Associated Press |
Ισραηλινοί στρατιώτες κλείνουν την τελευταία πύλη 93, μετά την αποχώρησή τους |
Επεσαν και τυπικά οι σιδερένιες μπάρες στην ισραηλινο-λιβανική μεθόριο. Τα τελευταία οχήματα του ισραηλινού στρατού διέσχισαν, χτες τα ξημερώματα, τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις δύο χώρες, αφήνοντας πίσω τους περισσότερες από δύο δεκαετίες κατοχής στο Ν. Λίβανο. Η λιβανική ηγεσία ανακήρυξε τη χτεσινή ημέρα εθνική εορτή και όλοι αναμένουν με αγωνία την επόμενη ημέρα της πρώτης μονομερούς ισραηλινής στρατιωτικής αποχώρησης στα 52 χρόνια της ισραηλινο-αραβικής διαμάχης στη Μέση Ανατολή.
Στις 6.42 χτες το πρωί, ώρα Ελλάδας, ο ισραηλινός στρατός σφράγιζε με μεταλλικές μπάρες την πύλη 93 στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα, από όπου, μόλις πριν από λίγα λεπτά είχαν περάσει τα τελευταία στρατιωτικά οχήματα, τερματίζοντας την 22χρονη κατοχή του νοτίου τμήματος του Λιβάνου. Εκρήξεις ακούγονταν όλο το 24ωρο, καθώς, αποχωρώντας, ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε σειρά εγκαταστάσεων, αλλά και στρατιωτικού εξοπλισμού, που δεν μπορούσε να μεταφέρει.
Κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας, υπό τη συνεχόμενη επιτήρηση στρατιωτικών ελικοπτέρων, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άρματα μάχης επέστρεφαν στο Ισραήλ γεμάτα από χαμογελαστούς Ισραηλινούς στρατιώτες. Η τελευταία αυτοκινητοπομπή, που «έριξε» και την μπάρα, ήταν αυτή του διοικητή της μονάδας συνδέσμου των ισραηλινών δυνάμεων με τη λιβανική πολιτοφυλακή, του στρατηγού Μπένι Γκανζ, που συνοδευόταν από 2 άρματα μάχης και από έναν εκσκαφέα, που έκλεισε το δρόμο σύνδεσης του Νοτίου Λιβάνου με το Ισραήλ.
Χτες το μεσημέρι, ηρεμία επικρατούσε σε όλο το Νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τη λιβανική αστυνομία. Περίπου χίλιοι μαχητές της «Χεζμπολάχ» αλλά και της «Αμάλ», με σημαίες, συνθήματα και πυροβολισμούς στον αέρα, συνοδευόμενοι από τους βουλευτές τους Ναζίχ Μανσούρ και Αλί Χράις αντίστοιχα, έμπαιναν στο, μέχρι πρότινος, στρατηγείο του ισραηλινού στρατού στη Μαρζαγιούν, όπου λεηλάτησαν και την έπαυλη του επικεφαλής της λιβανικής πολιτοφυλακής Αντουάν Λάχαντ. Εκατοντάδες άλλοι μαχητές πανηγύριζαν κατά μήκος των συνόρων, ανταλλάσσοντας ύβρεις, αλλά και φιλικούς χαιρετισμούς και χειραψίες με Ισραηλινούς φιλειρηνιστές, κατοίκους του Βορείου Ισραήλ, αλλά και Ισραηλινούς στρατιώτες από την άλλη πλευρά των συνόρων.
«Είναι λίγο περίεργο, αλλά πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε δίπλα ο ένας στον άλλον χωρίς βία» σχολίαζε ο στρατιωτικός διοικητής του Βορείου Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι. Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, υπέγραφε το επίσημο διάταγμα αποχώρησης από το Ν. Λίβανο. Από την πλευρά του, ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, στρατηγός Σαούλ Μοφάζ, προειδοποιούσε ότι αν πληγεί το Βόρειο Ισραήλ ή Ισραηλινοί στρατιώτες, το Ισραήλ θα πλήξει κομβικά σημεία, αλλά και συριακούς στόχους εντός του Λιβάνου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για την οποιαδήποτε επίθεση θα θεωρηθεί υπεύθυνη η συριακή ηγεσία.
