνιστές βρίσκονται στη Βηθλεέμ, όπου μπαίνουν εθελοντικά σαν ανθρώπινες ασπίδες μπροστά στα σπίτια Παλαιστινίων |
Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την πολύνεκρη ισραηλινή επιδρομή στη Ναμπλούς, αλλά και την έκρηξη που στοίχισε τη ζωή, στην ίδια πόλη, σε 6 μέλη της Φατάχ, και αποδίδεται στον ισραηλινό στρατό.
Οργή. Αυτή η χιλιοειπωμένη λέξη είναι ίσως η μοναδική που καταφέρνει να περιγράψει, έστω και ελλιπώς, την ατμόσφαιρα που επικρατεί στα παλαιστινιακά εδάφη. Με τα νεύρα τεντωμένα και τα όπλα προτεταμένα, τα επεισόδια βίας δεν έλειψαν ούτε χθες, αν και όλες οι πλευρές δείχνουν κάπως μουδιασμένες από το αιματοκύλισμα στη Ναμπλούς και μοιάζουν να αναμένουν το επόμενο. Στα περίχωρα της ίδιας πόλης σημειώθηκε, χθες το πρωί, σφοδρή ανταλλαγή πυρών, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα 23χρονος Παλαιστίνιος και να τραυματιστεί σοβαρά ένας δεύτερος. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «έβαλλε εναντίον δύο υπόπτων για τοποθέτηση βόμβας».
Την ίδια, περίπου, ώρα, πλήθος στρατιωτών, αλλά και στρατιωτικών ελικοπτέρων χτένιζαν την περιοχή, κοντά στην κοινότητα Τελ Τελομίν για την ανεύρεση του αγνώστου, που φέρεται να έδωσε τσάντα που περιείχε βόμβα σε 16χρονο Παλαιστίνιο. Ο 16χρονος, που συνελήφθη, προσπάθησε να ανέβει σε λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο Ιερουσαλήμ - Κιριάτ Σιμόνα, αλλά έγινε αντιληπτός και η βόμβα εξουδετερώθηκε.
«Η ειρηνευτική διαδικασία είναι στρατηγική επιλογή για τον παλαιστινιακό λαό, αλλά οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και η δολοφονία δεκάδων Παλαιστινίων δείχνουν ότι η περιοχή ολόκληρη βαίνει ολοταχώς εκτός ελέγχου προς μια ανείπωτη τραγωδία». Με αυτά τα λόγια, περιέγραψε την κατάσταση ο Παλαιστίνιος ηγέτης, ολοκληρώνοντας, χθες, την 24ωρη επίσκεψή του στην Ιταλία, όπου συναντήθηκε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον υπουργό Εξωτερικών Ρενάτο Ρουτζέρο και τον πάπα Ιωάννη Παύλο το Β`.
Ο Γιάσερ Αραφάτ, σε δηλώσεις του προς τα ιταλικά ΜΜΕ, απηύθυνε έκκληση για «άμεσο τερματισμό κάθε είδους βίας, κάθε ισραηλινής επιδρομής και για άμεση ανάπτυξη διεθνούς δύναμης προστασίας του παλαιστινιακού λαού». Τόνισε, επίσης, ότι το τελευταίο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την ένταση του σχεδίου των δολοφονιών ακριβείας, που, όπως ισχυρίστηκε, μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 50 Παλαιστινίους αξιωματούχους. Ο Αραφάτ, μεταφέροντας τη φημολογία που εδώ και καιρό κυριαρχεί και στα ισραηλινά ΜΜΕ παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις, υποστήριξε ότι η ισραηλινή ηγεσία στοχεύει, πλέον, στην ανατροπή της Παλαιστινιακής Αρχής μέσα από τις δολοφονίες όλων των στελεχών της.
Από την άλλη πλευρά, η ιταλική ηγεσία επανέλαβε τις «προθέσεις της για διαμεσολάβηση», χωρίς, όμως, να δεσμευτεί για κάτι συγκεκριμένο. Αλλωστε, μόλις είχαν δημοσιοποιηθεί οι τελευταίες δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, ο οποίος, μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αχμέντ Μάχερ, υπεραμυνόταν των δολοφονιών ακριβείας και απέρριπτε κατηγορηματικά τη γαλλική πρόταση για ανάπτυξη παρατηρητών της ΕΕ στην περιοχή, στο πλευρό των Αμερικανών. Ο πάπας, πάντως, επανέλαβε ότι μόνο οι διαπραγματεύσεις μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα, όπως επίσης και την πάγια θέση του για διεθνοποίηση της πόλης της Ιερουσαλήμ και ικανοποίηση των παλαιστινιακών αιτημάτων.
