ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Γενάρη 2007 - Κυριακή 7 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την πλήρωσε ακριβά η μικρομεσαία αγροτιά

Το 2006 σημειώθηκε ρεκόρ αρνητικών επιπτώσεων για τον αγροτικό τομέα

Από την πρώτη χρονιά πλήρους εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, φάνηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους αγρότες, στην αγροτική παραγωγή, στην ελληνική ύπαιθρο. Η αγροτιά είδε το εισόδημά της να συρρικνώνεται κι άλλο, τη φτώχεια της να μεγαλώνει και να οδηγείται μια ώρα αρχύτερα στο ξεκλήρισμα και την ανεργία. Δε χωράει αμφιβολία ότι το 2006 η αγροτιά βίωσε πιο έντονα στο πετσί της τις επιπτώσεις από τις αποφάσεις της νέας ΚΑΠ και τις υπάρχουσες συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Η νέα ΚΑΠ, που ψήφισαν διαδοχικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έφερε μέσα στη χρονιά που πέρασε ακόμα πιο χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα κι ακόμα πιο μικρές επιδοτήσεις, είτε αυτές είναι αποσυνδεδεμένες, είτε στρεμματικές. Τα παρακρατήματα στις ήδη κουτσουρεμένες επιδοτήσεις έφτασαν και το 20%, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το πρώτο 10μηνο του 2006, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2005, οι τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα μειώθηκαν κατά 2,7%, ενώ το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 3,1%.

Παράλληλα, σημαντικοί τομείς της μικρομεσαίας ελληνικής γεωργίας υπέστησαν ανεπανόρθωτα πλήγματα με πιο τρανταχτά παραδείγματα αυτά της καπνοκαλλιέργειας και της τευτλοκαλλιέργειας. Μικρομεσαίοι αγρότες, εργάτες, επαγγελματίες, περιοχές ολόκληρες θυσιάστηκαν στο βωμό της πολιτικής εξυπηρέτησης των πολυεθνικών και των παζαριών ανάμεσα στις καπιταλιστικές χώρες που γίνεται στον ΠΟΕ, σε όφελος βεβαίως των μεγάλων επιχειρήσεων και στον τομέα της γεωργίας. Και ό,τι συνέβη το 2006 είναι μόνο η αρχή.

Οδυνηρές οι επιπτώσεις

Το 2006 η νέα ΚΑΠ έπληξε καίρια την καπνοκαλλιέργεια και την τευτλοκαλλιέργεια κι ακολούθως τις υπόλοιπες αγροτικές καλλιέργειες, καθώς και την κτηνοτροφία

Σημαντικό ήταν το πλήγμα που δέχτηκε η καπνοκαλλιέργεια και οι καπνοπαραγωγοί

ICON

Σημαντικό ήταν το πλήγμα που δέχτηκε η καπνοκαλλιέργεια και οι καπνοπαραγωγοί
Οι εξευτελιστικές εμπορικές τιμές, η αποδέσμευση της επιδότησης και οι αρνητικές συνθήκες που διαμόρφωσε η νέα ΚΑΠ, σχεδόν εξαφάνισαν την καπνοκαλλιέργεια με τη μία. Μετά βίας καλλιεργήθηκαν μέσα στο 2006 26.000 τόνοι, από 112.249 τόνους το 2005. Δηλαδή, υπήρξε μια μείωση κατά 77%!

