ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Απρίλη 1999
Σελ. /14
ΔΙΕΘΝΗ
Ο δολοφονικός απολογισμός

Τρεις εβδομάδες, 21 μέρες, 504 ώρες, 1.000 νεκροί και 4.000 τραυματίες. ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΤΗΝ ΩΡΑ... Αυτή είναι η μακάβρια πραγματικότητα των ψυχρών αριθμών. Αυτός είναι ο αποκρουστικός φόρος αίματος που πληρώνουν οι αθώοι, εν ονόματι της "ανθρωπιστικής καμπάνιας" του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι η φρίκη του πολέμου εναντίον του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Ναι, της Γιουγκοσλαβίας. Οι "έξυπνες" βόμβες δεν ξεχωρίζουν Αλβανούς και Σέρβους. Και οι δύο είναι "κινητοί στόχοι"... ακουσίως και εκουσίως. Η θηρωδία του φασισμού ξετυλίγεται αργά και βασανιστικά, αλλά σε όλη της μεγαλοπρέπεια.

Ο μακρύς και οδυνηρός συγκεντρωτικός κατάλογος για τα θύματα και τις καταστροφές σε πολιτικούς στόχους από την έναρξη των βομβαρδισμών μέχρι τις 14 Απρίλη που δώθηκε χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, προκαλεί σοκ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Νεμπόισα Βούγιοβιτς, ανακοίνωσε ότι τα θύματα, ΜΟΝΟ μεταξύ των αμάχων, έφθασαν τα 1.000 άτομα και οι τραυματίες ξεπερνούν τις 4.000. Οσο για τον κτηνώδη και αδίστακτο βομβαρδισμό των αμάχων Αλβανών που επέστρεφαν στις εστίες τους από την Αλβανία είναι 75, ενώ οι βαριά τραυματισμένοι 25. Τα θύματα από το βομβαρδισμό του τρένου έφτασαν τα 55. Μέχρις στιγμής...

Δεν τους αρκεί η φυσική εξόντωση του πληθυσμού. θα πρέπει να τους "γονατίσουν" ολοσχερώς. Αν δεν καταφέρουν να σκοτώσουν όσους μπορούν περισσότερους, θα πρέπει να τους αφήσουν παντελώς εξαθλιωμένους, δίχως καμία δυνατότητα για την κάλυψη ακόμα και των πιο βασικών αναγκών. Να μην μπορούν να είναι ούτε καν ξυπόλητοι ήρωες... Αυτός είναι ο σκοπός τους, αφού οι βομβαρδισμοί σε "στρατηγικούς στόχους" καταστρέφουν όλη τη χώρα, όλους τους πόρους της γιογκοσλαβικής οικονομίας. Ολους τους κόπους και τις θυσίες ενός ολόκληρου λαού, πενήντων χρόνων. Πενήντα χρόνια μετά το καταστροφικό πέρασμα των ναζιστικών ορδών και το ολέθριο προσωπικό μένος του Αδόλφου Χίτλερ. Πώς να εξηγήσει κανείς αλλιώς ότι το κόστος του πολέμου για το σερβικό λαό είναι μέχρι στιγμής "τουλάχιστον εκατό δισεκατομμύρια δολάριαμ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ορισμένων ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων"; Πώς μπορεί να δικαιολογήσει το ΝΑΤΟ τις ζημίες των 200 εκατομμύριων δολάρια την ώρα; Για το καλό τους γίνεται; Εξόντωση είναι ο στόχος... Για να εξοντωθούν και να σουρθούν γονυπετείς καταστράφηκαν οκτώ γέφυρες και εννέα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Για να τους διαλύσουν ολοσχερώς έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές εννέα σιδηροδρομικοί σταθμοί, επτά αυτοκινητόδρομοι και επτά αεροδρόμια. Για να τους δολοφονήσουν αργά και βασανιστικά έχουν καταστραφεί 31 εργοστάσια και βιομηχανικές μονάδες, δεκατρείς αποθήκες με καύσιμα και διυλιστήρια, τέσσερις αγροτικοί συνεταιρισμοί, δεκατέσσερα νοσοκομεία έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες, ενώ σε περισσότερα από 150 σχολεία έχουν σπάσει τα τζάμια και υπέστησαν ζημιές από τις εκρήξεις. Γιατί τόλμησαν να σηκώσουν το κεφάλι τους και πρέπει να τιμωρηθούν, έντεκα κτίρια δημοσίων υπηρεσιών και υπουργείων έχουν καταστραφεί και υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ υπάρχουν σοβαρές ζημιές σε επτά θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, υδροηλεκτρικούς σταθμούς και υποσταθμούς του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών.