«Μέρα που θα καταγραφεί στην ιστορία ως η απόδειξη της νίκης της βούλησης και του αγώνα του λιβανέζικου λαού κατά της ισχυρότερης στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή» χαρακτήρισε, τη χτεσινή ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σελίμ Χος, ανακηρύσσοντάς τη σε εθνική εορτή ως «Ημέρα της Αντίστασης και της Απελευθέρωσης». Ο Χος εξέφρασε την ελπίδα ότι η ισραηλινή αποχώρηση θα βοηθήσει στην ηρεμία στην περιοχή, τονίζοντας, όμως, ότι ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της απελευθέρωσης των Λιβανέζων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές και των αγροκτημάτων Σεμπάα, στους πρόποδες των Υψωμάτων του Γκολάν, τα οποία ο ΟΗΕ δε χαρακτηρίζει κατεχόμενα. Ανάλογες προειδοποιήσεις απηύθυνε και ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ» Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ, διευκρινίζοντας, όμως, ότι προς το παρόν η οργάνωση διακόπτει την έκδοση στρατιωτικών ανακοινωθέντων. Στα Υψώματα του Γκολάν αναφέρεται και ο κυβερνητικός συριακός Τύπος, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ειρήνη και ασφάλεια αν δεν απελευθερωθούν όλα τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη.
Παραφωνία στο γενικό κλίμα ευφορίας, και χτες, οι άνδρες της λιβανικής φιλοϊσραηλινής πολιτοφυλακής και η τύχη τους. Οπως ανακοίνωσαν οι λιβανικές αρχές, περίπου, 1.600 (από τους 2.400 συνολικά) παραδόθηκαν στον λιβανικό στρατό ή στους μαχητές της «Χεζμπολάχ» και της «Αμάλ», προκειμένου να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη. Σε 5.000 ανέρχεται ο αριθμός των ανδρών της λιβανικής πολιτοφυλακής και των οικογενειών τους που βρίσκονται στο Ισραήλ και όπως ανακοίνωσαν οι αρχές θα τους χορηγηθεί τουριστική βίζα και άδεια εργασίας. Ο, εξαφανισμένος τις τελευταίες ημέρες, ηγέτης τους Αντουάν Λάχαντ βρίσκεται στο Βόρειο Ισραήλ και φέρεται, σε δηλώσεις του, να αποκλείει το ενδεχόμενο επιστροφής του στο Λίβανο, όπου έχει, ήδη, καταδικαστεί, ερήμην, σε θάνατο για προδοσία.
Συνάντηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων Αρμενίας, Λευκορωσίας, Μολδαβίας, Ουκρανίας και Ρωσίας
Το Γραφείο Τύπου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για τη συνάντηση εργασίας ηγετών Κομμουνιστικών Κομμάτων:
Σύμφωνα με την υπάρχουσα πρακτική, πραγματοποιήθηκε στις 19 του Μάη στη Μόσχα συνάντηση εργασίας των ηγετών των Κομμουνιστικών Κομμάτων Αρμενίας, Λευκορωσίας, Μολδαβίας, Ουκρανίας και Ρωσίας. Στη διάρκεια της συνάντησης αναλύθηκαν λεπτομερώς οι ιδιομορφίες της πολιτικής και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης σ' αυτές τις χώρες. Οι ηγέτες των ΚΚ επισήμαναν την ουσιαστική αλλαγή των συνθηκών, στις οποίες ασκούν την πρακτική τους δραστηριότητα οι κομμουνιστές σε σειρά κρατών-μελών της ΚΑΚ. Σημείωσαν τη σημασία των προεδρικών εκλογών και του δημοψηφίσματος στην Ουκρανία, των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, την υπόθεση της διαμόρφωσης του νέου κοινωνικοπολιτικού κλίματος σ' αυτές τις χώρες. Υπογραμμίστηκε ότι τα τελευταία χρόνια τα κυρίαρχα καθεστώτα χρησιμοποιούν στη διάρκεια των εκλογικών εκστρατειών όλο και περισσότερο ενεργά και ξετσίπωτα τους διοικητικούς μοχλούς για την επίτευξη στις εκλογές των επιθυμητών αποτελεσμάτων, για τον επηρεασμό των διαθέσεων των ψηφοφόρων. Οι μετέχοντες στη συνάντηση εξέφρασαν ομόθυμα την αλληλεγγύη στους Ουκρανούς κομμουνιστές και την υποστήριξή τους στον αγώνα ενάντια στην επίθεση της αντίδρασης στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών. Τονίστηκε με ικανοποίηση η αύξηση της υποστήριξης από μέρους των ψηφοφόρων της δράσης του ΚΚ Μολδαβίας, το οποίο σημείωσε επιτυχία στις εκλογές για τα τοπικά όργανα εξουσίας και ενίσχυσε σοβαρά τις θέσεις του στο Κοινοβούλιο.
Οι ηγέτες των ΚΚ εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι οι αποφάσεις για τη δημιουργία του ενωσιακού κράτους Λευκορωσίας και Ρωσίας δεν παίρνουν συγκεκριμένο περιεχόμενο, πριν απ' όλα στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα. Σε σχέση μ' αυτό, τάχθηκαν υπέρ της έντασης των προσπαθειών των κομμουνιστών, όλων των προοδευτικών δυνάμεων της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, για τη δημιουργία των κοινωνικοπολιτικών και ιδεολογικοηθικών βάσεων του ενωσιακού κράτους. Υπογραμμίστηκε η σημασία της δουλιάς που κάνουν οι βουλευτές των δυο χωρών, και μέσα στα πλαίσια της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης, για την οικοδόμηση γερής νομικής βάσης της Ενωσης Λευκορωσίας και Ρωσίας. Οι μετέχοντες στη συνάντηση επισήμαναν ιδιαίτερα την τεράστια και καρποφόρα συμβολή των κομμουνιστών της Αρμενίας στη συσπείρωση του αρμενικού λαού γύρω από την ιδέα της αδελφικής ένωσης των τριών χωρών.
Οι ηγέτες των ΚΚ αλληλοενημερώθηκαν για την πορεία της προετοιμασίας των επικείμενων Συνεδρίων των ΚΚ των χωρών τους, για τα καθήκοντα που στις σημερινές συνθήκες μπαίνουν στο πρώτο πλάνο της καθημερινής τους δραστηριότητας. Εγινε ανταλλαγή γνωμών πάνω σε ορισμένες πλευρές της τρέχουσας δράσης των ΚΚ, τονίστηκε η θετική πείρα της κοινής συμμετοχής των κομμουνιστών των αδελφών κομμάτων στην προετοιμασία του γιορτασμού της 55ης επετείου της Νίκης του σοβιετικού λαού στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο 1941-1945.
Στη συνάντηση πήραν μέρος: Από το ΚΚ Αρμενίας ο Α΄ γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΑ Β. Σ. Νταρμπινιάν, ο Α΄ γραμματέας της Επιτροπής Πόλης Ερεβάν Γ. Α. Μανουκιάν. Από το Κόμμα Κομμουνιστών της Λευκορωσίας ο Α΄ γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΛ Σ. Ι. Καλιάκιν, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΛ Α. Β. Λασκέβιτς. Από το Κόμμα Κομμουνιστών της Μολδαβίας ο Α΄ γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΜ Β. Ν. Βορόνιν. Από το ΚΚ Ουκρανίας ο Α΄ γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΟυ Π. Ν. Σιμονένκο. Από το ΚΚΡΟ ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκ. Α. Ζιουγκάνοφ, ο Α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Β. Α. Κουπτσόφ, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΡΟ Ι. Ι. Μέλνικοφ και ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΡΟ Ν. Γκ. Μπιντιουκόφ.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Τι μπορεί άραγε να ισχύει και πολύ περισσότερο να συμβεί, σε αυτήν την περίπτωση, με την πρόταση που κατατέθηκε για τη μερική άρση του εμπάργκο κατά της Κούβας και ενδέχεται να απασχολήσει τις επόμενες βδομάδες το αμερικανικό Κογκρέσο; Το πιο πιθανό τίποτα και το Νησί της Επανάστασης θα παραμείνει κάτω από τον ασφυκτικό και δολοφονικό εναγκαλισμό των ΗΠΑ.