Με βάση τα σχετικά στοιχεία, καλλιεργήθηκαν: 15.480 τόνοι Μπασμά έναντι 28.989 τόνων πέρυσι (- 47%), 9.233 τόνοι Κατερίνης έναντι 19.481 (-53%), 1.300 τόνοι Βιρτζίνια έναντι 45.800 πέρσι (-97%) και δεν καλλιεργήθηκε ούτε κιλό από Καμπά Κουλάκ Κλασικά, Ελασσόνας, Τσεμπέλια, Μαύρα, Μπέρλεϊ και Μυρωδάτα Αγρινίου. Ολη τη χρονιά η κυβέρνηση ακολουθούσε πολιτική εμπαιγμού για το θέμα αυτό. Δεν έκανε απολύτως τίποτα, όταν οι καπνέμποροι έδιναν ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές και εκβιαστικά δεν αγόραζαν την παραγωγή του 2005. Στο πλαίσιο της κυβερνητικής κοροϊδίας υπουργός και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκαναν λόγο για πολιτική ολοκληρωμένης διαχείρισης του καπνού, για υπογραφή συμβολαίων, για βιολογικά καπνά και άλλα τέτοια. Η αλήθεια είναι ότι όσοι καπνοπαραγωγοί καλλιέργησαν τελικά το 2006 δε γνωρίζουν αν θα μπορέσουν να πουλήσουν τελικά την παραγωγή τους και σε τι τιμές θα την πουλήσουν...

Από τις αρχές του 2006 τα όργανα άρχισαν να βαράνε λυπητερά για την τευτλοκαλλιέργεια και τα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Η κυβέρνηση κι εδώ εφάρμοσε κατά γράμμα τις ολέθριες ευρωαποφάσεις που πάρθηκαν στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, που ανάμεσα στα άλλα επέβαλαν μείωση της τιμής κατά 36,5%. Το αποτέλεσμα ήταν να καλλιεργηθούν τελικά μόλις 240.000 στρέμματα με τεύτλα από 418.000 στρέμματα το 2005. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΕΒΖ είχε θέσει προκαταβολικά στόχο μείωσης της τευτλοκαλλιέργειας για το 2006 στα 367.000 στρέμματα... Παράλληλα, από την αρχή της χρονιάς ξεκίνησε ένα σίριαλ δημιουργίας εντυπώσεων σχετικά με το μέλλον των εργοστασίων της ΕΒΖ. Με τα πολλά ανακοινώθηκε το κλείσιμο δύο εργοστασίων σε Λάρισα και Ξάνθη, με την υπόσχεση ότι θα μετατραπούν σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης. Στην πράξη αυτό που έγινε ήταν να ξεπουληθεί γρήγορα γρήγορα στην ΕΕ η μισή εθνική ποσόστωση ζάχαρης (150.000 τόνοι περίπου) έναντι μερικών ευρω-αργυρίων. Για τα οποία οι γαλαζοπράσινοι διοικούντες της ΠΑΣΕΓΕΣ και οι διοικούντες της ΕΒΖ ερίζουν πώς και σε ποιους θα μοιραστούν...

Συνολικές επιπτώσεις

Οι αποφάσεις της νέας ΚΑΠ επηρέασαν αρνητικά και τους υπόλοιπους τομείς της μικρομεσαίας ελληνικής γεωργίας. Στην καλλιέργεια δημητριακών υπήρξε μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων κατά 2,6% (319.000). Στο σκληρό σιτάρι η μείωση ήταν 9,1%, στο μαλακό σιτάρι κατά 2,6%, στο καλαμπόκι κατά 4,2% και στη βρώμη κατά 4,7%. Κι ενώ η παραγωγή ήταν μειωμένη στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ, οι τιμές δεν είδαν χαΐρι, ελέω νέας ΚΑΠ. Μάλιστα, μέσα στον Δεκέμβρη η Κομισιόν πρότεινε την πλήρη κατάργηση της παρέμβασης ή ό,τι απέμεινε από παρέμβαση, στο καλαμπόκι.

Στο λάδι οι ελαιοπαραγωγοί είδαν τις τιμές να πέφτουν πριν ακόμα αρχίσουν να μαζεύουν ελιές. Τις συνθήκες για τη μείωση των τιμών δημιούργησαν οι αποφάσεις της νέας ΚΑΠ για το ελαιόλαδο. Να σημειωθεί επίσης ότι η τρέχουσα παραγωγή ελαιολάδου εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερη σε σύγκριση με την προηγούμενη. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, η παραγωγή ελαιολάδου υπολογίζεται σε 370.000 τόνους από 424.000 τόνους, που ήταν η προηγούμενη.

