ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Νέα τείχη υψώνονται στην πρόσβαση του λαού σε δωρεάν υπηρεσίες Υγείας

«Αιτία πολέμου» για τους υγειονομικούς και όλο τον λαό το νομοσχέδιο

Εδώ και καιρό έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο εγκληματικό νομοσχέδιο οι υγειονομικοί
Εδώ και καιρό έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο εγκληματικό νομοσχέδιο οι υγειονομικοί
Μία ακόμα αντιδραστική «τομή» στη δημόσια περίθαλψη φέρνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που κατέθεσε το βράδυ της Τετάρτης, παίρνοντας τη σκυτάλη από προηγούμενα νομοθετήματα, τόσο δικά της όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, για την ένταση της επιχειρηματικής δράσης στα δημόσια νοσοκομεία και συνολικά στις δομές Υγείας.

Ενα νομοσχέδιο - «αιτία πολέμου» για τον λαό, με τις Ενώσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών σε όλη τη χώρα, ιατρικούς συλλόγους, εργατικά σωματεία, φορείς συνταξιούχων και μια σειρά ακόμα συνδικαλιστικές οργανώσεις να έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους και να ετοιμάζονται για αγωνιστική απάντηση.

Ο τίτλος του εκτρωματικού νομοσχεδίου είναι «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας», και με τα άρθρα του υψώνει νέα, ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση μεγάλης μάζας ασθενών σε δωρεάν υπηρεσίες περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία. Εξυπηρετώντας την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον χώρο, το νομοσχέδιο καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, διευρύνει τις ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, σπρώχνει τους νοσοκομειακούς γιατρούς να αναζητήσουν εισοδήματα στον ιδιωτικό τομέα και τους ασθενείς να γίνονται πελάτες για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Στο άρθρο 7 προβλέπεται η προκήρυξη θέσεων γιατρών με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Στο ίδιο άρθρο παρουσιάζεται ως ...ευκαιρία για αξιοπρεπή μισθό η πρόβλεψη ότι «οι ιατροί που διορίζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης ασκούν δημόσιο λειτούργημα επί θητεία και διατηρούν το δικαίωμα ετεροαπασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής και το δικαίωμα διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου ή οδοντιατρείου». Ο διορισμός του γιατρού σε θέση μερικής απασχόλησης έχει χρονική διάρκεια τριών ετών. Οι γιατροί με καθεστώς μερικής απασχόλησης εργάζονται ...τρεις μέρες τη βδομάδα σε επτάωρο συνεχές πρωινό τακτικό ωράριο, συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημερίας των νοσοκομείων και στη συνέχεια θα δουλεύουν στο ιδιωτικό ιατρείο!

Τα παραπάνω περιγράφονται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου ως «αριθμητική ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ, μέσω της προσέλκυσης ιδιωτών ιατρών» και ως «βελτίωση του εργασιακού καθεστώτος», μια τακτική που δοκιμάστηκε με παταγώδη αποτυχία και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αντί δηλαδή για μαζικές μόνιμες προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν οι 30.000 κενές οργανικές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών, και μονιμοποίηση των εργαζομένων που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις απασχόλησης και οι οποίοι αποτελούν το 25% - 30% του συνόλου, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ενισχύει αριθμητικά αλλά πλήττει και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας. Ενας χειρουργημένος ή ένας ογκολογικός ασθενής θα έχει τον έτσι κι αλλιώς δυσεύρετο γιατρό του 3 μέρες τη βδομάδα, ο οποίος θα είναι με το ρολόι στο χέρι να τελειώσει το 7ωρο και μετά να πάει στο ιδιωτικό ιατρείο, ενώ οι ασθενείς θα πρέπει ή να περιμένουν τουλάχιστον 4 μέρες για να επικοινωνήσουν με τον γιατρό που έχει το ιστορικό τους, ή να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Με το νομοσχέδιο επεκτείνεται και η «αξιολόγηση» του επικουρικού ιατρικού και οδοντιατρικού προσωπικού, και προβλέπεται ότι «σε περίπτωση αρνητικής (...) αξιολόγησης η σύμβαση των ιατρών και οδοντιάτρων που υπηρετούν ως επικουρικό προσωπικό δεν ανανεώνεται ούτε παρατείνεται, ακόμη και αν σε αυτήν περιέχεται σχετικός όρος» (άρθρο 13).