Εντούτοις, το Κογκρέσο θα κληθεί ίσως τον ερχόμενο μήνα να τοποθετηθεί απέναντι στο ενδεχόμενο μερικής άρσης του εμπάργκο που έχει επιβληθεί κατά της Κούβας εδώ και σαράντα χρόνια, έπειτα από τη συζήτηση για την εξομάλυνση των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, που άρχισε χτες. Συγκριμένα, πρόκειται για τροπολογία σε πρόταση νόμου που εγκρίθηκε αυτόν το μήνα από τις επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας και η πρώτη τροπολογία σε πρόταση νόμου, η οποία έχει ως στόχο να επιτραπεί η πώληση ειδών διατροφής και φαρμάκων στην Κούβα καθ' υπέρβασιν του εμπάργκο.
Ξαφνικός έρωτας; Κάτι έχει αλλάξει στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ; Τίποτα από όλα. Ανάλογες αποφάσεις είχε λάβει το Κογκρέσο και το περασμένο έτος, αίροντας μερικώς το εμπάργκο προς τη Λιβύη, το Σουδάν, το Ιράκ κ. ά., μετά από τις ασφυκτικές πιέσεις από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές που είχαν και έχουν την υποστήριξη του ισχυρού αγροτικού λόμπι των ΗΠΑ, το οποίο βλέπει τους Αμερικανούς αγρότες να περιθωριοποιούνται ολοένα και περισσότερο εξαιτίας του ανταγωνισμού των φθηνών αγροτικών προϊόντων που εισρέουν στις εγχώριες αγορές, καθώς και τη δραστική μείωση των εξαγωγών των αμερικανικών αγροτικών προϊόντων.
Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που θα συζητηθεί η εν λόγω τροπολογία. Πέρσι η Γερουσία είχε εγκρίνει τη μερική άρση του εμπάργκο κατά της Κούβας, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
ΧΑΡΑΡΕ.- Σε τροποποίηση του νόμου προκειμένου να επιτραπεί η άμεση κατάσχεση έως και 841 αγροκτημάτων της λευκής μειοψηφίας γαιοκτημόνων δίχως την καταβολή αποζημιώσεων, προχώρησε η κυβέρνηση του προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε.
Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Μουναράντζι Χουενγκουέρε, η τροποποίηση του νόμου περί ιδιοκτησίας γης, που κατέστη δυνατή εξαιτίας συνταγματικής τροπολογίας που πέρασε από το Κοινοβούλιο πριν ενάμιση μήνα, δημοσιεύτηκε το περασμένο 48ωρο σε ειδική έκδοση της εφημερίδας της κυβέρνησης.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται αφ' ενός να ικανοποιήσει το κίνημα των βετεράνων του πολέμου ανεξαρτησίας που έχει ξεκινήσει, από τον περασμένο Φλεβάρη, κύμα καταλήψεων σε αγροκτήματα της λευκής μειοψηφίας, αφ' ετέρου αναμένεται να πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο τις αντιδράσεις της Βρετανίας (πρώην αποικιοκρατικής δύναμης) και κομμάτων της αντιπολίτευσης ενόψει των προγραμματισμένων, για τις 24 και 25 του Ιούνη, γενικών εκλογών.