Παρασκευή 16 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Γκρέγκορ Γκίζι για τις συνομιλίες του με τον Μιλόσεβιτς

Μετά την επιστροφή του από το Βελιγράδι και τις συνομιλίες του με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΟΔΗΣΟ στο Μπούντεσταγκ Γκρέγκορ Γκίζι, δήλωσε μεταξύ άλλων: "Ο Μιλόσεβιτς είπε ότι όλοι οι πρόσφυγες και όχι μόνο οι "ειρηνόφιλοι", όπως είχε πει κάποτε, πρέπει να έχουν το δικαίωμα εξασφαλισμένης επιστροφής. Ο Μιλόσεβιτς συμφώνησε επίσης ότι παρατηρητές του ΟΗΕ σε οποιοδήποτε αριθμό, στην περίπτωση συμφωνίας με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, θα μπορούν να ελέγχουν την τήρησή της. Μιλάει, πάντως, μόνο για πολίτες παρατηρητές και λέει επίσης ότι κάτι διαφορετικό δεν είναι αποδεκτό και ούτε αναγκαίο".

Σχετικά με τις διαθέσεις του πληθυσμού, ο Γκίζι δήλωσε:

"Τόσο συσπειρωμένος αυτός ο πληθυσμός ουδέποτε προηγούμενα ήταν, εντελώς ολοφάνερα πίσω από την ηγεσία του, όπως τώρα. Αν επιδιωκόταν πρόοδος του εκδημοκρατισμού, τότε με τους βομβαρδισμούς πρόσφεραν κακές υπηρεσίες. Οι εργάτες πηγαίνουν καθημερινά, μπροστά από το εργοστάσιο Γιούγκο, όπου δεν υπάρχει πια ούτε μια θέση εργασίας, και παρ' όλα αυτά πηγαίνουν. Κάθε μέρα. Με δάκρυα στα μάτια. Ο μεγάλος φόβος μου είναι ότι με τις ΝΑΤΟικές επιθέσεις θα δημιουργηθεί ισχυρή αντιδυτική διάθεση. Και αυτή θα διαρκέσει μια ολόκληρη γενιά. Και όσον αφορά τη διαδικασία ολοκλήρωσης στην Ευρώπη - η Γιουγκοσλαβία ανήκει στην Ευρώπη - εδώ ριχτήκαμε πίσω πολλά χρόνια. Σ' αυτό μπορεί να έχει συμφέρον μια δύναμη - οι ΗΠΑ".

Στις δηλώσεις του αυτές σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Νόιες Ντόιτσλαντ" (15/4) ο Γκίζι αναφέρει στην αρχή ότι στον συνομιλητή του "έκανε και μια σειρά από προτάσεις για τις οποίες αυτός (ο Μιλόσεβιτς) είχε τις επιφυλάξεις του. Πιστεύω, ωστόσο, ότι τα σκέφτονται και μια συνέχεια της συνομιλίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κινήσεις και αποτελέσματα. Οι δυνατότητες διαπραγματεύσεων δεν έχουν εξαντληθεί ακόμα".

Ο Γκίζι πρόσθεσε ότι μπορεί να αντιληφθεί, γιατί η Γιουγκοσλαβία λέει ότι "δεν μπορεί να αφήσουμε να μπουν στη χώρα μας σαν απόστολοι ειρήνης αυτοί που τώρα μας βομβαρδίζουν. Η εναλλακτική λύση είναι ο ΟΗΕ. Η αρμοδιότητα πρέπει να περάσει από το ΝΑΤΟ στον ΟΗΕ, ώστε έτσι να υπάρχει ανταπόκριση και στην ως τώρα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Πιστεύω ότι τότε μπορούν να γίνουν πολλά".

Σχετικά με το ρόλο του Κόφι Ανάν, ο Γκίζι είπε: "Ο Ανάν δεν είναι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ασφαλείας. Οι αρμοδιότητες ανήκουν στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ασφαλείας. Παρ' όλα αυτά δεν είμαι της γνώμης - και αυτό δεν προσέκρουσε στο Βελιγράδι σε αντιρρήσεις - ότι πρέπει να διεξαχθούν απευθείας και άμεσες και όχι πια έμμεσες συνομιλίες μεταξύ των πολιτικών υπευθύνων των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και της γιουγκοσλαβικής και σερβικής ηγεσίας υπό τη συνοδεία και ευθύνη του ΟΗΕ. Ο Μιλόσεβιτς το αποδέχτηκε αυτό ολότελα".

Ο Γκίζι δήλωσε ότι θα μεταβεί αμέσως και στην Αλβανία και ότι θα επισκεφτεί στρατόπεδα προσφύγων, γιατί θέλει να μάθει "τι αναφέρουν οι άνθρωποι εκεί".

Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