Τα παραπάνω πασπαλίζονται με «μισθολογικές αυξήσεις» - ψίχουλα για τους γιατρούς, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να εκμαυλίσει συνειδήσεις, να αποσπάσει τη συναίνεσή τους και να κατευνάσει τις αντιδράσεις, καμουφλάροντας την άρνησή της να εφαρμόσει τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου και να επαναφέρει τα επιδόματα που έχουν μειωθεί ή καταργηθεί (νοσοκομειακής απασχόλησης, βιβλιοθήκης), τον 13ο και τον 14ο μισθό, την ένταξη όλων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Παράλληλα διευρύνει τον νόμο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις ιδιωτικές διακομιδές, προβλέποντας ότι «τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας δύνανται επικουρικά να συνάπτουν συμβάσεις με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία είναι κάτοχοι αδειοδοτημένων ασθενοφόρων αυτοκινήτων του ιδιωτικού τομέα».

Οσο για τις ιδιωτικές κλινικές, παρατείνει την ισχύ των αδειών τους για όσες έχουν λήξει από 1/3/2020 (και φυσικά εξακολουθούν να λειτουργούν) μέχρι και τις 31/12/2023 (άρθρο 44), χωρίς κρατικό έλεγχο και προϋποθέσεις, απαλλάσσοντας φυσικά τους κλινικάρχες και από τα σχετικά τέλη - παράβολα για την ανανέωση των αδειών. Μάλιστα το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα «οι Ιδιωτικές Κλινικές να χρησιμοποιούν στην επωνυμία ή στον διακριτικό τίτλο τους τον όρο "ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ", σε οποιαδήποτε γλώσσα, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν, κατ' ελάχιστο, διακόσιες κλίνες, Παθολογικό και Χειρουργικό Τομέα και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».

Νομοθετεί τέλος το ξεχείλωμα του ωραρίου για τους εργαζόμενους στις φαρμακαποθήκες, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 53 «ο νόμιμος εκπρόσωπος κάθε φαρμακαποθήκης δύναται να διαμορφώσει το ωράριο λειτουργίας της φαρμακαποθήκης καθ' υπέρβαση των χρονικών ορίων καθώς και κατά την ημέρα του Σαββάτου, συμπεριλαμβανομένης πάντως της Κυριακής, υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται η εργατική νομοθεσία»...

Επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις από τους νοσοκομειακούς γιατρούς

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Δεν βελτιώνεται!

Σε επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις προχωρά η μεγαλύτερη Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά, με απόφαση της μαζικής Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε προχτές, απαιτώντας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΙΝΑΠ αποφάσισε:

  • 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στη Βουλή, τη Δευτέρα 28 Νοέμβρη, μέρα ακρόασης των φορέων στη Βουλή.
  • Νέα 24ωρη απεργία την Τρίτη 29 Νοέμβρη και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.
  • 24ωρη απεργία τη μέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής και συγκέντρωση στη Βουλή, με παράλληλο κάλεσμα στα Εργατικά Κέντρα, την ΑΔΕΔΥ και μαζικούς φορείς για συμμετοχή στη συγκέντρωση.

Οπως επισημαίνει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά «πρόκειται για νομοσχέδιο - τομή, που ανοίγει επικίνδυνες κερκόπορτες στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, της παραπέρα ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα Υγείας».

Επισημαίνει ότι «η λειτουργία των κλινικών και των εργαστηρίων με γιατρούς που θα δουλεύουν παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, αφού οι γιατροί θα "τρέχουν" για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις στα ιδιωτικά ιατρεία και τις κλινικές. Οι αλλαγές αυτές συνιστούν, ταυτόχρονα, ανατροπή και ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων».

