Κάλεσμα σε μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες που ξεκινάνε σήμερα
«Στη ζωή που μας ετοιμάζουν δεν μένουμε θεατές - Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, οργανώνουμε την πάλη», σημειώνει το Συνδικάτο, καλώντας σε μαζική συμμετοχή τους εργαζόμενους του κλάδου. Πρόκειται για μια ακόμα μάχη για το δυνάμωμα του Συνδικάτου, μετά τους μεγάλους αγώνες που οργάνωσε με όλες τις μορφές, τόσο για την υπογραφή της ΣΣΕ στη Ζώνη, την οποία μάλιστα κατάφερε να αναπροσαρμόσει λόγω των απανωτών ανατιμήσεων, όσο και για την προστασία των εργαζομένων σε μεγάλους χώρους δουλειάς, π.χ. στα Ναυπηγεία Ελευσίνας μετά την απόφαση για την παράδοσή τους στον εφοπλιστικό όμιλο.
Το Συνδικάτο, στο κάλεσμά του, αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις με το έγκλημα στα Τέμπη, που όπως σημειώνει «επιβεβαίωσαν με τον χειρότερο τρόπο ότι η ζωή και η ασφάλειά μας έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Η ζυγαριά για τους εργοδότες γέρνει πάντα υπέρ του χαμηλού κόστους, αντί να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα που θα επιτρέπουν να δουλεύουμε με ασφάλεια. Το βιώνουμε καθημερινά στους χώρους δουλειάς, με τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας, με τα εξαντλητικά ωράρια, με τα χαμηλά μεροκάματα.
Από την πρόσφατη Συνέλευση του Συνδικάτου |
Και δείχνοντας τη δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους, τονίζει ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι μονόδρομος: «Η οργή και η αγανάκτηση που δίκαια νιώθουμε τώρα, μπορεί να μετατραπεί σε οργάνωση και αγώνα! Οπου έχουμε καταφέρει να αποσπάσουμε κατακτήσεις, αυτό το έχουμε πετύχει με τη συλλογική διεκδίκηση, με τον οργανωμένο αγώνα μας. Εμπιστεύσου το συνδικάτο, αυτό που αποκαλύπτει την αλήθεια, που πρωτοστατεί να οργανωθούν μαζικοί αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.
Ισχυροποιούμε το σωματείο, ψηφίζουμε μαζικά, οργανώνουμε τη δράση μας.
-- Το συνδικάτο μπορεί να οργανώσει τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο και σε όλο τον κλάδο, απέναντι σε κυβέρνηση, κράτος και εργοδοσία που επιδιώκουν με κάθε τρόπο ο εργάτης να είναι μόνος του, φοβισμένος, ευάλωτος σε κάθε είδους πίεση.
-- Το συνδικάτο μπορεί να οργανώσει την πάλη μας για ασφαλείς συνθήκες δουλειάς. Με την άμεση αποφασιστική του παρέμβαση να απαιτήσει μέτρα υγείας και ασφάλειας, χωρίς να λογαριάζει το κόστος για την εργοδοσία, ώστε να γυρίζουμε υγιείς στα σπίτια μας.
-- Το συνδικάτο είναι αυτό που θα υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με μισθούς και δικαιώματα που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.
Δυνάμωσέ το! Με την ψήφο στις αρχαιρεσίες, με τη συμμετοχή σου στη δράση το κάνεις πιο δυνατό και πιο αποτελεσματικό στην πάλη για όλα αυτά που αφορούν τη ζωή μας!».
Παρακάτω καταγράφονται μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές μάχες που έχει δώσει το Συνδικάτο τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας:
«Το Συνδικάτο Μετάλλου είναι δοκιμασμένο στις επιθέσεις της εργοδοσίας, τάσσεται ξεκάθαρα με τα συμφέροντα των εργατών, αυτά υπερασπίζεται! Μπες κι εσύ στον αγώνα για να γίνει πιο δυνατό!
Αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» πανελλαδικά και στον νομό Θεσσαλονίκης καταγράφεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, καθώς οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε σύγχρονα κάτεργα.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάσθηκαν χτες από το ΕΚΘ, το 2022 στον νομό Θεσσαλονίκης η εργατική τάξη θρήνησε 7 νεκρούς και 22 τραυματίες. Και μόλις στο πρώτο τρίμηνο του 2023 μετράμε ήδη 7 νεκρούς εργάτες και 8 τραυματίες!
Πανελλαδικά, σύμφωνα με το ΟΣΕΤΕΕ, το 2022 είχαμε 104 νεκρούς και 140 τραυματίες και το 2023 ήδη στη λίστα θανάτου καταγράφονται 49 νεκροί (ανάμεσά τους και οι 12 νεκροί εργαζόμενοι από το έγκλημα στα Τέμπη) και 62 τραυματίες.
Συγκριτικά λοιπόν με τα προηγούμενα χρόνια, μιλάμε για υπερδιπλασιασμό των θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων». Αφού το 2018 καταγράφηκαν 46 νεκροί, 51 το 2019 και 41 το 2020.
Επιβεβαιώνεται ότι καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» έπαιξε η διαχρονική και συνειδητή υποστελέχωση και υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας, απ' όλες τις κυβερνήσεις. Και φυσικά η μετατροπή της σε «Ανεξάρτητη Αρχή», που αποφάσισε η σημερινή κυβέρνηση, βάζει και το ...«κερασάκι στην τούρτα», παρέχοντας ουσιαστικά «ασυλία» στους επιχειρηματικούς ομίλους και προστατεύοντας τις κάθε φορά κυβερνήσεις από τις πολιτικές ευθύνες που έχουν.
