ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάη 2005
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Ηττα για τις ΗΠΑ;

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Πρόκειται για μία ακόμη ήττα της κυβέρνησης Μπους, κατά τις εκτιμήσεις των «New York Times», η εκλογή του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Χιλής Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα στη θέση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ).

Η εκλογή στην Ουάσιγκτον ήταν τυπική αφού ο κύριος αντίπαλός του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Λουίς Ερνέστο Ντέρμπες, αποσύρθηκε κατόπιν διαπραγματεύσεων που είχε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, με τους αρχηγούς των κρατών κατά την πρόσφατη περιοδεία της στη Λατινική Αμερική. «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού που υποψήφιος στον οποίο εξ αρχής είχαν αντιταχθεί οι ΗΠΑ εκλέχτηκε για να ηγηθεί του 34μελούς Οργανισμού», αναφέρουν οι «New York Times», που προσθέτουν ότι μέχρι να γίνει σαφές πως η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΟΑΚ δεν υπήρχε περίπτωση να στηρίξουν τον «εκλεκτό» των ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπους προσπάθησε δύο φορές να μπλοκάρει την υποψηφιότητα Ινσούλσα, κατόπιν στήριξε τον υποψήφιο του Ελ Σαλβαδόρ και μετά τον Ντέρμπες. Τελικά «προκειμένου να αποφύγουν μία διαχωριστική γραμμή μεταξύ Βορρά-Νότου» απέσυραν την υποστήριξή τους στον Ντέρμπες. Εντούτοις, διπλωματικοί κύκλοι στη Νότια Αμερική τόνισαν ότι η μεταστροφή Ράις έγινε μετά τις προειδοποιήσεις σε Βραζιλία και Κολομβία για την κατάσταση σε όλη την περιοχή και προκειμένου να αποφευχθεί μία ενδεχόμενη «εξευτελιστική ήττα» για τις ΗΠΑ.

Βέβαια, οι διαπραγματεύσεις ίσως έφεραν κάποιο αποτέλεσμα... Ετσι ο Ινσούλσα, που είχε κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ για την «υποστήριξή του στο πρόσωπο του Ούγο Τσάβες» αλλά και ότι θα επιχειρήσει «να φέρει την Κούβα πίσω στον Οργανισμό», αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης Ντέρμπες έδωσε «εξετάσεις»: Ο Οργανισμός πρέπει να διευρύνει την αποστολή του ξεκινώντας από το «να καθιστά υπεύθυνες κυβερνήσεις που δεν κυβερνούν δημοκρατικά», δήλωσε... Κατά τους βοηθούς της Ράις, οι δηλώσεις αυτές έχουν μόνο έναν αποδέκτη: Τον Ούγο Τσάβες.

ΝΗΣΙΑ ΜΑΛΒΙΝΑΣ (ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ)
Το «ευρωσύνταγμα» τα «χαρίζει» στη Βρετανία!

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Ενταση και πάλι εξαιτίας των Νήσων Μαλβίνας που οι Βρετανοί αποκαλούν Φόκλαντς: Η ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη τα «χαρίζει» στη Βρετανία. Επισήμως η Αργεντινή εξέφρασε τη διαφωνία της, αν μη τι άλλο... και χτες ο εκπρόσωπος της ΕΕ έσπευσε να διαβεβαιώσει την κυβέρνηση της Αργεντινής ότι... τίποτα δεν έχει αλλάξει σχετικά με το «καθεστώς» των Νησιών Φόκλαντς.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν εξήγησε ότι η αναφορά που γίνεται στο παράρτημα ουσιαστικά αποτελεί αντιγραφή αναφορών σε παλαιότερα προσχέδια του Συντάγματος: «Σε παλαιότερα κείμενα υπήρχε λίστα με τις υπερπόντιες κτήσεις. Η ίδια λίστα υπάρχει και τώρα υπό τους ίδιους όρους» κατέληξε.

Από την πλευρά της η Αργεντινή δεν αναγνωρίζει τη βρετανική κυριαρχία επί των Νήσων Μαλβίνας, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς στο θαλάσσιο χώρο περί αυτών τα αποθέματα πετρελαίου είναι πολύ μεγαλύτερα από της Βενεζουέλας και του Ιράκ μαζί και το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι το μεγάλο υποθαλάσσιο βάθος. «Εχουμε μία διαφορά με τη Βρετανία. Θα περιμένουμε 4, 40 ή 400 χρόνια, όμως τα Μαλβίνας ανήκουν στην Αργεντινή και στο τέλος το θέμα θα ρυθμιστεί. Εχουμε την ίδια υπομονή που είχαν και οι αποικιοκρατικές δυνάμεις» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής. Μάλιστα, στο πλευρό του στάθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, Σέλσο Αμορίμ.

Η Αργεντινή δεν αναγνωρίζει τη βρετανική κυριαρχία υποστηρίζοντας ότι τα - γαλλικά στην αρχή και στη συνέχεια ισπανικά - Νησιά Μαλβίνας τής ανήκουν από το 1833. Στις 2 Απρίλη 1982 με μια αιφνιδιαστική επιχείρηση, το χουντικό καθεστώς της Αργεντινής, υπό τον στρατηγό Λεοπόλντο Γκαλτιέρι, κατέλαβε τα Νησιά. Ομως η κυβέρνηση της τότε πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ οργάνωσε τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση από τα τέλη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Δύο μήνες αργότερα η βρετανική σημαία κυμάτιζε και πάλι στην πρωτεύουσα Πορτ Στάνλεϊ, οι Αργεντινοί υποχώρησαν και το στρατιωτικό καθεστώς κατέρρευσε μετά από λίγους μήνες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Πανό με το οποίο αξιώνουν την παραίτηση του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, ανήρτησαν χτες στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης στην πρόσοψη ξενοδοχείου που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Κρεμλίνο.

ΚΙΕΒΟ.-- Διαδήλωση κατά της Λευκορωσίας έκαναν χτες «ακτιβιστές» της συμπολίτευσης του Προέδρου Γιουστσένκο στην Ουκρανία, αξιώνοντας την απελευθέρωση των ...πρακτόρων που την περασμένη βδομάδα μετέβησαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας για να στήσουν και εκεί άλλη μια ...«βελούδινη επανάσταση», όπως άλλωστε προέτρεψε και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, στην πρόσφατη περιοδεία της στην περιοχή, όπου χαρακτήρισε τη Λευκορωσία «δικτατορία».

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Οκτώ άνθρωποι βρήκαν το θάνατο από μηνιγγίτιδα και άλλοι 42 έχουν προσβληθεί από την ασθένεια στην ινδική πρωτεύουσα, ανακοίνωσαν χτες ιατρικές πηγές.

ΛΟΜΕ.-- Το Συνταγματικό Δικαστήριο του δυτικοαφρικανικού Τόγκο απέρριψε λόγω «έλλειψης στοιχείων» το αίτημα της αντιπολίτευσης για επανάληψη των (προ δύο βδομάδων) προεδρικών εκλογών, επικυρώνοντας έτσι την ανάδειξη του Φάουρε Γκανσίγκμπε στο προεδρικό αξίωμα. Παράλληλα, αξιωματούχοι του ΟΗΕ στη Δυτική Αφρική ανακοίνωσαν πως οι Τογκολέζοι πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στα γειτονικά κράτη, Μπενίν και Γκάνα, ανέρχονται σε τουλάχιστον 20.000, εκ των οποίων πολλοί είναι υποστηριχτές της αντιπολίτευσης.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Οι ινδονησιακές υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν χτες την εκδήλωση και δεύτερου κρούσματος πολιομυελίτιδας σε έναν 18χρονο απ' τη Δυτική Ιάβα, εκφράζοντας ωστόσο αισιοδοξία πως είναι σε θέση να αποτρέψουν την εκδήλωση περισσότερων κρουσμάτων.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Εκδηλώσεις για την 25η επέτειο απ' το θάνατο του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο έγιναν χτες σε διάφορες πόλεις της πρώην Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας με τη συμμετοχή βετεράνων του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ολα δείχνουν επικράτηση Μπλερ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η αντιπολίτευση επιμένει στον πόλεμο του Ιράκ, όμως οι Εργατικοί του Τόνι Μπλερ δε φαίνεται ότι θα χάσουν στις σημερινές βουλευτικές εκλογές. Οι χτεσινές δημοσκοπήσεις έδειξαν άνετη επικράτηση των Εργατικών, που σημαίνει ότι ο Μπλερ βγαίνει αλώβητος από σκληρές προσωπικές επιθέσεις για τον έτσι και αλλιώς προαποφασισμένο πόλεμο του Ιράκ. Τελικά, είναι καταδικασμένος να κερδίσει, ελλείψει άλλου φυσικά. Πάντως, ο Μπλερ θα πετύχει μοναδικό ρεκόρ για τους Εργατικούς: Τρεις συνεχόμενες νίκες.

Οσο για τις εκλογές, τα μοναδικά ερωτήματα των εκλογών αυτών είναι: το ποσοστό που θα αποσπάσει το Εργατικό Κόμμα, οι επιδόσεις του τρίτου και ανερχόμενου κόμματος, των Φιλελευθέρων του Τσαρλς Κένεντι και τελικά πού θα καταλήξει η ψήφος των αναποφάσιστων, που για πρώτη φορά στην ιστορία της Βρετανίας είναι το 1/3 των ψηφοφόρων.

Οι εφημερίδες «Times», «Guardian» και «Financial Times» έχουν ανακοινώσει ήδη ότι υποστηρίζουν τον Τόνι Μπλερ, ενώ το συγκρότημα του Ρούπερτ Μέρντοχ, που έχει και την ταμπλόιντ «Σαν», εδώ και δύο εβδομάδες έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Βρετανού πρωθυπουργού. Οχι, φυσικά, με το αζημίωτο. Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, για να αποσπάσει την υποστήριξη του Μέρντοχ ο Μπλερ βεβαίωσε ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία του - πληροφορίες έλεγαν ότι ήταν πιθανό σε περίπτωση επανεκλογής να αποσυρθεί στη διετία - απλά γιατί πρέπει να προωθήσει ολόκληρο το φορολογικό νομοσχέδιο... Στην «επέλαση» του Βρετανού πρωθυπουργού ποντάρουν και τα πρακτορεία στοιχημάτων...

ΓΑΛΛΙΑ - ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ
Νέα έκκληση Σιράκ

ΠΑΡΙΣΙ.-

Νέα έκκληση προς τους Γάλλους να υπερψηφίσουν το Ευρωσύνταγμα απηύθυνε στη δεύτερη, σχετική, τηλεοπτική του εμφάνιση, την Τρίτη το βράδυ, ο Γάλλος Πρόεδρος. Ο Ζακ Σιράκ διαβεβαίωσε το γαλλικό λαό ότι η Ευρωπαϊκή Συνθήκη «δε θα καταλύσει το γαλλικό κοινωνικό κράτος, αντίθετα έχει βασιστεί στις γαλλικές αρχές και αξίες. Είναι η κόρη της Επανάστασης του 1789», υποστήριξε.

Επίσης, προειδοποίησε ότι αν τελικά επικρατήσει το «όχι» αυτό θα «οδηγήσει σε αποσύνθεση των δομών της ΕΕ, για τις οποίες η Γαλλία αγωνίστηκε τα τελευταία 50 χρόνια, ενώ η ίδια η χώρα θα είναι αδύναμη στην προσπάθεια υπεράσπισης των συμφερόντων και των αξιών της». Το κατά πόσο η νέα προσπάθεια του Γάλλου Προέδρου θα φέρει αποτελέσματα παραμένει άγνωστο, καθώς η «μάχη» των δημοσκοπήσεων κορυφώνεται ενόψει του δημοψηφίσματος της 29ης Μάη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