Οσο για τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν στο μισθολόγιο, σχολιάζει ότι πρόκειται για «κοροϊδία, σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνουν τις απώλειες που είχαμε από το 2012, δεν ανταποκρίνονται στα όσα δικαιούμαστε, με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Το νομοσχέδιο δεν βελτιώνεται».

Στο μεταξύ, χτες συνεδρίαζε και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας προκειμένου να αποφασίσει την κλιμάκωση του αγώνα.

Αντισυνταγματική η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων

Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Γ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η απόφαση της κυβέρνησης για παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές Υγείας μέχρι τις 31/12/2022, αφήνοντας ωστόσο «παραθυράκι», με την αιτιολογία της απουσίας επαναξιολόγησης.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε ότι η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές Υγείας μέχρι τις 31/12/2022, είναι αντίθετη προς τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, επομένως δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους που βρίσκονται στο απαράδεκτο καθεστώς της αναστολής να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης επικαλέστηκε για μια ακόμα φορά την «προστασία της υγείας» ως άλλοθι για τις αναστολές των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί. «Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία από την εφαρμογή της απόφασης», ανέφερε ο υπουργός, τη στιγμή που η δημόσια Υγεία βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο από την εφαρμογή της πολιτικής που τη θεωρεί «κόστος» προς εξορθολογισμό.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να σημάνει τώρα συναγερμός ενάντια στο νομοσχέδιο - λαιμητόμο

Σε ανακοίνωσή του για το νομοσχέδιο για τη δημόσια περίθαλψη το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε σήμερα (σ.σ. χτες) στη Βουλή το νομοσχέδιο - λαιμητόμο για τη δημόσια νοσοκομειακή περίθαλψη του λαού, ο οποίος θα πρέπει να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει - από το λεηλατημένο εισόδημά του - για την υγεία του.

Η άθλια κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία απ' όλες τις κυβερνήσεις, με τις τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, υποδομές και εξοπλισμό, αξιοποιείται από την τωρινή κυβέρνηση για το επόμενο ποιοτικό αντιλαϊκό βήμα που θεσμοθετείται στο νομοσχέδιο και οδηγεί τους ασθενείς στα "κοράκια" της ιδιωτικής Υγείας κάθε μορφής ή να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους στις πολύμηνες λίστες αναμονής για έναν διαγνωστικό έλεγχο, χειρουργείο και θεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία.

Η μόνη "αλλαγή" που υπάρχει στο νομοσχέδιο είναι το μισθολόγιο των γιατρών, το οποίο δεν αποκαθιστά το κομμένο εισόδημα, ενώ και οι ελάχιστες αυξήσεις που προβλέπονται, εξανεμίζονται πριν καν καλύψουν μέρος της ακρίβειας και της άγριας φορολογίας. Ουσιαστικά το μισθολόγιο των γιατρών δεν αποτελεί απλά ένα "τρικ" της κυβέρνησης για να κατευνάσει τις αντιδράσεις, αλλά συνιστά έναν ακόμα εκβιασμό των γιατρών για να ενταχθούν στην άσκηση ιδιωτικού έργου προκειμένου να βελτιώσουν το εισόδημά τους από τις πληρωμές των ασθενών.

Επιβεβαιώνεται ότι από την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας, ο λαός, οι ασθενείς και οι υγειονομικοί δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα "καλύτερο" από το "χειρότερο". Δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από τους "σωτήρες" του λαού που κοροϊδεύουν τον κόσμο ότι η λαϊκή υγεία θα ικανοποιηθεί με ρυθμίσεις για τη συνύπαρξη των δημόσιων νοσοκομείων - επιχειρήσεων και του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στην Υγεία.

Τώρα πρέπει να σημάνει συναγερμός! Η γενικευμένη απόρριψη αυτού του άθλιου νομοσχεδίου από τον λαό, τους ασθενείς και τους υγειονομικούς πρέπει να μετατραπεί σε ακόμα πιο αποφασιστική αγωνιστική στάση και δράση, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για ένα αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν για όλους, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