Προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας εκβιαστικά να κριθεί παράνομη η κινητοποίηση. Κλιμάκωση πρότειναν οι ταξικές δυνάμεις στη χτεσινή συνεδρίαση της Ομοσπονδίας
Ενάντια στη συνδικαλιστική δράση και συνολικά στους αγώνες των εργαζομένων στρέφεται η χτεσινή προσπάθεια της κυβέρνησης να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων στα τελωνεία, που βρίσκονται σε κινητοποίηση από την περασμένη Δευτέρα. Η απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου αναμενόταν να εκδοθεί αργά χτες το βράδυ ή σήμερα το πρωί. Η θηλιά που σφίγγει στο λαιμό των εργατικών αγώνων επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι χτες, το δικαστήριο στο οποίο είχε προσφύγει η διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), κήρυξε παράνομη την 24ωρη απεργία που είχε κηρύξει για σήμερα το προεδρείο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), αντιδρώντας στη μη καταβολή δεδουλευμένων πρόσθετων αμοιβών του περασμένου Ιούλη.
Αίτημα της πλειοψηφίας - ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ - της Ομοσπονδίας των τελωνειακών υπαλλήλων είναι να μην ενσωματωθεί ο λεγόμενος ειδικός λογαριασμός που αποτελεί ένα είδος επιδόματος στον κρατικό προϋπολογισμό. Από την Τετάρτη είχε οριστεί συνάντηση για χτες στις 3 το μεσημέρι, μεταξύ της Ομοσπονδίας και του υφυπουργού Οικονομίας, Αντ. Μπέζα. Ομως, χτες στη 1 το μεσημέρι, η Ομοσπονδία ειδοποιήθηκε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα και ότι η δικάσιμος θα γίνει την ώρα που έχει κανονιστεί η συνάντηση.
Τελικά, η δίκη αναβλήθηκε για το απόγευμα της ίδιας μέρας. Στη συνάντηση που έγινε στη σκιά της κυβερνητικής προσφυγής στα δικαστήρια (δε συμμετείχαν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, καταγγέλλοντας την επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας), ο υφυπουργός δήλωσε ότι ο ειδικός λογαριασμός θα ενσωματωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά με υπουργική απόφαση θα διασφαλιστεί ότι τα χρήματα αυτά θα συνεχίσουν να καταβάλλονται ως επίδομα στους τελωνειακούς υπαλλήλους. Εν αναμονή της δικαστικής απόφασης, αργά χτες το βράδυ είχε προγραμματιστεί να γίνει συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας για να καθοριστεί η παραπέρα στάση της. Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε δημοσιοποιηθεί η απόφαση των εργαζομένων.
Το αίτημα της πλειοψηφίας στηρίζει, εκ του αποτελέσματος, την επιδοματική πολιτική που χρόνια τώρα ακολουθούν στο δημόσιο τομέα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με στόχο τη διαίρεση και τη διάσπαση των εργαζομένων, την υπονόμευση της ενότητάς τους και τη χειραγώγησή τους. Την ίδια στιγμή, υπονομεύει το αίτημα για βασικούς μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.
Οι ταξικές δυνάμεις έχουν ήδη καλέσει και καλούν τους εργαζόμενους να οργανώσουν και να κλιμακώσουν την πάλη τους, να συντονίσουν τη δράση τους με το σύνολο των εργαζομένων για κατώτερο βασικό μισθό 1.400 ευρώ, έξω από επιδόματα και λογαριασμούς που διασπούν και χειραγωγούν τους εργαζόμενους και επιπλέον, πολλοί από αυτούς αποτελούν χαράτσι για τους φορολογούμενους.
Με την ηγεσία του ΚΚ Λιβάνου και της ΦΕΝΑΣΟΛ συναντήθηκε χτες η ελληνική αποστολή
«Καλωσορίζουμε την ελληνική συνδικαλιστική αποστολή αλληλεγγύης στο Λίβανο». Τα λόγια αυτά, γραμμένα στο πανό με το οποίο οι εργάτες του Λιβάνου υποδέχτηκαν τους εκπροσώπους του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος από την Ελλάδα, έδειξαν από την πρώτη κιόλας στιγμή πόσο σημαντικό είναι το καραβάνι αλληλεγγύης που το ΠΑΜΕ διοργανώνει από χτες και μέχρι τις 30 του Σεπτέμβρη για τους δοκιμαζόμενους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις λαούς του Λιβάνου και της Συρίας.