Αυτό είναι το ΝΑΤΟ. Ψυχροί, κυνικοί και δολοφόνοι.

Ο Γκρέγκορ Γκίζι για τις συνομιλίες του με τον Μιλόσεβιτς

Μετά την επιστροφή του από το Βελιγράδι και τις συνομιλίες του με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΟΔΗΣΟ στο Μπούντεσταγκ Γκρέγκορ Γκίζι, δήλωσε μεταξύ άλλων: "Ο Μιλόσεβιτς είπε ότι όλοι οι πρόσφυγες και όχι μόνο οι "ειρηνόφιλοι", όπως είχε πει κάποτε, πρέπει να έχουν το δικαίωμα εξασφαλισμένης επιστροφής. Ο Μιλόσεβιτς συμφώνησε επίσης ότι παρατηρητές του ΟΗΕ σε οποιοδήποτε αριθμό, στην περίπτωση συμφωνίας με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, θα μπορούν να ελέγχουν την τήρησή της. Μιλάει, πάντως, μόνο για πολίτες παρατηρητές και λέει επίσης ότι κάτι διαφορετικό δεν είναι αποδεκτό και ούτε αναγκαίο".

Σχετικά με τις διαθέσεις του πληθυσμού, ο Γκίζι δήλωσε:

"Τόσο συσπειρωμένος αυτός ο πληθυσμός ουδέποτε προηγούμενα ήταν, εντελώς ολοφάνερα πίσω από την ηγεσία του, όπως τώρα. Αν επιδιωκόταν πρόοδος του εκδημοκρατισμού, τότε με τους βομβαρδισμούς πρόσφεραν κακές υπηρεσίες. Οι εργάτες πηγαίνουν καθημερινά, μπροστά από το εργοστάσιο Γιούγκο, όπου δεν υπάρχει πια ούτε μια θέση εργασίας, και παρ' όλα αυτά πηγαίνουν. Κάθε μέρα. Με δάκρυα στα μάτια. Ο μεγάλος φόβος μου είναι ότι με τις ΝΑΤΟικές επιθέσεις θα δημιουργηθεί ισχυρή αντιδυτική διάθεση. Και αυτή θα διαρκέσει μια ολόκληρη γενιά. Και όσον αφορά τη διαδικασία ολοκλήρωσης στην Ευρώπη - η Γιουγκοσλαβία ανήκει στην Ευρώπη - εδώ ριχτήκαμε πίσω πολλά χρόνια. Σ' αυτό μπορεί να έχει συμφέρον μια δύναμη - οι ΗΠΑ".

Στις δηλώσεις του αυτές σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Νόιες Ντόιτσλαντ" (15/4) ο Γκίζι αναφέρει στην αρχή ότι στον συνομιλητή του "έκανε και μια σειρά από προτάσεις για τις οποίες αυτός (ο Μιλόσεβιτς) είχε τις επιφυλάξεις του. Πιστεύω, ωστόσο, ότι τα σκέφτονται και μια συνέχεια της συνομιλίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κινήσεις και αποτελέσματα. Οι δυνατότητες διαπραγματεύσεων δεν έχουν εξαντληθεί ακόμα".

