ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παζάρια με εχέγγυο τη σφαγή του λαού

Ετοιμο να ανακοινωθεί το νέο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων. Στην Ελλάδα χτες ο επικεφαλής της «Ντόιτσε Μπανκ»

Ολοένα και πιο καθαρά προβάλλει η ανάγκη να οργανώσει η εργατική τάξη σε ενιαίο μέτωπο την αντεπίθεσή της στη στρατηγική που υπηρετεί η κυβέρνηση
Ολοένα και πιο καθαρά προβάλλει η ανάγκη να οργανώσει η εργατική τάξη σε ενιαίο μέτωπο την αντεπίθεσή της στη στρατηγική που υπηρετεί η κυβέρνηση
Με το νέο πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων να βρίσκεται προ των πυλών και τα νομοσχέδια που θα επιφέρουν σαρωτικές ανατροπές σε εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό, μισθούς και φορολογία να ακολουθούν, η κυβέρνηση κλιμακώνει τις αμέσως επόμενες μέρες τον πόλεμο που έχει κηρύξει σε βάρος του λαού.

Χτες, ο πρωθυπουργός, αφού πρώτα ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πάρει «σκληρές αποφάσεις», στη συνέχεια συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό Φ. Σαχινίδη, προκειμένου να καθορίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν την επόμενη βδομάδα. Με τον πρωθυπουργό συναντήθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης.

Το πετσόκομμα των μισθών, η επιβολή έμμεσων φόρων και η ανακοίνωση μεγαλύτερων περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και η καρατόμηση και άλλων θέσεων στο δημόσιο τομέα θεωρούνται δεδομένες από το κυβερνητικό επιτελείο.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε «συνεννοήσεις» με το κλιμάκιο της ΕΕ για το εύρος των πρόσθετων μέτρων σ' αυτή τη φάση, με στόχο την εξεύρεση ακόμα 5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να εμφανίσουν τη αντιλαϊκή λαίλαπα σαν το «εχέγγυο» που θα εξασφαλίσει στην κυβέρνηση «φτηνά δάνεια» από τις αγορές, σε μια προσπάθεια να εγκλωβίσουν, να τρομοκρατήσουν και να εκβιάσουν το λαό.

Και στο βάθος ομόλογα

Σ' αυτή την επιχείρηση εντάσσεται και η χτεσινή επίσκεψη του επικεφαλής της «Deutsche Bank», Γιόζεφ Ακερμαν στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών, τον υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη και τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Βασίλη Ράπανο.

Η έλευση του Γερμανού μεγαλοτραπεζίτη, συνδέεται με τα σενάρια για τη χορήγηση «πακέτου στήριξης» στην Ελλάδα με την αγορά ομολόγων από την συγκεκριμένη τράπεζα και την «εγγύηση» του γερμανικού κράτους. Φυσικά, το κόστος μιας τέτοιας κίνησης θα το πληρώσει ακριβά ο ελληνικός λαός.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστήριζαν χτες ότι δεν τέθηκε θέμα «αγοράς ομολόγων» από τη «Deutsche Bank» και δε ζητήθηκε κανένα σενάριο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, πηγές από το υπουργείο οικονομικών έκανα λόγο για «καλό κλίμα» στις συναντήσεις και παρέπεμπαν στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο την επόμενη βδομάδα, όπου θα συναντηθεί με την καγκελάριο Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γερμανός τραπεζίτης φέρεται να ήρθε με «έτοιμη πρόταση» για την αγορά ομολόγων, εκφράζοντας τη βούληση της γερμανικής κυβέρνησης.

Η επίσκεψη Ακερμαν συνέπεσε με δημοσιεύματα της Γερμανικής έκδοσης των «Financial Times Deutschland», οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μεγάλες γερμανικές τράπεζες, ανάμεσά τους οι «Eurohypo», «Hypo Real Estate» και «Postbank», δε σχεδιάζουν να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα. Υπογραμμίζουν ακόμα ότι «εάν πράγματι γυρίσουν την πλάτη στα ελληνικά ομόλογα γερμανικές και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, η Αθήνα θα κληθεί να επωμισθεί υψηλότερο κόστος για τόκους. Και αυτό θα δυσχεράνει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των δημοσίων χρεών».

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑ
Στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Μετά τον Ομπάμα, η Γερμανίδα Καγκελάριος κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου να επισκεφτεί το Βερολίνο τρεις μέρες πριν πάει στην Ουάσιγκτον

Την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και τους επικίνδυνους τακτικισμούς της κυβέρνησης που αναζητά ισχυρό στήριγμα στα αντιλαϊκά της σχέδια επιβεβαιώνουν οι ταυτόχρονες σχεδόν προσκλήσεις Ομπάμα και Μέρκελ προς τον Ελληνα πρωθυπουργό να επισκεφτεί την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο στις 9 και στις 5 Μάρτη αντίστοιχα.