Ο προλεταριακός διεθνισμός και η αλληλεγγύη των λαών κυριάρχησαν σε όλη τη διάρκεια της χτεσινής πρώτης μέρας, τόσο στην πολιτική εκδήλωση που πραγματοποίησαν τα συνδικάτα της ΦΕΝΑΣΟΛ (Εθνικής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων Λιβάνου), όσο και στη συνάντηση με την ηγεσία του ηρωικού Κομμουνιστικού Κόμματος Λιβάνου και τον ΓΓ του Κόμματος, Χαλέντ Χαντάτα. Σημαντική ήταν η αναγνώριση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και του κύρους τόσο του ΠΑΜΕ, όσο και της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), εκ μέρους της οποίας στην αποστολή συμμετέχει ο γγ της, Γιώργος Μαυρίκος.
«Θεωρούμε ότι η επίσκεψη αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στο λαό του Λιβάνου και στην εθνική του αντίσταση», ήταν τα πρώτα λόγια του Κάστρο Αμπντάλα, γγ της ΦΕΝΑΣΟΛ, «είναι πάρα πολύ σημαντική για μας και θεωρούμε ότι όλες οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να πράξουν αυτό που κάνει το ΠΑΜΕ σήμερα, με την αλληλεγγύη του προς το λαό μας. Για άλλη μια φορά, καλωσορίσατε στη δεύτερη πατρίδα σας, το Λίβανο».
Από την αναχώρηση και την υποδοχή της αποστολής στο Λίβανο |
Το απόγευμα, η αποστολή αλληλεγγύης παραβρέθηκε σε εκδήλωση της ΦΕΝΑΣΟΛ με θέμα την παρουσία του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ στο Λίβανο, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της ΟΥΝΕΣΚΟ. Εξω από το κτίριο, τα μέλη της αποστολής με πανό με το σύνθημα «Αλληλεγγύη στο λαό του Λιβάνου», γραμμένο στην τοπική γλώσσα, διατράνωσαν: «Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη». Στην έναρξη της εκδήλωσης ακούστηκε ο εθνικός ύμνος του Λιβάνου και στη συνέχεια, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς της εθνικής αντίστασης της χώρας.
Ο Κάστρο Αμπντάλα καλωσόρισε τους επισκέπτες. Ο Γ. Μαυρίκος επισήμανε ότι η νίκη της εθνικής αντίστασης και η ήττα του ισραηλινού στρατού αποδεικνύει πως ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος, αλλά ανίκητοι ήταν και είναι πάντα οι λαοί που αγωνίζονται για την ελευθερία και τα δικαιώματά τους. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Γ. Πέρρος, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο Χανά Γριμπ, πρόεδρος του Συνδικάτου Εκπαιδευτικών της χώρας, και ο Ρίντα Χαΐντ, πρόεδρος της ΦΕΝΑΣΟΛ.
Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια η συνάντηση των Ελλήνων εργαζομένων με την ηγεσία του ΚΚ Λιβάνου. Ο Χαλέντ Χαντάτα, ΓΓ του Κόμματος, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η οικονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο καπιταλιστικό σύστημα, θα οδηγήσει ώστε «το διεθνές κεφάλαιο να επιδιώξει μια ακόμα "περιπέτεια" στον Αραβικό κόσμο». Αμέσως μετά παρέθεσε δείπνο στην ελληνική αποστολή, ενώ το καραβάνι παρέδωσε χρήματα που είχε συγκεντρώσει για το λαό του Λιβάνου στην ΚΕ του κόμματος. Η βραδιά έκλεισε σε κλίμα ενθουσιασμού, μέσα σε συνθήματα για τη δύναμη που κρύβει η αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς.
Σήμερα το πρωί η αποστολή θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Φουαέντ Σινιόρα, και τον πρόεδρο της Βουλής, Ναμπίχ Μπέρι. Το απόγευμα με τα συνδικάτα και στη συνέχεια θα επισκεφτεί τη νότια περιοχή της Βηρυτού Αλ Νταχίγια και τους τόπους του μακελειού Σάμπρα και Σατίλα.
Σε ανακοίνωση για τις απεργοσπαστικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις σχετικά με την απεργία των τελωνειακών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Το ΚΚΕ καταγγέλλει την επιχείρηση της κυβέρνησης να κηρύξει παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων στα τελωνεία, αξιοποιώντας τους αντεργατικούς νόμους, που έχουν ψηφίσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτή η ενέργεια στρέφεται κατά του δικαιώματος στην απεργία συνολικά της εργατικής τάξης και πρέπει να καταδικαστεί αποφασιστικά. Ο αγώνας των εργαζομένων στα τελωνεία μπορεί να δυναμώσει στο βαθμό που θα διεκδικήσουν πραγματικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, την κάλυψη των κενών θέσεων στα τελωνεία, την κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας. Με αυτά τα αιτήματα μπορεί να αναπτυχθεί η ευρύτερη λαϊκή στήριξη και συμπαράσταση στον αγώνα τους και από καλύτερες θέσεις να αντιμετωπίσουν τις απεργοσπαστικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις».