ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Από τύχη δε θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα

Η έλλειψη δεύτερης γεννήτριας στο νοσοκομείο σε συνδυασμό με τη μη κήρυξη του νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είχε αποτέλεσμα να μην καλυφθούν όλα τα περιστατικά

Ο συντάκτης του «Ρ» συζητά με το διευθυντή της ΔΕΗ στην Κεφαλονιά
Ο συντάκτης του «Ρ» συζητά με το διευθυντή της ΔΕΗ στην Κεφαλονιά
Πολλοί ήταν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς που χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη στις έξι ημέρες που το νησί βρέθηκε στο σκοτάδι. Το κρύο, η έλλειψη νερού και θέρμανσης, καθώς και γενικότερα οι δύσκολες συνθήκες, είχαν αποτέλεσμα, κυρίως ηλικιωμένοι και παιδιά, να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας.

Μπορεί το νοσοκομείο του Αργοστολίου - στο οποίο βρέθηκε χτες ο «Ρ» - να ανταποκρίθηκε στις άμεσες ανάγκες των κατοίκων της Κεφαλονιάς,λόγω της έλλειψης δεύτερης γεννήτριας όμως δεν καλύφθηκαν πλήρως όλα τα περιστατικά.

Ενας ακόμα ουσιαστικός λόγος, για τον οποίο δε νοσηλεύτηκαν όλες οι περιπτώσεις που πήγαν στο νοσοκομείο, είναι και το γεγονός πως το νησί δεν κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Σπύρου Λιναρδάτου, προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλλονιάς και γιατρού του νοσοκομείου: «Διώξαμε κόσμο που δεν είχε κάτι σοβαρό, γιατί έπρεπε να λειτουργήσουν τα χειρουργεία και κλίβανος με τη μία γεννήτρια». Εαν, συνέχισε, «το νησί κηρυσσόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα πράγματα θα ήταν πιο απλά. Θα είχαν επιταχθεί ένα ή δύο ξενοδοχεία για τα πολύ ελαφρά περιστατικά».

Το γεγονός που αποδεικνύει επιπλέον την ανάγκη δεύτερης εφεδρικής γεννήτριας στο νοσοκομείο είναι πως 9 ορθοπεδικά περιστατικά διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του Ρίο. Επίσης, να σημειωθεί πως, ενώ συνήθως η πληρότητα της παθολογικής πτέρυγας δεν ξεπερνά το 80%, τις ημέρες που το νησί δεν είχε ρεύμα το ποσοστό αυξήθηκε στο 120%, κάτι που είχε συνέπεια να χρησιμοποιηθεί και μέρος της χειρουργικής πτέρυγας.

Το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς
Το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς
Από το σύνολο των περιστατικών, στις έξι μέρες που το νησί ήταν χωρίς ρεύμα, 35 έως 40 είχαν ως αιτία τις δηλητηριάσεις από τις αναθυμιάσεις μονοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή από τα μαγκάλια που είχαν οι κάτοικοι για να ζεσταθούν, αλλά υπήρξαν και περιπτώσεις δηλητηριάσεων από αναθυμιάσεις από τα μηχανήματα των γεννητριών.

Ο Σπ. Λιναρδάτος, μας εξήγησε πως «από τύχη δεν υπήρξαν θύματα» γιατί «σε πολλές περιπτώσεις οι δηλητηριάσεις από αναθυμιάσεις στον ύπνο μπορεί να είναι θανατηφόρες». Τα έξι από αυτά τα περιστατικά ήταν σοβαρά και ανάμεσα σε αυτά τα τρία ήταν μικρά παιδιά, για τα οποία, ευτυχώς, αποφεύχθηκε ο κίνδυνος.

Σύμφωνα με καταγγελία που έκανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου στο «Ρ», επιχειρήθηκε με παρέμβαση υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Υγείας, ώστε να μετατεθούν οι όποιες ευθύνες από τυχόν αρνητική εξέλιξη στους γιατρούς του νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, όπως είπε στο «Ρ» ο Σπ. Λιναρδάτος, «το χειρότερο από όλα ήταν η παρέμβαση υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Υγείας. Ζήτησε από τον Διευθυντή της παθολογικής μονάδας, και τον υπεύθυνο της καρδιολογικής μονάδας, να υπογράψουν χαρτί πως αν πάθει ζημιά η γεννήτρια του νησιού, δε θα κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές»!

Σε 20 μέρες η πλήρης αποκατάσταση των πυλώνων

Κατεστραμμένα λιόδεντρα. Σημαντικές ήταν οι ζημιές και στην αγροτική παραγωγή. (Αναλυτικό ρεπορτάζ στον αυριανό «Ρ»)
Κατεστραμμένα λιόδεντρα. Σημαντικές ήταν οι ζημιές και στην αγροτική παραγωγή. (Αναλυτικό ρεπορτάζ στον αυριανό «Ρ»)
Σε δεκαπέντε με είκοσι μέρες, θα έχουν επισκευαστεί οι οχτώ πυλώνες που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία, σύμφωνα με δήλωση στο «Ρ» του Γεράσιμου Λούση, διευθυντή της ΔΕΗ στην Κεφαλονιά. Οι πυλώνες αυτοί βρίσκονται στο νότιο μέρος του νησιού. Ηδη, έχουν επιδιορθωθεί οι δύο πυλώνες στο βόρειο τμήμα. Ο Γ. Λούσης, υποστήριξε πως το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της κακοκαιρίας και του πάγου που συσσωρεύτηκε στα σύρματα των πυλώνων, με αποτέλεσμα το μεγάλωμα του όγκου τους και την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στα καλώδια. Σε περίπτωση ανάλογου περιστατικού, ισχυρίστηκε ότι «το νησί μπορεί σε λίγες ώρες να ηλεκτροδοτηθεί σε ποσοστό 70-80%».


Απαντούν με συντονισμένο αγώνα

Συστάθηκε χτες Συντονιστικό Αγώνα, που θα διεκδικήσει τη θωράκιση του νομού με έργα υποδομής, άμεσες αποζημιώσεις, φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα. Συλλαλητήριο στις 8 Φλεβάρη, στην Κεφαλονιά

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη φορέων, κατά την οποία συγκροτήθηκε το Συντονιστικό Αγώνα
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη φορέων, κατά την οποία συγκροτήθηκε το Συντονιστικό Αγώνα
Τη σύσταση Συντονιστικού Αγώνα για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα, αποφάσισαν φορείς και κάτοικοι της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης, χθες το βράδυ, στο Εργατικό Κέντρο του νομού.

Σήμερα, αναμένεται να παραδώσουν στο νομάρχη το αγωνιστικό πλαίσιο που αποφάσισαν, ενώ τις επόμενες μέρες θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Ακόμα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο την ερχόμενη Τετάρτη 8 Φλεβάρη στην Κεφαλονιά, ενώ αντιπροσωπεία του Συντονιστικού θα επισκεφτεί τη Βουλή, προκειμένου να συναντηθεί με εκπροσώπους των κομμάτων.

Στόχος του Συντονιστικού είναι να αγωνιστεί, ώστε να ξεπεραστούν οι πρόσφατες πληγές του νομού, αλλά και να επιδιώξουν τα προβλήματά τους να βγουν έξω από τα όρια της Ιθάκης και της Κεφαλλονιάς.

Το ψήφισμα θα παραδοθεί και στα πολιτικά κόμματα. Στη χθεσινή σύσκεψη, συμμετείχαν:

  • Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλλονιάς - Ιθάκης.
  • Ο Εμπορικός Σύλλογος Παλλικής.
  • Ο Εμπορικός Σύλλογος Σάμης.
  • Ο Εμπορικός Σύλλογος Αργοστολίου «Κράνη».
  • Η ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς.
  • Ο Σύλλογος Λογιστών Κεφαλλονιάς.
  • Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κεφαλλονιάς - Ιθάκης.
  • Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κεφαλλονιάς.

Το πλαίσιο αιτημάτων που αποφάσισαν να προωθήσουν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης είναι το παρακάτω:

  • Αμεση αποζημίωση των πληγέντων και οικονομικές ελαφρύνσεις σε λαϊκές οικογένειες, επαγγελματίες, βιοτέχνες και αγρότες.
  • Θωράκιση ενεργειακή του νομού, που περιλαμβάνει: α. Παραμονή των γεννητριών στο νησί μέχρι να σταθεροποιηθεί το σύστημα, β. δημιουργία προϋποθέσεων, ώστε να υπάρχει αυτοτελής κάλυψη του νησιού σε πηγές ενέργειας με αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα.
  • Φθηνό ρεύμα για το λαό και τους επαγγελματίες βιοτέχνες.
  • Οχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την επιχειρηματοποίηση της Ενέργειας. Μόνον έτσι θα υπάρχει φθηνό ρεύμα για τους καταναλωτές και σεβασμός του περιβάλλοντος.
  • Μέτρα κοινωνικής υποδομής, για να θωρακιστούν τα νησιά από φυσικές καταστροφές (αντισεισμική θωράκιση κλπ.), καθώς και μέτρα εξυπηρέτησης των κοινωνικών αναγκών στους τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας, των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών κλπ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Μανώλης ΠΑΚΙΑΣ


ΑΥΡΙΟ:

Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη σύσκεψη φορέων και τη συγκρότηση του Συντονιστικού Αγώνα.

Τα προβλήματα των αγροτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