Οι βαμβακοπαραγωγοί, επίσης, διαπίστωσαν ότι πήραν την ίδια χαμηλή εμπορική τιμή με τα προηγούμενα χρόνια (γύρω στα 30 λεπτά το κιλό) κι αν υπολογίσει κανείς τις περικοπές στην επιδότηση και τις ζημιές που προκάλεσαν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, τότε το 2006 δεν ήταν καθόλου καλή χρονιά γι' αυτούς και το εισόδημά τους. Το 2006 εκτιμάται ότι σπάρθηκαν 3.850.000 στρέμματα περίπου, όσα δηλαδή πάνω - κάτω καλλιεργούνταν τα τελευταία χρόνια μετά την επιβολή από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ των διοικητικών μέτρων περιορισμού. Λόγω του πλαφόν των 3.700.000 στρεμμάτων οι βαμβακοπαραγωγοί θα πληρώσουν για το 2006 και πρόστιμο συνυπευθυνότητας.

Η λυπητερή στην κτηνοτροφία

Στον τομέα της κτηνοτροφίας, επίσης, είχαμε κι εκεί αρνητικές επιπτώσεις, λόγω της εφαρμογής των αποφάσεων της νέας ΚΑΠ. Οι τιμές τόσο στο αγελαδινό γάλα όσο και στο αιγοπρόβειο γνώρισαν το 2006 σημαντική μείωση. Το χαλί για να δώσουν οι γαλακτοβιομήχανοι ακόμα πιο χαμηλές τιμές το έστρωσαν οι αποφάσεις της νέας ΚΑΠ για μείωση της τιμής παρέμβασης στο βούτυρο και στο γάλα σκόνη. Παράλληλα, οι εισοδηματικές ψευτο -αντισταθμίσεις που δόθηκαν στο αγελαδινό γάλα και οι αποδεσμευμένες επιδοτήσεις, δημιούργησαν συνθήκες για πιο άγρια εκμετάλλευση των κτηνοτρόφων από το μεγάλο κεφάλαιο. Κτηνοτρόφοι και καταναλωτές βαρέθηκαν να ακούνε για καρτέλ στο γάλα, αλλά από ουσιαστικά μέτρα προστασίας τους, δεν είδαν τίποτα. Στην πράξη βέβαια, η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική ευνόησε τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες να συγκεντρώνουν την παραγωγή και να μονοπωλούν την αγορά, αγοράζοντας φτηνά την πρώτη ύλη και πουλώντας πανάκριβα το τελικό προϊόν. Αλλωστε, αυτή είναι η συνολικότερη πολιτική της ΕΕ.

Εχει κι άλλα...

Τη χρονιά που πέρασε, η ΕΕ κατέστρωσε μια σειρά από νέα αντιαγροτικά σχέδια. Τον περασμένο Ιούνη, ο επίτροπος Γεωργίας ανακοίνωσε το σχέδιο προτάσεων για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς κρασιού. Πρόκειται για ολέθριες προτάσεις που αν γίνουν πράξη, θα κάνουν και τα αμπέλια «καπνό»! Οι προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση της ΚΟΑ κρασιού προβλέπουν, μεταξύ άλλων: Την εκρίζωση 4.000.000 στρεμμάτων αμπελώνων στην ΕΕ μέσα σε μια πενταετία, την ελεύθερη εισαγωγή κρασιού και μούστου από τρίτες χώρες και την πώλησή του ως ευρωπαϊκό, την κατάργηση όλων των παρεμβατικών μέτρων (αποστάξεις κρασιών), την παράταση της απαγόρευσης νέων φυτεύσεων, επιδοτήσεις για ξερίζωμα κ.ά.

Ζυμώσεις στην ΕΕ μέσα στο 2006 έγιναν και για την αναθεώρηση των οπωροκηπευτικών. Στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και προετοιμασίες, η καμπάνα χτύπησε βασικά για τα ροδάκινα, τα εσπεριδοειδή, τη σταφίδα και τη βιομηχανική ντομάτα. Να σημειωθεί ότι και σ' αυτά τα προϊόντα οι τιμές μέσα στο 2006 ήταν απογοητευτικές και η παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας είχε νέα μείωση, ως αποτέλεσμα και των επιταγών του ΠΟΕ και των μαζικών εισαγωγών.

Αξίζει, ακόμα, να αναφερθεί ότι τον Οκτώβρη που πέρασε η επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ δήλωσε, πως η νέα ΚΑΠ θα αναθεωρηθεί ξανά μετά το 2008. Αφησε, μάλιστα, να εννοηθεί πως τα δικαιώματα όπως τα ξέρουν τώρα οι αγρότες θα καταργηθούν και πως οι επιδοτήσεις θα γίνουν ίσες για όλους... Αυτό σημαίνει ότι θα κοπούν δραματικά οι επιδοτήσεις και στην πράξη ο σχεδιασμός είναι να δίνονται μεν λιγότερα λεφτά, αλλά όλα σε λίγους μεγαλοαγρότες, οι οποίοι θα παίρνουν περισσότερα απ' ό,τι έως τώρα. Ολα αυτά τα γνωρίζουν τα κόμματα της ευρωυποταγής. Αλλά μέχρι τώρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παπαγαλίζουν τη γνωστή ευρωπροπαγάνδα, πως τα λεφτά που θα κοπούν δε χάνονται: Θα πάνε για την ανάπτυξη της υπαίθρου... Αυτό κι αν είναι κοροϊδία και τραγωδία μαζί για τους φτωχούς αγρότες.

Κοινωνικοπολιτικός αγώνας για φιλολαϊκή ρότα

Motion Team

Μέσα στη χρονιά που πέρασε, το συνεπές αγροτικό κίνημα, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, έδωσε τη δική του σκληρή μάχη. Πρωτοστάτησε σε αγωνιστικά συλλαλητήρια αγροτών και κτηνοτρόφων. Επισήμανε τα πραγματικά προβλήματα και έδειξε στους μικρομεσαίους αγρότες ότι πρέπει να αντιδράσουν, να αντισταθούν, να αποτρέψουν, να ανατρέψουν αυτήν την ολέθρια αντιαγροτική πολιτική. Στην πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ στις 2 του Δεκέμβρη, τέθηκαν επί τάπητος τα πραγματικά προβλήματα και οι αιτίες που τα προκαλούν και μέσα στο Δεκέμβρη ξεκίνησε νέα εξόρμηση ενημέρωσης της αγροτιάς.

Μπροστά στις συνθήκες που διαμορφώνονται, η ΠΑΣΥ απευθύνει κάλεσμα στην αγροτιά να διεκδικήσει ενωτικά και δυναμικά την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός της, να αγωνιστεί για την επιβίωσή της, για την ύπαρξή της στον τόπο που ζει. Τέθηκαν, μάλιστα, και συγκεκριμένα αιτήματα όπως:

  • Ικανοποιητικές ελάχιστες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με κατασκευή βασικών αγροτικών έργων υποδομής.
  • Εκδημοκρατισμός και ενίσχυση των συνεταιρισμών για να χτυπηθεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.
  • Κρατική ΑΤΕ με κοινωνικά χαρακτηριστικά, σταμάτημα του ξεπουλήματος των εταιρειών της στο ιδιωτικό κεφάλαιο και ουσιαστική ρύθμιση των χρεών των αγροτών και των συνεταιρισμών.
  • Αναπροσαρμογή του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ.
  • Καταβολή ολόκληρων των επιδοτήσεων χωρίς παρακρατήσεις στους δικαιούχους αγρότες και ένταξη όλων των νέων μικρομεσαίων αγροτών στα αντίστοιχα προγράμματα.
  • Καταβολή αποζημιώσεων στους μικρομεσαίους πτηνοτρόφους για τις ζημιές που προκάλεσε η γρίπη των πτηνών.
  • Δημιουργία ασφαλών καταφυγίων, σύγχρονων ιχθυοσκαλών, χωροθέτηση των υδατοκαλλιεργειών με περιβαλλοντικά και αλιευτικά κριτήρια και πολύπλευρη ενίσχυση των αλιευτικών συνεταιρισμών.
  • Κατάργηση όλων των κανονισμών και αποφάσεων που συρρικνώνουν την παράκτια αλιεία, όπως περιορισμός της ιπποδύναμης, δήλωση κύριου αλιευτικού εργαλείου κ.ά. και εξασφάλιση αφορολόγητου πετρελαίου.
  • Σταθερή επιχορήγηση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό για πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους και έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων.
  • Αμεσος διπλασιασμός των αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
  • Δωρεάν δημόσια Υγεία - Πρόνοια και Παιδεία και πολιτιστική αναβάθμιση της υπαίθρου.
  • Ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας με σεβασμό στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία.

