Εκδήλωση την Κυριακή στο Ασβεστοχώρι, αφιερωμένη στον Τάσο Τούση
Από την πορεία προς το μνημείο, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων |
Το Μάη του '36, οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης, κατέβηκαν σε απεργία διαρκείας με κυριότερο αίτημα την αύξηση των ημερομισθίων. Η απεργία τους επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα. Στις 9 Μάη η απεργία στη Θεσσαλονίκη είχε γενικευθεί με τη συμμετοχή εργαζομένων από άλλους κλάδους. Μαζί με τους εργάτες κατέβηκαν σε απεργία διαμαρτυρίας και οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι φοιτητές.
Οι χωροφύλακες από νωρίς το πρωί άρχισαν επιθέσεις εναντίων των εργατικών συγκεντρώσεων. Χτύπησαν στο ψαχνό και σε λίγο έπεσε νεκρός ο απεργός αυτοκινητιστής Τάσος Τούσης. Η εικόνα της μάνας να θρηνεί πάνω από το νεκρό γιο της, που δημοσιεύτηκε την επόμενη μέρα πρωτοσέλιδη στο «Ριζοσπάστη», ενέπνευσε το Γιάννη Ρίτσο να γράψει τον Επιτάφιο. Στη διάρκεια της ίδιας δολοφονικής επιδρομής της χωροφυλακής, σκοτώθηκαν 12 διαδηλωτές και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 300.
Αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι πραγματοποίησαν το Σάββατο οι Κομματικές Οργανώσεις της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στο Περιστέρι
Στιγμιότυπα από τη συναυλία |
Τραγούδια που συνδέονται με ιστορικούς και αγωνιστικούς σταθμούς της νεότερης Ελλάδας, όπως η ίδρυση του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, η εποποιία του ΔΣΕ, η μεταπολίτευση. Μουσικές μελωδίες που μπολιάστηκαν από την παγκόσμια πείρα της εργατικής τάξης και εμπνεύστηκαν από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση. Τραγούδια που έχουν τραγουδηθεί από χιλιάδες διαδηλωτές σε πολιτικές και εργατικές συγκεντρώσεις, που έχουν αγαπηθεί από τον απλό λαϊκό άνθρωπο, γιατί εκφράζουν τις αγωνίες του λαού και την πάλη για καλύτερη ζωή.
«Τα βάσανα της εργατικής τάξης, η φτώχεια, η ανεργία, η ανισότητα, η μετανάστευση ενέπνευσαν πολλούς καλλιτέχνες και αποτυπώθηκαν σε εκατοντάδες τραγούδια, σε λογοτεχνικά και θεατρικά έργα», τόνισε, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η Σπυρέττα Παναγή, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Δυτικού Τομέα, και πρόσθεσε:
Σήμερα Τρίτη, στις 7.30 μ.μ., στη Λάρισα
Εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος των γυναικών στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» διοργανώνει το «Μουσείο Αμπελακίων Περιόδου 1940-1949», σήμερα Τρίτη, 17 Μάη, στη Λάρισα, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του 4ου Δημοτικού Σχολείου (Ανθιμου Γαζή και Κουμουνδούρου). Ομιλήτρια θα είναι η Ελένη Κοτούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας και βιβλίων για τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.