Από την πόλη της Γάζας, ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου Αχμέντ Κουρέια εκτόξευε κατηγορίες σε βάρος των ΗΠΑ, γιατί «αποδείχτηκαν ανίκανες ή απρόθυμες να τερματίσουν την κρίση». Την ίδια στιγμή, ο Παλαιστίνιος υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας Ναμπίλ Σάαθ συναντιόταν, στη Γάζα, με τον γενικό πρόξενο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Σλίτσερ. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Σάαθ κατηγορούσε τις ΗΠΑ ότι «δημιούργησαν στο Ισραήλ στην αίσθηση ότι έχει το ελεύθερο να δολοφονεί χωρίς συνέπειες», ενώ τις κάλεσε να επέμβουν άμεσα, ειδάλλως «η εκεχειρία θα οδηγηθεί σε οριστικό θάνατο».
Την παραπομπή 6 στρατιωτών στη Στρατιωτική Δικαιοσύνη ανακοίνωσε, χθες, ο ισραηλινός στρατός, μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες ισραηλινών ανθρωπιστικών οργανώσεων με επικεφαλής την B'Tselem για κακοποίηση, άνευ λόγου, Παλαιστινίων. Η οργάνωση κατήγγειλε, ανάμεσα σε πολλές άλλες υποθέσεις, ότι πριν από 10 ημέρες, οι συγκεκριμένοι στρατιώτες σταμάτησαν, αναίτια, 2 παλαιστινιακά ταξί έξω από τη Χεβρώνα. Ανάγκασαν τους 12 επιβάτες να κατέλθουν, ελευθέρωσαν τους 3, και τους υπολοίπους τους μετέφεραν σε κοντινό σημείο όπου τους ξυλοκόπησαν άγρια με αποτέλεσμα οι 4 εξ αυτών να παραμένουν στο νοσοκομείο. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι 6 στρατιώτες παρουσιάστηκαν, ήδη, στο στρατοδικείο και αναμένεται, την επόμενη βδομάδα, η απόφαση.
Την ίδια στιγμή, παλαιστινιακό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο άλλον έναν 50χρονο Παλαιστίνιο, που ομολόγησε τη συνεργασία του με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες στη δολοφονία του Σαλάχ Νταρουαζέχ της Χαμάς, πριν από μερικές μέρες στη Νάμπλους. Την προηγούμενη μέρα, άλλοι νεαροί Παλαιστίνιοι καταδικάστηκαν σε θάνατο για συνεργασία με το Ισραήλ στη δολοφονία του Τχαμπέτ Τχαμπέτ της Φατάχ, στις 31 Δεκεμβρίου, στην Τουλκαρέμ. Για να επικυρωθούν οι ποινές, θα πρέπει να εγκριθούν από τον Παλαιστίνιο ηγέτη, ενώ φουντώνει η οργή της παλαιστινιακής κοινής γνώμης, που θεωρεί τους Παλαιστινίους συνεργάτες του Ισραήλ υπεύθυνους για τις δολοφονίες ακριβείας. Δύο ακόμη Παλαιστίνιοι, ύποπτοι για συνεργασία με το Ισραήλ, βρέθηκαν νεκροί στη Ραμάλα, και στη Βηθλεέμ, αντίστοιχα. Για τη δολοφονία του πρώτου, την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Μάρτυρες της Ταξιαρχίας του Αλ Ακσά», προειδοποιώντας «τους προδότες ότι θα έχουν ανάλογο θάνατο».
Associated Press |
Φιλική κουβεντούλα μεταξύ Φρανσουά Λεοτάρ (αριστερά) και Τζέιμς Πάρντιου (δεξιά) ενώ μέλη της κυβέρνησης Γκεοργκιέφσκι ασκούν έντονη κριτική σε όσα τους ζητείται να συμφωνήσουν... |
Δε φαίνεται να κατεβαίνει το θερμόμετρο στην πολιτική σκηνή των Σκοπίων, μολονότι ανακοινώθηκε η επίτευξη συμφωνίας το βράδυ της Τετάρτης στις συνομιλίες της Οχρίδας πάνω στο θέμα της επίσημης χρήσης της αλβανικής γλώσσας.
Μ' αφορμή τη χτεσινή εθνική επέτειο της 2ας Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Γκεοργκιέφσκι, μιλώντας σε εκδήλωση σε περιοχή της νότιας ΠΓΔΜ δήλωσε:«Θα ήταν επαίσχυντη η υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας υπό όρους κατά τους οποίους οι τρομοκράτες παραμένουν στα βουνά και ελέγχουν εδάφη. Πρέπει να ανακαταλάβουμε τα εδάφη μας γιατί δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας στο γεγονός πως συνομιλούμε υπό την απειλή όπλων. Πρέπει να εξασφαλίσουμε την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και μετά να υπογράψουμε συμφωνίες που θα είναι προς το συμφέρον της Μακεδονίας. Ολοι οι Αλβανοί τρομοκράτες σε Νότια Σερβία, Μαυροβούνιο και Μακεδονία έχουν μοναδικό στόχο τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας»...