Το 2006 έδειξε ότι η αγροτιά πρέπει να πάει κόντρα στην πολιτική που την ξεκληρίζει, εγκαταλείποντας μαζικά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τους μηχανισμούς τους. Να συνταχθεί με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα σε ένα κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης για τη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία, που θα δημιουργεί τις συνθήκες να παράγει συνεταιρισμένα καλά προϊόντα για τη διατροφή του λαού και θα εξασφαλίζει την ικανοποίηση όλων των αναγκών των οικογενειών της. Κι ο αγώνας αυτός θα είναι μακρύς και δύσκολος. Ομως, αξίζει τον κόπο.

Δυναμώνει το κεφάλαιο στην αγροτική οικονομία

Βεβαίως, η νέα ΚΑΠ και ο ΠΟΕ, που ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες, συμβάλλουν στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στην αγροτική οικονομία. Ορισμένα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

  • Το 10% περίπου των μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων χρησιμοποιούν πάνω από το 50% της αγροτικής γης. (Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο χώρος της αμπελουργίας, όπου το 1,5% των μεγάλων αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων καλλιεργεί το 30% και πλέον των αμπελώνων).
  • Τέσσερις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες μονοπωλούν το 90% της γαλακτοπαραγωγής. Η μετατροπή της «ΔΕΛΤΑ» σε «VIVARTIA» έγινε με την εξαγορά και τη συγχώνευση 28 άλλων εταιρειών. Η εταιρεία εμφανίζεται σαν η πρώτη στον τομέα των τροφίμων στην Ελλάδα και 35η στην Ευρώπη και να δραστηριοποιείται σε 29 χώρες. Παράλληλα, ιδιωτικοποιήθηκαν ή έκλεισαν πολλές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, όπως η «ΑΓΝΟ», ο «Ολυμπος», η «ΣΕΡΓΑΛ», η «ΣΥΝΕΡΓΑΛ», η «ΑΣΠΡΟ» κι απειλούνται με ξεπούλημα η «ΔΩΔΩΝΗ» και η «ΡΟΔΟΠΗ».
  • Το 2,5% των μεγάλων χοιροτροφικών μονάδων παράγει το 82% της παραγωγής.
  • Δύο από τις 200 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας παράγουν το 40% του γόνου και το 20% των ψαριών.
  • Στο διάστημα 2000 - 2004, που το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 18%, οι τέσσερις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες αύξησαν τα κέρδη τους κατά 138,6%.

Απέναντι, λοιπόν, στη φτωχή και μεσαία αγροτιά ορθώνεται ο πραγματικός αντίπαλος που είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες, τα μονοπώλια. Κοινός με αυτόν των εργατών και των ΕΒΕ αντίπαλος. Η πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων επομένως, που θα τα καταργήσει, είναι και υπόθεση της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Σ' αυτή την πάλη πρέπει να εντάσσει και τους διεκδικητικούς αγώνες της για το σήμερα. Μόνο έτσι θα ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική.

Ρεπορτάζ: Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