Ο Γκίζι πρόσθεσε ότι μπορεί να αντιληφθεί, γιατί η Γιουγκοσλαβία λέει ότι "δεν μπορεί να αφήσουμε να μπουν στη χώρα μας σαν απόστολοι ειρήνης αυτοί που τώρα μας βομβαρδίζουν. Η εναλλακτική λύση είναι ο ΟΗΕ. Η αρμοδιότητα πρέπει να περάσει από το ΝΑΤΟ στον ΟΗΕ, ώστε έτσι να υπάρχει ανταπόκριση και στην ως τώρα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Πιστεύω ότι τότε μπορούν να γίνουν πολλά".

Σχετικά με το ρόλο του Κόφι Ανάν, ο Γκίζι είπε: "Ο Ανάν δεν είναι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ασφαλείας. Οι αρμοδιότητες ανήκουν στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ασφαλείας. Παρ' όλα αυτά δεν είμαι της γνώμης - και αυτό δεν προσέκρουσε στο Βελιγράδι σε αντιρρήσεις - ότι πρέπει να διεξαχθούν απευθείας και άμεσες και όχι πια έμμεσες συνομιλίες μεταξύ των πολιτικών υπευθύνων των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και της γιουγκοσλαβικής και σερβικής ηγεσίας υπό τη συνοδεία και ευθύνη του ΟΗΕ. Ο Μιλόσεβιτς το αποδέχτηκε αυτό ολότελα".

Ο Γκίζι δήλωσε ότι θα μεταβεί αμέσως και στην Αλβανία και ότι θα επισκεφτεί στρατόπεδα προσφύγων, γιατί θέλει να μάθει "τι αναφέρουν οι άνθρωποι εκεί".

Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

Ευρωπαίοι ηγέτες επιρρίπτουν ευθύνες για όλα στο Βελιγράδι

Ως παρατρεχάμενοι της κυβέρνησης Κλίντον ή εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ αντέδρασαν χτες σε δηλώσεις τους κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, σε σχέση με το προχτεσινό φονικό κατά Κοσσοβάρων προσφύγων στη Γιακοβίτσα.

"Ακόμη και η πιο απλή ενέργεια που προκαλεί πόνο στο Κοσσυφοπέδιο προέρχεται από τον Μιλόσεβιτς", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, κατηγορώντας - με τον πιο διεστραμμένο τρόπο - ως μοναδικό υπεύθυνο όχι το ΝΑΤΟικό αεροσκάφος που έριξε τη βόμβα αλλά τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Μιλόσεβιτς...

Ακόμη χειρότερος ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μπλερ, Ρόμπιν Κουκ, που δήλωσε ευθαρσώς πως δε θα δεχτεί "κροκοδείλια δάκρυα" από τους Γιουγκοσλάβους ηγέτες σχετικά με την προχτεσινή σφαγή προσφύγων.

"Δεν θα δεχτώ τις επικρίσεις που προέρχονται από το Βελιγράδι. Πώς τολμούν (οι Γιουγκοσλάβοι ηγέτες) να χύνουν τώρα κροκοδείλια δάκρυα γι' αυτούς που σκοτώθηκαν στη σύγκρουση για την οποία αυτοί είναι υπεύθυνοι", είπε ο υπουργός, αρνούμενος ωστόσο να κάνει οποιαδήποτε εικασία εν σχέσει με τους αυτουργούς του προχτεσινού βομβαρδισμού κατά αυτοκινητοπομπής προσφύγων. Πάντως, στην ίδια συνέντευξη Τύπου ήταν παρών και ο πτέραρχος Τζον Ντέι που δήλωσε με νόημα... πως το "ΝΑΤΟ δεν επιτίθεται ποτέ εσκεμμένα εναντίον προσφύγων".

Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Αλέν Ρισάρ, δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να στείλει μερικές χιλιάδες στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο σε περίπτωση που δοθεί η εντολή για την πραγματοποίηση χερσαίας επέμβασης.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό "Ουρόπ 1", ο Ρισάρ εξέφρασε την πεποίθησή του πως "η στρατιωτική εκστρατεία κατά της Γιουγκοσλαβίας θα πρέπει να συνεχιστεί για τουλάχιστον δύο βδομάδες", ωστόσο χωρίς να πει τη λέξη ΝΑΤΟ πρόσθεσε πως το Παρίσι είναι "έτοιμο να στείλει χιλιάδες στρατιώτες στα Βαλκάνια σε περίπτωση που επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο"...

Παρά την προχτεσινή παταγώδη αποτυχία της έκτακτης συνόδου ηγετών της ΕΕ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φιόσκα Φίσερ, επανεμφανίστηκε χτες με νεότερες δηλώσεις του λέγοντας πως το Βελιγράδι "οφείλει να αποδείξει" ότι όντως θα αποσύρει τα στρατεύματά του από το Κοσσυφοπέδιο προτού... το ΝΑΤΟ διακόψει τους βομβαρδισμούς και αρχίσουν οι πρωτοβουλίες ειρήνευσης. "Μόνον όταν η αποχώρηση αρχίσει και μάλιστα επαληθευτεί πλήρως... τότε θεωρώ ότι η εκεχειρία είναι όχι μόνο πιθανή αλλά και αναγκαία", υιοθετώντας ουσιαστικά τη "γραμμή" του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Ο ίδιος υπουργός κατέληξε λέγοντας πως τώρα οι διπλωματικές προσπάθειες επικεντρώνονται στη Ρωσία για να συμφωνήσει με το προτεινόμενο σχέδιο.

Ρωσική καταδίκη και ειρηνευτικές "παραφωνίες"

Οι υπουργοί της κυβέρνησης Πριμακόφ στο ίδιο έντονο ύφος καταδίκασαν χτες τη σφαγή Κοσσοβάρων προσφύγων από το ΝΑΤΟ, με εξαίρεση την - αναμενόμενη... για πολλούς - "παραφωνία" του νέου "ειδικού αντιπροσώπου" του Προέδρου Γιέλτσιν, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, που υποστήριξε το γερμανικό "ειρηνευτικό" προσχέδιο...

Ετσι, σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου, η Μόσχα χτες απαίτησε τη διενέργεια μιας "αμερόληπτης έρευνας" για την εγκληματική πράξη κατά των Κοσσοβάρων προσφύγων που έγινε "στις 14 Απριλίου από την αεροπορία του ΝΑΤΟ". Το φονικό χαρακτηρίζεται στην ίδια ανακοίνωση ως "μία ακόμη εγκληματική πράξη που μαρτυρεί μια βάναυση παραβίαση των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προκαλεί βαθιά αγανάκτηση". Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ, ζήτησε από το ΝΑΤΟ να τερματίσει τις επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία, τονίζοντας ότι η κρίση μπορεί να λυθεί μόνον με πολιτικά μέσα...

Ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν αργότερα δήλωσε ότι οι επιθέσεις αυτές εναντίον των προσφύγων αποτελούν "τραγωδία και έγκλημα", που όμως καταδεικνύουν την "ανάγκη για μια ταχεία πολιτική λύση". Στη συνέχεια εξέφρασε την υποστήριξή του στη γερμανική πρόταση, προσθέτοντας πως η Ρωσία πρέπει να παραμείνει ψύχραιμη και να διατηρήσει το διάλογο με το ΝΑΤΟ για να τερματιστεί η κρίση. Οπως είπε συγκεκριμένα στην εφημερίδα "Κομερσάρντ Ντέιλι" "ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ειρήνη στα Βαλκάνια και να κατευνάσουμε τους στρατηγούς του ΝΑΤΟ, είναι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες"...

ΗΠΑ: Εντείνουν τις επιδρομές και προετοιμάζουν για πλήγματα...