Σε ανάλογους τόνους τοποθετήθηκε χτες και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Στόγιαν Αντοφ. Ο Αντοφ, μιλώντας στο Κρούσεβο της νοτιοδυτικής ΠΓΔΜ δήλωσε ότι το νομοθετικό σώμα, του οποίου ηγείται δεν πρόκειται να επικυρώσει τυχόν συμφωνία, όσο οι αλβανικές ένοπλες ομάδες δε θα έχουν εξαρθρωθεί και αφοπλιστεί.«Το κοινοβούλιο θα εξετάσει προτάσεις που θα αφορούν τη συμφωνία, αλλά δε θα το πράξει εφ' όσον οι τρομοκράτες δεν αφοπλιστούν και εφ' όσον οι τρομοκρατικές ομάδες δεν εξαρθρωθούν» είπε επί λέξει.
Ο ίδιος μάλιστα κατηγόρησε τη λεγόμενη «διεθνή κοινότητα» (βλέπε... ΗΠΑ, ΝΑΤΟ) πως άλλαξε τη στάση της έναντι των αυτονομιστών, λέγοντας πως τώρα επιχειρεί να μπλοκάρει τις εισαγωγές όπλων και πολεμοφοδίων από τρίτες χώρες στα Σκόπια.Ο Αντοφ αναφερόταν στις πιέσεις που άσκησε κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ουκρανία η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις με στόχο το πάγωμα πωλήσεων όπλων στα Σκόπια, επικαλούμενη πως κάτι τέτοιο «διαταράσσει» τις προσπάθειες περί επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας στην ΠΓΔΜ. Η Ράις είχε έκτοτε λάβει διαβεβαιώσεις της ουκρανικής ηγεσίας πως θα σταματήσουν οι πωλήσεις όπλων έναντι των Σκοπίων...
Αιχμές κατά της συμφωνίας και των πιέσεων που ασκούνται για την επίτευξή της άφησε χτες και ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Λιούμπε Μποσκόφσκι, που υποστήριξε πως ο «μόνος τρόπος» για να λυθεί η κρίση στη χώρα είναι «η στρατιωτική ήττα των Αλβανών ανταρτών, σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση μιας συμφωνίας στο γλωσσικό ζήτημα».
«Πρέπει να πείσουμε και τον τελευταίο αισιόδοξο ότι η μόνη αισιόδοξη επιλογή είναι να νικήσουμε τους τρομοκράτες για να επιτύχουμε την ειρήνη και έχουμε αρκετή δύναμη να αντιμετωπίσουμε τους τρομοκράτες», είπε χαρακτηριστικά ο Μποσκόφσκι. Διαφορετική άποψη εξέφρασαν χτες μόνον οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, υποστηρίζοντας πως η κρίση στη χώρα έχει πλέον τέτοιες διαστάσεις που είναι αδύνατο να κατασταλεί μόνο με τη βία.
Οι συνομιλίες, που διακόπησαν χτες λόγω της εθνικής επετείου στην ΠΓΔΜ αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα. Ανοιχτά μένουν να διευθετηθούν μία σειρά από ζητήματα, μεταξύ των οποίων, το περιεχόμενο σημαντικών συνταγματικών αλλαγών προς όφελος της αλβανικής μειονότητας, και συμφωνία στο αίτημα των Αλβανών για «αναδιοργάνωση» της διοίκησης της αστυνομίας και τη χορήγηση δικαιώματος στην αλβανική μειονότητα να εκλέγει τους τοπικούς αστυνομικούς διοικητές στις περιοχές όπου διαβιοί.
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-
Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για τη Νότια Ασία Κριστίνα Ρόκα πραγματοποίησε επαφές χτες με την πολιτική και διπλωματική ηγεσία του Πακιστάν, στον πρώτο σταθμό της ασιατικής περιοδείας της. Αλλά η είδηση δε βγήκε τόσο από τις επαφές της με τους Πακιστανούς, αλλά από μια επιμέρους συνάντηση της Ρόκα: αυτήν με τον πρεσβευτή των Ταλιμπάν, επικυρίαρχων του 95% του Αφγανιστάν, Αμπντούλ Σαλάμ Ζαΐφ.
Η Ρόκα επανέλαβε την αμερικανική απαίτηση έκδοσης του Οσάμα μπιν Λάντεν, διευκρινίζοντας ότι θα αποτελούσε μια «αρχή» στη διαδικασία «προσέγγισης» Ουάσιγκτον - Καμπούλ, χωρίς όμως «αυτό να αποτελεί και πανάκεια». Ο Ζαΐφ, αποφεύγοντας επί της ουσίας να απαντήσει, δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν θέλουν να επιλύσουν το θέμα διαμέσου «διαλόγου με τις ΗΠΑ» και, διπλωμάτης καθώς είναι, έσπευσε να πει ότι «δε θεωρούμε τις ΗΠΑ εχθρό».
Η Ρόκα εξέφρασε επίσης την «ανησυχία» της επειδή οι πολιτικές των Ταλιμπάν δυσχεραίνουν τη διανομή βοήθειας στους πληγέντες από την ξηρασία και τον εμφύλιο πρόσφυγες, τόσο στο Αφγανιστάν, όσο και στις γειτονικές χώρες (1,5 εκατ. στο Πακιστάν).