Αυτή η κατάσταση, με τους ελάχιστους έως και ανύπαρκτους ελέγχους, λόγω της έλλειψης προσωπικού στην Επιθεώρηση Εργασίας, έχει δώσει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας, που έχει μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε πραγματικές καρμανιόλες για τους εργάτες. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο που καταγγέλθηκε, πως στη Θεσσαλονίκη ο ΣΕΠΕ έχει 3 επιθεωρητές, όταν σε έναν έλεγχο χρειάζονται τουλάχιστον 2.
Την εικόνα συμπληρώνει η διαταγή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ύστερα από αίτημα του διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας, που αναφέρει ότι δεν χρειάζεται να συντάσσεται έκθεση έρευνας για εργατικά «ατυχήματα» «ήσσονος σοβαρότητας»!
Στο μεταξύ, από τύχη δεν θρηνήσαμε και νέα θύματα, όταν το περασμένο Σάββατο, σε αποθήκη καταστήματος της εταιρείας «Σκλαβενίτη» στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, ξεκόλλησε απ' τη σκουριά ένα μεγάλο κομμάτι λαμαρίνας.
Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου «Σκλαβενίτη» στη Β. Ελλάδα, «από καθαρή τύχη και μόνο δεν τραυματίστηκε συνάδελφος. Αν πάρουμε υπόψη ότι η λαμαρίνα βρισκόταν πάνω απ' τα κεφάλια τους, μόνο οργή μας προκαλεί το γεγονός ότι τα "μέτρα" που πήρε η εταιρεία ήταν απλά να συγκολλήσει ξανά την ίδια σκουριασμένη λαμαρίνα. Επιπλέον, το γεγονός ότι εδώ και καιρό τα καταστήματα είναι υποστελεχωμένα και η εντατικοποίηση μας έχει τσακίσει, αυξάνει τους κινδύνους για εργατικά ατυχήματα με απρόβλεπτες συνέπειες».
Το Σωματείο καλεί την εταιρεία και όλους τους αρμόδιους φορείς να πάρουν άμεσα μέτρα, να πραγματοποιήσουν τεχνικούς ελέγχους, επισκευές και ανακαινίσεις όπου αυτό είναι αναγκαίο στις αποθήκες και στους χώρους πώλησης. «Δεν θα παίζουμε την υγεία και τη ζωή μας στα ζάρια, επειδή η προστασία τους λογίζεται ως κόστος δίχως όφελος. Δεν θα περιμένουμε το κακό να συμβεί και μετά να μας πούνε πάλι ότι "έφταιγε η κακιά η ώρα" ή ο τεχνικός ασφαλείας», σημειώνει.
Αποτέλεσμα της ίδιας εγκληματικής πολιτικής είναι το γεγονός ότι κυκλοφορούν λεωφορεία - σαπάκια, και μάλιστα με κυβερνητική απόφαση τους δίνεται και παράταση στα όρια ηλικίας, που ξεπερνούν τα 23 χρόνια! Στο πλαίσιο αυτό, εντολή να μην εκτελούν δρομολόγια της δημοτικής συγκοινωνίας τα παλιά λεωφορεία έδωσε η δημοτική αρχή Πειραιά, δίνοντας όμως ταυτόχρονα το «πράσινο φως» να συνεχίζεται η χρήση τους για τη μεταφορά εργαζομένων (Φιλαρμονικής, εργατών κ.λπ.)!
Τα παραπάνω καταγγέλλει το Σωματείο Οδηγών - Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, το οποίο αναφέρει ότι η εντολή για να μην εκτελούν δρομολόγια ήρθε μετά την παρέμβαση του Σωματείου, που αναδείκνυε το ζήτημα ότι λόγω της παλαιότητάς τους τα λεωφορεία δεν παρείχαν ασφάλεια. Ομως η συνέχιση της χρήσης τους για τους εργαζόμενους δείχνει ότι η δημοτική αρχή «αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως αναλώσιμους».
«Οπως αναλώσιμους θεωρεί», προσθέτει το Σωματείο, τους εργαζόμενους στον χώρο του αμαξοστασίου της οδού Ρετσίνας 45, ο οποίος έχει μετατραπεί «σε μία απέραντη χωματερή υγρών και στερεών αποβλήτων. Σε αυτές τις άθλιες συνθήκες καλούνται δεκάδες εργαζόμενοι (εργάτες - τεχνίτες - οδηγοί) της Διεύθυνσης Καθαριότητας - Ανακύκλωσης να δουλέψουν, σε συνεργασία της δημοτικής αρχής της διεύθυνσης και των προϊσταμένων των τμημάτων, που κατά παράβαση του ισχύοντος ΟΕΥ είναι τοποθετημένοι στις θέσεις ευθύνης».
Οι εργαζόμενοι του κλάδου μπορούν από σήμερα και τις επόμενες μέρες να συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες ως εξής:
Σήμερα Πέμπτη, από 10 π.μ. μέχρι 6 μ.μ. στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας.
Αύριο Παρασκευή, από 10 π.μ. μέχρι 6 μ.μ. στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και από 12 μ. μέχρι 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
Σαββατοκύριακο 1 - 2 Απρίλη, από 10 π.μ. μέχρι 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας.