ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κυκλοφοριακή ασφυξία

Motion Team

Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, τα τελευταία 30 χρόνια - είτε είναι κυβέρνηση η ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ - πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση και στη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης, γίνονται μάρτυρες ενός απίστευτου παζαριού πλειοδοσίας εξαγγελιών και υποσχέσεων γύρω από τα μεγάλα, κυρίως συγκοινωνιακά, έργα. Εργα που προβάλλονται ανάλογα και από τους εκπροσώπους των δύο αυτών κομμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, περίπου ως πανάκεια για την επίλυση όλων των προβλημάτων των εργαζομένων της πόλης, αλλά και ως επικίνδυνο ιδεολόγημα για την αναβάθμιση του ρόλου της Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης!

Στην πραγματικότητα κριτήριο για την επιλογή, ιεράρχηση και υλοποίηση των έργων αυτών, δεν είναι οι ανάγκες του εργαζόμενου λαού, αλλά η κερδοφορία μερικών επιχειρηματικών ομίλων - τόσο από την κατασκευή, όσο και την πολύχρονη εκμετάλλευσή τους - με αποτέλεσμα μια νέα οικονομική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων από αυξημένα εισιτήρια, διόδια κ.ά.

Μάλιστα, η κατάσταση ασφυξίας και κυκλοφοριακού χάους που βιώνει σήμερα ο εργαζόμενος στη Θεσσαλονίκη (πολεοδομικό συγκρότημα και περιφέρεια) και είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζει ο δικομματισμός, χρησιμοποιείται ως επιχείρημα - άλλοθι για να προωθηθούν τα αναγκαία έργα με αυτοχρηματοδότηση ή με τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που εξασφαλίζουν εγγυημένα κέρδη δεκαετιών για τους επιχειρηματικούς ομίλους και «χαράτσια» για το λαό.

Κυκλοφοριακό χάος

Για παράδειγμα, το συγκοινωνιακό σύστημα, δηλαδή τα λεωφορεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών, που είναι ΝΠΙΔ, μονοπώλιο από τη δεκαετία του '50, κινεί καθημερινά 500 λεωφορεία, μέσα στα οποία στοιβάζονται ετησίως 150.000.000 επιβάτες. Ενα σύστημα πανάκριβο για την κοινωνία, αντιπαραγωγικό, αναχρονιστικό στο σχεδιασμό και τα μέσα που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων. Το 2001 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ, ανανέωσε τη σύμβασή του με το ελληνικό δημόσιο για εννέα χρόνια, ενώ το 2003 έγινε συμπληρωματική συμφωνία για επέκταση της ευθύνης του και σε 15 νέους δήμους. Ολα αυτά τα χρόνια ο ιδιωτικός ΟΑΣΘ πριμοδοτείται και προικοδοτείται με δισεκατομμύρια: Για την ανανέωση του στόλου του πήρε 15 εκατ. ευρώ ενώ την ίδια ώρα περικόπτονται οι δαπάνες για τις δημόσιες συγκοινωνίες κατά 150% για το 2006. Για κάθε εισιτήριο πριμοδοτείται με περίπου 0,50 λεπτά!

Μάλιστα από το Σεπτέμβρη του 2005 με τη θέσπιση ενιαίου εισιτηρίου, αυξήθηκε και η τιμή του εισιτηρίου κατά 11,1%. Κάπως έτσι παραμένει όνειρο θερινής νυκτός η διαδημοτική συγκοινωνιακή σύνδεση, παρότι οι μετακινήσεις μεταξύ των περιφερειακών δήμων εκτιμάται ότι αγγίζουν το 30% και μόλις το 5% εξυπηρετεί ο ΟΑΣΘ...

Ανύπαρκτοι οι χώροι στάθμευσης

Την ίδια ώρα που τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του επιβατικού κοινού και ο στόλος των ΙΧ αυξάνεται, οι θέσεις στάθμευσης και υπολείπονται των πραγματικών αναγκών και κοστίζουν πανάκριβα.

Αποτέλεσμα το κυκλοφοριακό έμφραγμα που επιτείνεται και με τα χιλιάδες διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, καθώς η ζήτηση στάθμευσης στο κέντρο της πόλης ξεπερνά τις 25.000 θέσεις, ενώ οι προσφερόμενες είναι 8.000. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν εξαγγείλει την κατασκευή τουλάχιστον 10, αλλά μόνο ένα πάρκινγκ κατασκευάζεται στη Θεσσαλονίκη, κοντά στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο με 470 θέσεις. Κι αυτό κατασκευάζεται με «σύμβαση παραχώρησης» από κοινοπραξία εταιρειών που θα το εκμεταλλεύεται για 30 χρόνια, δηλαδή θα είναι πανάκριβο και αποτρεπτικό για τους οδηγούς.

Περιφερειακή Οδός

Σχεδιάστηκε το 1975, για να καλύπτει τις ανάγκες 30.000 οχημάτων ημερησίως. Κατασκευάστηκε 20 χρόνια μετά και ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενοι ανισόπεδοι κόμβοι και οι υπόγειες διαβάσεις ώστε να λειτουργεί χωρίς φανάρια, ενώ εξαιτίας των κακοτεχνιών έχει μετατραπεί σε «καρμανιόλα» και καταγράφει ρεκόρ τροχαίων ατυχημάτων.

Ξεκίνησε το Μετρό

Είκοσι χρόνια μετά την περιβόητη «τρύπα» που άνοιξε ως δήμαρχος το 1986 ο Σ. Κούβελας - και αφού έγινε ανεπιτυχής προσπάθεια να κατασκευαστεί με ληστρική «σύμβαση παραχώρησης» - άρχισε η ανάπτυξη των εργοταξίων του Μετρό, που περιλαμβάνει 9,5 χιλιόμετρα Γραμμή και 13 σταθμούς. Ο προϋπολογισμός του έργου υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε σήμερα στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κατασκευή του ανακοινώνεται ότι θα ολοκληρωθεί σε 6,5 χρόνια. «Ζήσε μαύρε μου», δηλαδή...

Υποθαλάσσια

Τον επόμενο χρόνο αναμένεται να ξεκινήσει και η κατασκευή της Υποθαλάσσιας Οδικής Αρτηρίας. Ενα έργο που και πανάκριβα θα το πληρώσει ο λαός (κατασκευή, διόδια μέσα στην πόλη) και μόνο προβλήματα (περιβαλλοντικά, κυκλοφοριακά κ.ά.) θα δημιουργήσει.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πολιτικές οι αιτίες του προβλήματος

Ο Γιάννης Ζιώγας
Ο Γιάννης Ζιώγας
«Το κυκλοφοριακό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται απλά ως θέμα οικονομικής και τεχνοκρατικής διαχείρισης. Εχει πολιτικές αφετηρίες και αίτια. Οι κυβερνήσεις, εξυπηρετώντας τις αυτοκινητοβιομηχανίες, τις εταιρείες πετρελαιοειδών, ελαστικών, εμπορίας ΙΧ, "πριμοδότησαν" το ΙΧ σε βάρος της ανάπτυξης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Και στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης και με τη μέθοδο δήθεν της "αυτοχρηματοδότησης" οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν πολλαπλά, αναγκαία, αλλά και άχρηστα γι' αυτούς έργα, όπως η υποθαλάσσια αρτηρία».

Τα παραπάνω σημείωσε ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης της ΝΑΣ και παρουσιάζοντας τη θέση της παράταξης, ξεκαθάρισε: «Θεωρούμε ότι για την αντιμετώπιση του συγκοινωνιακού προβλήματος, με την εκτέλεση των αναγκαίων έργων, απαιτείται η εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που θα βάζει σε πρώτη προτεραιότητα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Σ' αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται οι προτάσεις της ΝΑΣ για τις συγκοινωνίες και στηρίζονται στους εξής βασικούς άξονες:

  • Οι μεταφορές στην πόλη αποτελούν κοινωνικό δικαίωμα. Οι συγκοινωνίες πρέπει να είναι δημόσιες. Μας βρίσκει αντίθετους η ιδιωτικοποίησή τους, αλλά και η ανάθεση της διαχείρισής τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με οποιαδήποτε μορφή. Η χρήση του ΙΧ πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο αναγκαίο.
  • Αποφασιστική ενίσχυση, προνομιακή λειτουργία μέσων σταθερής τροχιάς που πρέπει να αποτελούν το βασικό δίκτυο, ικανοποιώντας τις εξής προϋποθέσεις: Πυκνότητα δρομολογίων στο χώρο και στο χρόνο. Ταχύτητα. Ανεση. Ασφάλεια. Αξιοπιστία δρομολογίων. Ενιαίο και φθηνό κόμιστρο. Δωρεάν χρήση από εργαζόμενους για ορισμένες ώρες. Ειδικές κατηγορίες εισιτηρίων.
  • Θεωρούμε απαραίτητα μέτρα: τον έλεγχο της ποιότητας των κατασκευών, συστημάτων συντήρησης οδών και βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Την εφαρμογή συστήματος κυκλοφοριακής αγωγής σε παιδιά. Τη λήψη ειδικών μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος».
Η πρόταση της ΝΑΣ

Σχετικά με τα έργα που έχουν εξαγγελθεί και σταδιακά ξεκινά η υλοποίησή τους, η ΝΑΣ έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα, σημειώνοντας ότι χρειάζεται διεκδίκηση για την ολοκλήρωση και επέκτασή τους, έτσι ώστε να καλύπτουν καλύτερα τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και επαγρύπνηση για τις συνθήκες εργασίας και την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων σ' αυτά τόσο κατά την κατασκευή τους όσο και κατά τη χρήση τους.

Σημειώνεται ότι αύριο Πέμπτη, 28 Σεπτέμβρη, κλιμάκιο της ΝΑΣ με επικεφαλής τον υποψήφιο νομάρχη Γιάννη Ζιώγα θα επισκεφτεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και θα καταθέσει την ολοκληρωμένη του πρόταση και τις θέσεις για τα έργα υποδομής στο νομό (κυκλοφοριακό, συγκοινωνιακό, διαχείριση απορριμμάτων, αντιπλημμυρικά και έργα αντισεισμικής θωράκισης κ.ά.).

Οι προτάσεις της ΝΑΣ για τα συγκοινωνιακά έργα είναι οι εξής:

Περιφερειακή οδός: Ολοκλήρωση της περιφερειακής οδού με άμεση αποπεράτωση όλων των κόμβων εισόδου και εξόδου, προγραμματισμό και διάνοιξη οδών προσπέλασης, με στόχο τη διοχέτευση της διερχόμενης κυκλοφορίας στην περιφερειακή οδό. Ταυτόχρονα, να υπάρξει βελτίωση των τμημάτων που παρουσιάζουν προβλήματα.

Μετρό: Να προγραμματιστεί η κατασκευή του μετρό, με κάλυψη ευρύτερων περιοχών βόρειων - δυτικών όσο και των νότιων - ανατολικών.

Προαστιακός σιδηρόδρομος: Δημιουργία προαστιακού σιδηροδρόμου να συνδέεται και να αποτελεί φυσική προέκταση των αστικών συγκοινωνιών σταθερής και μη τροχιάς, να καλύπτει τόσο τα βόρεια - δυτικά όσο και τα νότια - ανατολικά προάστια, να έχει προοπτικές επέκτασης προς την παραλία του Θερμαϊκού, την Καλλικράτεια και τα Ν. Μουδανιά και τις βιομηχανικές περιοχές Σίνδου, Αγ. Αθανασίου, Κιλκίς.

Υποθαλάσσια αρτηρία: Να μην πραγματοποιηθεί η υποθαλάσσια αρτηρία, γιατί, ενώ θα αντιμετωπίζει ελάχιστο μέρος του κυκλοφοριακού φόρτου, θα περιπλέξει περισσότερο το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης και παράλληλα θα αποτελεί ένα εισπρακτικό μηχανισμό για τους «επενδυτές».

Εξωτερική ανατολική περιφερειακή: Δημιουργία εξόδου της ανατολικής Θεσσαλονίκης προς την ανατολική Μακεδονία από την περιοχή του Χορτιάτη.

Χώροι στάθμευσης: Δημιουργία θέσεων στάθμευσης σε όλο το χώρο του πολεοδομικού συγκροτήματος, χωρίς να μετατραπεί κανένας δημόσιος χώρος σε ενοικιαζόμενο χώρο στάθμευσης (ούτε από ιδιώτη, ούτε από το Δήμο). Να υλοποιηθούν τα έργα μεγάλων χώρων στάθμευσης, χωρίς να αποτελέσουν εισπρακτικό μηχανισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