Για την "ισχυρή πιθανότητα" αμερικανικών απωλειών στις ΝΑΤΟικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας έκανε λόγο χτες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Κοέν, μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.Ο ίδιος, πάντως, απευθυνόμενος στην ίδια επιτροπή δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει πως η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη "να μη χρησιμοποιηθούν χερσαίες δυνάμεις".

Σύμφωνα με τον Κόεν, οι τρεις βδομάδες αεροπορικών επιθέσεων έχουν προκαλέσει κάποια "πραγματική πρόοδο", λέγοντας πως έχει καταστραφεί το 50% δυνατότητας παραγωγής πυρομαχικών και το 100% της δυνατότητας διύλισης πετρελαίου. Στη συνέχεια τόνισε ότι πρέπει να ενταθούν οι επιδρομές "που δε θα είναι ούτε σύντομες, ούτε εύκολες". Ετσι, κατέστησε σαφές στα μέλη της Γερουσίας (και υπενθύμισε στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ) πως ο βραχυπρόθεσμος στόχος είναι η εξαπόλυση βομβαρδισμών όλο το 24ωρο με επίκεντρο όχι μόνον στόχους του γιουγκοσλαβικού στρατού αλλά και της υποδομής της Γιουγκοσλαβίας.

Για πρώτη φορά ο Κόεν δεν έκανε λόγο για "απλή πιθανότητα" αλλά για "πολύ ισχυρό ενδεχόμενο" να υποστούν οι αμερικανικές δυνάμεις πλήγματα, με το επιχείρημα ότι αυτό πρέπει να υπολογίζεται "όταν ξεκινάμε μία μάχη ενάντια στο φόβο... μία μάχη για τη νίκη της δημοκρατίας κατά της... δικτατορίας"!

Ομως, αυτά δεν είναι παρά όσα ο υπουργός Αμυνας ήθελε να παρουσιάσει στα μέλη της επιτροπής γερουσίας. Στην πραγματικότητα, όμως, από χτες, η κυβέρνηση Κλίντον εκπέμπει σήματα για παράταση των βομβαρδισμών τουλάχιστον έως το καλοκαίρι.

Η υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, στο μεταξύ κατέθετε ενώπιον της Επιτροπής Εγκρισης της Βουλής των Αντιπροσώπων επιχειρώντας να πείσει τα μέλη της για την επικύρωση έκτακτων κονδυλίων για τη χρηματοδότηση των ΝΑΤΟικών επιδρομών. Ο επικεφαλής για θέματα προϋπολογισμού αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, Τζάκομπ Λιου, συναντήθηκε για μία ώρα με τον ηγέτη της πλειοψηφούσας ομάδας της Γερουσίας (ρεπουμπλικάνο) Τρεντ Λοτ, ζητώντας του κονδύλια όχι 4 δισ. δολαρίων (όπως είχε πριν δύο μέρες ανακοινώσει το Πεντάγωνο των ΗΠΑ) άλλα οκτώ!

Ωστόσο, πίσω από τις πόρτες της Γερουσίας και των αιθουσών του Λευκού Οίκου, πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης ομολογούν - το μάλλον αυτονόητο - πως οι βομβαρδισμοί δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα. Γι' αυτό και μέλη της κυβέρνησης Κλίντον προετοιμάζουν τα μέλη του Κογκρέσου ψιθυρίζοντάς τους στ' αυτί πως "τα πράγματα θα αλλάξουν, όταν... βελτιωθούν κατά τον προσεχή Ιούνιο, Ιούλιο οι καιρικές συνθήκες στη Γιουγκοσλαβία... οπότε θα είναι πιο αποτελεσματικοί οι βομβαρδισμοί".

Αλλο ένα τραγικό θύμα του κυνικού ΝΑΤΟικού "λάθους"

Απαρηγόρητος ο μικρός, που έζησε την τραγωδία μπροστά στα μάτια του



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