Το γεγονός εξάλλου ότι η πρόσκληση της Γερμανίδας Καγκελάριου στάλθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση της πρόσκλησης Ομπάμα (η κυβέρνηση ισχυρίστηκε αργά χτες βράδυ ότι προϋπήρχε εδώ και μια εβδομάδα), δείχνει και τον οξυμένο μεταξύ τους ανταγωνισμό, ο οποίος, με ευθύνη και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ξεσπάει στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Πριν από την επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο, στη Γερμανία μεταβαίνει το Σαββατοκύριακο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής. Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου φρόντισε από την Πέμπτη να ξεκαθαρίσει την ατζέντα της συνάντησης, συμπεριλαμβάνοντας στα προς συζήτηση θέματα την ονομασία της ΠΓΔΜ, ώστε να μπει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, την επίσπευση των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του Κυπριακού, στην κατεύθυνση ενός διχοτομικού σχεδίου και την άμεση έναρξη συζητήσεων με την Τουρκία για το Αιγαίο.

Με δεδομένη την κινητικότητα που παρουσιάζεται σε όλα τα εθνικά θέματα το τελευταίο διάστημα, με την «ενθάρρυνση» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, είναι δεδομένο ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ζητήσουν απτά αποτελέσματα και οριστικές διευθετήσεις, προκειμένου να προσφέρουν σαν αντάλλαγμα ισχυρή πολιτική στήριξη στις αντιλαϊκές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση. Από το κάδρο των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να λείψει βέβαια και το ζήτημα των εξοπλισμών, με δεδομένους τους ανταγωνισμούς που εκφράζονται μεταξύ των διάφορων ιμπεριαλιστικών κέντρων με αιχμή και τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας.

Με την κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα να έχει καλλιεργήσει ψευτοδιλήμματα για να εκφοβίσει τον ελληνικό λαό, καλώντας τον να διαλέξει ανάμεσα στην «επιτήρηση της ευρωζώνης και της ΕΕ ή των ΗΠΑ και του ΔΝΤ», η πρόσκληση του προέδρου των ΗΠΑ έρχεται να στηρίξει τη σαθρή προπαγάνδα της και να προωθήσει τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς, με στόχο την προώθηση των συμφερόντων της ντόπιας πλουτοκρατίας στην περιοχή.

Λέγοντας φωναχτά αυτά που η κυβέρνηση έχει στο μυαλό της, ο Γ. Καρατζαφέρης θριαμβολόγησε χτες στη Βουλή για την «κινητικότητα» μεταξύ των αντιμαχόμενων ιμπεριαλιστικών κέντρων, ισχυριζόμενος ότι η πρόσκληση Μέρκελ ήταν αποτέλεσμα της «φοβέρας» που προκάλεσε η προηγούμενη πρόσκληση Ομπάμα και εκφράζοντας την ελπίδα ότι «κάτι θα βγει».

Εκπληξη...

Χτες στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι εφαρμόζει το πρόγραμμα που πρόβαλε προεκλογικά η ΝΔ και απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε: «Δεν απορείτε που έχετε την ευρύτατη συναίνεση της ΝΔ; (...) Αλλά και έχετε βρει και την απρόσμενη υποστήριξη στο πρόσωπο του κ. Καρατζαφέρη και του ΛΑ.Ο.Σ. στην πολιτική σας (...) και επειδή σας διαβεβαιώνω ότι δεν έχει προσχωρήσει ο κ. Καρατζαφέρης στις σοσιαλιστικές ιδέες, κοιτάξτε μην τυχόν και έχετε προσχωρήσει εσείς στη βαρβαρότητα με την πολιτική σας». Δεν ξέρουμε αν πράγματι εκπλήσσεται ο πρόεδρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ από το γεγονός ότι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν σε ό,τι αφορά τη στρατηγική τους. Αυτό ακριβώς είναι που τους δίνει τη δυνατότητα να συμπλέουν σε επιμέρους διαχειριστικά μέτρα, αλλά και να καμώνονται ότι τάχα διαφοροποιούνται σε άλλα. Διπλά αναρωτιόμαστε, ωστόσο, για το μέγεθος της έκπληξής του, αν κάποιος του σφυρίξει ότι τη ρίζα αυτής της στρατηγικής υπηρετεί με τον πιο συνεπή τρόπο και το δικό του κόμμα. Αλλωστε, τα όρια μεταξύ των «σοσιαλισμών» που ο καθένας λέει ότι πρεσβεύει, γίνονται ολοένα και πιο δυσδιάκριτα...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διαγκωνισμός με θύμα το λαό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τις προσκλήσεις Μέρκελ - Ομπάμα στον πρωθυπουργό

Για τις προσκλήσεις Μέρκελ - Ομπάμα στον πρωθυπουργό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του υπογραμμίζει:

«Ο διαγκωνισμός των προέδρων ΗΠΑ και Γερμανίας στην αποστολή προσκλήσεων στον πρωθυπουργό είναι ένδειξη του οξυμένου ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ και, ταυτόχρονα, αποκαλύπτει το παιχνίδι της ελληνικής κυβέρνησης που αναζητά ισχυρό στήριγμα για τη σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων και την προώθηση των συμφερόντων της ελληνικής πλουτοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή η εξέλιξη είναι άκρως επικίνδυνη για τους λαούς της περιοχής μας, αλλά και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Περισσότερο από ποτέ γίνεται φανερό ότι το ταξικό και πατριωτικό καθήκον του λαού είναι να ξεσηκωθεί για να αποκρούσει την αντιλαϊκή θύελλα και να σπάσει τα ιμπεριαλιστικά δεσμά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